Barista Corner

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
Να σας πω ένα τιπ στη διαδικασία παρασκευής καφέ, που ανακάλυψα και χρησιμοποιώ, που κάνει ευκολότερη και συντομότερη την ιστορία:

Αφού ανακατέψω τον καφέ με τις βελόνες για levelling:

View attachment 320890 View attachment 320891

Αμέσως μετά, και πριν το πάτημα, τοποθετώ πάνω από το πακ το πακ σκριν:

View attachment 320893

Και στο τέλος πατάω:

View attachment 320892

Δηλαδή, πατάω με το πακ σκριν ήδη τοποθετημένο.
Κι αυτό είναι το "τιπ". 😁

Βγαίνει πεντακάθαρο το πατητήρι (δε χρειάζεται καθάρισμα) και δεν χρειάζεται προσοχή για το πώς θα ρίξεις μέσα στο καλαθάκι το πακ σκριν στο τέλος.

Δε χρειάζεται και το λίγο χτύπημα που έκανα στο πορταφίλτερ για να κάτσει λίγο κάτω ο καφές για να τον πατήσω.

Το βάρος του πακ σκριν είναι φυσικά ασήμαντο μπροστά στο βάρος του πατήματος.

Κάτω από τη βάση του πορταφίλτερ έχω ρυθμιζόμενο δυναμομετρητικό, που κάνει "κλικ" όταν φτάσω το πάτημα στα επιθυμητά κιλά, για να σταματάω πάντα στην ίδια πίεση.

Αυτά τα πατητήρια που κάθονται πάνω στο καλαθάκι, εγγυώνται το ίσιο πάτημα πάνω στο πακ, μεγάλη εφεύρεση! 🤪😜😁

Ήταν "μόδα" αυτό όταν είχαν πρωτοβγεί τα screens. Δεν ξέρω γιατί έσβησε.



Αξίζει το video του Lance Hedrick που συμπαθώ (μην το ακούσει ο @coolmind ) :



 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Αυτός, στο συγκεκριμένο βίντεο (το είχα δει), το παίδεψε υπερβολικά πολύ, και η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι μη επαναλήψιμη, όπως και το πάτημα που έκανε.

Απορώ με το πάτημα, ότι να'ναι, από κει έχει τις διακυμάνσεις σίγουρα! 😁😜🤪

Το φεγγαροαναδευτήρι, όπως λέει κι ο ίδιος, το χρησιμοποιούν άλλοι ίσα ίσα για οριζοντίωση του πακ, και δε θέλει 10 φουλ στροφές, τι βλακείες είναι αυτές, μόλις 3 αρκούν. Εγώ εφαρμόζω 3 δεξιόστροφες και 1 αριστερόστροφη (όπως έλεγε το μανιουαλ), διαδικασία πολύ σύντομη, 2-3" όλο κι όλο.

Ο καφές πέφτει από το μύλο μέσα στο σιδερένιο ποτήρι του μύλου:

1000010393.jpg


Και το σιδερένιο αυτό ποτήρι, εφαρμόζει πάνω στο καλαθάκι του πορταφίλτερ, οπότε η ανάδευση γίνεται για λίγα δευτερόλεπτα με καπακωμενο το πορταφίλτερ από το ποτήρι του μύλου, για να κάτσει ωραία όλος ο καφές μέσα στο πορταφίλτερ.

Μετά οι λίγες στροφές με το φεγγαροαναδευτήρι έχουν νόημα μόνο για να ισιωσει η επιφάνεια του καφέ πάνω στο καλαθάκι, πριν το πάτημα.

Το ανακάτεμα που λέει αυτός πως κάνει στατιστικά τη μεγαλύτερη εκχύλιση, το κάνεις έτσι κι αλλιώς με το σιδερένιο ποτήρι του μύλου, κατά τη μεταφορά του καφέ από το μύλο στο πορταφίλτερ.

Αυτός, στο εν λόγω βίντεο, κάνει πολλά λάθη και τζάμπα ενέργειες, κατ'αρχην χρησιμοποιεί μόνον ως αρχικό χώρο αποθήκευσης του αλεσμένου καφέ τον κουβά του δικού του μύλου στο εν λόγω βίντεο, κουβάς που δεν κάνει αυτή τη δουλειά του ανακατώματος (δεν εφαρμόζει πάνω στο καλάθι), και βάζει μια ακόμα διαδικασία στην προετοιμασία του πακ, τη μεταφορά από τον κουβά του μύλου στο καλαθάκι για ζύγιζμα, μαζί με άλλα εξαρτήματα από δω κι από κει, σκέτη αηδία είναι ο τύπος. 🤪😜😁

Χρησιμοποιώ πολύ απλούστερη και συντομότερη διαδικασία.

