Χαμηλές συχνότητες μια πονεμένη ιστορία ....



Μηνύματα
250
Reaction score
39
Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το ποιά σχεδίαση είναι καλύτερη της άλλης. Μου θυμίζει άλλες ερωτήσεις του τύπου ποιά αντίσταση είναι καλύτερη ( φιλμ μετάλου η άνθρακα) η με το ποιό υλικό ειναι καλύτερο, το ξύλο η το ανθρακόνημα, η ποιά λάμπα είναι καλύτερη.

Ολες οι σχεδιάσεις είναι βασισμένες σε φυσικούς νόμους που αποδεδειγμένα δουλεύουν. Το θέμα έχει να κάνει με το εάν ο σχεδιαστής τους εφάρμοσε σωστά, και με το εάν επέλεξε τα κατάλληλα υλικά στις σωστές θέσεις. Δεν υπάρχουν άσχημα υλικά. Υπάρχει άσχημη επιλογή.
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντοτε υπάρχουν συμβιβασμοί κόστους- μεγέθους, κλπ.

Είναι ακριβώς η ίδια λογική που βλέπουμε και αλλού. Αυτοκίνητα με εμπρός κίνηση να έχουν καλύτερα οδηγικά χαρ/κά απο πισωκίνητα και το αντίστροφο.

Οπότε μη ψάχνετε γιά τυφλοσούρτες του τύπου '' α τι σχεδίαση είναι το γούφερ, οπής? είναι αργό '' γιατί δεν ισχύει. Ψάξτε γιά επιτυχημένες σχεδιάσεις -υλοποιήσεις.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.191
Reaction score
141.725
Απάντηση: Χαμηλές συχνότητες μια πονεμένη ιστορία ....

ξαναδιαβάζοντας το παραπάνω θρεντ, ομολογώ πως μου λείπει ο RD...
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.191
Reaction score
141.725
Απάντηση: Re: Χαμηλές συχνότητες μια πονεμένη ιστορία ....

Οι παραδοσιακοί χαϊεντάδες (όχι οι 3-4 με μυαλό που υπενόησε ο Βασίλης) είναι πολλοί. Επίσης δεν χωρούν σε ταξί ούτε ένας-ένας, λόγω παχυσαρκίας. Να σκεφτείς ότι οι κορυφαίοι εξ αυτών δικαιούνται, για τον ίδιο λόγο, δικό τους Ταχυδρομικό Κωδικό.
μα ....δεν είναι απολύτως κορυφαίο?!?!:144::145::143:
 



Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.914
Μηνύματα
2.994.876
Members
38.383
Νεότερο μέλος
Alesta
Top