Barista Corner

GTX

Reaction score
39
πηρες φορα.......το να συντηρουμε τον καφε μπορει να το πει το ατομο με τις περισοτερες γνωσεις πανω στον καφε
και να μπορει και να το δικαιολογησει...(συγγενης μου) ,
αλλα.
Αν διαβασουμε τι γραφουν καποιοι καφεδες = (μετα το ανοιγμα ψυγειο)
ή ακουμε τον κατασκευαστη....ή κανουμε του κεφαλιου μας....
ποιοι μπαινουν στο ψυγειο ? (οχι μαρκες -τυπος καφε)
οι ντελικατεσεν...ποιοι καφεδες χαρακτηριζονται ντελικατεσεν....
και μια πιο απλωτη ερωτηση ..απο ποσες ποικιλιες φτιαχνεται ο ελληνικος ?
αι να δουμε ποιιος ξερει τι............
Καταρχήν, όπως είπα στο ψυγείο δεν είναι αρκετά χαμηλή η θερμοκρασία για να επεκτείνει τη ζωή του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ. Αυτό μπορεί να γίνει στην κατάψυξη και είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να συσκευαστεί αεροστεγώς. Και πάλι όμως θέλει πολύ προσοχή στην υγρασία που θα σχηματιστεί στους κόκκους κατά την απόψυξη. Γενικά είναι κάτι το οποίο δεν αξίζει τον κόπο. Ο καφές πρέπει να αγοράζεται φρεσκοκαβουρδισμένος σε συσκευασία που να μην την διαπερνά το φώς και με ανεπίστροφη βαλβίδα για να εκτονώνεται το διοξείδιο που εκλύεται μετά το καβούρδισμα από τους κόκκους. Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί ο καφές φυσικά καλό είναι να καταναλωθεί σύντομα, το πόσο σύντομα εξαρτάται από τον καφέ και το βαθμό καβουρδίσματος, πόσο κοντά ανοίχτηκε στην ημέρα που καβουρδίστηκε και φυσικά το γούστο μας. Γιατί σε κάποιους μπορεί να αρέσουν οι επιθετικές οξύτητες και τα γκάζια που δίνει ένας καφές στη μια βδομάδα από το καβούρδισμα αλλά σε άλλους μπορεί να αρέσει περισσότερο ένα πιο στρογγυλό και ισοροπημένο φλιτζάνι που βγαίνει μετά από 20 μέρες.

Δε νομίζω να μπορώ να στο δικαιολογήσω καλύτερα και πίστεψε με αν ο συγγενής σου είναι γνώστης όπως λες δε θα διαφωνήσει σε όσα έχω γράψει.

Ο κατασκευαστής που λες (πχ Lavazza) λέει ότι ο καφές που καβουρδίστηκε ένα χρόνο πριν και κάθεται στο ράφι του σούπερ μάρκετ είναι φρέσκος και σου δίνει και οδηγίες για το πως να διατηρήσεις τη φρεσκάδα?

Οι καφέδες χωρίζονται ανάλογα με την ποιότητα, την ποικιλία και το σκοράρισμα σε ποιοτικές και γευστικές φόρμες που συμπληρώνονται από πιστοποιημένους Q-graders. Γενικά χωρίζονται σε commercial και commodity, specialty, finest και cup of excellence. Κάπως έτσι:

Ντελικατέσεν φυσικά θα μπορούσες να πεις μόνο τα 3 πάνω κομμάτια. Οι cup of excellence συνήθως αγοράζονται σε δημοπρασίες και μπορεί να φτάσει πολλές χιλιάδες ευρώ ένα κιλό πράσινου κόκκου και σίγουρα θα ήταν έγκλημα να βάλεις τέτοιο καφέ στο ψυγείο. Αν δεν αναγράφονται στη συσκευασία (ή έστω γνωρίζει αυτός που στον πουλάει) ημερομηνία καβουρδίσματος, χώρα και πόλη προέλευσης, επεξεργασία, υψόμετρο, όνομα φάρμας, ποικιλίες που περιέχονται στον καφέ (bourbon, typica, pacamara, gesha κτλ) τότε το πιο πιθανό είναι ότι ο καφές ανήκει στην κάτω μεριά της πυραμίδας.

