Amper : Σε τι χρειάζονται;

cbk

Reaction score
5
Ψάχνοντας δεν βρήκα κάτι σχετικό (εκτός από κάτι με Β&W 802 που ξεκίνησε ο Κ.Κ. τον 1/2008 και του το κατέστρεψαν:105:)

Ελπίζοντας ότι όλο και κάποιος (δεν θα βαρεθεί και) θα γράψει 2-3 γραμμές.... θα ήθελα να μάθω:

Ο HARMAN ΗΚ-3490 με 2Χ120/8Ω "βγάζει" περί τα 40 Amper, o HK-970 με 2Χ75/8Ω "βγάζει" περί τα 70 και ο επερχόμενος ΗΚ-990 (2Χ150/8Ω) θα έχει περί τα 100 Amper.

O rotel 1090 (2X380/8Ω) έχει μόνο 16 Amper !!!

Ποια η σχέση των Watt με τα Amper, και πως σχετίζονται αυτά τα τελευταία με την οδήγηση που μπορεί να προσφέρει ένας ενισχυτής στα (όποια) ηχεία;
(ελπίζω να μην έχω κάνει λάθη στα νούμερα!).

cbk

Reaction score
5
Ευχαριστώ!

Ωραίο κείμενο αλλά δε με διαφωτίζει περί της χρησιμότητας ή όχι των περισσοτέρων Amper στην οδήγηση ηχείων.

Δείχνει να είναι προφανές πως όσο περισσότερα Α (όπως και Watt!), τόσο καλύτερα!

Αλλά τότε πώς γίνεται το τέρας των 380W/8Ω να αρκείται στα μόλις 16Α????

Κάτι δεν έχω συνδυάσει σωστά;

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Απάντηση: Amper : Σε τι χρειάζονται;

Λοιπόν...

Η ισχύς του ενισχυτή είναι το γινόμενο της διαφοράς δυναμικού (τάσης) ανάμεσα στους ακροδέκτες του επί την ένταση του ρεύματος που διαρρέει το φορτίο. Η διαφορά δυναμικού ουσιαστικά μας δείχνει πόση ενέργεια έχουν τα φορτία που μετακινούνται μέσα στο κύκλωμα (όσο μεγαλύτερη προφανώς τόσο καλύτερα), ενώ η ένταση του ρεύματος μας δείχνει πόσα φορτία κινούνται στο κύκλωμα στην μονάδα του χρόνου (πάλι όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα).

Το θέμα είναι ότι λόγω του νόμου του Ohm (R=V/I) και επειδή οι ενισχυτές είναι πηγές τάσης (κοινώς δίνουν πάντα σταθερή τάση), αν η αντίσταση του φορτίου είναι χαμηλή, απαιτείτε περισσότερο ρεύμα για να οδηγηθεί το φορτίο. Αν ο ενισχυτής δεν μπορεί να το δώσει, τότε προφανώς δεν θα οδηγεί σωστά το φορτίο.

Φυσικά όλα αυτά είναι υπεραπλουστευμένα, αλλά ελπίζω να κατάλαβες...
Επίσης έχε υπόψιν σου ότι όλες οι τιμές που ανακοινώνονται περί έντασης ρεύματος, συνήθως αφορούν το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να δώσει ο ενισχυτής για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα (τάξης χιλιοστών του δευτερολέπτου) και δεν αφορούν την συνεχή οδήγηση του φορτίου.

cbk

Reaction score
5
Re: Απάντηση: Amper : Σε τι χρειάζονται;

Επίσης έχε υπόψιν σου ότι όλες οι τιμές που ανακοινώνονται περί έντασης ρεύματος, συνήθως αφορούν το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να δώσει ο ενισχυτής για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα (τάξης χιλιοστών του δευτερολέπτου) και δεν αφορούν την συνεχή οδήγηση του φορτίου.
Σπύρο και πάλι ευχαριστώ! Αν και υπεραπλουστευμένα τα έδωσες πολύ ωραία! Οι τελικές μου απορίες τώρα είναι:

α) Ποιο το κατώτατο όριο των Amper που πρέπει να ζητήσω από εναν ενισχυτή για να οδηγήσει σωστά (και συνεχώς αλλά και στα στιγμιαία peaks) τα (τρίδρομα με 4 μεγάφωνα) ηχεία μου των "4...8" Ω και 89db, 200/350W);