Μια φορά ζυγίζω, τους κόκκους του καφέ πριν τους ρίξω στο μύλο!

Απ' το σιδερένιο ποτήρι του μύλου, με ανάδευση πακέτο με το πορταφίλτερ, περνάει ο καφές στο καλάθι του πορταφίλτερ και μετά μπαίνει το πορταφίλτερ στη θέση του για πάτημα.

Φεγγαροαναδευτήρι 3+1 στροφές, σκριν πακ και πάτημα. Τέλος.

Πολύ πιο σύντομη η διαδικασία, και εμπεριέχει την (όντως σημαντική) ανάδευση που λέει ο μεσιέ. 😎


ΥΓ. Το άσπρο μανταλάκι στην πλαστική έξοδο του μύλου, είναι "εκτυπωμένο" και ενσωματώνει ελατήριο από τυπικό ξύλινο μανταλάκι, οπότε με 2 παιξίματα του λευκού λεβιέ δεξιά, η δόνηση ρίχνει και το τελευταίο ίχνος καφέ μέσα στο ποτήρι. 👍
Έτσι δε χρειάζεται φαπες στο μύλο για να αδειάσει ο καφές! 😁😜🤪
Πολιτιζμός, όχι φάπες.😁😜🤪


Ήταν "μόδα" αυτό όταν είχαν πρωτοβγεί τα screens.
Προσωπικά δεν είδα ποτέ σε κάποιο βίντεο να πατάνε το πακ αφού έχει τοποθετηθεί το σκριν πακ, ως εκ τούτου το "τιπ" είναι αυθεντικά δικής μου έμπνευσης! 👑👑👑

Αυτό που έχω δει σε όλα τα βίντεο, είναι να τοποθετούν το σκριν πακ μετά το πάτημα, όχι πριν. 😎
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
Αυτός, στο συγκεκριμένο βίντεο (το είχα δει), το παίδεψε υπερβολικά πολύ, και η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι μη επαναλήψιμη, όπως και το πάτημα που έκανε.

Απορώ με το πάτημα, ότι να'ναι, από κει έχει τις διακυμάνσεις σίγουρα! 😁😜🤪

Το φεγγαροαναδευτήρι, όπως λέει κι ο ίδιος, το χρησιμοποιούν άλλοι ίσα ίσα για οριζοντίωση του πακ, και δε θέλει 10 φουλ στροφές, τι βλακείες είναι αυτές, μόλις 3 αρκούν. Εγώ εφαρμόζω 3 δεξιόστροφες και 1 αριστερόστροφη (όπως έλεγε το μανιουαλ), διαδικασία πολύ σύντομη, 2-3" όλο κι όλο.

Ο καφές πέφτει από το μύλο μέσα στο σιδερένιο ποτήρι του μύλου:

View attachment 320912

Και το σιδερένιο αυτό ποτήρι, εφαρμόζει πάνω στο καλαθάκι του πορταφίλτερ, οπότε η ανάδευση γίνεται για λίγα δευτερόλεπτα με καπακωμενο το πορταφίλτερ από το ποτήρι του μύλου, για να κάτσει ωραία όλος ο καφές μέσα στο πορταφίλτερ.

Μετά οι λίγες στροφές με το φεγγαροαναδευτήρι έχουν νόημα μόνο για να ισιωσει η επιφάνεια του καφέ πάνω στο καλαθάκι, πριν το πάτημα.

Το ανακάτεμα που λέει αυτός πως κάνει στατιστικά τη μεγαλύτερη εκχύλιση, το κάνεις έτσι κι αλλιώς με το σιδερένιο ποτήρι του μύλου, κατά τη μεταφορά του καφέ από το μύλο στο πορταφίλτερ.

