24/96 vs Vinyl

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Απάντηση: Re: 24/96 vs Vinyl

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν υπάρχουν μήτρες από το 1950 ή 1960 κλπ, αλλά οι ταινίες ηχογράφησης οι οποίες ξαναχρησιμοπούνται για νέες χαράξεις μήτρας.
Οι δίσκοι Άμεσης κοπής [Direct cut] δεν παράγονται για πάντα, διότι όταν εξαντληθεί η μήτρα τους, [οι εκτυπωτές που θα βγούν από αυτήν και τυπώνουν τους δίσκους], τότε δεν μπορούμε να έχουμε άλλους τέτοιους δίσκους. Άλλωστε αυτό είναι και το *μειονέκτημα* τους. Γνωρίζοντάς το αυτό οι μικρές αυτές εταιρείες, προκειμένου να μην χαθεί το ηχογραφημένο γεγονός, κάνουν ταυτόχρονα με την άμεση χάραξη της μήτρας και ηχογράφηση σε μπομπινόφωνο από το οποίο και φυσικά μπορούν εκ των υστέρων να βγάλουν και πάλι δίσκους ΑΛΛΑ αυτοί δεν θα είναι φυσικά Αμέσου Κοπής. Λ.Σ.
Ακριβώς οποιος αγόρασε, αγόρασε.
Πάμε γι΄αλλα (δηλαδή για σύγχρονες παραγωγές Direct to Disc...)

Μα.... που είναι αυτός ο ηχολήπτης?
Δεν θα μου πει τι Chesky και Reference Recordings έχει σε 24/96 ? :139::140:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Re: Απάντηση: 24/96 vs Vinyl

...
Θα μπορούσαμε όλοι να συζητούμε θέματα αξιόλογα με πραγματικό ενδιαφέρον και για τους νεώτερους και οχι να τους κανουμε να γελούν με νήματα σαν κι αυτό που δεν κάνει παρα για το Μάπετ σώου.
Πέρα από την (μεγάλη) πλάκα της υπόθεσης, σε διαβεβαιώ ότι ακόμα και ένα thread βγαλμένο από το Muppet Show μπορεί να χρησιμεύσει ώστε και οι νεότεροι να μάθουν κάποια πράγματα.
Στο κάτω κάτω, πέρα από το χαβαλέ, υπήρξαν και τοποθετήσεις σαν τις παρακάτω:

1.
2.
3.
4.

5.

Tα λεγόμενα του Λουκά πιο πάνω μπορώ να τα επιβαιβεώσω και εγω, μιας και εχω τέτοια βινύλια rca victor living stereo , και είναι reprint απο το παλιό αναλογικό λαμπάτο μαστερ.
Ενα εχω να πω οτι είναι δίσκοι αναφοράς, με απίστευτα καλή ηχογράφηση , κλάσεις ανώτερη των σημερινών. Οποιος θέλει να πάρει μια ιδέα εδω είμαι.

Δεν μπορεί να είναι καλύτερες των σημερινών αν υποθέσουμε πως σήμερα ακολουθείτο παρόμοια τεχνική ηχογράφησης ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ Η ΙΔΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗΝ ΗΧΟΛΗΨΙΑ

Η smooth μεσοψηλή περιοχή που πετυχημένα προσομοιάζει ακροάσεις σε πραγματική αίθουσα συναυλιών, η minimal λόγω περιορισμών της εποχής χρήση μικροφώνων που δεν δημιουργεί comb filtering όπως πολλές πολυμικροφωνικές σύγχρονες ηχογραφήσεις, δεν αναιρεί την έλλειψη πληροφορίας στα επίπεδα, την έλλειψη πληροφορίας και αρμονικών στην υψηλή περιοχή (εκτός αν τα προσθέτει λίγο μια φωτεινή κεφαλή) και την έλλειψη κυρίως δυναμικής περιοχής.

6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.

Είναι στο χέρι μας το να εκμεταλλευτούμε τη γνώση που προσφέρουν πραγματικά αναγνωρισμένοι επαγγελματίες του χώρου, τους οποίους έχουμε την τύχη να έχουμε μέλη στο forum μας.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Απάντηση: 24/96 vs Vinyl

Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Το HD είναι μιά απ' τα ίδια!

Ολα αυτά τα αποφασίζουν τα αυτάκια μας... και ο καταναλωτής της πολύ μικρής κατηγορίας των φίλων εδώ που λέγεται High Fidelity, και όχι ο επαγγελματίας που έχει συμφέροντα και κοιτάει την ευκολία του...

- Οσοι μιλούν για ψηφιακό δεν έχουν αναλογικό στο σύστημα τους και δεν συγκρίνουν.
- Οσοι είναι υπέρ του αναλογικού είναι αυτοί που συνεχώς ψάχνονται και συγκρίνουν και έχουν και ψηφιακό μέσον στο σύστημα τους...

Οποιος τολμάει, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για ένα audio meeting...

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Στα πλαίσια του παραπάνω συλλογισμού, και παρότι προσωπικά δε συμμερίζομαι τις απόψεις του, οι τοποθετήσεις του Λουκά Στεφανίδη ήταν χρήσιμες ίσως στο να βοηθήσουν να αναδειχθούν πολλές λεπτομέρειες που πιθανόν να μην είχαν στο παρελθόν αποσαφηνιστεί σε τέτοιο βαθμό.

Γι' αυτό και μόνο, εγώ τον ευχαριστώ.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Επίσης, καλό είναι να θυμόμαστε (και το γράφω αυτό γενικά, και όχι για το συγκεκριμένο thread) πως με ορισμένους ανθρώπους, δε γίνεται να διεξάγουμε συζήτηση επί ίσοις όροις παρά μόνο αν έχουμε αντίστοιχες γνώσεις ή τεχνικό background.

Συνεπώς, αν διαθέτουμε μισό μπιζέλι μυαλό, καλό θα είναι αντί να βιαζόμαστε να μιλήσουμε ή να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, να περιοριζόμαστε στο να ακούμε και να ρωτάμε, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουμε τα κατάλληλα εφόδια που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να τους αντιμετωπίσουμε ως ίσους, αλλά ακόμα και "να τους την πούμε"...

Εγώ τουλάχιστον έτσι προσπαθώ να κάνω...

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Μία καλή πρόταση επίσης θα ήταν να "καθαρίσει" το τοπικ από διάφορα γελοία φιλμάκια και άλλα εκτός θέματος, για να μπορούμε πιό ευκολα να εντοπίζουμε τα πολύ ενδιαφέροντα που έχουν ειπωθεί σε αυτό το νήμα...

Reaction score
777
Είναι στο χέρι μας το να εκμεταλλευτούμε τη γνώση που προσφέρουν πραγματικά αναγνωρισμένοι επαγγελματίες του χώρου, τους οποίους έχουμε την τύχη να έχουμε μέλη στο forum μας.
Στα πλαίσια του παραπάνω συλλογισμού, και παρότι προσωπικά δε συμμερίζομαι τις απόψεις του, οι τοποθετήσεις του Λουκά Στεφανίδη ήταν χρήσιμες ίσως στο να βοηθήσουν να αναδειχθούν πολλές λεπτομέρειες που πιθανόν να μην είχαν στο παρελθόν αποσαφηνιστεί σε τέτοιο βαθμό.

Γι' αυτό και μόνο, εγώ τον ευχαριστώ.
+1000000000:137:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.301
Απάντηση: Re: Απάντηση: 24/96 vs Vinyl

Αν γράψεις στα λαμπάτα C37 θα γελάς καμμιά βδομάδα. Έχεις περίπου 50% πληροφορία. Καλύτερα θα ακουστεί σε MP3 στα 320.
Χρήστο, θέλω να σε παρακαλέσω άλλη φορά να μη γράφεις έτσι, τέτχια πράγματα. έπινα καφέ και έριξα πάνω στο keyboard, πνίγηκα, λέρωσα το μόνιτορ και το πουκάμισό μου, καθώς και το κάθισμα. please, όχι ξανά, τουλάχιστον όχι χωρίς προειδοποίηση βρε αδερφέ (βάλε ένα "Coyias mode on", να ξέρουμε τι ακολουθεί...):143:

Audiophile ηχογραφήσεις είναι της (...) για να αναφέρω μόνο μερικές , που ηχογραφουν 20 χρόνια ψηφιακά.
Εντάξει, "ψηφιακά", οκ, έχει σαφή πλεονεκτήματα, χειροπιαστά. Το θέμα όμως ποιο είναι? Το αντικειμενικό πλεονέκτημα ή το αν "αρέσει"?

Διότι νομίζω πως ο όρος έχει αλλάξει "στόχο".

Θα ήθελα λοιπόν, να δούμε τι πραγματικά σημαίνει "Audiophile ηχογραφήσεις", διότι έχω την αμυδρά εντύπωση πως σημαίνει "ηχογραφήσεις κατάλληλα-περίτεχνα "μαγειρεμένες" για να αρέσουν σε ακριβά ηχοσυστήματα, ανεξαρτήτως χώρου ακρόασης, αλλά με καλά καλώδια):137:

Η ζωή προχωράει και ο τεχνικός Paravicini ξέρει τι είναι καλύτερο πλέον.
Τον Paravicini τον εκτιμώ αφάνταστα. Είναι για μένα ο κύριος "γλόμπος". Παλιά, μου πρόσφερε λύσεις εκεί που είχα κολλήσει, και δια ζώσης και τηλεφωνικά. Αν όμως έχει πέσει στο ατόπημα να μη συμφωνεί με τα χούγια του Λουκά, θα τον πάρω τηλέφωνο να του τα ψάλλω, του άσχετου...:138:

Είμαι ο EAR και μόλις τελείωσα...
ά να γειά σου!

περιμένω όμως και μια απάντηση, σε ερώτησή μου προς εσένα σε προηγούμενο ποστ! :126:

Δυστυχώς, κι εγώ και συ κι ο Λουκ σκάϊγουόκερ (μέι δι φόρς μπι γουιθ γιου) κι όλοι μας, έχουμε τεράστια κενά γνώσεων, τα οποία τείνουμε να αναπληρώσουμε από παρεμφερείς γνώσεις, πέφτοντας συχνά πυκνά σε σφάλματα άνευ προηγουμένου.

είναι ειλικρινά μεγάλη μας τιμή και χαρά να διαβάζουμε τα γραφόμενα κάποιων ανθρώπων, διότι ακόμα κι αν έχουμε αρχικά την αίσθηση πως διαφωνούμε με αυτά, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε μια άλλη όψη του νομίσματος, η οποία (δυστυχώς ή ευτυχώς) είναι η ορθή, την οποία πρέπει να ψάξουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να γίνει και δική μας και να γίνουμε κι εμείς λίγο καλύτεροι.

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 24/96 vs Vinyl

Δυστυχώς, κι εγώ και συ κι ο Λουκ σκάϊγουόκερ (μέι δι φόρς μπι γουιθ γιου) κι όλοι μας, έχουμε τεράστια κενά γνώσεων, τα οποία τείνουμε να αναπληρώσουμε από παρεμφερείς γνώσεις, πέφτοντας συχνά πυκνά σε σφάλματα άνευ προηγουμένου.
Δεν είμαστε παντογνώστες γιαυτό έχουμε κενά. Υπάρχει όμως μια διαφορά: Εσείς ανακηρύσετε πανταγνώστες όσους έχουν ίδιες απόψεις με εσάς.
Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά. Λ.Σ.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Τελικά, αυτό το HD πρέπει να είναι καλό πράγμα, αφού το λένε οι 2 ηχολήπτες μας ... :139:

Reaction score
777
πράγματι, ο όρος audiophile δίσκος είναι αρκετά παρεξηγημένος.

για εμένα είναι κάτι βρωμοβινύλια που ούτε καν μπορώ να τα ακούσω...

για τον Λουκά είναι οι ηχογραφήσεις του 60 που IMHO αποτελούν αριστουργήματα του πολιτισμού(σε μουσική όχι σε ηχογράφηση).σε ηχογράφηση θα έλεγα οτι απλά έχουν τη δυνατότητα να περιγράφουν αρκετά καλά το χώρο.

