Analog vs Digital

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.880
Αφού οι μετρήσεις λένε την αλήθεια γιατί δεν τις βάζετε σε κάδρο και να ακούτε με τα μάτια βλέποντας το χαρτί? :O_o:
Επειδή όντως οι μετρήσεις λένε την αλήθεια, να σε ενημερώσω πως αυτοί που όπως λες "ακούνε με τα μάτια βλέποντας το χαρτί", είναι οι λάτρεις των εξωφύλλων των δίσκων βινυλίου, που ταυτοχρόνως είναι και λάτρεις των εμφανίσιμων πικάπ.

Διότι, επιλέγουν μηχανήματα που δε μετρούν καλά, αλλά αυτό δε τους ενδιαφέρει, αφού ακούνε με τα μάτια.

Συμφωνούμε απολύτως φίλε μου. Οι μετρήσεις λένε την αλήθεια.

Reaction score
2.425
Ποιο είναι το θέμα. ?

1. DIGITAL vs ANALOG
  2. Χομπίστες DIGITAL vs Χομπίστες ANALOG.
  3. Έχοντες ΗΔΗ πληρώσει ένα βουνό σε DIGITAL vs έχοντες ΗΔΗ πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο βουνό σε ANALOG. ?
  4. Τι ταιριάζει καλύτερα με το σπίτι/σαλόνι/life style ΜΟΥ .? DIGITAL vs ANALOG.
  5. Πως παραμυθιάζω και αυτοπαραμυθιάζομαι (το βασικότερο) καλύτερα . DIGITAL vs ANALOG (πχ DAC 30.000 ευρώ ή πικαπ 30.000 ευρώ και μαύροι δίσκοι που «μυρίζουν» 60s).

Το θέμα 1 ,κατά την γνώμη μου είναι το μόνο που εχει σημασία , απαντάται από την επιστήμη και από επαγγελματίες της ηχητικής εγγραφής και αναπαραγωγής . Και νομίζω ότι έχει απαντηθεί .

Τα θέματα 2-3-4-5 είναι του τύπου το ΕΓΩ ΜΟΥ vs ΤΟ ΕΓΩ ΣΟΥ. Πολλές φορές είναι και η ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ vs Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ .

Δεν θα βγεί ποτέ κάτι χρήσιμο αντικειμενικά

T

Tadakis

Guest
Ποιο είναι το θέμα. ?

1. DIGITAL vs ANALOG
  2. Χομπίστες DIGITAL vs Χομπίστες ANALOG.
  3. Έχοντες ΗΔΗ πληρώσει ένα βουνό σε DIGITAL vs έχοντες ΗΔΗ πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο βουνό σε ANALOG. ?
  4. Τι ταιριάζει καλύτερα με το σπίτι/σαλόνι/life style ΜΟΥ .? DIGITAL vs ANALOG.
  5. Πως παραμυθιάζω και αυτοπαραμυθιάζομαι (το βασικότερο) καλύτερα . DIGITAL vs ANALOG (πχ DAC 30.000 ευρώ ή πικαπ 30.000 ευρώ και μαύροι δίσκοι που «μυρίζουν» 60s).
Η λίστα σου αλλάζει λίγο αν το δεις λίγο από τη πραγματική σκοπιά του θέματος:

1. Χομπίστες δεν υπάρχουν του digital ή του analog. Προσωπικά αρνούμαι να δεχτώ πως η ακρόαση μουσικής είναι χόμπυ. Όποιος το επικαλείται απλά δεν είχε ποτέ του χομπυ. Ιδίως το να 'αγοράζω' μηχανήματα audio δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ να αποτελεί hobby - εκτός και αν είσαι Άραβας εμίρης που το κάνεις σε εβδομαδιαία βάση γιατί απλά μπορείς και επίσης βαριέσαι που ζεις.
  2. Για εμένα υπάρχουν απλά μουσικόφιλοι ή άσχετοι με τη μουσική που είναι γκατζετάκηδες και αγοράζουν ή ""αγοράζουν"" μηχανήματα.
  3. Αν αγαπάς τη μουσική, τη σέβεσαι, την εκτιμάς και τη πληρώνεις. Επίσης επειδή πληρώνεις και έχεις συναίσθηση για το τι πληρώνεις, ΑΠΑΙΤΕΙΣ και αφού απαιτείς και πάλι το πληρώνεις....και στο τέλος το εκτιμάς. Δεν παθιάζεσαι για την επιλογή σου. Αυτό είναι φανατισμός γηπέδου...
  4. Η πλειοψηφία των θιασωτών εδώ μέσα υπέρ του 'ψηφιακού' κατά πάσα πιθανότητα είναι οι αρχηγοί του παράνομου download. Σύγκρινέ το με το προηγούμενο και σκιαγράφησε προσωπικότητες.
  5. Ναι, η ακρόαση καλής μουσικής από ένα καλό σύστημα είναι ιεροτελεστία. Βάζεις κάτι να ακούσεις και κάθεσαι και το απολαμβάνεις. Το να πιάνεις το υλικό της μουσικής συμβάλει. Καλώς ή κακώς. Ανθρώπινη φύση. Η συμβολή των επιπλέον αισθήσεων όμως ΔΕΝ θα πρέπει να σε αποπροσανατολίζει. Αν συμβαίνει απλά το διορθώνεις.
  6. Ναι, όλοι θέλουμε να βάζουμε όμορφα πράγματα σπίτι μας και ιδίως στο σαλόνι μας. Ιδίως όταν στοιχίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ. Κάτι σαν ένα μικρό αυτοκίνητο. Κακό είναι? Μάλλον αναγκαίο. Άλλωστε η καλαισθησία δείχνει ευγένεια ψυχής - κάτι που ταιριάζει με το κοινό προφίλ των μουσικόφιλων. Η παγίδα εδώ: να βάζεις σπίτι σου ομορφα μηχανήματα που δεν παίζουν σωστά. Αρκετοί το κάναμε και κάποιοι εμμένουν σε αυτό το λάθος. Δεν έχει να κάνει με ψηφιακό ή αναλογικό. Π.χ. τα ηχεία είναι πιο κλασσική περίπτωση αυτού του pitfall. Άρα άτοπο κατ εμένα.
  7. Έχω βρεθεί σε πολλές 'συνεστιάσεις' εντός και εκτός χώρας με αντικείμενο την ακρόαση. Γενικό λάθος των θιασωτών είναι να ακούν μερικά δεύτερα από κάθε άλμπουμ (ούτε καν από κάθε τραγούδι) και να μεταπηδάνε από το ένα στο άλλο. Πολύ καλή πρακτική για να δοκιμάζεις καλώδια, ενισχυτές και λοιπά μηχανήματα αλλά αυτό δεν είναι ακρόαση. Προφανώς και δεν κατηγορώ τη 'ψηφιακή σχολή' αλλά άλλο ένα παράδειγμα ότι και στο ψηφιακό κόσμο παραφέρεσαι και χάνεις την ουσία.
  8. Η όλη κουβέντα είναι ανεδαφική αν τη δεις από τη σκοπιά του μουσικόφιλου. Αν έχεις μια σοβαρή μουσική συλλογή σε βινύλια, cd, dat, κασέτες κλπ. συνεχίζεις να την εμπλουτίζεις και να την ακούς. Γιατί? γιατί την έχτισες με τη προσωπικότητά σου, το γούστο σου και τις ευαισθησίες σου. Οπότε απλά την απολαμβάνεις. Πολλά ήταν τα περιστατικά στη τελευταία δεκαετία πως τεράστιες δισκοθήκες πετάχτηκαν γιατί απλά είναι old-school και 'πάμε για άλλα'. Λυπηρό αλλά οι ίδιοι άνθρωποι το μετάνιωσαν πικρά που το έκαναν.
Οπότε, ακούστε από όποιο μέσο υπάρχει/έχετε τη μουσική που αγαπάτε. Ευτυχώς μπορείτε να κάνετε πλέον το ψηφιακό να ακούγεται πιο αναλογικό και το αναλογικό πιο ψηφιακό. Δεν έχει πλέον τόσο σημασία. Η σύγκλιση έχει ήδη γίνει σε μεγάλο βαθμό.

