Analog vs Digital

Reaction score
659
Ωραίο ανέκδοτο...
Έχω κι άλλο ..... δίνεις μερικά χιλιάρικα για ένα τσιπάκι που έχει κόστος παραγωγής ένα δολλάριο και όταν βγεί το επόμενο μοντέλο αυτό που έχεις στα χέρια σου το ζητάει μόνο ο κάδος της ανακύκλωσης (κάτι σαν τους πολυκάναλους ενισχυτές home cinema)

Reaction score
587
Εγώ πάλι πιστεύω ότι για όλα φταίει ο Mr Spock που ανεβάζει συνέχεια θέματα με πικάπ!

Τι θες ρε φίλε? Να τσακώνεται ο κόσμος?:o

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.899
Δηλαδή αν πάρω εκείνο το dac που πρότεινες των 150 ευρώ θα παίξει καλύτερα από το πχ δικό μου ταπεινό αναλογικό;
Αντικειμενικά και μετρήσιμα (ως πηγή), ναι.
Πέραν πάσης αμφιβολίας.

Last edited:

Reaction score
11.122
Πες μου εσυ ποιο ειναι το σεταπ αυτό των 150 ευρώ ντακ και πισι και μη σε νοιάζει το αναλογικό μου. Απλά πες μου.
Το δικό μου, για παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ ένα laptop πάνω από 10 ετών, με ένα DAC στην κατηγορία τιμής που αναφέρθηκε. Δε θα σου πω ποιο είναι, αλλά θα σου δώσω τα τεχνικά στοιχεία που σε ενδιαφέρουν:

24 bit - 192 KHz
Έξοδοι balanced
Απόκριση συχνότητας = 20 Hz - 20 kHz 0.00 / -0.08dB
Δυναμική περιοχή στο 1kHz, A-weighted = 112dB
Σηματολογικός θόρυβος, A-weighted = 112dB
Ολική Αρμονική Παραμόρφωση + Θόρυβος στο 1kHz στο -1dBFS = -99dB (0.0011%)
Στέρεο Crosstalk στο 1kHz στο -1dBFS < -111 dB

Όχι και άσχημα, έτσι;

Α, και να μη ξεχάσω ότι στον player έχει εφαρμοστεί και μια στοιχειώδης διόρθωση χώρου, αλλά και καμπύλη loudness στην ένταση που ακούω συνήθως.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.899
Πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχει οποιοδήποτε σεταπ βινυλίου (όλο το πακέτο πηγής, κεφαλή, φόνο, προ, καλώδια) που να βγάζει μια απόκριση συχνότητας καλύτερη από το εξής:
20 Hz - 20 kHz +- 5 dB.

Κι αυτό πιθανόν να είναι πολύ αισιόδοξο σενάριο..

Για δυναμικό εύρος και τα υπόλοιπα μετρήσιμα χαρακτηριστικά που αναφέρεις Πίτερ, δεν το συζητάμε καν, δεν αξίζει τον κόπο..

Υπάρχουν δίσκοι βινυλίου για μετρήσεις, με κενό αυλάκι για να βρείτε κατώφλι θορύβου στα 0dBFS, καθώς και με ροζ θόρυβο για να βρείτε απόκριση συχνότητας στο φάσμα, όπως και με σήμα στο ένα κανάλι για να βρείτε διαχωρισμό καναλιών.

Κάντε τις μετρήσεις, να δείτε τι βγάζει.

Δε μπορεί να υπάρξει σύγκριση μετρήσεων ούτε για αστείο με ένα σύγχρονο ντακ ακόμα και των 100€..

Το πλήρες πακέτο της πηγής βινυλίου έχει τόσους αντικειμενικούς περιορισμούς απόδοσης, που δεν την παλεύει στα νούμερα ούτε με τάμα.

T

Tadakis

Guest
Τι μετρήσεις για τα ντακ των 100 ευρώ που τα βρίσκεται? Εδώ για ντακ μεγάλων κατασκευαστών με μεγάλες σειρές έχουν ελλιπή χαρακτηριστικά και προδιαγραφές για ντακ ακόμα και των 1000-1300 ευρώ....Συμφωνώ όμως, κατά βάση ένα σωστό και αξιοπρεπές dac μετράει καλύτερα. Δεν τίθεται θέμα. Το να μετράει όμως δεν σημαίνει και πως θα παίζει καλά και σωστά .
Όσο για το πως ακούγεται (και μετράει?) ένα φτηνό ντακ των 150 ευρώ προσωπικά έχω ακούσει αρκετά από 150 - 1500 ευρώ και πολλά από αυτά ΔΕΝ ακούγονται (παραμόρφωση, έλλειψη δυναμικών ακόμα και να 'πηδάει'/σταματάει). Φαντάζομαι πως θα μετράνε και χάλια.

Reaction score
11.122
Τι μετρήσεις για τα ντακ των 100 ευρώ που τα βρίσκεται? Εδώ για ντακ μεγάλων κατασκευαστών με μεγάλες σειρές έχουν ελλιπή χαρακτηριστικά και προδιαγραφές για ντακ ακόμα και των 1000-1300 ευρώ
Από τη μια, τα ανακοινώνουν οι κατασκευαστές τους, από την άλλη, υπάρχουν reviews με μετρητικό εξοπλισμό που τα έχουν μετρήσει οι ίδιοι. Για το δικό μου υπάρχουν και τα δύο.

Συμφωνώ όμως, κατά βάση ένα σωστό και αξιοπρεπές dac μετράει καλύτερα. Δεν τίθεται θέμα. Το να μετράει όμως δεν σημαίνει και πως θα παίζει καλά και σωστά .
Δηλαδή τί ακόμα χρειάζεται να γνωρίζεις; Άμα θες να σου πω και το χρώμα και αν έχει επίχρυσους ακροδέκτες... Επίσης αν έχει αντικραδασμικά ποδαράκια...

προσωπικά έχω ακούσει αρκετά από 150 - 1500 ευρώ και πολλά από αυτά ΔΕΝ ακούγονται (παραμόρφωση, έλλειψη δυναμικών ακόμα και να 'πηδάει'/σταματάει).
Ε, όχι και να πηδάει-σταματάει... Μήπως έφταιγε ο υπολογιστής για αυτό;

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.297
- παίρνω σαν αφορμή το εν λόγω θέμα γιατί άπτεται των αναλογικών , είναι φρέσκο και έχει κάποια συμμετοχή

- επ΄ ουδενί δεν αφορά τα μέχρι στιγμής λεχθέντα

- όντως το πικάπ δεν εξελίσσεται πλέον τεχνολογικά , δεν μετράει σωστά σε σχέση με τα ψηφιακά στάνταρ και πολλά άλλα που κατά καιρούς έχουν λεχθεί , και με τα οποία ως επί τω πλείστον συμφωνώ . . . διαβάζοντας όμως κάποιος όλα αυτά εάν τυγχάνει φίλος του αναλογικού ήχου , αισθάνεται μία απαξίωση στο μέσο και μία πικρία , ok δεν εξελίσσεται πλέον αλλά ούτε και το ποδήλατο πχ ( το οποίο έχει την δική του αίγλη ) , γιατί λοιπόν να μήν το δούμε ποιό συναισθηματικά και να του δώσουμε την ''τιμής ένεκεν'' που του αξίζει ;

- φυσικά θα είμαστε πάντα επιφυλακτικοί στις διάφορες απατεωνίστηκες πατέντες και μικροεφευρέσεις που θα υπάρξουν

- είμαι σχετικά φρέσκος στο φόρουμ , άν και το διαβάζω από παλιά , αλλά έχω ήδη έρθει σ΄ επαφή με αρκετούς συνφορουμήτες ( αναλογικάριους ως επί τω πλείστον ) που έχουν παρόμοια άποψη με την δική μου ( και δική σας προφανώς επίσης ) , και στεναχωριούνται με την διαφαινόμενη τάση για υποβάθμιση του αναλογικού

- δεν είναι τόσο τα γραφόμενα αλλά το γενικό ύφος που δημιουργεί αυτό το αίσθημα ότι : - ως αναλογικός σιγά σιγά να βγώ στην εφεδρεία

ΥΓ : φαντασθείτε όσοι έχουμε συλλογές παλαιών μουσικών ( σε οποιοδήποτε φορμά ) , τι θα παθαίναμε ένα ένας νέος ψαγμένος ηχολήπτης μας αποδείκνυε πως με τα σημερινά στάνταρ οι αγαπημένες μας συλλογές είναι από φτωχές έως λάθος και δεν έχει νόημα πλέον τα τις ακούμε . . . ( είναι σίγουρα φτωχές , αλλά μας ευχαριστούν )

T

Tadakis

Guest
Από τη μια, τα ανακοινώνουν οι κατασκευαστές τους, από την άλλη, υπάρχουν reviews με μετρητικό εξοπλισμό που τα έχουν μετρήσει οι ίδιοι. Για το δικό μου υπάρχουν και τα δύο.

Δηλαδή τί ακόμα χρειάζεται να γνωρίζεις; Άμα θες να σου πω και το χρώμα και αν έχει επίχρυσους ακροδέκτες... Επίσης αν έχει αντικραδασμικά ποδαράκια...

Ε, όχι και να πηδάει-σταματάει... Μήπως έφταιγε ο υπολογιστής για αυτό;
Μάλιστα. Ας δουμε ένα καλό ντακ. Με πολλά reviews, γνώμες και μετρήσεις.
Π.χ. Το M2tech young DSD - το δικό μου που στοιχίζει 1300 ευρώ.

Ο κατασκευαστής δίνει:

Inputs:
AES/EBU on female XLR socket
S/PDIF on female RCA socket
S/PDIF on female BNC socket
Optical on Toslink™ connector
Async USB compatible with USB Audio Device
Class 2/1 “B” type female USB connector

Outputs:
Balanced analog on gold-plated male XLR connectors

Power input:
5.5/2.1mm jack with positive on tip

Output voltage:
2.7Vrms @0dBFS (single-ended with adaptors, “normal”)
5.4Vrms @0dBFS (single-ended with adaptors, “high”)
5.4Vrms @0dBFS (balanced, “normal”)
10.8Vrms @0dBFS (balanced, “high”)

Output impedance:
100Ohm (single ended with adaptors)
200Ohm (bilanciato)

Signal-to-noise ratio:
118dB (0dBFS, balanced, “A”-weighted)
114dB (0dBFS, single-ended, “A”-weighted)

THD+N:
0.0008% (-3dBFS, balanced, 1kHz)
0.003% (-3dBFS, single-ended, 1kHz)
Sampling frequency PCM:
44.1, 48, 88.2, 96, 176.4*, 192*, 352.8**, 384**kHz
DSD formats 64x, 128x**
PCM resolution:
16 to 32 bit (USB)
16 to 24 bit (other inputs)
Volume setting:
0dB to -96dB in 0.5dB steps
Muting:
-20dB
Balance setting:
+/-6dB in 1dB steps
Phase:
0°, 180°
Automatic switch-off:
10 to 240 minutes in 10 minutes steps, plus disabled
Supply:
15VDC 300mA
Power consumption:
4.5VA
Size:
200x50x200mm (w x h x d)
Weight:
1.7kg (device only)
2.5kg (packed)

* Not on Toslink™
** USB Only

Βλέπεις πουθενά εύρος και συμπεριφορά απόκρισης (+-db)? Για διάγραμμα ούτε λόγος. Επίσης βλέπεις πουθενά δυναμικό εύρος; ακόμα το signal to noise που δίνει ειναι απλά ΛΑΘΟΣ (118/114db) καθότι μετρήθηκε με εργαστηριακό τροφοδοτικό και όχι με τα 300mah πακακι που δίνει και στη συχνότητα των 1000hz (όπως έμαθα σε επικοινωνία με το κατασκευαστή για να ορίσει αυτη τη τιμή στις προδιαγραφές που βλέπεις παραπάνω).

Και για να το κλείσουμε το θέμα γιατί επαναλαμβανόμαστε. Γενικά για το ποιο μέσο in principle ειναι καλύτερο ειναι ξεκάθαρο και χιλιοειπωμένο. Ψηφιακό.-

Από την άλλη, Δεν νομίζω να υπάρχει (βασικά είμαι σίγουρος) ντακ των 150, 200, 300 ευρώ που να παίζει καλύτερα από ένα καλό και ακριβό αναλογικό. Μακάρι να υπάρχει κάποιος εδω μέσα που να μπορεί να μου το αποδείξει έμπρακτος.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.755
ακόμα το signal to noise που δίνει ειναι απλά ΛΑΘΟΣ (118/114db) καθότι μετρήθηκε με εργαστηριακό τροφοδοτικό και όχι με τα 300mah πακακι που δίνει
Δηλαδή, επειδή έδωσες 1300 ευρώ για ν' αγοράσεις τη συσκευή ενός απατεώνα, σου φταίνε τα ψηφιακά;