β) Αν οι τιμές που ανακοινώνονται αφορούν το μέγιστο που μπορεί να δώσει στιγμιαία, από που θα κρίνω εγώ αν το συνεχές τους μου είναι αρκετό για τα ηχεία μου; (αν η απάντηση είναι μόνο το πως ακούγεται το αποτέλεσμα με τα συγκεκριμένα ηχεία.... τότε δεν πρόκειται να πάρω ποτέ τον σωστό ενισχυτή! )

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Απάντηση: Re: Απάντηση: Amper : Σε τι χρειάζονται;

α) Ποιο το κατώτατο όριο των Amper που πρέπει να ζητήσω από εναν ενισχυτή για να οδηγήσει σωστά (και συνεχώς αλλά και στα στιγμιαία peaks) τα (τρίδρομα με 4 μεγάφωνα) ηχεία μου των "4...8" Ω και 89db, 200/350W);
πολύ απλοϊκά πάλι...

Το πόσο δύσκολο είναι ένα φορτίο δεν έχει να κάνει μόνο με την τιμή της αντίστασης (εμπέδησης πιο σωστά) αλλά και με την φάση της. Επίσης το 4ohm-8ohm από μόνο του δεν λέει τίποτε. Μόνο το διάγραμμα της εμπέδησης μπορεί να μας πει την αλήθεια.

Σίγουρα δεν χρειάζεσαι τρομερή ισχύ, μιας που η ευαισθησία των ηχείων σου είναι καλή. Ένας ενισχυτής 100w με καλά ρεύματα αρκεί πιστεύω, με την προϋπόθεση πάντα ότι οι προδιαγραφές που αναφέρεις είναι ακριβείς...

β) Αν οι τιμές που ανακοινώνονται αφορούν το μέγιστο που μπορεί να δώσει στιγμιαία, από που θα κρίνω εγώ αν το συνεχές τους μου είναι αρκετό για τα ηχεία μου; (αν η απάντηση είναι μόνο το πως ακούγεται το αποτέλεσμα με τα συγκεκριμένα ηχεία.... τότε δεν πρόκειται να πάρω ποτέ τον σωστό ενισχυτή! )
Δυστυχώς δεν υπάρχει άμεσος τρόπος. Λογικά θα πρέπει αυτός που μπορεί να δώσει στιγμιαία περισσότερο ρεύμα να μπορεί να δώσει και περισσότερο ρεύμα γενικά, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτο.

Αν δώσεις πληροφορίες για τα ηχεία σου και το ποσό που διατίθεσαι να ξοδέψεις ίσως θα μπορούσαμε να σου προτείνουμε 1-2 λύσεις.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.137
Γενικά το ρεύμα ενός ενισχυτή είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία στο πεδίο της υψηλής ποιότητας. Συνήθως οι κατασκευαστές αναφέρουν παράλογα πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με τη πραγματικότητα.

Δεν έχει για παράδειγμα κανένα νόημα να αναφέρεται ως μέγιστο ρεύμα η ικανότητα παροχής των τρανζίστορς εξόδου (συνηθίζεται πολύ) όταν το τροφοδοτικό αδυνατεί να αντεπεξέλθει (αυτό και αν συνηθίζεται πολύ).

Reaction score
13
Ο HARMAN ΗΚ-3490 με 2Χ120/8Ω "βγάζει" περί τα 40 Amper, o HK-970 με 2Χ75/8Ω "βγάζει" περί τα 70 και ο επερχόμενος ΗΚ-990 (2Χ150/8Ω) θα έχει περί τα 100 Amper.
O rotel 1090 (2X380/8Ω) έχει μόνο 16 Amper !!!

Συγγνωμη αλλα αυτα τα νουμερα τι αντιπροσωπευουν και απο που προκυπτουν ??

Εαν αφορουν μεγιστο ρευμα Εξοδου μαλλον δεν ισχυουν.
Μηπως προκειται για καποιο αλλο ρευμα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.137

Μάλλον αφορούν το ρεύμα που καταναλώνει όλη η γειτονιά του ιδιοκτήτη του μηχανήματος...:128::128::128:

cbk

Reaction score
5

cbk

Reaction score
5

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.502572&ref=pathfinder

http://www.perfectshop.gr/pub/el/catalog/ProductDetail.aspx?8253

http://www.harmankardon.com/specifications.aspx?Region=EUROPE&Country=GR&Language=ENG&cat

(δεν έχω διασταυρώσει ακόμη του rotel rb-1090, 2x380/8Ω)

Reaction score
11.267
Τελικά δεν είπατε για τα αμπέρ του ROTEL RB-1090. Είναι αρκετά για μεμβράνες;(Magnepan MG 3.6 συγκεκριμένα)

Επίσης, τι σημαίνει αυτό το "HCC (High Instantaneous Current Capability)";

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.137
Ως γνωστό ο τύπος της ισχύος βάση της αντίστασης του φορτίου και του ρεύματος που το διαρρέει είναι:
Ισχύς (Ρ) ισούται με το τετράγωνο του ρεύματος (i) επί την αντίσταση του φορτίου (r).

Με λίγα λόγια αυτά τα μηχανάκια αποδίδουν μερικά κιλοβατ (4-5) έστω στιγμιαία και έστω σε χαμηλά φορτία...
Το άλλο με το Τοτό το ξέρετε?

cbk

Reaction score
5
(δεν έχω διασταυρώσει ακόμη του rotel rb-1090, 2x380/8Ω)
Από αυτό:
http://www.planetav.gr/view_product...dc8c6cd28cd0adc7b52e75638eb36f&ref=pathfinder

"Each of the RB-1090's two totally Independent power supplies is based on two large 1.25 kVA custom made, multiple-secondary toroidal ransformers and four 22,000 ΅f Slit Foil storage capacitors. This enormous potential feeds an output stage with four pair of power transistors, each rated at over 200 watts with more than 17 amps current capability. (Remember, these are figures for only one of the RB-1090's two channels!)"

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Απάντηση: Amper : Σε τι χρειάζονται;

Απλά μαθηματικά...

Το ρεύμα είναι το φορτίο που περνά από μία διατομή ενός αγωγού προς τον αντίστοιχο χρόνο.

I=q/t

Αν πάρουμε σαν φορτίο τα 88.000μf ανά κανάλι έχουμε συνολικά 176000μF.

Λύνοντας την παραπάνω εξίσωση ως προς τον χρόνο έχουμε αποτέλεσμα t= 0,176/34 άρα t=0,0051s.

Για να πάρεις τέτοιο ρεύμα πρέπει οι πυκνωτές λοιπόν να εκφορτιστούν σε χρόνο t=0,0051s. Σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα οι πυκνωτές δεν προλαβαίνουν να φορτιστούν ξανά, οπότε το ρεύμα αυτό δεν μπορεί να είναι μέση τιμή, απλά είναι η μέγιστη τιμή που μπορεί να δώσει ο ενισχυτής.

Για να καταλάβεις τα μεγέθη σύμφωνα με τα λεγόμενα του άρθρου ο ενισχυτής δίνει 34A συνολικά, όταν σε μία τυπική οικιακή εγκατάσταση όλο το σπίτι δέχεται παροχή 40Α-50Α...

Reaction score
11.267
Σπύρο, επειδή δεν θυμάμαι και πολλά από φυσική, θα μου επιτρέψεις να ρωτήσω κάποια πράγματα.
Όταν το άρθρο λέει ότι ο ενισχυτής δίνει 34A συνολικά, δεν εννοεί ότι τα δίνει στα π.χ. 70 ή 100 βολτ που τροφοδοτεί τα ηχεία; Το σπίτι που δέχεται παροχή 40Α-50Α τα δέχεται στα 220 βολτ. Άρα τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Π.χ. για να πάρω 100 αμπερ στα 22 βολτ από μια συσκευή με βαθμό απόδοσης 50%, αυτή θα καταναλώσει 20 αμπερ στα 220 βολτ. Έτσι δεν είναι; Άρα ο ενισχυτής θα μπορούσε να δώσει 34Α στα ηχεία, όταν θα έπαιζε τροφοδοτώντας αυτά με π.χ. 70-80 βολτ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.092
Members
38.287
Νεότερο μέλος
tenten300