Τoroidal η EI μετασχηματιστες;

Reaction score
11
Απάντηση: Τoroidal η EI μετασχηματιστες;

Bέβαια αυτά τα έλεγαν...έναν αιώνα πριν! Τι ήξεραν τότε...

:107:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.316
Απάντηση: Re: Τoroidal η EI μετασχηματιστες;

Συγκεντρώσου.... και τα opamps τρανζίστορ έχουν μέσα...

Ναι το ξέρω οτι έχουν τρανζίστορς μέσα. Απλά δεν οδηγούν βατικά φορτία.

Reaction score
899

Το να πω απλά ότι ένα Χ τρανζίστορ θέλει 65nsec για να πάει στα 100V ή ότι το turn on time του είναι 35nsec, θα σε βοηθούσε περισσότερο;
(πρόχειρο παράδειγμα, από ένα (καταργημένο) τρανζίστορ FET (παλιάς σχεδίασης))

Στο s/r παίζει ρόλο και η σχεδίαση της βαθμίδας και όχι μόνο τα τρανζίστορ εξόδου γι' αυτό το αναφέρουν σε ενισχυτικές μονάδες.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.316

Ναι δεν αντιλέγω. Ούτε ισχυρίζομαι κάτι διαφορετικό. Απλά είπα οτι sr, είναι σαφής δείκτης της ταχύτητας ενός ενισχυτού. Μαζί με το rise time, που δεν το είπα. Ο ear είπε κάτι για ενισχυτή με 15 v/μsec , νομίζω η κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Και το θεωρεί υπέρ αρκετό. Εγω πάλι οχι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.363

Ναι δεν αντιλέγω. Ούτε ισχυρίζομαι κάτι διαφορετικό. Απλά είπα οτι sr, είναι σαφής δείκτης της ταχύτητας ενός ενισχυτού. Μαζί με το rise time, που δεν το είπα. Ο ear είπε κάτι για ενισχυτή με 15 v/μsec , νομίζω η κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Και το θεωρεί υπέρ αρκετό. Εγω πάλι οχι.
Μην επιμένεις μάστορα. Είσαι φάουλ.

τα 15 V/μs δε τα θεωρώ "εγώ προσωπικά" υπερ-αρκετά για ενισχυτές μουσικής, αλλά ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΤΣΙ. Από κει και πάνω, όσο περισσότερο και να έχεις, δε χρειάζεται πουθενά, δε μπορεί να κάνει καμιά απολύτως διαφορά στην αναπαραγωγή μουσικής, δεν ακούγεται από κανέναν (ούτε από νυχτερίδες) κλπ κλπ κλπ, και η μόνη χρησιμότητα είναι να αναπαράγει σωστά συχνότητες που δεν ακούν ούτε οι νυχτερίδες (πάνω από μεγαχέρτζ) ενώ έχουν κάποιες χρησιμότητες σε εφαρμογές βίντεο.

Για να σου δώσω να καταλάβεις τα "βασικά", το sr, εφόσον ορίζει πόσα βόλτ μπορεί να δώσει ο ενισχυτής σε πόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προφανώς εξαρτάται από τα μέγιστα βόλτ που χρειάζεται να δώσει (τη μέγιστη τιμή τάσης - ξέρεις υποθέτω πως όσο πιο πολλά βατ είναι ένας ενισχυτής τόσο πιο πολλά βολτ χρειάζεται να βγάλει στην έξοδό του - μιλάμε δηλαδή για ενισχυτές τάσης) και επίσης εξαρτάται από τη συχνότητα του ημίτονου που πρέπει να αναπαράγει, διότι όσο αυξάνει η συχνότητα τόσο πιο "απότομη" είναι η άνοδος τάσης που χρειάζεται, είναι πιο "στενές" οι καμπύλες των ημιτόνων (και είναι μικρότερης ισχύος διότι η ισχύς είναι το εμβαδό του ημιτόνου όπως πιθανά θυμάσαι από τη φυσική του λυκείου, γι'αυτό στα μπάσα έχουμε πιο μεγάλη ισχύ σε ίδια τάση εξόδου, δηλαδή σε ίδιο ύψος ενός ημιτόνου)

Ο τύπος για να υπολογίσεις τι sr χρειάζεσαι σε ένα ενισχυτή για αναπαραγωγή ημιτόνων (πχ μουσικής) είναι ο εξής:

sr= 2πfV (προσοχή: το αποτέλεσμα αυτού του τύπου εκφράζεται σε V/sec)

όπου:

π=3,14
f=η μέγιστη συχνότητα
V=η μέγιστη τάση εξόδου

Από κει και πέρα, όπως μπορείς να φανταστείς ίσως, υπάρχει και εξάρτηση του απαιτούμενου sr από τα δυναμικά της αναπαραγόμενης ηχογράφησης, διότι όσο πιο μεγάλα είναι αυτά, τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα ανόδου τάσης μπορεί να χρειαστεί. Κι αυτό δεν είναι "θεωρητικό" και "μαύρη μαγεία", όλα έχουν μετρηθεί και υπολογιστεί.

Από τους αμείλικτους υπολογισμούς λοιπόν, τι προκύπτει; Προκύπτει πως ένας τυπικός ενισχυτής 100 βατ για να έχει την "ταχύτητα" που χρειάζεται για το ακουστό φάσμα και για αναπαραγωγή μουσικού υλικού μεγάλου δυναμικού εύρους (όχι πικάπ) είναι μια χαρά με sl 2,5 V/μs. Αν μιλάμε για πικαπ, αρκεί και 0,5 V/μs για την ίδια ισχύ εξόδου.

Δες. Διάβασε. Μάθε. (λίγο γκούγκλιασμα δε βλάπτει ποτέ)

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.316

Ευχαριστώ πολύ για το μάθημα , αλλά δεν χρειάζεται. Κάτσε εσυ με τα 2,5v/μsec, και ασε εμένα στα δικά μου 175, του g22 , και τα 350 του b2302.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.316

Α και πούσαι? αν βρεθείς σε κανά εργαστήριο με μετρητικά ρίξε κανά τετραγωνικό παλμό , να δείς πόση διαφορά εχει το μικρό με το μεγάλο slew rate, ετσι για να μην ψάχνεσαι και googlάρεις .

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.363

Ευχαριστώ πολύ για το μάθημα , αλλά δεν χρειάζεται. Κάτσε εσυ με τα 2,5v/μsec, και ασε εμένα στα δικά μου 175, του g22 , και τα 350 του b2302.

Α και πούσαι? αν βρεθείς σε κανά εργαστήριο με μετρητικά ρίξε κανά τετραγωνικό παλμό , να δείς πόση διαφορά εχει το μικρό με το μεγάλο slew rate, ετσι για να μην ψάχνεσαι και googlάρεις .
Σ'ευχαριστώ πολύ για την απίστευτη και σπάνια γνώση που απλόχερα μου δίνεις (ιδίως με τα παραπάνω εκτενέστατα 2 ποστ σου τα οποία και ενοποίησα ώστε να είναι όλα μαζί σε ένα μεγάλο κείμενο, το οποίο σαφώς πρέπει να αποτελέσει paper εδώ στο φόρουμ μας). Ομολογώ πως τα ποστ σου αυτά είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και κατατοπιστικά επί του θέματος, και σαφώς κακώς μπήκα στον κόπο να γράψω ότι έγραψα πριν, εκείνες τις αηδίες με τους τύπους και τις μετρήσεις, βάσει των απειροελάχιστων που ξέρω, πφφφ, κοτσάνες....

ταυτόχρονα, (μου επιτρέπεις φαντάζομαι...) ζητώ ταπεινά συγνώμη για την ασχετοσύνη μου.

επίσης ταπεινά προτείνω να διορθώσεις τον υπάρχον τύπο στην βικι:

http://en.wikipedia.org/wiki/Slew_rate

και να βάλεις κάποιον δικό σου που να βγάζει απαραίτητο πάνω από 175 V/μs, όσο είναι ο "κακότερος" ενισχυτής σου.

όπως νομίζω πως αξίζει να διορθώσεις και τις αηδίες περί τετράγωνου παλμού που γράφει αυτός ο χατζηπαπάρας εδώ:

http://www.amplifier.cd/Tutorial/Slew_Rate/SlewRate.htm

και πες του να διορθώσει επιτέλους και τις ασχετοσύνες του στα συμπεράσματα περί αναγκαιότητας sr:

κοίτα τον ηλίθιο, λέει χαρακτηριστικά αυτές τις αηδίες:

- Precision operational amplifier for DC applications 0,1 V/μs to 2 V/μs
- Operational amplifier for general purpose 2 V/μs to 300 V/μs
- Operational amplifier for high speed and video 300 V/μs to 6000 V/μs
- Special amplifier e.g. for pulse > ca. 6000 V/μs
- Hifi amplifier 0,5 V/μs to 80 V/μs

πες του του άσχετου να γράψει κει στους χάι φάι ενισχυτές πως το 0,5 V/μs είναι λάθος και πως οι ενισχυτές αυτοί κανονικά θα έπρεπε να είναι στην ίδια κατηγορία με τους ενισχυτές για βίντεο (300 V/μs to 6000 V/μs).

τι να μας πει τώρα κι αυτός ο μαλακίδης...

και πάλι συγνώμη για το προηγούμενό μου ποστ. διορθώνω και δέχομαι ανεπιφύλακτα πως ο τύπος SR=2πfV είναι λάθος, δεν ισχύει γιατί δε συμφωνεί με σένα. Περιμένω το νέο τύπο από σένα να αναρτηθεί στην βικιπέδια, να μάθει όλος ο πλανήτης. μη κρατάς τη γνώση μόνο για σένα...

δώσε γνώση στο λαό.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.316

Για να μη λες οτι δεν σου απαντώ , απλά απαξιώ.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
102.643

Reaction score
899

Ποιό μουσικό όργανο, βγάζει τετράγωνο παλμό; :203:

Αυτόν τον παλμό πράγματι δεν θα τον παίξει 100βολτος ενισχυτής:
α) με sl λιγότερο από 7V/μsec στα 8Ωμ ηχεία
β) με sl λιγότερο από 5V/μsec στα 4Ωμ ηχεία

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

xenos δε μου λες...

Έχεις ακούσει Sansui 30ετίας; :114:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Ε, άκου Sansui και θα δεις... :114:

[YOUTUBE]jThHNHYoKRg[/YOUTUBE]

Το σαμπουάν "Ultrex" θεωρείται ένα απ'τα κατεξοχήν '80s προιόντα. Το ίδιο και τα διαφημιστικά του σποτ,με το υπερκλασικό πλέον "λούσου με ultrex και θα δείς..."
Το ακούγαμε τόσο συχνά σε σημείο που όσοι είχαν προβλήματα όρασης άρχισαν να πιστεύουν οτι όντως αν λουστούν με ultrex θα δούν!!! Το συγκεκριμένο σποτ είναι του 1982 και παίχτηκε για περίπου 2 χρόνια

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048

Πάντως, από τον AU-D11 είχα άριστες εντυπώσεις - και χωρίς να κοστίζει όσο μισό αεροπλανοφόρο...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.363

Ποιό μουσικό όργανο, βγάζει τετράγωνο παλμό; :203:

Αυτόν τον παλμό πράγματι δεν θα τον παίξει 100βολτος ενισχυτής:
α) με sl λιγότερο από 7V/μsec στα 8Ωμ ηχεία
β) με sl λιγότερο από 5V/μsec στα 4Ωμ ηχεία
είσαι άσχιετος.

Staff online