T

Tadakis

Guest
Δηλαδή, επειδή έδωσες 1300 ευρώ για ν' αγοράσεις τη συσκευή ενός απατεώνα, σου φταίνε τα ψηφιακά;
Ναι, αναρωτήθηκα και αν διάβασες το μήνυμα μου - ήρθα σε επικοινωνία με το κατασκευαστή για να πάρω τις λοιπές πληροφορίες και να μου αποσαφηνίσει αυτά που μου φάνηκαν υπερβολικά.

Ποτέ δεν μου έφταιξαν τα ψηφιακά και κανένα πρόβλημα δεν έχω με αυτά. Προς ενημέρωσή σου έχω πάνω από 2000 άλμπουμ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΑ ψηφιακά και αγοράζω ψηφιακά πάνω από μια δεκαετία - τότε που πολλοί εδώ μέσα φαντάζομαι ακούγανε από κασέτες. Επίσης να σου πω πως είχα τη τύχη και χαρά να δώ (όπως λίγοι σε αυτό το μάταιο κόσμο) το πηγαίο κώδικα του WASAPI interface.

I rest my case...

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.496
- όντως το πικάπ δεν εξελίσσεται πλέον τεχνολογικά , δεν μετράει σωστά σε σχέση με τα ψηφιακά στάνταρ και πολλά άλλα που κατά καιρούς έχουν λεχθεί , και με τα οποία ως επί τω πλείστον συμφωνώ . . . διαβάζοντας όμως κάποιος όλα αυτά εάν τυγχάνει φίλος του αναλογικού ήχου , αισθάνεται μία απαξίωση στο μέσο και μία πικρία , ok δεν εξελίσσεται πλέον αλλά ούτε και το ποδήλατο πχ ( το οποίο έχει την δική του αίγλη ) , γιατί λοιπόν να μήν το δούμε ποιό συναισθηματικά και να του δώσουμε την ''τιμής ένεκεν'' που του αξίζει;
I beg your pardon! Τα ποδήλατα μια χαρά εξελίσσονται! Ναι, η βασική αρχή παραμένει ίδια: σκελετός, 2 ρόδες, σύστημα μετάδοσης κίνησης, αλλά για σύγκρινε π.χ. τα road bikes της δεκαετίας του '50 με τα σημερινά. Η φράση "η μέρα με τη νύχτα" δεν ξεκινάει καν να περιγράφει τις διαφορές και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Να μην μιλήσω για τις διαφορές των ποδηλάτων του 19ου αιώνα με τα σημερινά.

Reaction score
11.122
Μάλιστα. Ας δουμε ένα καλό ντακ. Με πολλά reviews, γνώμες και μετρήσεις.
Π.χ. Το M2tech young DSD - το δικό μου που στοιχίζει 1300 ευρώ.
Πολύ καλή συσκευή με επίσης πολύ καλά specifications.

Βλέπεις πουθενά εύρος και συμπεριφορά απόκρισης (+-db)? Για διάγραμμα ούτε λόγος.
Το γιατί δεν ανακοινώνεται το εύρος, είναι κάτι που μόνο να φανταστώ μπορώ γιατί συμβαίνει. Ας μας διαφωτίσει όμως ο Κόγιας. (Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν ανακοινώνεται γιατί είναι από 20 Hz έως 20 KHz συν πλην 0.0 dB). Δηλαδή διάγραμμα καρδιογραφήματος νεκρού!

ακόμα το signal to noise που δίνει ειναι απλά ΛΑΘΟΣ (118/114db) καθότι μετρήθηκε με εργαστηριακό τροφοδοτικό και όχι με τα 300mah πακακι που δίνει και στη συχνότητα των 1000hz (όπως έμαθα σε επικοινωνία με το κατασκευαστή για να ορίσει αυτη τη τιμή στις προδιαγραφές που βλέπεις παραπάνω).
Έχεις κάποια βάσιμη υποψία ότι η μέτρηση με το "εργαστηριακό τροφοδοτικό" και το "πακάκι" θα είναι διαφορετικές; Τί σε κάνει να πιστεύεις ότι η φτηνή τροφοδοσία από το πακάκι θα χαλάει το λόγο σήματος προς θόρυβο;