Το από πόσες ποικιλίες φτιάχνεται ο Ελληνικός δεν έχει απάντηση. Γενικά ο καφές που έχουμε συνηθίσει να πίνουμε για Ελληνικό φτιάχνεται από φτηνό και κακής ποιότητα καφέ με ελαττώματα (defects όπως τα λένε στον κόσμο του καφέ), συνήθως robusta. Αν δε κάνω λάθος υπάρχει και μια ποικιλία που χρησιμοποιούσαν παλιά για τον Ελληνικό τη Rio αλλά δεν είμαι σίγουρος. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να πιεις Ελληνικό από πιο ποιοτικούς μονοποικιλιακούς καφέδες, αν δεν κάνω λάθος το taf και το mokka έχουν. Ο Ελληνικός γενικά είναι πολύ light καβουρδισμένος και αλέθεται πολύ ψιλός σε ειδικούς πετρόμυλους που είναι μόνο για Ελληνικό και Τούρκικο.

Attachments

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
91.601
Γιώργο, ο Ανδρέας στο Redd έφερε μικρή ποσότητα Gesha Κολομβίας και τον δίνει μόνο σε πελάτες με κράτηση. Αν θες, πες μου να σε βάλω στη λίστα.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
35.857
πολυ ομορφα, επιμορφωτικα και ενδιαφεροντα πραγματα !

Πειτε κι αλλα να μαθαινουμε!!

Μπραβο παιδια, ευχαριστουμε!

Θα με κανετε να παρατησω τη Nespresso και να παω να παρω καμια μηχανη καλυτερη.
Αλλα βαριεμαι λιγο το καθαρισμα!

Σε πολλους φιλους που ειχαν μηχανες "καλες" θεωρητικα, δε μπορω να πω πως με τρελλανε ο καφες που ηπια, χωρις να γνωριζω πολλα βεβαια...

Οποτε, εσεις που ειστε πιο γνωστες....

Καντε μου καμια προταση, ειμαι Θεσνικη.

Μια μηχανη λογικη, μ ενα λογικο κοστος, μετα ξερω γω, μυλο? ποικιλια καφε?

Τι αλλο χρειαζομαι για να ανεβω ξεκαθαρα ενα επιπεδο απο τη Nespresso?

Οχι ενα τσικ, αλλα να αξιζει το κοστος, τη μανουρα , το χρονο κ το καθαρισμα..

Ευχαριστω!

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Παντα συμφωνα με τον κατασκευαστη , δεν αναφερει θερμοκρασια συντηρησης -απλα αναφερει ψυγειο
Ο μονος καφες που μου ερχεται στο μαυλο με βαλιβιδα ειναι ο ισπανικος,
αλλα περα απο το σωστο του κενου
εχει να κανει και με την γευση ...και νομιζω οτι εκει τελειωνουν σχεδον ολα
για τις ποικιλιες του ελληνικο θα νεημερωσω γιατι τις ξεχασα (δεν ειναι καφες που δουλευω)
καποτε επαιζα με φρυο .....αλλα παει και αυτος.

Last edited:

m1ts0s

News poster
Editor
Reaction score
3.636
Μύλος baratza. Σε μηχανές η απόλυτη value for money είναι μάλλον η rancilio Silvia.

Reaction score
1.813

Σε πολλους φιλους που ειχαν μηχανες "καλες" θεωρητικα, δε μπορω να πω πως με τρελλανε ο καφες που ηπια, χωρις να γνωριζω πολλα βεβαια...

Ευχαριστω!
Τζώνε στη νεσπρέσο ποιον καφέ πίνεις?

Λογικό κόστος δεν υπάρχει στις καφετιέρες, χειρότερα κι απο βραχίονες για πικάπ είναι.

Εγώ θα επέλεγα μια saeco me 130 γιούργια και ένα μύλο με άλλα τόσα.

Και μετά...πειραματισμός. Κάτι σαν το χαϊεντ είναι κι αυτά. Κουνάς το ηχείο 10 εκατοστά και τσουπ! πάει η εικόνα!

Αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι αν θα αξίζει να ασχοληθείς.

Έχεις πιει κάποιον καφέ ο οποίος σε εντυπωσίασε? Για να ξέρεις προς τα που να πας δηλαδή, να ξέρεις που θέλεις να φτάσεις.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
35.857
Στεργιο Nespresso πινω τον arpegio τον μωβ και σε lungo η διπλο ton πρασινο με ενταση 7 , που ναι για διπλο καφε.
Θα λεγα κλασσικη ισοροπημενη γευση με αρωματα, ουτε πολυ γλυκο ουτε ο βαρυς πικρος.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.857
Οι εσπρεσσιερες που εχουν ενσωματωμένο μύλο και ρυθμίσεις για πάχος θερμοκρασία κτλ λενε τιποτα?
Κάποια πρόταση?

Reaction score
118

Ευχαριστω!
Γιάννη, δε βγάζεις ένα καλό φλυτζάνι χωρίς χρόνο, χρήμα και πολύ διάθεση για δοκιμές. Δε γνωρίζω τη σημαίνει nespresso (αν το γράφω σωστά) αλλά αν έχεις μάθει και πίνεις κάτι τέτοιο η αλλαγή και φυσικά το καλό αποτέλεσμα δε θα έρθει από τη μία μέρα στην άλλη.

Θυμάμαι πως πριν πολλά χρόνια την εποχή που εκόμη και οι απλές μικρές οικιακές saeco και gaggia ήταν πολυτέλεια, ακόμη και τότε το φλυτζάνι τους μετά απο πολλές προσπάθειες ήταν αρκετά καλό. Ακόμη κι αυτές όμως απαιτούν καθαρισμούς, κάποια συντήρηση, επιπλέον κόστος κλπ.

Αρα, τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά αξίζει την όποια προσπάθεια.

Reaction score
118
Οι εσπρεσσιερες που εχουν ενσωματωμένο μύλο και ρυθμίσεις για πάχος θερμοκρασία κτλ λενε τιποτα?
Κάποια πρόταση?
Η αποψή μου είναι πως ένα μηχάνημα δε γίνεται να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα καλά. Φυσικά ο καθένας μας έχει ένα διαφορετικό "καλά".

Η τελευταία τέτοια μηχανή που αγόρασα, από ανάγκη να έχω κάτι σχετικά φορητό, η jura ena 5, κάνει αυτόματα ένα φλυτζάνι ρόφημα που μοιάζει μ εσπρέσσο ..

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
91.601
Κάποια πρόταση?
Είναι σε όλα μέτριες. Στα ίδια χρήματα παίρνεις ένα καλό σετ μηχανής/μύλου, απλά θέλει πιο πολύ χρόνο.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
91.601
Τζώνε στη νεσπρέσο ποιον καφέ πίνεις?

Λογικό κόστος δεν υπάρχει στις καφετιέρες, χειρότερα κι απο βραχίονες για πικάπ είναι.

Εγώ θα επέλεγα μια saeco me 130 γιούργια και ένα μύλο με άλλα τόσα.

Και μετά...πειραματισμός. Κάτι σαν το χαϊεντ είναι κι αυτά. Κουνάς το ηχείο 10 εκατοστά και τσουπ! πάει η εικόνα!

Αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι αν θα αξίζει να ασχοληθείς.

Έχεις πιει κάποιον καφέ ο οποίος σε εντυπωσίασε? Για να ξέρεις προς τα που να πας δηλαδή, να ξέρεις που θέλεις να φτάσεις.
Κάπως έτσι είναι τα πράγματα.

Εντελώς χοντρικά, με 500€ σύνολο (μηχανή και μύλος) μπορείς να φτάσεις στο 90%-95% της γεύσης που μπορεί να σου προσφέρει μία καλή ποικιλία καφέ. Από κει και πάνω, περνάς σε επίπεδο χομπίστα και μετά σε hiendά.

Κι όταν μιλάμε για καλό καφέ, οι συσκευασμένοι του ραφιού στο super market εξαιρούνται.

Reaction score
118
Μιάς και στο θέμα υπάρχουν αναφορές στον εξοπλισμό, να παραθέσω και τον δικό μου .. στην παρούσα φάση.

Μηχανές
Vibiemme Domobar Super 2B PID (modifiked)
Vibiemme Domobar Super HX Automatic
Jura ENA 5

Μύλοι
Mahlkonig K30 Vario
Mazzer MINI (modified)

Ψηστήρια
Hottop KN-8828P-2
Gene Cafe CBR-101

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.857
Είναι σε όλα μέτριες. Στα ίδια χρήματα παίρνεις ένα καλό σετ μηχανής/μύλου, απλά θέλει πιο πολύ χρόνο.
Κατι σαν τους AVR ενισχυτές με 4Κ AirPlay Bluetooth Audissey κτλ δηλαδη?;)

Reaction score
107
εχω το παρακατω σετακι περιπου 5 χρονια και το συνιστω ανεπιφυλακτα
μηχανη rancilio silvia
μυλος rancilio rocky,
kορυφαια μηχανηματα,
απο καφε προτιμω danessi gold,

Staff online

• Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος