- Μηνύματα
- 3.813
- Reaction score
- 39
Καταρχήν, όπως είπα στο ψυγείο δεν είναι αρκετά χαμηλή η θερμοκρασία για να επεκτείνει τη ζωή του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ. Αυτό μπορεί να γίνει στην κατάψυξη και είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να συσκευαστεί αεροστεγώς. Και πάλι όμως θέλει πολύ προσοχή στην υγρασία που θα σχηματιστεί στους κόκκους κατά την απόψυξη. Γενικά είναι κάτι το οποίο δεν αξίζει τον κόπο. Ο καφές πρέπει να αγοράζεται φρεσκοκαβουρδισμένος σε συσκευασία που να μην την διαπερνά το φώς και με ανεπίστροφη βαλβίδα για να εκτονώνεται το διοξείδιο που εκλύεται μετά το καβούρδισμα από τους κόκκους. Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί ο καφές φυσικά καλό είναι να καταναλωθεί σύντομα, το πόσο σύντομα εξαρτάται από τον καφέ και το βαθμό καβουρδίσματος, πόσο κοντά ανοίχτηκε στην ημέρα που καβουρδίστηκε και φυσικά το γούστο μας. Γιατί σε κάποιους μπορεί να αρέσουν οι επιθετικές οξύτητες και τα γκάζια που δίνει ένας καφές στη μια βδομάδα από το καβούρδισμα αλλά σε άλλους μπορεί να αρέσει περισσότερο ένα πιο στρογγυλό και ισοροπημένο φλιτζάνι που βγαίνει μετά από 20 μέρες.πηρες φορα.......το να συντηρουμε τον καφε μπορει να το πει το ατομο με τις περισοτερες γνωσεις πανω στον καφε
και να μπορει και να το δικαιολογησει...(συγγενης μου) ,
αλλα.
Αν διαβασουμε τι γραφουν καποιοι καφεδες = (μετα το ανοιγμα ψυγειο)
ή ακουμε τον κατασκευαστη....ή κανουμε του κεφαλιου μας....
ποιοι μπαινουν στο ψυγειο ? (οχι μαρκες -τυπος καφε)
οι ντελικατεσεν...ποιοι καφεδες χαρακτηριζονται ντελικατεσεν....
και μια πιο απλωτη ερωτηση ..απο ποσες ποικιλιες φτιαχνεται ο ελληνικος ?
αι να δουμε ποιιος ξερει τι............
Δε νομίζω να μπορώ να στο δικαιολογήσω καλύτερα και πίστεψε με αν ο συγγενής σου είναι γνώστης όπως λες δε θα διαφωνήσει σε όσα έχω γράψει.
Ο κατασκευαστής που λες (πχ Lavazza) λέει ότι ο καφές που καβουρδίστηκε ένα χρόνο πριν και κάθεται στο ράφι του σούπερ μάρκετ είναι φρέσκος και σου δίνει και οδηγίες για το πως να διατηρήσεις τη φρεσκάδα?
Οι καφέδες χωρίζονται ανάλογα με την ποιότητα, την ποικιλία και το σκοράρισμα σε ποιοτικές και γευστικές φόρμες που συμπληρώνονται από πιστοποιημένους Q-graders. Γενικά χωρίζονται σε commercial και commodity, specialty, finest και cup of excellence. Κάπως έτσι:
Ντελικατέσεν φυσικά θα μπορούσες να πεις μόνο τα 3 πάνω κομμάτια. Οι cup of excellence συνήθως αγοράζονται σε δημοπρασίες και μπορεί να φτάσει πολλές χιλιάδες ευρώ ένα κιλό πράσινου κόκκου και σίγουρα θα ήταν έγκλημα να βάλεις τέτοιο καφέ στο ψυγείο. Αν δεν αναγράφονται στη συσκευασία (ή έστω γνωρίζει αυτός που στον πουλάει) ημερομηνία καβουρδίσματος, χώρα και πόλη προέλευσης, επεξεργασία, υψόμετρο, όνομα φάρμας, ποικιλίες που περιέχονται στον καφέ (bourbon, typica, pacamara, gesha κτλ) τότε το πιο πιθανό είναι ότι ο καφές ανήκει στην κάτω μεριά της πυραμίδας.
Το από πόσες ποικιλίες φτιάχνεται ο Ελληνικός δεν έχει απάντηση. Γενικά ο καφές που έχουμε συνηθίσει να πίνουμε για Ελληνικό φτιάχνεται από φτηνό και κακής ποιότητα καφέ με ελαττώματα (defects όπως τα λένε στον κόσμο του καφέ), συνήθως robusta. Αν δε κάνω λάθος υπάρχει και μια ποικιλία που χρησιμοποιούσαν παλιά για τον Ελληνικό τη Rio αλλά δεν είμαι σίγουρος. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να πιεις Ελληνικό από πιο ποιοτικούς μονοποικιλιακούς καφέδες, αν δεν κάνω λάθος το taf και το mokka έχουν. Ο Ελληνικός γενικά είναι πολύ light καβουρδισμένος και αλέθεται πολύ ψιλός σε ειδικούς πετρόμυλους που είναι μόνο για Ελληνικό και Τούρκικο.
Attachments
-
177,8 KB Προβολές: 1