Αυτός, στο εν λόγω βίντεο, κάνει πολλά λάθη και τζάμπα ενέργειες, κατ'αρχην χρησιμοποιεί μόνον ως αρχικό χώρο αποθήκευσης του αλεσμένου καφέ τον κουβά του δικού του μύλου στο εν λόγω βίντεο, κουβάς που δεν κάνει αυτή τη δουλειά του ανακατώματος (δεν εφαρμόζει πάνω στο καλάθι), και βάζει μια ακόμα διαδικασία στην προετοιμασία του πακ, τη μεταφορά από τον κουβά του μύλου στο καλαθάκι για ζύγιζμα, μαζί με άλλα εξαρτήματα από δω κι από κει, σκέτη αηδία είναι ο τύπος. 🤪😜😁

Χρησιμοποιώ πολύ απλούστερη και συντομότερη διαδικασία.

Μια φορά ζυγίζω, τους κόκκους του καφέ πριν τους ρίξω στο μύλο!

Απ' το σιδερένιο ποτήρι του μύλου, με ανάδευση πακέτο με το πορταφίλτερ, περνάει ο καφές στο καλάθι του πορταφίλτερ και μετά μπαίνει το πορταφίλτερ στη θέση του για πάτημα.

Φεγγαροαναδευτήρι 3+1 στροφές, σκριν πακ και πάτημα. Τέλος.

Πολύ πιο σύντομη η διαδικασία, και εμπεριέχει την (όντως σημαντική) ανάδευση που λέει ο μεσιέ. 😎


ΥΓ. Το άσπρο μανταλάκι στην πλαστική έξοδο του μύλου, είναι "εκτυπωμένο" και ενσωματώνει ελατήριο από τυπικό ξύλινο μανταλάκι, οπότε με 2 παιξίματα του λευκού λεβιέ δεξιά, η δόνηση ρίχνει και το τελευταίο ίχνος καφέ μέσα στο ποτήρι. 👍
Έτσι δε χρειάζεται φαπες στο μύλο για να αδειάσει ο καφές! 😁😜🤪
Πολιτιζμός, όχι φάπες.😁😜🤪



Προσωπικά δεν είδα ποτέ σε κάποιο βίντεο να πατάνε το πακ αφού έχει τοποθετηθεί το σκριν πακ, ως εκ τούτου το "τιπ" είναι αυθεντικά δικής μου έμπνευσης! 👑👑👑

Αυτό που έχω δει σε όλα τα βίντεο, είναι να τοποθετούν το σκριν πακ μετά το πάτημα, όχι πριν. 😎
Όρεξη που την έχεις! :biggrin: :thumbsup:

Για το tamping δεν ξέρω για βίντεο αλλά το διάβαζα παλιότερα σε διάφορα φόρουμ και στο reddit.

Ένα πρόχειρο search μπορεί να δώσει κάποια αποτελέσματα.


Το ανακάλυψες με λογική σκέψη οπότε και πάλι μετράει ως ιδέα.

Όσο για τον Lance, τον γουστάρω γιατί δεν έχει ύφος ακαδημαϊκού που πάει by the book κι αυτό δίνει πιο πολλές ιδέες για πειράματα σε ένα χόμπι που το τελικό αποτέλεσμα είναι κατά ένα μεγάλο μέρος υποκειμενικό.
 

Μηνύματα
640
Reaction score
539
Για το tamping πάνω από το puck screen έχω διαβάσει, όντως, κι εγώ αλλού.
Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δε μ' βαρέσει η ιδέα να πατάω, να συμπιέζω, να τρίβω τα σύρματα του puck.
Μου μπαίνει η ιδέα ότι κλείνουν τα περάσματα, ρίχνω τη ροή.
Και για ποιο λόγο άλλωστε; Για να μην λερώνεται με (στεγνό) καφέ το tamper; Σιγά.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Δεν βρίσκω λινκ, το είχα πάρει προ αμνημονεύτων ετών από eurogat, μαζί με τη gazzia.

Είναι μια στρογγυλή βάση με δυναμομετρηση, ρυθμίζεται από μια βίδα Άλεν στο κέντρο. Το βάζεις πάνω σε μια ζυγαριά και το ρυθμίζεις να κάνει κλικ πατώντας την πίεση που θες, το έχω στα 15 κιλά τώρα.

Το κόλλησα με ταινία διπλής όψης στη βάση που κάθεται το πορταφίλτερ, και ρύθμισα το κλικ πάνω σε ζυγαριά, μαζί με τη βάση όπως φαίνεται:

1000010397.jpg


1000010395.jpg


Πλέον έχει πατητήρια με ενσωματωμένη δυναμομετρηση, ίσως να είναι καλύτερα αυτά.
 