και για άλλους είναι κάτι 24/96 που κυκλοφορούν και έχουν μέσα ήχους απο καζανάκια τουαλέτας και τύμπανα.

επιλέξτε να καταλάβουμε και εμείς...

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 24/96 vs Vinyl

Θα ήθελα λοιπόν, να δούμε τι πραγματικά σημαίνει "Audiophile ηχογραφήσεις", διότι έχω την αμυδρά εντύπωση πως σημαίνει "ηχογραφήσεις κατάλληλα-περίτεχνα "μαγειρεμένες" για να αρέσουν σε ακριβά ηχοσυστήματα, ανεξαρτήτως χώρου ακρόασης, αλλά με καλά καλώδια):137:
Λάθος έχεις. Το αντίθετο συμβαίνει. Έχω εξηγήσει το ποιες θεωρώ ως audiophile ηχογραφήσεις. Αυτές που όταν είχαν γίνει ίσως να ήταν άγνωστη μια τέτοια ονομασία για ηχογράφηση, απλά έκαναν σωστά τη δουλιά τους όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του δίσκου. Εκ των υστέρων *ανακαλύφθηκε* θα έλεγα η audiophile ποιότητα αυτών των ηχογραφήσεων. Όλα αυτά τα εξηγώ στο βιβλίο που έκδοσα πρόσφατα. Λ.Σ.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Audiophile ηχογράφηση για μένα είναι ο δίσκος που όταν τον ακους ξεχνάς τι σύστημα την παίζει και που την παίζει (την ηχογράφηση... :137: )
Οταν δηλαδη μεταφέρεσαι εκεί που ηχογραφήθηκε ο δίσκος και στον χώρο και στον χρόνο... με τα κλασσικά εννοείται προαπαιτούμενα της αναπαραγωγής να ικανοποιούνται...

Audiophile δεν είναι ούτε καμπανάκια, ουτε μπαμ μπουμ, αλλα μουσική με όλο της το φάσμα, όλο της τον δυναμισμό, ολο της τον ρεαλισμό την αληθοφάνεια και την ισορροπια...

Με άλλα λόγια, Audiophile είναι μια πολύ καλή εκτέλεση και μια πολύ προσεγμένη ηχογράφηση...

Reaction score
59
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο αυτή, πέρα από τους μουσικούς, όλοι όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή δίσκων, οι παραγωγοί, οι ηχολήπτες και οι μηχανικοί χάραξης της μήτρας, είναι όλοι τους πραγματικοί ‘καλλιτέχνες’. Φυσικά, πρόκειται για ανθρώπους μιας άλλης εποχής, μιας εποχής την οποία, κάποιοι από εμάς συγκεκριμένης ηλικίας, γνωρίζουμε. Γι’ αυτό και λέμε, όχι από διάθεση ρομαντική και αναπόλησης, ότι τότε έγιναν οι πιο σημαντικές ηχογραφήσεις. Ηχογραφήσεις γεμάτες ψυχή και ζεστασιά, φτιαγμένες από ανθρώπινα όντα για ανθρώπινα όντα, στοιχεία που κατά κανόνα απουσιάζουν από τις μετέπειτα ηχογραφήσεις τύπου «τέλειος ήχος για πάντα», και νοοτροπίας fast food και «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μιλάμε για συναισθηματική εμπλοκή, όταν αναφερόμαστε στα συναισθήματα που μας προξενεί η ακρόαση ενός παλαιού δίσκου βινυλίου και όχι πόσο δυνατά το μπάσο μας χτύπησε στο στήθος, αν έσπασαν τα τζάμια των παραθύρων μας ή αν έπεσε ο τοίχος!!!

Την εποχή εκείνη η ηχογράφηση ενός μουσικού έργου αποτελούσε πραγματικά μέγα και μοναδικό γεγονός. Διαρκούσε μέρες και όταν κυκλοφορούσε ο δίσκος, ήταν «ο δίσκος» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως στις μέρες μας, μια εταιρεία δίσκων μπορεί να κυκλοφορήσει δυο ή και τρεις διαφορετικές ηχογραφήσεις του ίδιου μουσικού έργου μέσα σε ένα χρόνο, αναγκάζοντάς μας να αγοράζουμε την κάθε φορά νεώτερη κυκλοφορία, γιατί δήθεν έχει καλύτερο ήχο λόγω εφαρμογής πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Ακόμη και η περίπτωση του Herbert von Karajan που ηχογραφούσε αρκετές φορές τα ίδια έργα ήταν κάτι το διαφορετικό και δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό.

Δείτε πόσο χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Steve Hoffman στην ερώτηση του Mates Isak:
«Τι νομίζεις ότι ήταν το τόσο ξεχωριστό στην δεκαετία του 50 και 60 που ακόμη καταπλήσσει τόσους πολλούς από εμάς;»
«Η αθωότητα του υλικού, λυχνίες κενού παντού, επαγγελματίες μουσικοί, επαγγελματίες μηχανικοί, αφοσιωμένες επαγγελματικές εταιρείες δίσκων, όλοι προσπαθώντας να κυκλοφορήσουν το καλύτερο δυνατόν προϊόν». Η απάντηση αυτή δεν χρειάζεται σχόλια. Τα λέει όλα." [Ένα απόσπασμα] Λ.Σ.

Reaction score
4.250

Μην ξεχνατε ομως οτι υπαρχουν και audiophile cd. Βεβαια λιγο τσουχτερα στην τιμη αλλα αυτο ειναι αλλη υποθεση. Φανταζομαι οτι οι εταιριες που εκδιδουν τα εν λογω δισκακια κατι τετοιους ορους χρησιμοποιουν στην επεξηγηση του ορου.

Εμενα προσωπικα μ ενδιαφερει για ακαδημαικους λογους να ξερω πως ακουγονται ολα αυτα σε σχεση με το 24/96. Το αν καποιο υπερισχυει του αλλου αυτο δεν σημαινει οτι εξαιτιας του δικου μου συγκριτικου θα αναιβουν η θα πεσουν οι πωλησεις του βινυλιου η των ντακ.

Λοιπον Λουκα εισαι μεσα? Θα σου ρθω με δικο σιντιπλαιυερ δισκακια και φλακ σε 24/96. Ολο και κατι θα πετυχουμε σε βινυλιο απο την ισχνη βινυλιοθηκη σου:143:.

Να δουνε το μουρατο σου πικαπ αν στο τελος γινει κοκκινο απο ντροπη!!!

Reaction score
59
΄Βασίλη ξέχασες ότι είναι κατακόκκινο το Symphonic, αλλά για άλλους λόγους. Δεν σε παρεξηγώ γιατί σε συνεπαίρνει τόσο πολύ το αποτέλεσμα που ξεχνάς ότι παίζει σύστημα αναπαραγωγής. Έλα όποτε θες, μόνο βρούμε ίδια κομμάτια. Φυσικά έχω παράλληλες εκδόσεις σε όλα τα φορμα φτιαγμενα από την ίδια πηγή από τον ίδιο μηχανικό ταυτόχρονα. Τί το καλύτερο. Το έχω κάνει το συγκριτικό αυτό με ρεβιούερ περιοδικού ο οποίος έιχε φέρει δικό του ψηφιακό player και παίζοντας το ίδιο ακριβώς κομμάτι είχαμε διαπιστώσει την ανωτερότητα του αναλογικού, όπως και την ανωτερότητα του 24/96 από το cd. Λ.Σ.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.209
Φωναξτε με και μενα να σας κανω παρεα κ να σας βγαζω κ ωραιες φωτο αν θελετε...!

Reaction score
4.250
Απάντηση: Re: 24/96 vs Vinyl

Φωναξτε με και μενα να σας κανω παρεα κ να σας βγαζω κ ωραιες φωτο αν θελετε...!
Εσενα δεν σε φωναζουμε ρε. Εισαι δηλωμενος ...βινυλακιας!:142:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.947
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm