τάση ρεύματος σε οικιακό δικτυακό setup

Reaction score
1.275
Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα θέμα με την τάση του ρεύματος και την προστασία του εξοπλισμού μου. Έχω ένα οικιακό δίκτυο με αρκετές συσκευές και θέλω να διασφαλίσω ότι είναι σωστά προστατευμένο.
Το setup περιλαμβάνει αρκετές συσκευές όπως switch Poe και μη, καταγραφικό, router, rpi5, access points και ένα starlink
Όλα αυτά τατροφοδοτω μέσω ενως UPS Hikvision DS-UPS2000
Έχω τοποθετήσει μετά το ups ένα p110 και παρακολουθώ τη τάση εξόδου του ups
Το πρόβλημα είναι πως έχω αυξομειώσεις από 203v έως 240. Μένει λίγο στα 203v ανεβαίνει στα 240 μένει εκεί πέφτει ξανά 204 ανεβαίνει 239 και ου το κάθε εξής.το θέμα είναι γιατί συμβαίνει αυτό αφού το δίκτυο είναι πιο σταθερό δεν έχει τόσες αυξομειώσεις και ΑΝ μπορεί να αντιμετωπισει πρόβλημα ο εξοπλισμός μου

Attachments

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.268
Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα θέμα με την τάση του ρεύματος και την προστασία του εξοπλισμού μου. Έχω ένα οικιακό δίκτυο με αρκετές συσκευές και θέλω να διασφαλίσω ότι είναι σωστά προστατευμένο.
Το setup περιλαμβάνει αρκετές συσκευές όπως switch Poe και μη, καταγραφικό, router, rpi5, access points και ένα starlink
Το πρόβλημα είναι πως έχω αυξομειώσεις από 203v έως 240. Μένει λίγο στα 203v ανεβαίνει στα 240 μένει εκεί πέφτει ξανά 204 ανεβαίνει 239 και ου το κάθε εξής.το θέμα είναι γιατί συμβαίνει αυτό αφού το δίκτυο είναι πιο σταθερό δεν έχει τόσες αυξομειώσεις και ΑΝ μπορεί να αντιμετωπισει πρόβλημα ο εξοπλισμός μου
Έχω βάλει σταθεροποιητές τάσης σε όλες τις ευαίσθητες συσκευές, από τότε που η ΔΕΗ αποφάσισε να μου... "δώσει στο χέρι" μερικές από αυτές...

Υπόψιν ότι σε περίπτωση καταστροφής συσκευής από διακύμανση τάσης (και όχι από απώλεια ουδέτερου), δεν αποζημιώνεται από τη ΔΕΗ.

Reaction score
1.275
Έχω βάλει σταθεροποιητές τάσης σε όλες τις ευαίσθητες συσκευές, από τότε που η ΔΕΗ αποφάσισε να μου... "δώσει στο χέρι" μερικές από αυτές...
Αφού πρώτα ήθελα να αποκλείσω την πτώση τάσης τέτοια ώστε να κάνει reboot μια συσκευή ο δεύτερος και πολύ σημαντικός λόγος ήταν να διορθώσω όσο γίνεται αυτές τις ανωμαλίες τασης
Δεν πήρα online ups αλλά θεώρησα πως και αυτό θα έχει ένα εύρος τάσης και θα τη κρατάει σταθερα.
Νομίζω είναι πρόβλημα του ups και όχι του δικτύου αν δεις και τα γραφήματα.
Οι 3 φάσεις δεν έχουν συνεχόμενες αποκλείσεις και δεν πέφτουν συνήθως κάτω από 210v

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.069
Όλες οι συσκευές που αναφέρεις είναι DC συσκευές με εξωτερικά τροφοδοτικά, δεν κινδυνεύουν από τέτοιες αυξομειώσεις που αναφέρεις. Οι κεραυνοί είναι άλλο θέμα, που απαιτεί και άλλη αντιμετώπιση.

Όσο για το να κάνει reboot μια συσκευή, και πάλι, θα πρέπει η πτώση τάσης να είναι πολύ μεγάλη. Συνήθως τα εξωτερικά τροφοδοτικά λειτουργούν από 100V.

Reaction score
23.029
Εάν θεωρήσουμε ότι αυτή η διακυμανση δεν οφείλεται σε προβληματική δική σου εσωτερική καλωδίωση - εγκατάσταση .... ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί φυσιολογική τη διακύμανση της τάσης μεταξύ 207V και 253V για τη μονοφασική παροχή των 230V.

Εσένα είναι 204 V. Να τους φωνάξεις (να τους πεις το νούμερο 204 V) και θα έρθουν σίγουρα να διαπιστώσουν απο που προκύπτει τέτοια μεγάλη πτώση και είναι υποχρεωμένοι (και το κάνουν) να την φτιάξουν ή εάν είναι κάτι πολυπλοκο να την δρομολογήσουν. Συνήθως είναι καρβουνιασμένα καλώδια ή σφιγκτήρες εναερια ή προβληματικό υπογειο καλώδιο μέχρι την πολακατοικία. Και τα δύο τα αλλάζουνε ή κόβουν λίγο το καλώδιο απο το περίσσευμα που έχουν αφήσει (για αυτό και αφήνουν). Το δεύτερο ίσως λίγο θα αργήσει αλλά όχι πολύ. Δεν αντιμετωπίζονται εξάλλου τόσο μεγάλες διακυμάνσεις με σταθεροποιητές τάσεις. Μην το αφήσεις έτσι, δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Μπορείς εάν ξέρεις και με ασφάλεια να μετρησεις στο πινακα σου. Δεν σου λέω κάτω στο ρολόι γιατί δεν ξέρεις, είναι επικινδυνο και πρέπει να είναι σπασμένη η σφραγίδα. Αυτό θα το κάνουν αυτοί. Δεν σε χρεώνουν τίποτε , ισια ισα επιεδή είναι υποχρεωμένοι εάν ισχυουν τέτοιες τιμές να σε αποζημιώσουν έχρονται για να έχουν κάτι και αυτοί να λένε ότι το ρεύα που σου παρείχαν ήταν σωστό. Μπορεί αν είναι και κακή, γερασμένη ή χαλαρή συνδεση στην ασφάλεια στο ρολόι. Πάλι αυτοί έχουν υποχρεώση να την αλλάξουν. Δεν σου επιτρέπουν εσένα.

Last edited:

Reaction score
1.275
Τα switch δεν έχουν εξωτερικό τροφοδοτικό.
Δεν έχω δει τι γράφουν πάνω τα τροφοδοτικά αν όντως λειτουργούν από τα 100v που είναι πολύ πιθανόν
Το θέμα είναι αν η συνεχόμενη αυξομείωση μπορεί να φθείρει τις συσκευές και γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.
Μπορεί να είναι πρόβλημα του τροφοδοτικού η έτσι λειτουργούν αυτά;
Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ να πάρω μέτρηση από την έξοδο του τροφοδοτικού
Για τους κεραυνούς έχω αντικεραυνικο στο πίνακα ;)
Εάν θεωρήσουμε ότι αυτή η διακυμασνη δεν οφείλεται σε προβληματική δική σου εσωτερική καλωδίωση - εγκατάσταση .... ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί φυσιολογική τη διακύμανση της τάσης μεταξύ 207V και 253V για τη μονοφασική παροχή των 230V.

Εσένα είναι 204 V. Να τους φωνάξεις και θα έρθουν σίγουρα να διαπιστώσουν απο που προκύπτει τέτοια μεγάλη πτώση και είναι υποχρεωμένοι (και το κάνουν) να την φτιάξουν ή εάν είναι κάτι πολυπλοκο να την δρομολογήσουν. Συνη΄θως είναι καρβουνιασμένα καλώδια ή σφιγκτήρες εναερια ή προβληματικό υπογειο καλώδιο μέχρι την πολακατοικία. Κια τα δύο τα αλλάζουνε. Το δεύτερο ίσως λίγο θα αργήσει αλλά όχι πολύ. Δεν ανιμετωπίζονται εξάλου τόσο μεγάλες διακυμάνσεις με σταθεροποιητές τάσεις. Μην το αφήσεις έτσι, δεν υπάρχει κανένας λόγος.
Το πρώτο γράφημα μετράει τη τάση εξόδου του ups. Εκεί αντιμετωπίζω το πρόβλημα. Οι άλλες δύο εικόνες δείχνουν τη τάση που παίρνω ανά φάση από τη ΔΕΗ η οποία δεν έχει ιδιαίτερο προβλημα. Ναι όντως έχει μια βύθιση και μόνο στα 204v γενικά είναι από 210 και πανω
ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί φυσιολογική τη διακύμανση της τάσης μεταξύ 207V και 253V για τη μονοφασική παροχή των 230V.
Αυτό υπάρχει κάπου γραμμένο; Το ότι έχω δει τάση 270v μπορώ να του κυνηγήσω ώστε να κάνουν κάτι για αυτό; Πως το αποδεικνύω αφού δεν συμβαίνει συχνά;