Last edited:

Μηνύματα
68
Reaction score
180
Πλέον έχει πατητήρια με ενσωματωμένη δυναμομετρηση, ίσως να είναι καλύτερα αυτά.
αρκεί να ευθυγραμμίζονται με το χείλος του καλαθιού, αλλιώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πατάς στραβά.


Εμένα με ενδιαφέρει, πάντως, να έχω μια σχετικά εύκολη ρουτίνα (ειδικά το πρωί).
Βαριέμαι το ζύγισμα του καφέ, κι αφού έχω single dose μύλο, είπα να δω και τα single dose μπουκαλάκια.
Το γεμίζεις το ΣΚ, ζυγισμένο καλά κλεισμένο, οπότε μετά είναι brain dead.

Πήρα αυτά (link)

View attachment 320834
Όντως βολεύουν, γεμίζουν λίγο πιο δύσκολα από όσο θα ήθελα, αλλά την κάνουν τη δουλειά εν τέλει.
Προς το τέλος όμως δεν έχω τον ίδιο καφέ, μοιάζει να μπαγιατεύει λίγο. Θα το κοιτάξω λίγο ακόμα ελπίζω να μην αποδειχτούν μούφα, γιατί ήδη συνήθισα το ανοίγω/κόβω μπαμ...
βολεύουν πολύ και είναι όμορφα.
Όμως μέσα στα χρόνια έχω δει και έχω πάρει πολλά δοχεία γιατί είχα να αποθηκεύσω τους κόκκους που έψηνα.
Τελικά το απλό (ποιοτικό) σακουλάκι που μπορείς να διώχνεις όλο τον αέρα από την ανεπίστροφη βαλβίδα αποδείχτηκε η λύση που κρατούσε περισσότερο καιρό φρέσκους τους κόκκους.
Πάντα κρατούσα τα καλά σακουλάκια από καφέδες που αγόραζα.
Ακόμα και τώρα τα 250γρ τα χωρίζω σε δύο σακούλια για να έχω φρεσκάδα και στο δεύτερο.
Η μόνη διαφορά στα δύο αυτά είναι ο χρόνος έκθεσης την ώρα που ανοίγεις για να βγάλεις τον καφέ.
Μπορεί να φαίνεται ακραίο, αλλά δοκίμασέ το και πες μας. Είναι και ανέξοδο.
 

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Μηνύματα
5.996
Reaction score
12.788
Δεν φαίνεται η ποιότητά του, αλλά αν εφαρμόζει καλά θα σου κάνει δουλίτσα.
Θα ορκιζόμουν ότι έχω ακούσει 2 τύπισες στο διπλανό τραπέζι, να λέει η μία στην άλλη την ίδια ατάκα για το φίλο της.
 


Μηνύματα
640
Reaction score
539
αρκεί να ευθυγραμμίζονται με το χείλος του καλαθιού, αλλιώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πατάς στραβά.



βολεύουν πολύ και είναι όμορφα.
Όμως μέσα στα χρόνια έχω δει και έχω πάρει πολλά δοχεία γιατί είχα να αποθηκεύσω τους κόκκους που έψηνα.
Τελικά το απλό (ποιοτικό) σακουλάκι που μπορείς να διώχνεις όλο τον αέρα από την ανεπίστροφη βαλβίδα αποδείχτηκε η λύση που κρατούσε περισσότερο καιρό φρέσκους τους κόκκους.
Πάντα κρατούσα τα καλά σακουλάκια από καφέδες που αγόραζα.
Ακόμα και τώρα τα 250γρ τα χωρίζω σε δύο σακούλια για να έχω φρεσκάδα και στο δεύτερο.
Η μόνη διαφορά στα δύο αυτά είναι ο χρόνος έκθεσης την ώρα που ανοίγεις για να βγάλεις τον καφέ.
Μπορεί να φαίνεται ακραίο, αλλά δοκίμασέ το και πες μας. Είναι και ανέξοδο.
Μαζί σου, αλλά τα σακουλάκια (ή τα βαζάκια με βαλβίδες, ανεπίστροφες, τρόμπες κλπ) δε βολεύουν για καθημερινή χρηση. Ψάχνω μια λύση για πιο εύκολη ρουτίνα. Να μη χρειάζεται άνοιγμα-ζύγισμα πριν από κάθε καφέ.
Τα βαζάκια μιας δόσης ικανοποιούν απόλυτα σε ευκολία. Αν δεν κρατάνε φρέσκο τον καφέ, θα βρω άλλα, δε μπορεί.
 



