Barista Corner

Μηνύματα
2.618
Reaction score
3.957
Κάτι που θυμήθηκα τώρα και ΔΕΝ αναφέρεται στο manual. (Κινέζοι..)

Οταν βγάλεις να κάνεις καθαρισμό όταν θα το ξαναβάλεις στην θέση του θα πρέπει να προσέξεις το παρακάτω, το έβγαλα πριν λίγο από το δικό μου.

Παρατήρησε τα 2 βελάκια, τα φέρνεις μαζί και μετά αρχίζεις να βιδώνεις όπως οι δείκτες του ρολογιού.
Οταν σφίξει τελείως, τότε ρυθμίζεις το κόψιμο.
Δώσε βάση επίσης στη δεύτερη φώτο τα μικρά "αυτάκια" που πρέπει να πέσουν κι αυτά στους οδηγούς τους.

1000002386.jpg


1000002387.jpg
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.476
Reaction score
36.077
Επόμενο να έρθουν τέτοιες συσκευές και από τους Κινέζους καθώς υπάρχει η ζήτηση. Φαίνεται εξειδικευμένο πάντως σε αυτό που ζητούμε άρα του πεταματου μάλλον δεν θα είναι
 


Μηνύματα
63
Reaction score
166
σε όλους παιζω 18 με 40 στα 30sec
στην αναλογία καλός είσαι, αλλά όποτε έχεις την διάθεση για πειράματα, άσε την γεύση να σε καθοδηγήσει και όχι τον χρόνο.
Εννοώ για παραπάνω χρόνο εκχύλισης. Λίγοι κόκκοι θα σου δώσουν καλές γεύσεις σε γρήγορους χρόνους.
Βέβαια αυτά είναι δικά μου βιώματα σε light μέχρι medium κόκκους που χρησιμοποιώ.

Σημείωση εδώ ότι ο χρόνος αρχίζει να μετρά από την στιγμή που θα πατήσεις το κουμπί της εκχύλισης.
 

Μηνύματα
4.550
Reaction score
7.865
στην αναλογία καλός είσαι, αλλά όποτε έχεις την διάθεση για πειράματα, άσε την γεύση να σε καθοδηγήσει και όχι τον χρόνο.
Εννοώ για παραπάνω χρόνο εκχύλισης. Λίγοι κόκκοι θα σου δώσουν καλές γεύσεις σε γρήγορους χρόνους.
Βέβαια αυτά είναι δικά μου βιώματα σε light μέχρι medium κόκκους που χρησιμοποιώ.

Σημείωση εδώ ότι ο χρόνος αρχίζει να μετρά από την στιγμή που θα πατήσεις το κουμπί της εκχύλισης.
επειδή έχει και 6sec προ εκχύλιση, τον χρόνο τον μετράω από την πρώτη σταγόνα που βλέπω στο mirror ότι πάει να πέσει.
 

Μηνύματα
63
Reaction score
166
τον χρόνο τον μετράω από την πρώτη σταγόνα
σε μια εκχύλιση ο χρόνος ξεκινά από την στιγμή που θα αρχίσει η διαδικασία.
Όσο μικρή και να είναι η ροή του νερού που χτυπά στο πακ, είναι αδιάφορο, η διαδικασία έχει αρχίσει.
Απλά πρέπει να δοθούν μετά όλα τα βασικά στοιχεία της εκχύλισης δλδ και ο χρόνος προεκχύλισης για να καταλάβει κάποιος πως βγήκε ο καφές.
Φαντάσου ότι από λάθος κόψιμο στον μύλο κάποια φορά, άφησα την προεκχύλιση κοντά στα 40'' με συνολικό χρόνο 70''.
Ήταν τέτοιος ο κόκκος που έβγαλε ένα περίεργα αποδεκτό/καλό αποτέλεσμα. Αλλά δεν ήταν 30'' όμως.
Τον χρόνο της προεκχύλισης τον μετρώ από την έναρξη έως τις πρώτες σταγόνες και έως 3 bar max.
Αν ξεπεράσω τα 3, γυρνάω σε κανονική (που για τα γούστα μου δεν ξεπερνά τα 8 bar).
Ακόμη και την max πίεση δεν την αφήνω παραπάνω από τον χρόνο που η ροή του καφέ αρχίζει να γίνεται πιο ξανθή ( 2-3 ''). Μετά σβήνω σιγά σιγά. Όπως και να έχει όμως η συνολική έκθεση του καφέ στην θερμοκρασία του νερού που το διαπερνά είναι στην παραπάνω περίπτωση 70''.
 

Μηνύματα
2.618
Reaction score
3.957
Δεδομένου τις πιο πάνω συζήτησης περί του Hibrew G5 μύλου, σε ποιόν θα μπορούσα να αναβαθμιστώ?

Max 400€, stepless, Single Dose, να αλλάζω ρύθμιση ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται να αλέθει ταυτόχρονα όπως ο Eureka πχ..
Αποστολή απο Ευρώπη ή χωρίς τελωνεία κτλ..

Αφήνω τελευταία τα μαχαίρια, έχω ήδη κωνικά οπότε δεν ξερω να θα πρεπει να πάω σε κάτι άλλο και κυρίως τι θα κερδίσω ή τι θα χάσω..

Άντε να ζωντανέψει λιγο το θεμα, μονο φωτο μπαινουν τελευταια..
 

Μηνύματα
63
Reaction score
166
Το θέμα είναι εντελώς υποκειμενικό, αλλά η καλή η άλεση είναι μετρήσιμη και δεν μπορείς να την αμφισβητήσεις.
Το ποσό που έβαλες, είναι δεν είναι, στο entry level της καλής άλεσης
ΑΛΛΑ
ένας μύλος που δεν θα έχει κατακράτηση, με ελάχιστο στατικό, με μικρό αποτύπωμα, όμορφος, μεταφερόμενος (σχετικά),
ε ας χάνει και λίγο στις μετρήσεις, αφού και στην γεύση είναι κοντά έως πολύ κοντά σε κάποιους ακριβούς και καλούς στόχους...
Μπορώ να πω ότι έχω δοκιμάσει περίπου το 50% των μύλων που κυκλοφορούν και πολλούς από αυτούς τους έχω δοκιμάσει και σε blind test.
Κάποια στιγμή ένα ποτήρι μου έκανε κλικ. Άρχιζα να το ξεχωρίζω μέσα σε πολλά. Κάτι που είναι πολύ σπάνιο. Πάντα από την ίδια μηχανή / κόκκο /barista.
Είδα λοιπόν ότι τα 53άρια κωνικά μαχαίρια από την mazzer μου άρεσαν αρκετά.
Έτσι ξεκίνησα με τον kony με μια οικονομική μτχ λύση.
Η καθημερινότητα ήταν όμως αβάσταχτη γιατί δεν φτιάχτηκε για σπίτι. Έκανες 2-3 κινήσεις παραπάνω στο μέτρημα για να πέσεις ακριβώς.
Μέχρι που βγήκε ο niche zero με τα ίδια μαχαίρια, αλλά φτιαγμένος για την χρήση που εγώ ήθελα.
Μπορεί να έχανε λίγο σε γεύση από το θηρίο, αλλά μπορούσες να τον φέρεις κοντά έως πολύ κοντά. Η καθημερινότητα μαζί του είναι κάτι που δεν το αλλάζω με τίποτα. Ακόμα αυτόν έχω. Τον σέρνω μαζί μου στο χωριό. Δεν καταλαβαίνει τπτ.
Υπάρχουν καλύτεροι σε γεύση και άλεση αλλά με πολλαπλάσια τιμή. Προσοχή: στην δικιά μου γεύση.
Κάποιοι, ακριβότεροι μεν αλλά πιο κοντά σε τιμή, δεν έχουν την ίδια χρηστικότητα. Εμένα μου ταίριαξε γάντι. Πήρα και έναν για τον γιό, δεν τον αλλάζει με τπτ.
Φυσικά μου άρεσαν και τα κωνικά μαχαίρια του k10 της Compak. Γευστικότατα.
Αυτά είναι η επιλογή μιας χειροκίνητης υλοποίησης που είναι σε εφεδρεία και δεν είναι άλλος από τον Pharos.
Δεν τον γυρνάς εύκολα όμως.

Άρα ο συνδυασμός που έθεσες είναι αρκετά επεξηγηματικός και κοντά σε αυτό που έψαχνα.
Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο.
Πάντως καλά λόγια ακούω για αυτούς που πρότεινε ο @slzr πιο πριν. Δεν έτυχε όμως να τους δοκιμάσω.
Επίσης πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνεις στα κωνικά.
Μια πληροφορία σε τι ψήσιμο προτιμάς να πίνεις τον εσπρέσο σου θα ήθελα και σε ποια μηχανή έχεις σκοπό να πας αργότερα.
 

Μηνύματα
2.618
Reaction score
3.957
Δεν είμαι φαν ενος ψησίματος, έχει να κάνει με τα κέφια, συνήθως ότι είναι φρέσκο οπότε medium roast.
Τις προάλλες πραγματικά απόλαυσα έναν Lavazza Gran Bar σε καφέ της γενέτειρας μου.

Σήμερα έκανα τον τελευταίο Kudu Habit στα 20,9 - 52gr (35" - 5" preinf)
Μάλλον τον είχα αδικήσει, ίσως δεν είμαι για 18gr...

Για μηχανή τώρα, έως τα 900€ σε κάποια Lelit ή την Profitec Go, στα 58mm γιατί δεν πρόκειται να πετάξω ότι έχω ήδη.
Η όποια αναβάθμιση θα γίνει εντός του πλαισίου των 1500€ αυστηρότατα (μύλος-μηχανή), κι αυτά πολλά είναι, για έναν καφέ κάθε μέρα.
Καλό καφέ θέλω να πιώ (που ήδη πίνω σε σχέση με έξω) αλλά πάντα εντός ορίων.
 


Μηνύματα
63
Reaction score
166
για έναν καφέ κάθε μέρα.
δεν πρέπει να υποτιμήσεις κάτι το οποίο το γεύεσαι καθημερινά. Ίσως για κάποιους από εμάς δεν υπάρχει τίποτε άλλο που το καταναλώνουμε κάθε μα κάθε μέρα.

στα 58mm
πάντα

Για μηχανή τώρα, έως τα 900€ ...
εδώ υπάρχουν αρκετές λύσεις, απλά θα σου πρότεινα να πας σε μηχανή με Ε61 γκρουπ και να προσέξεις να έχει καλό PID για θερμοκρασιακή σταθερότητα. Εκτός αν βάλεις εσύ μετά (αν θες και μπορείς).
Είναι ένα γκρουπ που θα σε βοηθήσει με τα λιγότερα έξοδα να σου δώσει κρίσιμες πληροφορίες θερμοκρασίας εκχύλισης, όπως και δυνατότητα ελέγχου ροής και πίεσης.
Μπορεί να ξεκινήσεις με μία σε αυτά τα λεφτά που διαθέτεις και να τα βάλεις στο μέλλον (όπως έκανε και ο @costas EAR ).
Εάν δεν είναι Ε61, δύσκολα θα βρεις τέτοιες λύσεις ή αν τις βρεις κοστίζουν ακριβά.
Αυτή που αναφέρεις πιο πάνω (ωραία είναι) μπορεί να μην έχει ανάγκη να σου δείχνει την θερμοκρασία που πέφτει στο πακ γιατί απλά είναι direct κάτω από το boiler. Αλλά τι υπάρχει για έλεγχο ροής?
Ο έλεγχος της ροής θα σε κάνει να πάρεις τα μέγιστα από όποιον κόκκο βάλεις.
Ρώτησε αυτούς που έχουν αν μπορούν πλέον να την βγάλουν από την εξίσωση.
Άσε που μπορείς να βρεις και μεταχειρισμένες και να τις φτιάξεις στα μέτρα σου με αρκετά λιγότερα.
Αν πιάνουν τα χέρια σου παίζεις όμορφα με Ε61.
Σημείωση :
Α. δεν μιλάω για προκαθορισμένα pre-infusion, μιλάω για χωρίς όρια έλεγχο ροής / πίεσης.
Μιλάω για όσο χρόνο θέλω pre & post infusion όπως και για μέγιστη πίεση που θέλω να πάω κατά την εκχύλιση.
Β. αν νομίζεις ότι όλες αυτές οι δυνατότητες θα σου κάνουν την καθημερινότητα σου πιο δύσκολη, τότε δεν πας εκεί, διάλεξε κάτι εύκολο αλλά ποιοτικό τουλάχιστον.
Νομίζω ότι φλυαρώ.
Αν υπάρχει κάτι που είδες και σου έκανε κλικ, εδώ είμαστε να πούμε την εμπειρία μας.
 

Μηνύματα
68
Reaction score
29
Κάποιες ερωτήσεις σα μπούσουλα από εσάς που το έχετε δουλέψει περισσότερο καιρό
Ποιοι περίπου να είναι οι χρόνοι (ή τα σημάδια πχ για προ ενδεχομένως η εμφάνιση καφέ στο basket ή στο τέλος το blonding point) προεκχυλισης (για λίγα bar εννοώ), παύσης, και σε ποιο σημείο και έπειτα είναι ένα οκ σημείο μείωσης της ροής;

Καθαρά σαν μπούσουλα με βάση τις δικές σας συνήθειες, για light ψησίματα.
 

Μηνύματα
63
Reaction score
166
Μακάρι να υπήρχε ένας μπούσουλας για όλους τους κόκκους. Δεν υπάρχει.
Αλλά υπάρχει κάτι που θα σε καθοδηγήσει στο πως να τους χειρίζεσαι.
Και δεν είναι άλλο από την γεύση στο ποτήρι μετά.
Θα σου πω την δική μου ρουτίνα σε light ή medium-light κόκκους από Αιθιοπία που προτιμώ.
*0
Η προ-εκχύλιση είναι μεταξύ 1,5 έως 3 bar
δεν την μειώνεις ποτέ κατά την διάρκειά της - μόνο ανοδική πορεία (στάσιμη επιτρέπεται)
*1
τελειώνει όταν δεις να έχει γεμίσει σταγόνες το κάτω μέρος από το καλαθάκι
*2
ανεβάζεις αργά μέχρι τα 8 bar
*3
μένεις εκεί για 2-3 '' μόνο
*4
κατεβάζεις αργά μέχρι τα 5-6 bar
μένεις εκεί μέχρι να πάρεις τα γραμμάρια που θες
*5
---------
*0 Θεωρούμε ότι όλοι οι (δεκάδες) άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εκχύλιση είναι σωστοί !!!
*1 Αν σου ξεφύγει πάνω από 3 bar, παράτα την προ-εκχύλιση, συνέχισε κανονικά
*2 εδώ υπάρχουν αυτοί που την τελειώνουν με τις σταγόνες και αυτοί που το κάνουν όταν οι σταγόνες έχουν γίνει σχεδόν ροή ... και τα δύο σωστά είναι
*3 8 bar για εμένα φέτος, 7 bar δύο χρόνια πριν, 9 ίσως για εσένα, αλλά εκεί είναι και το άνω όριο. Δεν έχω πάρει ποτέ γεύση καλή πάνω από 9.
*4 Μένεις μέχρι να αρχίζει να μην είναι τόσο σκούρα σε χρώμα η ροή σου
*5 αν η ροή σου έχει γίνει άσπρη δεν μένεις καθόλου εκεί, τελειώνεις την εκχύλιση (η ξανθιά ροή και η άσπρη έχουν μικρή διαφορά και θα τις αναγνωρίσεις γρήγορα με τον καιρό)
--------
η διαδικασία τελειώνει όταν πάρεις τα γραμμάρια που έχεις βάλει στόχο, 1:2 για εμένα, 1:2,5 για εσένα, πιο πάνω δυσκολεύουν τα πράγματα
αν όλα αυτά έχουν γίνει μεταξύ 30 - 50'' μάλλον θα πάρεις καλή γεύση, το που θα το βρει η γεύση σου
αν γίνουν πιο κάτω από 20'', πρώτα δοκιμάζεις και μετά μάλλον θα κόψεις πιο λεπτά
αν γίνουν από 50-70'' , πρώτα δοκιμάζεις και μάλλον μετά κόβεις πιο χονδρά

Η προεκχύλιση σε αφήνει να κόψεις πιο λεπτά για να πάρεις καλύτερη (και περισσότερη) εκχύλιση από περισσότερη επιφάνεια αφού έχεις περισσότερους κόκκους. Μουσκεύει σταδιακά και ομοιόμορφα το πακ και το προετοιμάζει έτσι ώστε όταν το νερό περάσει με μεγάλη πίεση, να διαπερνά όλη την επιφάνεια και να μην δημιουργεί ρωγμές.
Το να κόβεις όλο και πιο λεπτά είναι συνήθως καλό αλλά έχει και κάποιο όριο.
Φυσικά αν ξεχάσεις τον μύλο σου εκεί που έκοβες για να κάνεις προεκχύλιση και τελικά κάνεις κανονική, δλδ δώσεις άμεσα αυτά τα 8 bar, μάλλον θα μπουκώσει η μηχανή ή θα έχεις αρκετό channeling.

τα παραπάνω αποτελούν δικιές μου διαπιστώσεις στα δικά μου μηχανήματα,
σίγουρα θα είναι διαφορετικά σε άλλα μηχανάκια,
αλλά είναι μια νοοτροπία που μπορεί να βοηθήσει στα πρώτα βήματα
 

Μηνύματα
68
Reaction score
29
Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, εσύ δε κάνεις παύση στη προεκχυλιση από ότι βλέπω. Την έχεις δοκιμάσει;
Επίσης στα υψηλότερα bar τι σε ξινιζε;
 

Μηνύματα
2.150
Reaction score
5.613
Καλησπέρα και καλες γιορτες, να γραψω και εγω τα δικα μου,ειμαι κατα του e61 λογο των διαδικασιών που θέλει για να ειναι στην κατασταση που πρέπει,πολυς κοπος,αν και υπαρχει μια υλοποιηση που μου αρεσει παρα πολυ και ειναι η izzo alex duetto.Η βαση σε ολα ειναι το ratio 1:2 πρωτη σταγονα κανονικα μεχρι τα πρωτα 5 δευτερολεπτα και τελος εκχειλισης μεχρι τα 30,αυτες ειναι οι βασικες αρχες και απο εκει πρεπει να ξεκινησεις.Παιζεις με την ποσοτητα για να φερεις την γευση εκει που σου κανει ,θερμοκρασια περιπου 94 ειναι οκ αρκει να ξερεις τις αποκλήσεις που εχει η μηχανη σου.Πολυ βασικα για να αρχισεις ειναι νερο απο φιλτρο και μυλος. Η Προεκχειληση σε καποιους καφεδες βοηθα σε καποιους αλλους οχι. Ολα οπως ειπε και ο resound ειναι θεμα γευσης τιποτα αλλο δεν μετραει,και δεν μπορεις εκτος των βασικων να αντιγραψεις ρουτίνες γιατι τα μηχανηματα συμπεριφέρονται διαφορετικα.Οσο λιγοτερα βηματα στην διαδικασια παρασκευης τοσο ποιο ευκολο ειναι να καταλαβεις τι εχει παει λαθος.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
55.365
Reaction score
138.167
Χωρίς έλεγχο ροής/πίεσης, η μισή απόλαυση.

Επειδή ακριβώς το Ε61 έχει φτηνό ΚΙΤ για αυτή τη δουλειά, είναι η προτεινόμενη επιλογή, εάν βέβαια θες να μπεις στον κόσμο του ελέγχου ροής/πίεσης.
Ρώτησε αυτούς που έχουν αν μπορούν πλέον να την βγάλουν από την εξίσωση.
Αδύνατο.
Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.
Ένα (για να μη πω 2) λεβελ πάνω.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.138
Reaction score
91.821
Προσωπικά, εδώ και μερικά χρόνια έχω θέσει περιορισμούς στην παρασκευή καφέ στο σπίτι.

Τι όρια; Διαδικαστικά και χρονικά.

Το χόμπι μου είναι να απολαμβάνω το ρόφημα, η εκχύλιση είναι αγγαρεία. Άρα θα φτιάξω τον καλύτερο δυνατό καφέ με τους προαναφερθέντες περιορισμούς. Μπορεί να "χάσω" ένα 5-10%, έχω κερδίσει όμως την ηρεμία μου. Εξάλλου η χαρά μου είναι να απολαμβάνω τον εσπρέσο μου σε ένα εξειδικευμένο μαγαζί. Είναι ψυχολογικός συνδυασμός ικανοποίησης.
 

Μηνύματα
63
Reaction score
166
Προσωπικά, εδώ και μερικά χρόνια έχω θέσει περιορισμούς στην παρασκευή καφέ στο σπίτι.

Τι όρια; Διαδικαστικά και χρονικά.

Το χόμπι μου είναι να απολαμβάνω το ρόφημα, η εκχύλιση είναι αγγαρεία. Άρα θα φτιάξω τον καλύτερο δυνατό καφέ με τους προαναφερθέντες περιορισμούς. Μπορεί να "χάσω" ένα 5-10%, έχω κερδίσει όμως την ηρεμία μου. Εξάλλου η χαρά μου είναι να απολαμβάνω τον εσπρέσο μου σε ένα εξειδικευμένο μαγαζί. Είναι ψυχολογικός συνδυασμός ικανοποίησης.
Είσαι απόλυτα σωστός, γιατί όλοι μας πρέπει να έχουμε στόχο την ευχαρίστησή μας.
Να ξεχωρίζουμε το "δάσος" και να μην κοιτάμε τα δέντρα μόνο.
Απλά σε εμένα είναι λίγο διαφορετικά και το κομμάτι της εκχύλισης (μηχανές, μύλοι, διαδικασίες) είναι το χόμπι μου, είναι η χαρά μου. Φυσικά μου αρέσει και ο καφές.
Είναι ευχαρίστηση να συντηρώ την μηχανή μου (σε λογικά πλαίσια).
Ίσως έτσι δικαιολογώ την επιλογή μου σε όλα τα σωστά που ανέφερε ο @coolmind.
Η όλη έννοια της ευχαρίστησης του καφέ, αποτελείται από ένα σύνολο προσωπικών επιλογών που στόχος πρέπει πάντα να είναι η απόλαυση της ημέρας.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.138
Reaction score
91.821
Είσαι απόλυτα σωστός, γιατί όλοι μας πρέπει να έχουμε στόχο την ευχαρίστησή μας.
Όσο μεγαλώνω τα θέλω όλα έτοιμα χωρίς ν' ασχοληθώ καθόλου. Να πληρώνω για τις επιλογές μου και να απολαμβάνω το αποτέλεσμα από πιο ειδικούς επαγγελματίες. Βοηθάει ότι δεν είμαι σπιτόγατος. Σπίτι μαγειρεύω μόνο εγώ αλλά τρώω έξω πιο πολλές φορές μέσα στη βδομάδα. Το ίδιο και με τον καφέ. Ούτε πλυσίματα, ούτε μυρωδιές, ούτε πειράματα. :)

Το DIY ακόμα και σε τεχνικά θέματα που πιάνουν τα χέρια μου και έχω τις γνώσεις είναι θλιβερή ανάμνηση. Όποτε σκέφτομαι τι έκανα στα νιάτα μου απορώ με τον εαυτό μου. :biggrin:
 



Staff online

  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.930
Μηνύματα
2.956.510
Members
38.263
Νεότερο μέλος
dnikol
Top