(άλλο ένα θέμα για) αγορά subwoofer (με Lyngdorf TDAI-1120)

wnet

Nearfield
Reaction score
18.325
Έχω ένα ecm8000 (και κάρτα ήχου βεβαίως). Κάποια στιγμή θα ασχοληθώ με το REW...
ok, μια χαρά είναι κι αυτό.... το umik ίσως είναι πιο ακριβές (ως καλιμπραρισμένο) αλλά για ανάδειξη προβλημάτων στα χαμηλά δε σε νοιάζει. Επίσης με το umik θα είχες μετρήσεις SPL στα πραγματικά db αλλά και πάλι δε σε νοιάζει.... ας δείχνει 85 κι ας ειναι 80, οι κοιλάδες/κορυφές μια χαρά θα φαίνονται...

Έχω μετρήσει και με τέτοιο για χαβαλέ...

στα χαμηλά δεν είχε σοβαρές αποκλίσεις από το umik, δηλαδή ένα sub το παλεύεις με σχεδόν ότι μικρόφωνο έχεις, πόσο μάλλον με το ecm8000

Reaction score
2.288
ok, μια χαρά είναι κι αυτό.... το umik ίσως είναι πιο ακριβές (ως καλιμπραρισμένο) αλλά για ανάδειξη προβλημάτων στα χαμηλά δε σε νοιάζει. Επίσης με το umik θα είχες μετρήσεις SPL στα πραγματικά db αλλά και πάλι δε σε νοιάζει.... ας δείχνει 85 κι ας ειναι 80, οι κοιλάδες/κορυφές μια χαρά θα φαίνονται...

Έχω μετρήσει και με τέτοιο για χαβαλέ...

στα χαμηλά δεν είχε σοβαρές αποκλίσεις από το umik, δηλαδή ένα sub το παλεύεις με σχεδόν ότι μικρόφωνο έχεις, πόσο μάλλον με το ecm8000
Όποιος έχει ένα οποιοδήποτε μικρόφωνο που μπορεί να πιάσει επαρκώς τα άκρα του φάσματος μπορεί να κάνει την εξής πατέντα για να μην δώσει αλλά χρήματα για μετρητικο μικρόφωνο.
Αγοράζει ένα μεταχειρισμένο UMIK-1 με 80-90 ευρώ το πολύ, το χρησημοποιει για να καλιμπραρει το μικρόφωνο που ήδη έχει και μετά πουλάει ξανά το UMIK στην τιμή που το αγόρασε.

wnet

Nearfield
Reaction score
18.325
Όποιος έχει ένα οποιοδήποτε μικρόφωνο που μπορεί να πιάσει επαρκώς τα άκρα του φάσματος μπορεί να κάνει την εξής πατέντα για να μην δώσει αλλά χρήματα για μετρητικο μικρόφωνο.
Αγοράζει ένα μεταχειρισμένο UMIK-1 με 80-90 ευρώ το πολύ, το χρησημοποιει για να καλιμπραρει το μικρόφωνο που ήδη έχει και μετά πουλάει ξανά το UMIK στην τιμή που το αγόρασε.
ή και να το κρατήσει για ...skype :p
(όχι δεν είναι καλή χρήση, πλάκα κάνω... )

Reaction score
33
Ποια "softwares"? Ποια εκτιμιση? Για μετρησεις δεν μιλαμε με το REW?
κι εγώ στην αρχη χάθηκα αλλά μαλλον ξεκαθάρισε το τοπίο...

Πρώτα πρώτα το βασικό point του post μου ήταν ότι δεν νιώθω κάποια σημαντική βελτίωση - ακόμη και στη βασική θέση ακρόασης όπως πιθανόν περίμενα... για το οποία μία αρχική μπακαλίστικη μετάφραση από μένα είναι ότι οι συχνότητες του sub δεν είναι τόσο σημαντικές για μένα/τη μουσική που ακούω

Τώρα αν αυτό μεταφράζεται σε
Απο τη στιγμη που δεν επαιξε σωστα στις κλασσικες θεσεις θελει ψαξιμο για να βρεις τη σωστη θεση.
δεν το ξέρω.. σίγουρα σε κάποιες θέσεις στον χώρο ακούω περίεργα πράγματα αλλά προς το παρόν επικεντρώνομαι στη βασική θέση ακρόασης και τι μου προσφέρει ή όχι ο sub (γενικά μιλώντας).

Δοκιμασε ακομα και χαμηλοτερη συχνοτητα διαχωρισμου. Τα ηχεια σου μπορουν να παιξουν και χαμηλοτερα και ενδεχομενως να εχεις καλυτερο αποτελεσμα και καλυτερο ταιριασμα
η αλήθεια είναι ότι κάτω από τα 80 δεν δοκίμασα...

(εδώ έρχεται η αφελής ίσως ερώτηση: για τις συχνότητες μέχρι 60-70Hz όλη αυτή η φασαρία; δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχουν τόση σημασία)

Αν και θέλω διάβασμα επί τούτου, σε τι ακριβώς θα βοηθήσουν οι μετρήσεις; να αλλάζω θέση συνεχώς μέχρι να βρω μία που να μετρά καλύτερα; ή να με οδηγήσουν στο να ρυθμίσω EQ είτε στον ενισχυτή (voicings) είτε στον sub για τυχόν προβληματικές περιοχές που θα δείξουν οι μετρήσεις;

Οταν καποιος λεει, θα βαλω ενα sub για αρχη και βλεπουμε, θα πρεπει να το κανει με σκοπο αν δεν ακουσει αυτο που πρεπει με το ενα sub, να παρει δευτερο. Οχι για να πει "δεν ειναι το subwoofer για εμενα", η "τελικα δεν μου αρεσει ο ηχος με subwoofer".
Το δεύτερο sub δεν είναι option για διάφορους λόγους (πόσο μάλλον με την μέχρι τώρα εμπειρία του 1ου)
Δοκιμασε αν θελεις και τις παρακατω θεσεις.
να πω ότι στο διάγραμμα λείπουν κάποια πράγματα, πχ καλοριφέρ, κάποια μικρά έπιπλα κλπ οπότε κάποιες από αυτές τις θέσεις δεν είναι εφικτές, σε κάποιες δεν χωράει, ενώ άλλες απορρίπτονται - πχ στην I θα πέφτω πάνω του :)

Reaction score
2.288
Αν και θέλω διάβασμα επί τούτου, σε τι ακριβώς θα βοηθήσουν οι μετρήσεις; να αλλάζω θέση συνεχώς μέχρι να βρω μία που να μετρά καλύτερα; ή να με οδηγήσουν στο να ρυθμίσω EQ είτε στον ενισχυτή (voicings) είτε στον sub για τυχόν προβληματικές περιοχές που θα δείξουν οι μετρήσεις;
Το συμπερασμα που εχεις βγαλει δεν συναδει με τα συμπερασματα που θα επρεπε να εχεις βγαλει αν το sub ηταν σωστα ενσωματωμενο στο συστημα και στον χωρο.
Με αυτο το δεδομενο, μονο με μετρησεις θα μπορεσει να φανει που ειναι το προβλημα και γιατι δεν ειχες το αναμενομενο αποτελεσμα.
η αλήθεια είναι ότι κάτω από τα 80 δεν δοκίμασα...

(εδώ έρχεται η αφελής ίσως ερώτηση: για τις συχνότητες μέχρι 60-70Hz όλη αυτή η φασαρία; δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχουν τόση σημασία)
Να δοκιμασεις.
Η φασαρια γινεται κυριως για τις συχνοτητες που δεν μπορουν να αναπαραγουν τα ηχεια σου κατα κυριο λογο αλλα και μερικες απο τις κατωτερες συχνοτητες που μπορουν να αναπαραγουν ωστε να απαλλαξεις τα ηχεια απο αυτες.

Reaction score
2.288
Το δεύτερο sub δεν είναι option για διάφορους λόγους (πόσο μάλλον με την μέχρι τώρα εμπειρία του 1ου)
Λαθος σκεπτικο.
Η εμπειρια του πρωτου ηταν σχεδον προδιαγεγραμμενο οτι δεν θα ειναι η καλυτερη δυνατη ειδικα σε ενα χωρο σαν τον δικο σου.
Αν η αγορα δευτερου sub δεν ηταν option παο την αρχη, κακως πηρες και το πρωτο.
Ηταν σχεδον δεδομενο οτι θα χρειαζοσουν δυο sub και νομιζω ειχε διευκρινιστει απο την αρχη αυτο.
Το σκεπτικο της προσπαθειας με ενα sub ειχε να κανει με αυτην την μηδαμηνη πιθανοτητα να κατσει το συστημα με ενα μονο sub και να παιξει καλα.
να πω ότι στο διάγραμμα λείπουν κάποια πράγματα, πχ καλοριφέρ, κάποια μικρά έπιπλα κλπ οπότε κάποιες από αυτές τις θέσεις δεν είναι εφικτές, σε κάποιες δεν χωράει, ενώ άλλες απορρίπτονται - πχ στην I θα πέφτω πάνω του :)
Δοκιμασε σε αυτες που ειναι εφικτες.

wnet

Nearfield
Reaction score
18.325
Αν βρεις τελικά τα δύσκολα... πριν εγκαταλείψεις... βάλε το sub σε μια χαμηλή συχνότητα αποκοπής (ας πούμε 50-60), ρύθμισε το ίσα ισα να ακούγεται στις αγαπημένες σου μουσικές (ας πούμε, μόλις το ακούσεις δηλαδή όπως του ανεβάζεις ένταση.... σταματάς και χαμηλώνεις 3db...) και προσπάθησε να ζήσεις έτσι μια βδομάδα χωρίς να ασχολείσαι μαζί του.
Μετά τη μία βδομάδα κλείστο... και βλέπεις!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.747
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88