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Ούτε καν 100, μόλις 74€, καλά είναι. Όχι σα τα 450€ για το φεγγαροαναδευτήρι τους! 😜😁🤪


Δουλειά κάνουν οι άνθρωποι, λεφτά βγάζουν.

Ο φαφλατας πάντως, μέτρησε καλύτερη εκχύλιση με τη χρήση πακ σκριν. Αλλά δε τον βλέπω να χρησιμοποιεί πακ σκριν, γιατί είναι πολύ φτηνό να υποθέσω; 😜😁🤪
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.593
Reaction score
36.327
Σκεφτόμουν να βάλω να δει το παραπάνω βίντεο η σύζυγος, και να διαπιστώσω
1) πόσο θα αντέξει να δει
2) στο χρόνο που θα καταφέρει να δει, εάν καταλάβει για τι μιλάει ο τύπος
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Από όσα βλέπουμε, κάτι μαθαίνουμε πάντως. Εγώ πρόσθεσα το σιδερένιο ποτήρι του μύλου σε όσα εξαρτήματα ζεσταίνονται πριν τον καφέ.😎

Πάνω στη μηχανή, όσο ζεσταίνεται, έχω αυτά τα 3 (συν το φλυτζάνι του καφέ που τώρα πίνω ☕):

1000010406.jpg


Οπότε είναι όλα σχετικά ζεστά (χωρίς να καίνε) όταν πάω να κάνω καφέ, κοντά στους 45° C. Ο μύλος ρίχνει τον καφέ στο σιδερένιο ποτήρι και το καπακώνω με το καλαθάκι για εύκολη ανάδευση όπως κάνει ο φαφλατας με με το blind shaker (χωρίς να καίγομαι από το πορταφίλτερ) και μετά μπαίνει το καλαθάκι στο πορταφίλτερ που καίει, για να στρώσω την επιφάνεια με το φεγγαροαναδευτήρι πριν το πάτημα.

Ο Resound μου έμαθε το καλαθάκι να μην είναι καυτό, πάνω στο πορταφίλτερ, πριν πέσει ο καφές σε αυτό. 👍
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
Μη λέτε φαφλατά τον Lance. :roflmao:

Ο λόγος που τον γουστάρω είναι επειδή έχει ακόμα την όρεξη έφηβου για ψάξιμο αψηφώντας τα στερεότυπα. Αυτό βέβαια τον εκθέτει στο κοινό και γίνεται συχνά στόχος αρνητικών σχολίων. Τον "τρέχω" όταν βαριέμαι αλλά το συνολικό αποτύπωμα είναι πάντα θετικό.

Ο James Hoffmann είναι πλέον full time επιχειρηματίας και τα αραιά του βίντεο είναι πολύ στημένα και κουλτουριάρικα.

Ο SPrometheus θυμίζει παρουσιαστή ντοκιμαντέρ για τον Β'ΠΠ με το σοβαρό και flat ύφος του.

Και πάει λέγοντας...

Υ.Γ. Ελπίζω να μη σας έχει διαφύγει ο νέος παρουσιαστής του Seattle Coffee Gear, ο Sean!!! :party: :biggrin:

 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Μόλις πριν από 1 μήνα είναι το τεστ με τα πακ σκριν, που δείχνει ότι κάνει καλύτερο εξτράξιον:



Εγώ όπως είπα, δε κατάλαβα διαφορά στη γεύση με το πακ σκριν, αλλά μένουν όλα πεντακάθαρα, αξία ανεκτίμητη. Επίσης, με το πάτημα πάνω από το πακ σκριν, μένει καθαρό και το πατητήρι. Σούπερ. Λιγότερα εξαρτήματα για καθάρισμα! 👍👍👍

Το νέο από το ανωτέρω βίντεο, είναι το χάρτινο σκριν κάτω από το πακ! Ωραίο φαίνεται, αλλά δε με βολεύει στη δικιά μου διαδικασία προετοιμασίας του πακ, αφού κάνω ανάδευση με το καλαθάκι και το ποτήρι του μύλου.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Οι εν λόγω φαφλατάδες είναι πολύ χρήσιμοι, διότι κάνουν τις δοκιμές που δε θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, αφού παίρνουν 3-5 κιλά σπεσιαλιτι καφέ και κάνουν 100-αδες εκχυλισεις στη σειρά, με μετρήσεις!