Last edited:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.437
Λίγο off topic, αλλά μιας και σε "πέτυχα": από τον σταθεροποιητή που αναφέρεις, έβαλες έναν σε κάθε ευαίσθητη συσκευή ή, για παράδειγμα, συνέδεσες ένα πολύπριζο πάνω του και τις συσκευές σε αυτό;

Reaction score
23.029
Τα switch δεν έχουν εξωτερικό τροφοδοτικό.
Δεν έχω δει τι γράφουν πάνω τα τροφοδοτικά αν όντως λειτουργούν από τα 100v που είναι πολύ πιθανόν
Το θέμα είναι αν η συνεχόμενη αυξομείωση μπορεί να φθείρει τις συσκευές και γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.
Μπορεί να είναι πρόβλημα του τροφοδοτικού η έτσι λειτουργούν αυτά;
Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ να πάρω μέτρηση από την έξοδο του τροφοδοτικού
Για τους κεραυνούς έχω αντικεραυνικο στο πίνακα ;)

Το πρώτο γράφημα μετράει τη τάση εξόδου του ups. Εκεί αντιμετωπίζω το πρόβλημα. Οι άλλες δύο εικόνες δείχνουν τη τάση που παίρνω ανά φάση από τη ΔΕΗ η οποία δεν έχει ιδιαίτερο προβλημα. Ναι όντως έχει μια βύθιση και μόνο στα 204v γενικά είναι από 210 και πανω

Αυτό υπάρχει κάπου γραμμένο; Το ότι έχω δει τάση 270v μπορώ να του κυνηγήσω ώστε να κάνουν κάτι για αυτό; Πως το αποδεικνύω αφού δεν συμβαίνει συχνά;
Ναι βεβαια υπάρχει γραμμένο αλλά θα στο πουν και αυτοί στο τηλέφωνο που θα τους πάρεις. Πες τους εσυ 204 και να δεις ποτε θα έρθουν ... σε χρόνο μηδέν. Ακου με που σου λέω.

Reaction score
23.029
Το ότι έχω δει τάση 270v
Εάν τους πεις και αυτό ...θα τρέξουν σαν τα κουνέλια. Και με 210 να δούν πάλι μάλλον θα στο φτιάξουν ιδιως εάν τους πείς ότι έχεις δει τέτοιες τιμές αυξομείωσης. Εάν σου πουν μα- μου - σου πες τους ότι θα ζητήσεις το κανονικό δηλαδή καταγραφή για το 95% των μετρούμενων τιμών σε περίοδο μίας εβδομάδας, υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

Πρότυπο EN 50160

Απόφαση ΡΑΕ 395/2016 (ΦΕΚ Β' 78/20.01.2017)

Είναι και στον Κώδικά τους στο site του ΔΕΔΗΕ :

Κώδικας Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΔΔΗΕ) : Άρθρο 27 ("Κανόνες εφαρμογής ορίων Ποιότητας Ενέργειας") και το Άρθρο 38.

Βεβαια εάν είναι αυτα που λέω σαν βλάβη δικαιλογουν μόνο την πτώση. Όχι να πάει 270 που λές. Απο 204 -270 ; Τι να σου πω αυτό δεν το έχω συναντήσει ποτέ και μου φαίνεται σχεδον αδύνατο. Σίγουρα μετράς σωστά με βολτόμετρο, άσε τι δείχνουν οι σταθεροποιητες και τα uPS αυτά δεν αποτελούν σωστή πηγη και ουτε θα τα δεχθεί η ΔΕΗ. Μόνο με βολτόμετρο μέτρα. Αυτό είναι τεράστια αυξομείωση που περιγράφεις, δεν σε σώζει τίποτε, θα σου καιει και τους σταθεροποιητές ακόμη .... δε μπορεί.

Last edited:

Reaction score
1.275
Είναι επαρχία με μετασχηματιστές σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους από όσο γνωρίζω. Είναι προβληματικό το δίκτυο γενικότερα
Θέμα εγκατάστασης δεν είναι σίγουρα ούτε εναέριου καλωδίου θεωρώ ειδικά για την αύξηση τάσης όπως λες και εσύ.
Οι μετρήσεις γίνονται με αμπεροτσιμπηδες ανά φάση και η μέτρηση είναι πολύ αξιόπιστη. Έχω δύο μηχανήματα που μετράνε ταυτόχρονα και τις 3 φάσεις και παίρνω τις ίδιες μετρήσεις

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.481
1753736233748.jpeg
1753736233748.jpeg
Με αυτή την φωτό που έπαιζε κάθε κυριακή , πήγα στη ΔΕΗ και μου έστειλαν καταγραφικό για μία εβδομάδα.
Το έψαξαν και δρομολόγησαν αλλαγή κολώνας και μετ/στή σε δύο χρόνια περίπου.

Reaction score
1.275
View attachment 373419 View attachment 373419
Με αυτή την φωτό που έπαιζε κάθε κυριακή , πήγα στη ΔΕΗ και μου έστειλαν καταγραφικό για μία εβδομάδα.
Το έψαξαν και δρομολόγησαν αλλαγή κολώνας και μετ/στή σε δύο χρόνια περίπου.
Σου λένε μέσα σε δύο χρόνια πιθανόν θα έχει καεί μόνος του ο μετασχηματιστής οπότε θα τον αλλάξουν .
Και να μην είναι 2 χρόνια και να είναι 3 τι έγινε;
Πέρα από τη πλάκα σου δημιούργησε πρόβλημα σε συσκευές η υπέρταση; Κράταγε αρκετά η απλώς είχε spikes;

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.481
Ολα τα έχω επάνω σε voltage regulators.
Αν τα άφηνα ελεύθερα θα είχαν γίνει τηγανητά .

Reaction score
1.275
Και με το κλιματιστικό τι κάνεις;
Εγώ είχα πάρει το παρακάτω για το ψυγείο. Στις οδηγίες αναφέρει ρητά πως απαγορεύεται η χρήση σε μοτέρ ψυγεία κτλ. Το δικό σου το έχεις ψάξει είναι οκ;

Attachments

Reaction score
1.275
Εσύ έχεις γεμίσει το κόσμο με δαυτα. Έχεις σκεφτεί για φωτοβολταϊκο με μπαταρία;ίσως είναι η λύση σου

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.437
Και με το κλιματιστικό τι κάνεις;
Εγώ είχα πάρει το παρακάτω για το ψυγείο. Στις οδηγίες αναφέρει ρητά πως απαγορεύεται η χρήση σε μοτέρ ψυγεία κτλ. Το δικό σου το έχεις ψάξει είναι οκ;
Αυτό, δυστυχώς, η APC το κατάργησε και δεν το έχει αντικαταστήσει.

ika

News
Reaction score
16.583
Όλες οι συσκευές δεν έχουν κάποια όρια λειτουργίας? Ακόμα και αυτές που φροντίζουν το ρεύμα.
Για την υπέρταση (και την υπόταση), ένας επιτηρητής τάσης στον πίνακα προστατεύει τα πάντα στο σπίτι.
Βέβαια θα κόβει το ρεύμα για κάποιο χρονικό διάστημα αν περάσει η τάση το προκαθορισθέν όριο...
Αλλά θα συνδράμει και τους όποιους ΑVR ή UPS υπάρχουν.

Last edited:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.268
Λίγο off topic, αλλά μιας και σε "πέτυχα": από τον σταθεροποιητή που αναφέρεις, έβαλες έναν σε κάθε ευαίσθητη συσκευή ή, για παράδειγμα, συνέδεσες ένα πολύπριζο πάνω του και τις συσκευές σε αυτό;
Σε συσκευές που είναι όλες μαζί (pc, server, router, tv) όλες μαζί σε πολύμπριζο. Σε ψυγείο μόνο του.

Στο φαρμακείο μου έκαψαν πλακέτα και στην εξωτερική και στην εσωτερική μονάδα σε κλιματιστικό 56.000 Btu.
2.700 € ζημιά. Έχω προγραμματίσει να βάλω επιτηρητή τάσης στον πίνακα.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.806
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός