LUXMAN
Επαγγελματίας
- Reaction score
- 69
Δεν είναι έτσι, αλλά έτσι:
"Physically speaking, the Q factor is approximately (for large values of Q) the number of oscillations required for a freely oscillating system's energy to fall off to 1 / e2π, or about 1/535, of its original energy. Or equivalently, Q is 2π times the ratio of the total energy stored divided by the energy lost in a single cycle."Νομιζω οτι το λαθος ξεκιναει απο τον τυπο του Q που εχεις δωσει, απο οπου πρεπει να αφαιρεθει το 2π για να κολλανε τα πραγματα
Ενα καλό παράδειγμα είναι αυτόοι φωτο είναι άθλιες .Καταστρέφουν κάθεμια καλή σχεδίαση με φόρτιση κόρνας εμπρός ίσως να είναι η καλύτερη λύση. πόσο πολύπλοκο είναι? αρκετά μεγάλο είναι σίγουρα πάντως. Για πιο λογικά μεγέθη ψηφίζω μπαντπας ή μπας ριφλεξ. Τώρα το μπαντπας και η κόρνα παντρεύονται απ'όσο φαντάζομαι, αλλά τα εξώγαμα δε τα πολυσυμπαθεί ο κόσμος, ε?:crazy_1: :crazy_1:
Ιστοσελίδα έχει? Αν όχι, κακώς! rof:Παρεπιπτόντως ο Κώστας είναι ο μοναδικός "μάστορας" (που γνωρίζω)
Επιμενω..."Physically speaking, the Q factor is approximately (for large values of Q) the number of oscillations required for a freely oscillating system's energy to fall off to 1 / e2π, or about 1/535, of its original energy. Or equivalently, Q is 2π times the ratio of the total energy stored divided by the energy lost in a single cycle."
http://en.wikipedia.org/wiki/Q_factor
Δεν έμπλεξα κανένα Q. To Q ορίζεται πάντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και γι' αυτό άλλωστε το άρθρο της Wiki γράφει παρακάτω για ηλεκτρικούς, μηχανικούς, οπτικούς κλπ συντονισμούς. Προφανώς οι καμπύλες αναφέρονται στα Qts, διότι το ολικό Q είναι αυτό που μετράει.Επιμενω...
Τα ακριβως παραπανω απο την Βικυπαιδεια αφορουν στο Qms (Qms=Μηχανικο Q) και ειναι σωστα.
Οι προηγουμενες καμπυλες υποτιθεται οτι αφορουν το Qts (Q total=Συνολικο Q) που ειναι συνδιασμος των Qms και Qes (Qes=Ηλεκτρικο Q).
Αυτος ο συνδιασμος (Q total) παιρνει τιμες απο 0 εως 1.
Προφανως εδω υπαρχει καποια παρεξηγηση. Ισως μπλεξαμε τα Q.
Dearest RDohΔεν έμπλεξα κανένα Q. To Q ορίζεται πάντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και γι' αυτό άλλωστε το άρθρο της Wiki γράφει παρακάτω για ηλεκτρικούς, μηχανικούς, οπτικούς κλπ συντονισμούς. Προφανώς οι καμπύλες αναφέρονται στα Qts, διότι το ολικό Q είναι αυτό που μετράει.
Πανάθεμα σε ώρες ώρες δεν παίζεσαι! :happy_5:.....και φανερωνει στην πραξη εαν η βαρκα ειναι παραδοσιακο ξυλινο σκαρι, ή πολυεστερικη που κανει αλλη αντιχηση στον κυματισμο και την ακουν τα ψαρια και φευγουν.
.................................................................
Εννοώ το Qtc φυσικά!!!.....Το ερωτημα ειναι τι απο τα δυο ρωταει ο Τσαντουλης.....
Δεν έχω καμμία διαφωνία με όλα αυτά. Εσύ είχες δύο διαφωνίες, μία ότι το Q δεν δίνεται από τον γενικό τύπο 2πΕ0/ΔΕ και άλλη μία, ότι το άρθρο που παρέθεσα αναφερόταν σε μηχανικούς συντονισμούς μόνο - και είχες και στις 2 άδικο.
Συμφωνώ ενθουσιωδώς !!!!!!:cool_4:Αν υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να εκφέρει τεκμηριωμένη άποψη για το ποιά είναι η καλύτερη σχεδιαστική προσέγγιση για τα μπάσα, να μου τον συστήσετε για να του σφίξω το χέρι.
Το θέμα είναι - κατά την άποψή μου - πώς θα εφαρμόσεις την συγκεκριμένη προσέγγιση και όχι η προσέγγιση αυτή καθ΄εαυτή.
Ανέφερα προηγουμένως οτι θα προτιμούσα μία λύση με παραμετρική ισοστάθμιση και αυτοενίσχυση στα μπάσα διότι η παραμετρική ισοστάθμιση σου επιτρέπει να προσαρμόσεις την συμπεριφορά του ηχείου - στις χαμηλές συχνότητες - στις ακουστικές ιδιαιτερότητες του χώρου.
Για την ψηφιακή ισοστάθμιση ακόμα δεν έχω πεισθεί ότι είναι η καλύτερη λύση. Πιθανότατα μελλοντικά να αποδεχθεί μονόδρομος αλλά προς το παρόν είναι ακόμη στα σπάργανα.
Νομίζω ότι η συνέργεια χώρου ακρόασης - ηχείου είναι μάλλον το σημαντικότερο πρόβλημα για την αναπαραγωγή των μπάσων.
Αλλωστε όπως έλεγε και ο σύντροφος Mao, δέν έχει σημασία το χρώμα της γάτας, αλλά το αν θα πιάνει τα ποντίκια....
Παρακαλω ανεχθειτε το εξης τελευταιο.Πασσο και ο νοων νοειτο.
Ευάγγελε για ρίξε μία ματιά στο επισυναπτόμενο κείμενο του εξαίρετου Dr. Floyd Toole.Αφού σωστά, κατά την άποψή μου, το έθεσε ο Β.Χουρμουζιάδης, ότι η συνέργει ηχείου-χώρου είναι το μεγαλίτερο πρόβλημα στα χαμηλά, μήπως μπορείτε να πείτε μερικά πράγματα τι πρέπει να προσεξει ένας μελλοντικός αγοραστής σπιτιου (χώρου) και ηχείων (μηχ/των); Αν ειναι off topic, ζητάω συγνώμη και ας το ανοίξει καινούριο θέμα ο συντονιστής.