Σταύρος Λαγκαδιανός
Το αγοράκι με τα σπίρτα
- Reaction score
- 30.764
Πολλά ζητάς. Μόνο 77.000 $ έχει...
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν μίλησα για ισχύ ενισχυτή 100watts , αλλά για το αν το tweeter φάει actually 100watts.Τα tweeters έχουν σοβαρό θέμα με τις χαμηλές συχνότητες. Το πόσο χαμηλές έχει να κάνει με την κατασκευή τους μηχανική και ηλεκτρική.
Αν κοπεί σωστά, με το πολύ κρίσιμο παράλληλο σε αυτό πηνίο (το κρισιμότερο στοιχείο ενός crossover), δεν έχει ανάγκη από ισχύ ενισχυτή 100 και 200 watts.
Η παραπάνω μέτρηση περιορίζεται στο 3% της παραμόρφωσης. Η αρχική κουβέντα και η ένσταση μου είχε να κάνει με το 10% σε συσχετισμό με το 0,1%. Από το 3 στο 10 υπάρχει μεγάλη διαφορά.Δεν ξέρω αν και γιατί είναι αδύνατο.
Βλέπω πολλές μετρήσεις ενισχυτών που έχουν πολύ απότομη αύξηση παραμόρφωσης.
Τυχαίο δείγμα από stereophile:
Η μεγάλη πλειοψηφία των ενισχυτών παρουσιάζει απότομη αύξηση παραμόρφωσης στο όριο. Υπάρχει πληθώρα μετρήσεων ενισχυτών στο stereophile και στο ASR που δείχνουν ακριβώς αυτή την απότομη αύξηση.Η παραπάνω μέτρηση περιορίζεται στο 3% της παραμόρφωσης. Η αρχική κουβέντα και η ένσταση μου είχε να κάνει με το 10% σε συσχετισμό με το 0,1%. Από το 3 στο 10 υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Επίσης η αύξηση εδώ αφορά την συνολική παραμόρφωση ισχύος, συν ενδοδιαμόρφωση, συν αρμονικές κ.τ.λ. Κάποιοι ενισχυτές στρεσάρονται ανεβάζοντας ισχύ είτε λόγο της σχεδίασης του κυκλώματος είτε λόγο του τροφοδοτικού. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας.
Μιας και έπιασες τη χαμηλή κατηγορία τιμής ενισχυτών, ο παρόμοιας αξίας (79.950 ντόλαρς) τελικός του D'Agostino, βγάζει 250 watts με παραμόρφωση 0,1%, ενώ στο 3% της κλίμακας δίνει τα διπλάσια, δηλαδή 500 watts.
Στο 10% παραμόρφωση σίγουρα αρκετά παραπάνω.
View attachment 323157
(Για πολλοστή φορά το χάσαμε το κορμί παλικάρι... Μόνο για B&W δεν συζητάμε!)
Η μεγάλη πλειοψηφία των ενισχυτών παρουσιάζει απότομη αύξηση παραμόρφωσης στο όριο. Υπάρχει πληθώρα μετρήσεων ενισχυτών στο stereophile και στο ASR που δείχνουν ακριβώς αυτή την απότομη αύξηση.
(10% = -20db, 0.1%=-60db στις μετρήσεις του Αμίρ.)
Δε βλέπω απολύτως κανένα λόγο αμφισβήτησης των προδιαγραφών που αναφέρει η Neumann.
Επίσης δεν καταλαβαίνω πως προκύπτει ότι τα 80W @0.1% που λέει η Neumann ότι πάνε στο tweeter είναι στην πραγματικότητα 30W.
Πόνεσαν τα μάτια μου.