Και κάτι τελευταίο: Αγοράζουμε τη μουσική που ακούμε. Δεν τη κλέβουμε.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.055
Η πλειοψηφία των θιασωτών εδώ μέσα υπέρ του 'ψηφιακού' κατά πάσα πιθανότητα είναι οι αρχηγοί του παράνομου download. Σύγκρινέ το με το προηγούμενο και σκιαγράφησε προσωπικότητες.
Εδώ λασπολογείς.
Αντιθέτως εγω ξέρω προσωπικά πως οι περισσότεροι εχουν πληρωμένη συνδρομή σε περισσότερα απο ενα streaming services, μεγάλη ψηφιακή δισκοθήκη (cd) απο το παρελθόν αλλα και πολλα βινύλια.
Αν εσύ ξέρεις κάποιους που ταιριάζουν στην περιγραφή σου, αυτο δεν σημαίνει πως ειναι "οι περισσότεροι".

Τα περί "σκιαγράφησης προσωπικοτήτων" ειναι ατυχές σχόλιο, το λιγότερο.

Σε ολα τα αλλα προσωπικά με βρίσκεις σύμφωνο.

Last edited:

Reaction score
4.697
Ευτυχώς μπορείτε να κάνετε πλέον το ψηφιακό να ακούγεται πιο αναλογικό και το αναλογικό πιο ψηφιακό. Δεν έχει πλέον τόσο σημασία. Η σύγκλιση έχει ήδη γίνει

Καλή παρατήρηση.
Οι σοβαροί σχεδιαστές ξεπερνούν τους περιορισμούς του οποιουδήποτε μέσου
αναλογικού η ψηφιακου
για να φτάσουν στη καρδιά της μουσικής.
Αποτελεσμα? Τα κορυφαία μηχανήματα δεν έχουν τεράστιες διαφορές.

Reaction score
11.122
Εδώ λασπολογείς.
Συμφωνώ μαζί σου. Επίσης υπάρχουν και τα ψηφιακά ιντερνετικά ραδιόφωνα, που εκεί πραγματικά έχω ανακαλύψει απίστευτη μουσική που ταιριάζει με το γούστο μου και δεν θα την ανακάλυπτα αλλιώς, αφού δεν παίζει πουθενά αλλού.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.880
Διαφωνεί η πραγματικότητα με τον ορισμό του "μουσικόφιλου" που "αγοράζει γιατί σέβεται" και έχει "σοβαρή δισκοθήκη" και τέτοια, καθώς υφίστανται πολλοί πραγματικοί και γνήσιοι μουσικόφιλοι που ακούν μόνο ραδιόφωνο από Low-Fi τυχαίες συσκευές αδιαφορώντας πλήρως για την ποιότητα του ήχου, σιγοτραγουδωντας όλη μέρα και γνωρίζοντας άπειρη μουσική απ'εξω κι ανακατωτά, και κατέχοντας μόνο 10-20-30 μουσικά άλμπουμ σε διάφορα φορμά.

Ομοίως η ένταξη του στερεοφωνικού στην κατηγορία του σκρίνιου και του αγάλματος, που κοσμούν με την αισθητική τους το σπίτι, ως δείγματα έργων τέχνης ανάλογα ενός πίνακα μεγάλου ζωγράφου στον τοίχο. Αυτά αποτελούν προσωπικές απόψεις κάποιων που απλώς ξύνονται στη γκλίτσα.:p

Ανάλογες απόψεις θέλουν το ψυγείο να είναι το κόσμημα της σαλονοκουζίνας ή το μίξερ να είναι το κόσμημα, ο πίνακας ζωγραφικής του πάγκου της κουζίνας, το τηλέφωνο (κινητό και σταθερό) να είναι έργο τέχνης, όπως και η μπαταρία νερού στο νεροχύτη του μπάνιου ή στην μπανιέρα.

