Το σύστημα του Wizzy

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.598
Τελικά, το είχατε πει κι οι δύο!

Ναι.
Άψογα.
Σε νίαρφιλντ, γιατί όχι;
Εγώ είμαι υπέρ.
Αφού προβλέπεται από τον κατασκευαστή, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα.
Ίσα ίσα, θα έχει στάθμες πρωτόγνωρες.
Και λόγω των τετραγωνικών μέτρων του χώρου, προβλέπεται απόκριση συχνότητας μέχρι και σε υπόηχους, χωρίς σαμπ.
Βεβαιότητα.
Και δεν περιμένω να χρειαστεί sub.
Μ' αρέσει όταν συμφωνείτε στο συγκεκριμένο θέμα!:lol::lol:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.804
Βλέποντας την τοποθέτηση των ηχείων σου, μάλλον θα απορριφθούν τα αιτήματα απουσίας σαμπ.

Θα τεθεί και το δικό σου θέμα στη σημερινή σύσκεψη.

Ομοίως με του Πέτρου, μην είσαι αισιόδοξος..

Προς υπεράσπισή σου, ένα σχεδιάγραμμα απόκρισης από το Ρίου θα εκτιμηθεί.

wizzy

Reaction score
21.598
Βλέποντας την τοποθέτηση των ηχείων σου, μάλλον θα απορριφθούν τα αιτήματα απουσίας σαμπ.

Θα τεθεί και το δικό σου θέμα στη σημερινή σύσκεψη.

Ομοίως με του Πέτρου, μην είσαι αισιόδοξος..

Προς υπεράσπισή σου, ένα σχεδιάγραμμα απόκρισης από το Ρίου θα εκτιμηθεί.
Αναμένω εναγωνίως τα αποτελέσματα της σύσκεψης! Ένα πράγμα μόνο: Να συσκεφθείτε πριν να ξεκινήσετε τις μπύρες!:D

Σχεδιάγράμματα απόκρισης, RT κτλ, από εβδομάδας που θα παραλάβω το τελικό report. Μετρήσεις με REW και UMIK-1, μόλις βρω χρόνο. Προς το παρόν, (ξανά)διαβάζω το user manual του SHD.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.817
Δεν ήπιαμε αρκετά.
Μάλλον θα χρειαστείς buzzwoofers για λόγους τοποθέτησης :(, αλλά ας δούμε και μετρήσεις

wizzy

Reaction score
21.598
Θα ανεβάσω κι άλλες φωτογραφίες αργότερα.
Οι μετρήσεις για room modes συνεχίστηκαν στις άλλες δύο γωνίες του δωματίου (εκτός από εκείνη που βρισκόταν το ηχείο του Πάνου). Έκαναν τρία (3) sweeps σε κάθε μέτρηση/θέση.
20190404_155552.jpg

20190404_155909.jpg

Έκαναν και μέτρηση όπως φαίνεται εδώ, πριν να μετρήσουν στη θέση ακρόασης.
20190404_160501.jpg

wizzy

Reaction score
21.598
Μετρήσεις στη θέση ακρόασης.

Αυτή είναι η μέτρηση στο ύψος των αυτιών μου, σε καθιστή θέση. Πήραν και μέτρηση στο ύψος των αυτιών μου ενώ ήμουν όρθιος.

20190404_164200.jpg

Αυτή είναι μέτρηση χώρου με τις ηχομονωτικές πόρτες ανοιχτές.

20190404_161810.jpg

Εάν κατάλαβα σωστά, ήθελαν να μετρήσουν το φαινόμενο του coupling sound. Ουσιαστικά πρόκειται για ήχο ο οποίος "διαφεύγει" από το δωμάτιο, "χτυπάει" στις σκληρές επιφάνειες που βρίσκονται έξω από αυτό (π.χ. πόρτες, ντουλάπια, τοίχους) κι επιστρέφει στο δωμάτιο. Είδαν τον Πάνο να χαμογελάει μετά (και) από αυτή τη μέτρηση.:)

Το τελευταίο test ήταν πλέον ακουστικό. Την Τετάρτη το βράδυ τοποθέτησα τα ηχεία σε ισόπλευρο τρίγωνο με τη θέση ακρόασης. Η απόσταση είναι 2.12μ και τα ηχεία στις 35 μοίρες (30 μοίρες και 5 μοίρες toe in). Βάλαμε μουσική, χωρίς μικρόφωνα, χωρίς DSP, χωρίς τίποτα. Laptop, Foobar (χωρίς ρυθμίσεις), mp3 το "Stratus" του Billy Cobham, στο Grace SDAC του @okakosolikos (thanks man!), προενισχυτής, τελικοί, ηχεία - ναι, δεν έχω προλάβει να στήσω την κεφαλή στο πικ απ ακόμα. Ο Πάνος έκατσε στην πολυθρόνα και μετά από λίγο έγειρε λίγο μπροστά. Με προέτρεψε να κάνω το ίδιο.

Η διαφορά ήταν αναγνωρίσιμη. Γερμένος μπροστά ένιωθα ότι ήμουν "μέσα" στη μουσική σκηνή. Ακουμπώντας την πλάτη μου στην πολυθρόνα, ένιωθα λίγο "αποστασιοποιημένος". Μετά ξεκίνησε να κινείται στο δωμάτιο άλλοτε γονατιστός, άλλοτε όρθιος, ώσπου κατέληξε στην ιδανική, για τον ίδιο θέση ακρόασης: Μισο-ξαπλωμένος στην πολυθρόνα με το κεφάλι γερμένο ελάχιστα μπροστά!:D Σαν να ξαπλώνει σε στρωματάκι θαλάσσης!:D:D Κατόπιν, ο συνεργάτης του με ρώτησε εάν θέλω να διαπιστώσουμε πόσο καλά είναι ηχομονωνομένος ο χώρος. "Βεβαίως" απάντησα, απότε προχώρησα σε σημείο του τραγουδιού που όλο το συγκρότημα "δίνει" με την ψυχή του, βγήκε έξω, έκλεισε τις δύο πόρτες κι ανέβασα την ένταση στο μισό. Ο Κώστας (ο συνεργάτης του Πάνου) πήγε στο σαλόνι (χοντρικά, η απόσταση από την εξωτερική πόρτα του χώρου ακρόασης είναι περίπου 6-7 μέτρα), κάθισε στον καναπέ κι επέστρεψε μετά από 2 λεπτά. Άνοιξε τις πόρτες, μπήκε στο χώρο και με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά και μας ανακοίνωσε ότι είτε άκουγε τη μελωδία σε ένταση ψιθύρου είτε καθόλου.:dance2: Δεν ξέρω τι γίνεται σε πιο φασαριόζικα κομμάτια (Bolt Thrower έβαλα ύστερα, αφού έφυγαν :D ), αλλά κάποια στιγμή που θα έρθουν οι βλαμένοι της ΕΒΚΥ από το σπίτι, θα κάνω κι αυτό το "πείραμα".

Καταλήξαμε στο ότι εφόσον μου άρεσε η θέση "καθιστός-γερμένος μπροστά", ίσως θα πρέπει να δώσω ακόμα λίγο toe in και να τοποθετήσω τα ηχεία στις 40 μοίρες για αρχή και βλέπουμε. Οπότε, αυτό είναι το νέο task μέχρι νεοτέρας. Μετά έρχεται το στήσιμο του SHD, μετρήσεις κτλ. Το στήσιμο της κεφαλής θα περιμένει λίγο.

wizzy

Reaction score
21.598
Δε νομίζω να έχει 30 μοίρες το ηχείο ..
Μετρημένες με ηλεκτρονικό μοιρογνομώνιο. Πήρα την ευθεία του τοίχου (η οποία ξέρω ότι είναι ευθεία γιατί οι κατασκευαστές μέτραγαν τα πάντα με laser) κι άνοιξα το μοιρογνομώνιο 35 μοίρες. Έφερα τη βάση του ηχείου (έχει ένα σημείο που είναι ευθεία) στη θέση των 35 μοιρών. Έκανα κάπου λάθος;:)

wizzy

Reaction score
21.598
Όχι. Όπως έγραψα, τοποθέτησα τα ηχεία την Τετάρτη το βράδυ κι οι μετρήσεις έγιναν Πέμπτη απόγευμα.:)

Μάλλον σας ξεγελάει η φωτογραφία.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.804
Έκανα κάπου λάθος;:)
Ναι. Δε ξέρω που. Πιθανώς η βάση να μην είναι στην ευθεία του ηχείου, η κάτι άλλο, δε ξέρω.

Στη φωτογραφία με το μικρόφωνο και το ηχείο, φαίνεται η εσωτερική πλευρά του ηχείου.

Δε θα έπρεπε να φαίνεται η εσωτερική...

Καλύτερα να φαίνεται η εξωτερική ακμή του ηχειου όταν κάθεσαι στη θέση ακρόασης, δηλαδή να βλέπεις ΣΥΡΙΖΑ την εξωτερική πλευρά του ηχείου, δηλαδή να έχεις ελάχιστο toe in.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.804
Θέλω να μετρήσεις πόσο ακριβώς απέχει το dust cup του γούφερ του ηχείου σου (αυτό το στρογγυλό στο κέντρο του ηχείου) από τον πίσω τοίχο, δηλαδή τον τοίχο πίσω από τους δίσκους βινυλίου σου, και εννοώ τον συμπαγή τοίχο, όχι την επιφανειακή γυψοσανίδα, δηλαδή στην απόσταση που θα μετρήσεις μέχρι την γυψοσανίδα θα πρέπει να προσθέσεις το πάχος της γυψοσανίδας και το πάχος των υλικών ηχομόνωσης, μέχρι τους τσιμεντολιθους ή το τούβλο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.804
Όσο για την τοποθέτηση του ηχείου, έτσι θα πρέπει να βλέπεις το δεξιό ηχείο όταν θα κάθεσαι στη θέση ακρόασης:
229983_f5aa6cedd0245eb533cdb83e1ef6ae88.jpg

Δηλαδή όταν θα κάθεσαι θα πρέπει να βλέπεις την εξωτερική πλαϊνή πλευρά του ηχείου, για να λες ότι έχεις ελάχιστο toe in.

wizzy

Reaction score
21.598
Θέλω να μετρήσεις πόσο ακριβώς απέχει το dust cup του γούφερ του ηχείου σου (αυτό το στρογγυλό στο κέντρο του ηχείου) από τον πίσω τοίχο, δηλαδή τον τοίχο πίσω από τους δίσκους βινυλίου σου, και εννοώ τον συμπαγή τοίχο, όχι την επιφανειακή γυψοσανίδα, δηλαδή στην απόσταση που θα μετρήσεις μέχρι την γυψοσανίδα θα πρέπει να προσθέσεις το πάχος της γυψοσανίδας και το πάχος των υλικών ηχομόνωσης, μέχρι τους τσιμεντολιθους ή το τούβλο.
Πίσω από τη δισκοθήκη δεν έχει γυψοσανίδες, είναι ο τοίχος από τσιμεντόλιθους και 1-2 πόντοι σουβάς.

Όσο για την τοποθέτηση του ηχείου, έτσι θα πρέπει να βλέπεις το δεξιό ηχείο όταν θα κάθεσαι στη θέση ακρόασης:
View attachment 123022
Δηλαδή όταν θα κάθεσαι θα πρέπει να βλέπεις την εξωτερική πλαϊνή πλευρά του ηχείου, για να λες ότι έχεις ελάχιστο toe in.
Θα προσπαθήσω να βγάλω φωτογραφία από τη θέση ακρόασης.

Οι γωνίες του ισόπλευρου τριγώνου ακρόασης:

View attachment 123024
Τα γνωρίζω αυτά - στοιχειώδης γνώσεις γεωμετρίας! Στο σχέδιό σου, αριστερά που έχεις τη διακεκομμένη γραμμή είναι ο τοίχος αριστερά του αριστερού ηχείου. Τις 30 μοίρες που δείχνεις εκεί, τις έκανα 35. Άρα οι 60 μοίρες εντός του τριγώνου έγιναν 55. Λάθος;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.804
Στις 30 μοίρες έσω στροφής του ηχείου είναι η on axis άμεση ακτινοβολία του ηχείου, και σε αυτή τη γωνία προβλέπεται να στήνονται όλα τα ηχεία ανεξαιρέτως, στο υποχρεωτικό ισόπλευρο τρίγωνο ακρόασης.

Σε αυτή τη στροφή του ηχείου, όταν καθόμαστε στη θέση ακρόασης, δε βλέπουμε ούτε την εσωτερική ούτε την εξωτερική πλευρά του ηχείου, βλέπουμε μόνο την πρόσοψη του ηχείου, την εμπρόσθια μπάφλα, και μας βλέπουν φάτσα κάρτα τα μεγάφωνα.

Αν δεν έχουμε στρίψει 30 μοίρες το ηχείο, αλλά 25, τότε έχουμε toe out, και βλέπουμε την εσωτερική πλάγια πλευρά του ηχείου.

Αν έχουμε το ηχείο στις 35 μοίρες, τότε βλέπουμε την εξωτερική πλάγια πλευρά του ηχείου, και έχουμε το ηχείο σε toe in θέση.

Στην toe in, οι on axis ακτινοβολίες των ηχείων τέμνονται μπροστά από τη θέση ακρόασης, και στην toe out, πίσω από τη θέση ακρόασης.

Οκ;

wizzy

Reaction score
21.598
ΟΚ, κατανοητό. Θα αναρτήσω φωτογραφίες.

Πάντως, θα ήθελα να μου πει κάποιος ποιες ευθείες να πάρω ως ευθείες αναφοράς για να φέρω το ηχείο στις 35 μοίρες, όταν η καμπίνα του ηχείου δεν είναι ορθογώνια αλλά καμπύλη.:)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.816
Members
38.242
Νεότερο μέλος
ldrossos