Barista Corner

stampol

Οι θυσίες...
Μηνύματα
2.310
Reaction score
5.371
Επειδή εδώ και καιρό σκεφτόμουν να ανοίξω αντίστοιχο θέμα, το κάνω κατευθείαν sticky και μπορεί, αν δεν σε πειράζει, να κάνω πιο γενικό τον τίτλο.
Κανενα προβλημα! ισα ισα μ αρεσε που δημιουργηθηκε αυτο το θεμα καθως ηδη βλεπω πολλα posts κιολας. ημουν αρκετα σιγουρος οτι πολλα μελη μας απολαμβανουν καφε και ειδικα espresso που αλλωστε ειναι ο καλυτερος καφες.
 

m1ts0s

News poster
Editor
Μηνύματα
2.332
Reaction score
3.636
Αυτό που λένε οι περισσότεροι "ψημένοι" baristas στα ιντερνέτια είναι πως ίσως παραείναι κάψιμο η παρασκευή καλού espresso στο σπίτι. Ακόμη και τα φθηνότερα "επαρκή" μηχανήματα είναι αρκετά ακριβά και οι παράμετροι που υπάρχουν στην τεχνική παρασκευής φθάνουν σε σημείο ψυχαναγκασμού. Θυμάμαι ότι η πρότασή τους σε όσους δεν είναι hardcore φανατικοί είναι να ψάξουν καφετέριες με καλούς baristas για την ικανοποίηση τής ανάγκης κατανάλωσης espresso και τη χρήση άλλων μεθόδων εντός σπιτιού (υπάρχουν άπειρες).

Θυμάμαι πάντως ότι όλοι έλεγαν καλά λόγια για Rancilio Silvia.
 

stampol

Οι θυσίες...
Μηνύματα
2.310
Reaction score
5.371
απο εκει ξεκινησα αλλα οι καφεδες της (πλην <λευκου> ηταν του ματσ για τα γουστα μου
εκτος
οτι εκτος απο δικης καψουλα δεν εφτιαχνε κατι αλλο
ακομα και οι λιμιταδα που αγοραζα απο ταξιδια δεν ηταν κατι που θα με εκανε να κρατησω την μηχανουλα
(350 ευρω τελος 04).....
.πλεον βαζω οτι θελω εγω......εννοηται ζαχρη δεν χρησιμοποιω - ουτε λευκη ουτε ασπρη
ουτε σιροπια -ουτε πασης φυσης γλυκαντικο

τελικα ομως ποιον εσπρεσσο πινεις στο σπιτι σου γιατι μπερδευτικα... :O_o:
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.081
Reaction score
91.601
ισχυει κι εδω , στον οικιακο espresso και τα οικιακα μηχανηματα το θρυλικο "Always two-thirty" η μπα?
Εδώ οι βασικές μετρήσεις είναι οι εξής:

* Πίεση
* Θερμοκρασία
* Βάρος δόσης
* Χρόνος εκχύλισης
* Ρύθμιση κοπής καφέ
 

Μηνύματα
2.519
Reaction score
1.813
πωπω θέμα... χειρότερο και από βινύλιο vs cd!

ως λάτρης του καφέ και μετά από κάποιους τόνους νεσκαφε gold είπα να μπω κι εγώ στο κόλπο του εσπρέσο.
Τον πίνω σκέτο τον καφέ.
Πήρα στην αρχή μια nespresso γιατί όλοι μου λέγανε ότι είναι καλός ο καφές για καψουλομηχανή.
Και είναι καλούτσικος, δε μπορώ να πω.
Ωραίο ντηζάην, καθαριότητα, αμαλάχει την κοτσάρεις δίπλα στα σιντί σου στο σαλόνι και κάνεις δουλειά.
Μύθος ότι είναι ακριβός ο καφές της. 0,45-0,55 θα σου βγει ένας διπλός εσπρέσσο αν αγοράσεις το κιλό κανα 20ρικο ευρώ το οποίο είναι μια νορμάλ προς μέτρια τιμή για εσπρέσο.

Μετά από καιρο και αφού δοκίμασα και εναλλακτικές κάψουλες άρχισε να μη μου "φτάνει" η γεύση. Καλός για να κοροϊδευόμαστε αλλά αν εξαρτάται το πως θα πάει η μέρα σου από το τι καφέ θα πιεις το πρωϊ, ε, δε παίζεις.

Λόγω σφιχτού μπάτζετ είπα να πάω σε κανονική εσπρεσιέρα, να αγοράζω καφέ σε κόκκο και να τρίβω. Είχα ένα μύλο από παλιά γιατί το ίδιο έκανα και με τον καφέ φίλτρου (έτριβα). Ο μύλος όμως που έχω είναι με λεπίδες και δε κάνει για εσπρέσο, αλλά τι να κάνω, είμαστε ον ε μπάτζετ είπαμε.
Αγόρασα μια φτηναδούρα από το ησόπ, αριέλι, προσφορά στα 42 από 60κάτι που είχε.

Σκέφτηκα ότι αν δε βαριέμαι τη διαδικασία κάθε πρωϊ θα επενδύσω σε κάτι καλύτερο.
Εν ολίγοις ο καφές που παίρνω από την απάτη εσπρεσιέρα, με τον λάθος μύλο κομμένο, με lavazza 8 ευρώ το κιλό είναι μακράν καλύτερος από τη nespresso που έχω στο σπίτι.
Σίγουρα είναι βρώμα και ταλαιπώρια (τρίψε, σκούπισε, καθάρισε μηχανή, αφαλάτωσε, ωπ, έπεσαν 2 κόκκοι στο πάτωμα) αλλά....
Έχω μπει στο τριπάκι πλέον, δε θα φτάσω πολύ ψηλά, αλλά θα πάρω μια saeco με 120 γιούργια και έναν μύλο με άλλα τόσα για να κάνουμε δουλειά.
Μετά θα ψαχτώ για καφέδες.
Έχω ένα πελάτη καφετέρια που έχει cellini και όταν του πάω καμιά παραγγελία παίρνω πακέτο....Άλλη φάση παιδιάαααα (αλλά και η μηχανή του κάνει όσο τα 2 μου αυτοκίνητα μαζί, ο μύλος του ζυγίζει και κόβει με ακρίβεια μισού γραμμαρίου και λιγότερο....ε, εντάξ.

Κάνεις μια γουλιά και έχεις γεύση για 5 λεπτά...
 

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
39.072
Reaction score
79.749
ήταν να το αναφέρω...συμβουλεύω τους πα΄ντες να το δοκιμάσουν...ο καφές δεν παίζεται και μιλάει άτομο που στα φοιτητικά του χρόνια πήγαινε σε κολλητό καφενέ και έπαιρνε το φρέντο εσπρέσο σε γυάλινο μπουκάλι του ενός λίτρου για να πίνει όλη τη μέρα....έχει πάρα πολύ καλές κριτικές...[/QUOTE]
 
Last edited by a moderator:

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
39.072
Reaction score
79.749
Εδώ οι βασικές μετρήσεις είναι οι εξής:

* Πίεση
* Θερμοκρασία
* Βάρος δόσης
* Χρόνος εκχύλισης
* Ρύθμιση κοπής καφέ
θα ήθελα να γράψω ένα αστεράκι σχετικά με την πίεση


ένα αστεράκι:roflmao::roflmao::roflmao::roflmao::roflmao:



στο θέμα μας


....άνοιξε πρόσφατα φιλαράκι μου καφέ και δοκιμάσαμε πολλούς καφέδες τις taf...τα παιδιά μας ειπαν ,μας εξήγησαν (αλλά που να θυμάμαι κάτι παπαγαλία..δεν ήταν ένα και δυο...αλλά φταίω που δεν ήθελα να το παίξω προφέσορας και να τους βάλω να διαβάσουν κανένα άρθρο από εδώ μέσα... να δω...θα καταλάβουν?:hunter::hunter:)....και το είδαμε φυσικά το απίστευτο καιμάκι με πίεση μόλις 6 bar...αυτό μου έκανε εντύπωση γιατί νόμιζα ότι όσο πιο πολλά bar τόσο το καλύτερο...αλλά δεν...busted!!
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
τωρα εχω ενα υπολειμα απο τον σπανιολικο
και ενα τζαρ με κοκους λαβατσα
Στην δουλεια εχω σκονη λαβατσα
Α και ενα λαβατσα ελαφρυ στο σπιτι........
Καμμια φορα χτυπαω κανα σταρμπακς (απο τον αμερικανο)
ή αν βρω κατι φρεσκο........(στο ματι)
παλια στη γλυφαδα εβρισκα ωραια πραματα αλλα ...το μαγαζι εκλεισε πριν την κριση.....
ή κανα ιπανιμα .........
βασικα λαβατσα
γιατι τον βρισκω στο ραφι του σουπερ

τρελλο τσαμπουλεμα ειναι ο δυνατος που εχει στον ΑΒ ελληνικου
τον πουλανε για δικο τους...αλλα δεν ειναι δικος τους......
χομτρος τσαμπουκας αν καποιος ψαχνει αιτια για νευρα
 
Last edited by a moderator:

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
πρωτη φορα στο σπιτι καφες ιπανιμα
συνηθως επινα εξω σε επαγγελματικες μηχανες ..με κοκο....
τωρα εχω κοκο σπιτι.......ωραιος ειναι γλυκος αλλα βαρουτσικος....
9 ευρω το τσιγκινο κουτακι απο του τσιρου γλυφαδας......
η διφορα του σπιτικου ειναι οτι τον κανω οσο βαρυ θελω ( 3 κουταλιες της σουπας ξεχειλες ) και νερο 300 ml
 

Μηνύματα
414
Reaction score
118
Μακρύς, δύσκολος και συχνά γεμάτος απογοητεύσεις ο δρόμος προς ένα καλό φλυτζάνι εσπρέσο ..

Είμαι εξαρτημένος το γνωρίζω, κάποιες φορές το χαίρομαι κάποιες άλλες θα προτιμούσα να μην.

Αγοράζω τον καφέ μου από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, πράσινο σε τσουβαλάκια. Τον καβουρντίζω, τον ξεκουράζω, τον κόβω και τελικά .. στο φλυτζάνι.

Δεν έχω αγαπημένο καφέ, έχω πιεί πολλά ζουμιά όλα αυτά τα χρόνια αλλά και κάποιους που πραγματικά ήταν καταπληκτικοί !
 


GTX

Μηνύματα
3.813
Reaction score
39
Μεγάλο θέμα ανοίχτηκε...

Ο espresso στο σπίτι δεν είναι ούτε εύκολη ούτε οικονομική υπόθεση.
Θέλει αρκετή ενασχόληση και κάποιες βασικές προδιαγραφές για να πιεις σωστό καφέ.

Το βασικότερο φυσικά είναι ο καφές. Ο καφές πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος. Τί σημαίνει αυτό και γιατί έχει σημασία?
Αν θέλουμε στο φλιτζάνι μας να έχουμε όλες τις γεύσεις και τα αρώματα που μπορεί να δώσει κάθε φορά ο καφές που πίνουμε τότε πρέπει να τον καταναλώσουμε minimum γύρω στη βδομάδα από το καβούρδισμα και maximum μετά από 1 άντε το πολύ 2 μήνες.

Στον espresso υπάρχουν υπάρχουν 2 βασικές τάσεις, η Ιταλική και η νεότερη (αυτή που προέρχεται από τα καφέ τρίτου κύματος).
Η βασική διαφορά είναι ο βαθμός καβουρδίσματος. Οι Ιταλοί καβουρδίζουν πιο σκούρο τον καφέ σε σημείο να λαδώνει ο κόκκος και με αποτέλεσμα ο καφές να έχει πάντα γευστικά χαρακτηριστικά bitter σοκολάτας και καβουρδισμένων ξηρών καρπών και γενικά bitter, επίσης πολύ συχνά τα Ιταλικά blends έχουν μέσα εκτός από arabica και robusta. Robusta είναι η φτηνή ποιότητα καφέ (λόγω πιο ανθεκτικού φυτού και φτηνότερου κόστους παραγωγής) η οποία παρουσιάζει μεγάλη συγκέντρωση σε καφείνη και έχει πικρή γεύση, εκτός από θέμα κόστους βάζουν robusta γιατί κάνει πιο εύκολα κρέμα. Μιας και η κρέμα για πολλούς θεωρείται ένδειξη καλού espresso, παρόλο που η αξιολόγηση της κρέμας θεωρείται ξεπερασμένη πρακτική. Πάντως ένας καφές 100% arabica θα κάνει κρέμα μόνο όταν είναι φρέσκος, ενώ αν έχει μέσα και robusta θα κάνει έτσι κι αλλιώς...

Στην άλλη τάση λοιπόν, ο καφές καβουρδίζεται πιο light με αποτέλεσμα τα ζάκχαρα στον κόκκο να μην καίγονται και να μην έχουμε bitter γεύσεις και ο καφές να είναι πιο γλυκόπιοτος διατηρώντας τα γευστικά χαρακτηριστικά της χώρας προέλευσης του, φρουτώδεις γεύσεις, περισσότερη οξύτητα και απίστευτα αρώματα. Όσοι έχετε nespresso είμαι σίγουρος ότι διαβάζετε τα γευστικά προφίλ που γράφουν πάνω στις κάψουλες και αναρωτιέστε που τα βρίσκουν αυτά που γράφουν. Κι όμως υπάρχουν απλά όχι σε Nespresso...

Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί και αν και δεν το γνωρίζουν πολλοί, είμαστε πολύ μπροστά στο θέμα του καφέ. Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά που εισάγουν και καβουρδίζουν καφέ στα οποία καταρχήν μπορείτε να πάτε να δοκιμάσετε σωστό παρασκευασμένο espresso (ώστε να ξέρετε που στοχεύετε), να προμηθευτείτε καφέ για το σπίτι και συνήθως θα βρείτε πολύ πρόθυμα άτομα να σας κατευθύνουν για σωστό καφέ στο σπίτι. Σαν χώρα έχουμε κατακτήσει πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα στους διαγωνισμούς του καφέ και μάλιστα έχουμε βγει 2 φορές best nation. Πριν μια βδομάδα που ολοκληρώθηκαν οι φετινοί διαγωνισμοί και κατακτήσαμε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό καφέ και αλκοόλ και τη δεύτερη θέση στον καφέ φίλτρου.

Κάποιος ανέφερε ότι ο καφές φυλάσσεται στο ψυγείο, αυτό είναι λάθος. Η θερμοκρασία του ψυγείου δεν είναι αρκετά χαμηλή για να διατηρήσει την φρεσκάδα του καφέ οπότε δεν έχει νοήμα είτε είναι μέσα είτε έξω, εκτός αυτού στο ψυγείο κινδυνεύει από υγρασία που θα τον καταστρέψει και στην περίπτωση που δεν είναι καλά κλεισμένος θα τραβήξει όλες τις μυρωδιές του ψυγείου μιας και έχει αυτή την ιδιότητα ο καφές. Γενικά αν έχετε φρέσκο καφέ (αν γράφει πάνω Roast Date τότε θα είναι φρέσκος) το καλύτερο μέρος να τον διατηρήσετε είναι το σακουλάκι στο οποίο τον αγοράσατε μέσα σε ένα ντουλάπι μακρυά από θερμοκρασίες, ήλιο και υγρασία.

Άλλο πολύ σημαντικό που πολλοί παρακάμπτουν είναι ο μύλος. Χωρίς μύλο δυστυχώς espresso δεν γίνεται. Ο καφές από τη στιγμή που αλέθεται αρχίζει και χάνει τα αρώματα του, όσοι έχετε πάρει καφέ από καφεκοπτείο που σας τον άλεσαν σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι την πρώτη μέρα μύριζε όλο το σπίτι όταν ανοίγατε το σακουλάκι ενώ από την επόμενη κιόλας έχει πάψει να μυρίζει τόσο έντονα. Εκτός από το θέμα των αρωμάτων και της γεύσης είναι σίγουρο ότι αν δεν κόψεται και ρυθμίσετε επι τόπου την άλεση για τη μηχανή σας αποκλείεται να σας τον κόψουν σωστά κάπου έξω, αλλά ακόμα και να γίνει αυτό, θα ισχύει αυτό για την πρώτη μέρα μόνο, γιατί ο αλεσμένος καφές μπαγιατεύει πολύ γρήγορα και την επόμενη κιόλας μέρα ο καφές θα έχει πιο γρήγορη ροή με αποτέλεσμα να έχει χειρότερη γεύση, να είναι πιθανόν ξινός και με πιο αδύναμο σώμα. Κοινώς χρειάζεστε οπωσδήποτε μύλο για espresso όχι με λεπίδες και μια σοβαρή μηχανή (gaggia, rancilio, la pavoni, ascaso, rocket, izzo, lelit και πολλές άλλες...)

Πήρα φόρα ε? :help:
 

m1ts0s

News poster
Editor
Μηνύματα
2.332
Reaction score
3.636
Αν δεν κάνω λάθος όσο ανεβαίνεις στην Ιταλία (piemonte) βλέπεις light roast. Τα dark roast συναντώνται κυρίως σε Νότια Ιταλία.
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
πηρες φορα.......το να συντηρουμε τον καφε μπορει να το πει το ατομο με τις περισοτερες γνωσεις πανω στον καφε
και να μπορει και να το δικαιολογησει...(συγγενης μου) ,
αλλα.
Αν διαβασουμε τι γραφουν καποιοι καφεδες = (μετα το ανοιγμα ψυγειο)
ή ακουμε τον κατασκευαστη....ή κανουμε του κεφαλιου μας....
ποιοι μπαινουν στο ψυγειο ? (οχι μαρκες -τυπος καφε)
οι ντελικατεσεν...ποιοι καφεδες χαρακτηριζονται ντελικατεσεν....
και μια πιο απλωτη ερωτηση ..απο ποσες ποικιλιες φτιαχνεται ο ελληνικος ?
αι να δουμε ποιιος ξερει τι............
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
τον καφε στο ψυγειο δεν τον βαζουμε σε χαρτοσακουλα = μαιντανο
αλλα σε γυαλινο δοχειο με ελαστικο δακτυλιο που κλεινει με συσφιξη
 


argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.081
Reaction score
91.601
Οι specialty καφέδες χάνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους σε λιγότερο από 10 μέρες, ακόμα και με την πιο κατάλληλη μέθοδο συντήρησης. Αν είναι αλεσμένοι σε μερικά λεπτά.
 


Staff online

  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.828
Μηνύματα
2.953.176
Members
38.243
Νεότερο μέλος
desmios2025
Top