Κι ανάλογα του βάθους της τσέπης στο βωμό της τέχνης και της υψηλής αισθητικής, άλλος θα βάλει απλώς αυτοκόλλητα στο ψυγείο:

Κι άλλος θα πάρει ψυγείο από έκθεση τέχνης:

Ομοίως στα τηλέφωνα, που η τέχνη τα μεταμορφώνει σε αντικείμενα υψηλής ή εκκεντρικής αισθητικής:

Ή γίνονται οι αντίκες αντικείμενα λατρείας, θαυμασμού της τέχνης των παλιών χειροποίητων συσκευών:

Όπως τα παλιά ραδιόφωνα του '30 με λυχνίες, και τα πικάπ με ντουντούκα, που μπορούν ομοίως να είναι εξόχως θεσπέσια στο μάτι..:D

Πολλοί όμως μουσικόφιλοι (κι όχι εραστές της διακόσμησης) είναι εξόχως ικανοποιημένοι από ένα τέτοιο:

Που βρίσκεται καταχωνιασμενο στο κάτω ράφι μιας βιβλιοθήκης, ή από κάτι τέτοιο πάνω στο ψυγείο:

8-)

Για άλλη μια φορά, προσωπικές απόψεις παρουσιάζονται ως ορισμοί, κανόνες συμπεριφοράς και αφορισμοί.

Reaction score
2.425
Φίλε @Tadakis , εφόσον και αναφέρεσαι στο κείμενο μου , νομίζω ότι κάνεις το λάθος που περιγράφω ακριβώς.

Στο κείμενο σου συγκρίνεις και σχολιάζεις ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ανθρώπων. Δεν σχολιάζεις μέσα αναπαραγωγής.

Το θέμα δεν είναι οι χαρακτήρες - βιώματα ανθρώπων και πως ακούν μουσική. Αν είναι γκατζετάκηδες ή καταναλωτές ή κλέφτες ;ή καλοπληρωτές μουσικής.

Επειδή κάποιος απολαμβάνει μουσική με πούρο και ουίσκι και αγορασμένο δίσκο βινυλίου -σε ακρόαση non stop- δεν σημαίνει ότι το πούρο + ουίσκι +βινύλιο βελτιώνει τον ήχο.

Το θέμα όπως εγώ το καταλαβαίνω είναι η σύγκριση ANALOG vs DIGITAL. Είναι καθαρά τεχνικό θέμα – επιστημονικό και επαναλαμβάνω κατά την άποψη μου έχει απαντηθεί.

Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα θέμα που να λέγεται «Ευχάριστο περιβάλλον / συμπεριφορά / τρόπος/ χώρος/ επίπλωση / φωτισμός για ακρόαση μουσικής» και να γράφουμε την γνώμη μας (δεν το γράφω αστειευόμενος - κυριολεκτώ).

Ειλικρινά νομίζω είναι περισσότερο χρήσιμο από το DIGITAL vs ANALOG.

Last edited:

T

Tadakis

Guest
Εδώ λασπολογείς.
Αντιθέτως εγω ξέρω προσωπικά πως οι περισσότεροι εχουν πληρωμένη συνδρομή σε περισσότερα απο ενα streaming services, μεγάλη ψηφιακή δισκοθήκη (cd) απο το παρελθόν αλλα και πολλα βινύλια.
Αν εσύ ξέρεις κάποιους που ταιριάζουν στην περιγραφή σου, αυτο δεν σημαίνει πως ειναι "οι περισσότεροι".
Αυτοί που τα έχουν όλα δεν είναι παρόντες σε αυτή τη "συζήτηση" καθότι δεν εχουν αγκαλιάσει ένα μέσο και αφορίσει το άλλο. Μιλάω για τους ένθερμους του ψηφιακού.

Και ναι, δεν λασπολογώ αλλά κατηγορώ - αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη. Απλά δες τα στατιστικά για παράνομο download μουσικής (>30% αύξηση τη τελευταία διετία). Αν διαφωνείς και με αυτά λυπάμαι. Είναι ότι πιο αντικειμενικό μπορώ να φέρω σε αυτή τη παρενθετική κουβέντα και σε αυτά στηρίζω αυτό που λέω. Η λεπτομερή αναφορά εδώ: https://www.muso.com/market-analytics-global-music-insight-report-2016/

Reaction score
659
Το digital vs analog από τεχνικής πλευράς κλείνει με ξεκάθαρο νικητή το digital όπως και το παθητικό vs ενεργό ηχείο με νικητή το δεύτερο κλπ αλλα τα αναλογικά είναι χαριτωμένα και στο βωμό της ψυχακουστικής κερδίζουν χωρίς αντίπαλο. Ένα καλό αναλογικό σύστημα μπορεί να απέχει σε αναπαραγωγή πολύ περισσότερο από ότι ένα ψηφιακό αλλά παίζει πολύ όμορφα και θα ήταν άδικο να το υποτιμούν πολλοί . Μπορεί να θεωρείται υπερτιμημένο σε σχέση με αυτά που προσφέρει αλλά σκεφτείτε πόσο περισσότερο υπερτιμημένη είναι μια μαύρη ψηφιακή συσκευή μαζικής παραγωγής όσον αφορά το κόστος κατασκευής και τις εργατοώρες που απαιτεί αυτή

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.880
Το πλασάρισμα της έννοιας της υψηλής αισθητικής και της τέχνης στις συσκευές audio, ήταν και είναι μια κίνηση του μάρκετινγκ με στόχο την ικανοποίηση του lifestyle, της μούρης και του ονείρου ένταξης στην υψηλή κοινωνία της πολυτέλειας του χάι εντ κύκλου, και ουδεμία σχέση έχει ούτε με την τέχνη, αλλά ούτε και με την έννοια του Hi-Fi ή την απλή χρήση της συσκευής, πόσο μάλλον με την έννοια του μουσικόφιλου.

Στα σπίτια μας αγοράζουμε ένα μικρό σταθερό τηλέφωνο μαύρο ασύρματο με καλή διάρκεια μπαταρίας και μεγάλη εμβέλεια.

Στα σπίτια μας αγοράζουμε ένα ψυγείο λευκό, ή ασημένιο.

Το μίξερ στην κουζίνα μας δεν αποτελεί έργο τέχνης, ούτε η μπαταρία νερού στο νεροχύτη δεν έχει πάνω της αγάλματα και χρυσάφι 24 καρατίων όπως κάτι βύσματα καλωδίων. :D

Η λογική επιλογής ενός ψυγειοκαταψύκτη για το όμορφο σπίτι μας, είναι να ικανοποιεί τις ανάγκες μας σε χωρητικότητα, να έχει χαμηλή κατανάλωση, να χωράει στη θέση που έχει διαθέσιμη η κουζίνα, να είναι αθόρυβο και να έχει καλό σέρβις αν τυχόν πάθει κάτι. Αφού τα παραπάνω τα καλύπτει μια μάρκα πχ η LG, μετά διαλέγει η γυναίκα άσπρο ή ασημί, αυτά όσον αφορά την αισθητική του θέματος, την ένταξη στην αισθητική του σπιτιού και τέτοια κουραφεξαλα.:p

Μόνο στο στερεοφωνικό σας πιάνει ο καημός της τέχνης και της υψηλής αισθητικής, πανάθεμά σας αγαπημένοι χαλιεντάδες μου!:lol::lol::lol::lol:

Last edited:

T

Tadakis

Guest
Μόνο στο στερεοφωνικό σας πιάνει ο καημός της τέχνης και της υψηλής αισθητικής, πανάθεμά σας αγαπημένοι χαλιεντάδες μου!:lol::lol::lol::lol:
Το πρόβλημα που είναι δηλαδή? ότι μου αρέσει όταν μπαίνω σπίτι μου να μην βλέπω ένα κασόνι ηχείο αλλά κάτι ωραίο? Σε ενοχλεί αυτό? Αν το επιλέξω επειδή μου αρέσει εμφανισιακά αλλά πάσχει από απόδοση το καταλαβαίνω, αλλά ενοχλεί να μου αρέσει ΚΑΙ εμφανισιακά?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.880
στο βωμό της ψυχακουστικής κερδίζουν χωρίς αντίπαλο
Ουδεμία σχέση η ψυχοακουστική επιστήμη με την ψυχοθεραπεία, την ψυχολογία, την αστρολογία, τα ταρώ, ή την ψυχιατρική επιστήμη. ;)

Το πρόθεμα "ψυχ"στην ψυχοακουστική είναι εξόχως παραπλανητικό του αληθινού αντικειμένου αυτής, και δεν σχετίζεται με την ψυχή του καθενός αξιαγάπητου χαλιεντά που απλά δε γνωρίζει τον όρο.;)