Από την άλλη, Δεν νομίζω να υπάρχει (βασικά είμαι σίγουρος) ντακ των 150, 200, 300 ευρώ που να παίζει καλύτερα από ένα καλό και ακριβό αναλογικό. Μακάρι να υπάρχει κάποιος εδω μέσα που να μπορεί να μου το αποδείξει έμπρακτος.
Πάλι θα πρέπει να ανατρέξουμε στα γραπτά του ΚώσταEAR για να δούμε γιατί ένα setup με βινύλιο ως πηγή αρέσει σε κάποιους στους χώρους ακρόασής τους. Είναι γραμμένα, δε θα ήθελα να τα επαναλάβω εγώ, ας το κάνει ο ίδιος.
[DOUBLEPOST=1497634567][/DOUBLEPOST]Α και αυτό που ξέχασα να γράψω.
Αφού έχεις ένα τόσο καλό DAC, τί είναι αυτό που δε σε ικανοποιεί και ψάχνεσαι; Γιατί απλώς δεν το απολαμβάνεις στο σύστημά σου; Γιατί κόπτεσαι για τα -114 dB Signal-to-noise ratio, αν είναι τόσα με το πακάκι ή με το τροφοδοτικό; Έτσι κι αλλιώς για να λέμε την αλήθεια, και 80 να ήταν, το ίδιο θα άκουγες.

Reaction score
2.248
Το γιατί δεν ανακοινώνεται το εύρος, είναι κάτι που μόνο να φανταστώ μπορώ γιατί συμβαίνει. Ας μας διαφωτίσει όμως ο Κόγιας. (Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν ανακοινώνεται γιατί είναι από 20 Hz έως 20 KHz συν πλην 0.0 dB). Δηλαδή διάγραμμα καρδιογραφήματος νεκρού!
my_tombstone.jpg

Reaction score
330
Εδώ ο κόσμος έχει γεμίσει σπίνερ για αγχολυτικά και μου λέτε γιατί αρέσει σε μερικούς να βλέπουν το πλατό να γυρίζει …. ( κάνει καλό στα νεύρα ) .
Το καλύτερο μέσο είναι αυτό που σου κάνει τα κέφια και όχι πάντα αυτό που είναι καλύτερο στις απόλυτες μετρήσεις (ανά διετία ούτως ή άλλως θα ξεπερνιούνται - σε μια δεκαετία οι δειγματοληψίες που υπάρχουν θα θεωρούνται « σκουπίδια » και θα έχουμε μια από τα ίδια ).
Βέβαια τα αυτιά μας δεν νομίζω να εξελιχθούν τόσο γρήγορα που να πιάνουν αυτές τις απόλυτες μετρήσεις ( εκτός αν τους αλλάξουμε τις προδιαγραφές με χειρουργικές επεμβάσεις ) . Επίσης είμαι ευτυχισμένος που δεν μπορώ να αντιληφθώ τα -114db από τα -90db S/N όταν η πηγή παίζει ( εδώ που τα λέμε ούτε τα -70 db αλλά ……. ) .
Οι αναλογικές τεχνολογικές κατασκευές δεν είναι κακό να βελτιώνονται σε επίπεδο υλικών ή έστω και σε επίπεδο χρήσης ( το αντίστοιχο γίνεται και στα ψηφιακά μέσα άλλωστε ) προσωπικά δεν θα με πείραζε να βάλουν μέχρι ABS άντε και αντισπίν ( ούτως ή άλλως και η υποτιθέμενη πληρότητα πληροφορίας στα πικάπ δυστυχώς υφίσταται κβαντισμό με τεράστια δειγματοληψία αλλά να το αφήσουμε καλύτερα …… τα έχουν πει άλλοι ) .
Κλείνοντας να θυμηθούμε ότι όλες οι κατασκευές έχουν τα τωρινά όριά τους είτε είναι μηχανικές είτε ηλεκτρονικές ( dac,… ) που όλο και θα ξεπερνιούνται ( λίγο ή πολύ ) και πάντα θα γίνονται ξεπερασμένες !!!

Reaction score
30.452
θα παρακαλούσα κάποιοι που προσβάλουν ανθρώπους με μια ιστορία πίσω και με δείγματα γραφής να κρατήσουν μια ταπεινότητα και σεβασμό .
Καταλαβαινεται οτι παραμενεται προσβλητικος αλλα εαν ειναι του χαρακτηρα σας παω πασο
Επειδή είναι η δεύτερη φορά που μιλάτε για προσβολή ,θα θέλατε να μας πείτε ποιος προσέβαλε ποιον και με ποιον ακριβώς τρόπο ,σε αυτό το thread;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.899
υφίσταται κβαντισμό με τεράστια δειγματοληψία
Όχι και τόσο τεράστια, αλλά ναι, την υφίσταται.
Συμφωνούμε. Γενικά μιλώντας, συμφωνώ με τις σκέψεις σου.
Οι αναλογικές τεχνολογικές κατασκευές δεν είναι κακό να βελτιώνονται σε επίπεδο υλικών ή έστω και σε επίπεδο χρήσης
Πολύ σωστά. ;)

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, είναι σε επίπεδο υλικών και χρήσης, τι παραπάνω (αντικειμενικά) έχουν να προσφέρουν τα ακριβά πικάπ σε σχέση με το οικονομικό μκ2, διότι το τι παραπάνω προσφέρει το μκ2, είναι (υποθέτω) γνωστό.

Εν ολίγοις, ναι στην χαλάρωση του στροβιλίζοντος μαύρου δίσκου, αλλά όχι στα τζάμπα φύκια των δήθεν επιστημονικών και χρηστικών βελτιώσεων.

Προφανώς είναι ο καθένας ελεύθερος να κάνει το κέφι του, αλλά από την άλλη οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα της κατασκευής δίκην τανκ του μκ2 για σκληρή επαγγελματική χρήση, την πραγματικότητα της ουσιαστικής ευκολίας στησίματος και χρήσης που προσφέρει, καθώς και την πραγματικότητα της υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής που προσφέρει, την οποία μέχρι κι ο μάστερ του στερεοφιλ (προερχόμενος εκ TAS) έβαλε δίπλα στο τραγικά ακριβό πικάπ "αναφοράς" του με εξόχως αμφίβολα αποτελέσματα.. (είδες πόσο ευγενικά το λέω, ε; Χαχαχαχαχα)

Οπότε, κοιτάζοντας το θέμα με αντικειμενικότητα, και για πολλούς λόγους που διαφέρουν για τον καθένα, σαφώς ναι στο πικάπ, μα επίσης για πολλούς αντικειμενικούς λόγους, η όποια προτίμηση σε μηχανή αναπαραγωγής διαφορετική και ακριβότερη του μκ2, οφείλει να δικαιολογείται μόνο ως αισθητική προτίμηση, παρά ως δήθεν αντικειμενική, πασπαλισμένη με επιστημονικοφανείς θεωρίες συνωμοσίας παρόμοιες αυτών των ανυπόστατων που συναντάμε στο χώρο, πχ στα περί καβλωδίων.

Το αντίστοιχο βεβαίως υφίσταται και στις ψηφιακές πηγές, όπου λόγου χάριν το κυνήγι υψηλότατου δυναμικού εύρους δε δικαιολογείται αντικειμενικά όταν τέτοιο δυναμικό εύρος δεν υφίσταται στο αντίστοιχο σεταπ οδήγησης-ηχείων-χώρου, οπότε και πάλι ισοδυναμεί με επιστημονικοφανείς θεωρίες συνωμοσίας ίδιου επιπέδου με των καβλωδίων, και κάθε προτίμηση σε τέτοιου επιπέδου πχ ντακ θα όφειλε να δικαιολογείται είτε για αισθητικούς λόγους, είτε για ψυχοπαθολογικούς. ;)

Συνολικά, δε βλέπω κανένα καημό για χρήση οποιασδήποτε πηγής θέλει ή βολεύεται ο καθένας. Έχω όμως ένα καημό, να μη μου δικαιολογεί ο καθένας τον δικό του προσωπικό καημό με ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας, ιδίως επιστημονικοφανείς, όταν απέχουν έτη φωτός από το επιστημονικό του θέματος, αντί απλώς να υπερασπίζεται (δικαίως) την προσωπική του αισθητική και τις ψυχοσωματικές του ιδιαιτερότητες..;)

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.590
Members
38.201
Νεότερο μέλος
Ants