Το καλύτερο καλώδιο ηχείων

Reaction score
2.557
Δηλαδή δεν αφαιρούμε τα λαμάκια που συνδέουν το Hi με το Low. Καταλαβαίνω ότι αυτό το κάνουμε μόνο στη διενίσχυση...

Αλλά τι κερδίζουμε με την διπλοκαλωδίωση; Αν δηλαδή βάλουμε δύο καλώδια των 2 τ.χιλ ή ένα των 4 τ.χιλ. τι διαφορά έχει;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.383
Αφαιρούμε τους βραχυκυκλωτήρες χωρίς να διενισχύσουμε.
Αν δεν αφαιρεθούν δεν έχει νόημα, όχι πως έχει η διπλοκαλωδίωση με ίδια καλώδια (ή γενικά :whistling:).

Reaction score
2.557
Αφαιρούμε τους βραχυκυκλωτήρες χωρίς να διενισχύσουμε.
Αν δεν αφαιρεθούν δεν έχει νόημα, όχι πως έχει η διπλοκαλωδίωση με ίδια καλώδια (ή γενικά :whistling:).
Άρα στέλνουμε το ίδιο σήμα στο tweeter και το woofer με όλο το φάσμα και τα αφήνουμε να τα βγάλουν πέρα όπως αυτά μπορούν... Κατά τη γνωμη μου λάθος, αλλά όπως είπα εγώ δεν είμαι ειδικός...:D

Reaction score
1.844
Το - ίδιο - σήμα πάει στο crossover του tweeter και στο crossover του woofer. Όχι πως είναι συνήθως εμφανής η διαφορά. Όπως είπες ουσιαστικό νόημα έχει να γίνει ο διαχωρισμός συχνοτήτων στο προενισχυτικό στάδιο και - συμπληρώνω - να οδηγηθούν τα διαχωρισμένα σήματα σε διαφορετικής σχεδίασης ενισχυτές, άλλη σχεδίαση για τα πρίμα και άλλη για τα μπάσα. :)

Reaction score
2.557
Το - ίδιο - σήμα πάει στο crossover του tweeter και στο crossover του woofer. Όχι πως είναι συνήθως εμφανής η διαφορά. Όπως είπες ουσιαστικό νόημα έχει να γίνει ο διαχωρισμός συχνοτήτων στο προενισχυτικό στάδιο και - συμπληρώνω - να οδηγηθούν τα διαχωρισμένα σήματα σε διαφορετικής σχεδίασης ενισχυτές, άλλη σχεδίαση για τα πρίμα και άλλη για τα μπάσα. :)
Συμφωνώ με την τελευταία φράση.
Όσο αφορά "στο crossover του tweeter και στο crossover του woofer" καταλαβαίνω ότι - χοντρικά - το πρώτο είναι ένας πυκνωτής εν σειρά και το δεύτερο είναι ένα πηνίο εν σειρά. (ένα διάγραμμα του crossover που να δείχνει τη σύνδεση με διπλοκαλωδίωση θα βοηθούσε)

Last edited:

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.745
Έτσι λέω κι εγώ με μια (ασήμαντη) διόρθωση τεχνικής φύσης: Το σήμα πάει στο crossover, όχι "στο crossover του tweeter και στο crossover του woofer"... Απλά πάει από 2 καλώδια...
Οσα ηχεία δέχονται διπλοκαλωδίωση έχουν 2 πλακέτες crossover μέσα τους.
Μια για χαμηλές συχνότητες και μια για μεσουψηλές.

Reaction score
1.844
Εξαρτάται τη σχεδίαση του καταστευαστή. Κανονικά - και έντιμα - όταν το ηχείο προσφέρει διπλοκαλωδίωση έχει χωριστές εισόδους για κάθε χωριστό crossover. Αν ισχύει κάτι διαφορετικό είναι μια μικρή απάτη.

EDIT. Με πρόλαβε ο Νίκος.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.383
Είχα ηχείο που είχε μια για mid & woofer και μια για tweeter. Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό.

Reaction score
56
Συγγνωμη αλλα αυτο δεν το εχω δει σε κανενα ηχειο,ενα crossover και διαχωριζει τις συχνοτητες,αν εχεις δει κατι αλλο πες μου,Ευχαριστω!!

Reaction score
1.844
Το να είναι μια η πλακέτα δεν σημαίνει ότι τα crossover δεν είναι χωριστά. Ποτέ το crossover δεν είναι ένα στην ουσία. Υπάρχει ένα για τα πρίμα και ένα για τα μπάσα. Απλά έχουν κοινή είσοδο. Ενώ στα διπλοκαλωδιωμένα υπάρχουν και χωριστές είσοδοι.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.383
Συγγνωμη αλλα αυτο δεν το εχω δει σε κανενα ηχειο,ενα crossover και διαχωριζει τις συχνοτητες,αν εχεις δει κατι αλλο πες μου,Ευχαριστω!!
Ένα τρίδρομο B&W με χωριστές πλακέτες:

Reaction score
2.557
Έτσι λέω κι εγώ με μια (ασήμαντη) διόρθωση τεχνικής φύσης: Το σήμα πάει στο crossover, όχι "στο crossover του tweeter και στο crossover του woofer"... Απλά πάει από 2 καλώδια...
Δεν πρόλαβα να διορθώσω το post μου...
Εν πάσει περιπτώσει καταλαβαίνω ότι χωρίς διπλοκαλωδίωση (και με τα λαμάκια στη θέση τους) έχουμε αυτό (όπου το κόκκινο δείχνει τα λαμάκια και οι ακροδέκτες τα σημεία σύνδεσης με τα καλώδια των ηχείων που έρχονται από τον ενισχυτή):

crossover - 1.jpg

Ενώ με διπλοκαλωδίωση (και χωρίς τα λαμάκια) έχουμε αυτό (όπου το κόκκινο δείχνει τα 2 καλώδια που έρχονται από τον ενισχυτή).

crossover - 2.jpg

Δεν βλέπω καμία διαφορά στην τοπολογία...Απλά στην πρώτη περίπτωση τα καλώδια διακλαδώνονται εκεί που καταλήγουν στο ηχείο ενώ στη δεύτερη εκεί που ξεκινούν από τον ενισχυτή. Καμία διαφορά νομίζω.

Reaction score
2.557
Ένα τρίδρομο B&W με χωριστές πλακέτες:

Και ποιά η διαφορά του συγκεκριμένου crossover αν συνδεθεί με ξεχωριστά καλώδια ή με ένα καλώδιο όπως δείχνω παρακάτω με κόκκινο;

bw_xover.gif

Reaction score
2.557
Ίσως γιατί προσφέρονται για διενίσχυση. Δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα η διπλοκαλωδίωση...

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.383
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει διαφορά παρά μόνο με διενίσχυση.
Είναι παράδειγμα χωριστών πλακετών.

EDIT: Με πρόλαβες.

Reaction score
2.557
Εγώ πάντως με το απλό μου μυαλό συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του νηματάρχη ότι τα ηχεία και ο ενισχυτής είναι ένα πράγμα και η διαχείριση (ψηφιακή ή αναλογική) του χαμηλής τάσης σήματος ένα άλλο πράγμα. Οι τελικοί πάνε με τα ηχεία. Ή ακόμα καλύτερα τα ενεργά ηχεία.

Μια οικονομική λύση που προτιμώ είναι AVR σαν κέντρο διαχείρισης σήματος και ενίσχυση των surround και έξοδο σήματος προς τελικό ή τελικούς για τα κύρια (LCR) ηχεία. Αυτή έχω και στο σαλόνι μου.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.383
Η διενίσχυση δε θα αλλάξει τα πάντα αφού πάλι μεσολαβεί crossover, υποθέτω όμως πως έχει νόημα σε χρήση περισσότερων χαμηλότερης ισχύος ενισχυτών αντί ισχυρότερων και ακριβότερων.

Reaction score
56
Η διενίσχυση δε θα αλλάξει τα πάντα αφού πάλι μεσολαβεί crossover, υποθέτω όμως πως έχει νόημα σε χρήση περισσότερων χαμηλότερης ισχύος ενισχυτών αντί ισχυρότερων και ακριβότερων.
Τελικα νομιζω οτι την διαφορα την κανει το ενεργο crossover(πηγη-προενισχυτης-ενεργο crossover-τελικοι) οπου εκει θελεις ξεχωριστο τελικο ενισχυτη για καθε δρομο-μεγαφωνο,και,εντος του ηχειου δεν υπαρχει φυσικα crossover.

Reaction score
2.557
Δεν ξέρω αν θα βγεί φτηνότερα...
Αλλά νομίζω ότι στο χαμηλής τάσης σήμα είναι πολύ περισσότερες οι δυνατότητες σωστού διαχωρισμού (και ψηφιακά) και μπορεί και να ρυθμίζεται.
Επίσης οι ενισχυτές μπορούν να είναι σχεδιασμένοι για την περιοχή συχνοτήτων που καλούνται να ενισχύσουν.
Βέβαια τα καλύτερα εργαλεία σε ακατάλληλα χέρια μπορεί να έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.660
Members
38.357
Νεότερο μέλος
PTin