Μου φαινόταν αδιανόητο να βάλω ένα χάρτινο σκριν στον πάτο από το καλαθάκι, κάτω από τον καφέ, και να μειωθεί ο χρόνος εκχύλισης, αφού λογικά σκεπτόμενος λες πως μπαίνει ένα ακόμα εξάρτημα με κάποια μετρήσιμη αντίσταση σε σειρά με το πακ, άρα θα περίμενες να μεγαλώσει ο χρόνος εκχύλισης.

Κι όμως, μικραίνει! Οι μετρήσεις είναι αδιαμφισβήτητες!

Προφανώς δίνει μεγαλύτερη επιφάνεια εξόδου του νερού από το πακ από ότι η επιφάνεια από τις τρύπες.

Αυτό το δεδομένο, μπορείς να το εκμεταλλευτείς κατά το δοκούν, πχ να κάνεις λεπτότερη άλεση και να διατηρήσεις τον ίδιο χρόνο εκχύλισης, χωρίς να κάψεις τον καφέ. Λέω ένα παράδειγμα.

Ή να μην χρειάζεται να ανεβάσει πολύ μεγάλη πίεση μέσα στο καλαθάκι κατά την εκχύλιση.

Υπάρχουν τρόποι να εκμεταλλευτείς αυτές τις γνώσεις που προσφέρουν οι φαφλατάδες.
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Οι εν λόγω φαφλατάδες είναι πολύ χρήσιμοι, διότι κάνουν τις δοκιμές που δε θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, αφού παίρνουν 3-5 κιλά σπεσιαλιτι καφέ και κάνουν 100-αδες εκχυλισεις στη σειρά, με μετρήσεις!

Μου φαινόταν αδιανόητο να βάλω ένα χάρτινο σκριν στον πάτο από το καλαθάκι, κάτω από τον καφέ, και να μειωθεί ο χρόνος εκχύλισης, αφού λογικά σκεπτόμενος λες πως μπαίνει ένα ακόμα εξάρτημα με κάποια μετρήσιμη αντίσταση σε σειρά με το πακ, άρα θα περίμενες να μεγαλώσει ο χρόνος εκχύλισης.

Κι όμως, μικραίνει! Οι μετρήσεις είναι αδιαμφισβήτητες!

Προφανώς δίνει μεγαλύτερη επιφάνεια εξόδου του νερού από το πακ από ότι η επιφάνεια από τις τρύπες.

Αυτό το δεδομένο, μπορείς να το εκμεταλλευτείς κατά το δοκούν, πχ να κάνεις λεπτότερη άλεση και να διατηρήσεις τον ίδιο χρόνο εκχύλισης, χωρίς να κάψεις τον καφέ. Λέω ένα παράδειγμα.

Ή να μην χρειάζεται να ανεβάσει πολύ μεγάλη πίεση μέσα στο καλαθάκι κατά την εκχύλιση.

Υπάρχουν τρόποι να εκμεταλλευτείς αυτές τις γνώσεις που προσφέρουν οι φαφλατάδες.
Εδω ειναι που διαφωνουμε τελειως,και στον ηχο και εδω ,η κριση παντα ειναι με τα δικα μου αισθητηρια,αν η γευση δεν μου κανει δεν παν να λενε για μετρήσεις.Καλες ειναι σαν μπουσουλας και για συγκριτικα αποτελεσματα ,αλλα δεν ειναι αυτο που πρεπει να ακολουθησει καποιος χωρις εμπειρια. Θα εχει πολλες παραμέτρους και δεν θα ξερει τι να διορθώσει για να βελτιώσει το φλιτζανι του.
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Ήταν "μόδα" αυτό όταν είχαν πρωτοβγεί τα screens. Δεν ξέρω γιατί έσβησε.



Αξίζει το video του Lance Hedrick που συμπαθώ (μην το ακούσει ο @coolmind ) :



Το συγκεκριμενο βιντεο το ειδα και εγω!!!!!!γιατι ηταν 16 λεπτα οχι 1 ωρα χωρις λογο.Λεει οτι το καλυτερο απο ολα ειναι το shaker(που χρησιμοποιω και εγω)γιατι ανακατευει ολο τον καφε χωρις να κανει στρωσεις(που το κανουν οι βελονες).Μετα βεβαια τον καραεκραξαν σε ενα απο τα socialmedia platform που ειναι γιατι οτι προιον της weber πεφτει στα χερια του"τυχαια"ειναι κορυφαιο.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.261
Μηνύματα
2.969.164
Members
38.292
Νεότερο μέλος
Neroponti
Top