Το πρόβλημα που είναι δηλαδή? ότι μου αρέσει όταν μπαίνω σπίτι μου να μην βλέπω ένα κασόνι ηχείο αλλά κάτι ωραίο? Σε ενοχλεί αυτό? Αν το επιλέξω επειδή μου αρέσει εμφανισιακά αλλά πάσχει από απόδοση το καταλαβαίνω, αλλά ενοχλεί να μου αρέσει ΚΑΙ εμφανισιακά?
Όχι, καθόλου δε με ενοχλεί, ίσα ίσα το βρίσκω λογικό και θετικό.
Ομοίως και για το ψυγείο.
Και για το τηλέφωνο.
Και για το μίξερ.

Όλα θετικά τα βρίσκω, όταν σε όλα αυτά υπάρχει μια λογική ισορροπία κοστολογίου, πρακτικότητας, απόδοσης, αισθητικής.

Δηλαδή, όταν αγοράζεις στέρεο με την ίδια λογική που αγοράζεις ψυγείο ή ασύρματο σταθερό τηλέφωνο για το σπίτι.

Στο τέλος, διαλέγει η γυναίκα ποιο από τα 2-3 της άρεσε περισσότερο. :p

Last edited:

Reaction score
4.697
Αν θέλουμε να φύγουμε από το πεδίο της ψυχολογίας.....

θα λέγαμε ότι ο υπ αριθμόν ένα εχθρός του σχεδιαστή και του ακροατή
ειτε αναλογικου ειτε ψηφιακου, είναι ο θορυβος
με την έννοια της ασχετης πληροφορίας που ενδογενως η εξωγενώς ταλαιπωρεί το σύστημα του.

Ο μέσος χαιφιντελιστας
δεν φαντάζεται πόσο καλές είναι ηχογραφήσεις ακόμα και της δεκαετίας του 50
εταιρειών βινυλίου όπως Decca, RCA, Mercury κλπ..... η πολλά CD remastered.

Reaction score
659
Ουδεμία σχέση η ψυχοακουστική επιστήμη με την ψυχοθεραπεία, την ψυχολογία, την αστρολογία, τα ταρώ, ή την ψυχιατρική επιστήμη. ;)

Το πρόθεμα "ψυχ"στην ψυχοακουστική είναι εξόχως παραπλανητικό του αληθινού αντικειμένου αυτής, και δεν σχετίζεται με την ψυχή του καθενός αξιαγάπητου χαλιεντά που απλά δε γνωρίζει τον όρο.;)
Και η ψυχή Κώστα αφηρημένη έννοια είναι οπότε ποιός ο διαχωρισμός ;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.880
Και η ψυχή Κώστα αφηρημένη έννοια είναι οπότε ποιός ο διαχωρισμός ;
Δεν είναι αφηρημένη έννοια η ψυχοακουστική φίλε μου.
Ίσα ίσα, ακριβώς το αντίθετο.
Έχω γράψει κάτι σεντόνια επί του θέματος, ψάξε να τα βρεις να καταλάβεις με τι ασχολείται η ψυχοακουστική, διότι απλά μπερδεύεσαι, όπως βέβαια και πάρα πολλοί άλλοι φίλοι, που δεν έχουν ασχοληθεί αρκετά με το αντικείμενο. Δυστυχώς, κι αυτό απαιτεί διάβασμα. :)

Reaction score
659
Δεν είναι αφηρημένη έννοια η ψυχοακουστική φίλε μου.
Ίσα ίσα, ακριβώς το αντίθετο.
Έχω γράψει κάτι σεντόνια επί του θέματος, ψάξε να τα βρεις να καταλάβεις με τι ασχολείται η ψυχοακουστική, διότι απλά μπερδεύεσαι, όπως βέβαια και πάρα πολλοί άλλοι φίλοι, που δεν έχουν ασχοληθεί αρκετά με το αντικείμενο. Δυστυχώς, κι αυτό απαιτεί διάβασμα. :)
Έγραψα για την έννοια ψυχή :) μάλλον τρέχεις...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.587
Members
38.201
Νεότερο μέλος
Ants