Barista Corner

Μηνύματα
2.046
Reaction score
522
Ότι και να γράφουν για την προθέρμανση το ε61 λόγω παλαιάς σχεδίασης χρειάζεται πολλα flush για να έρθει όλο μαζί στη σωστή θερμοκρασία.
κι εμενα με παραξενεψε στην αρχή αλλά ειπα βρηκαν τρόπο .
Τεσπα, θα περιμένω λιγο, κι αν δε βγει τιποτα, Profitec
Στα χαρακτηριστικά της, αναφέρεται πως σε 10-12' δείχνει να έχει πιάσει 93°C, και θεωρητικά είναι οκ για να κάνεις καφέ, αλλά οι μετρήσεις λένε άλλα..
α καλά
Κι η Λελιτ που εχω σε 3-4λ παει 93β αλλά θελει ακόμη 7-8 να καψει το portafilter
Τοτε δινει οκ
Short heat-up phase
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.240
Reaction score
139.810
Νομίζω πως αξίζει να επιμείνεις σε Ε61, έχει κάποια πολύ ισχυρά θετικά στοιχεία, και γι'αυτό χρησιμοποιείται σε πληθώρα αγαπημένων μηχανών.

Φυσικά μπορείς να βρεις πολλά να διαβάσεις για αυτή την κεφαλή, σαν αυτό:


Αλλά από την άλλη, ο χρόνος προθέρμανσης (αν θες το τέλειο) δεν μπορεί να είναι 5 λεπτά, όπως η Profitec που λες. Αλλά πολύ αμφιβάλλω για την σταθερότητα θερμοκρασίας που θα μπορεί να παρέχει η Profitec, δεν είναι δυνατόν να μπορεί να διατηρήσει σταθερότητα κατά την εκχύλιση.

Οι υπόλοιπες Profitec άλλωστε, επίσης με Ε61 είναι..


Μια από τα ίδια δηλαδή.

Στην έκδοση που διάλεξα, με την διαφημιζομενη γρήγορη προθέρμανση, με κάποιους μικρούς συμβιβασμούς θα κάνεις καφέ σε 10', δεν είναι τόσο τραγικό. Το νερό θα είναι σίγουρα στους 93 σε 10 λεπτά.

Αν είναι στάνταρ ο χρόνος που το θες να είναι έτοιμη η μηχανή, πχ το πρωί πριν τη δουλειά όπως εγώ, μπορείς να βάλεις μια wi-fi ρυθμιζόμενη μπριζα να ανοίγει 50-60' νωρίτερα, οπότε θα είναι έτοιμη για χρήση μόλις ανοίξεις μάτι.

Επίσης μπορείς να την ανοίγεις μέσω ίντερνετ, από απομακρυσμένη θέση, πριν φτάσεις σπίτι.

Έχω κάποιες τέτοιες μπριζες στο σπίτι, δουλεύουν θαυμάσια...
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.240
Reaction score
139.810
Κι η Λελιτ που εχω
Κοιτούσα την Μπιάνκα, εξαιρετικό εργαλείο.

Κι αυτή με Ε61, και στάνταρ με έλεγχο ροής.

Τελικά δεν ήθελα να δώσω αυτά τα λεφτά, ασχέτως εάν είναι πραγματικά "φτηνή" για όσα προσφέρει. Εξαιρετική καφετιέρα. 👍

Χρόνος προθέρμανσης, ομοίως στη μισή ώρα.

Ο χρόνος προθέρμανσης πάει πακέτο με το Ε61..

Όμοιους χρόνους είδα και για αντίστοιχη από την εξαιρετική ροκετ, πάντα με Ε61:

 
Last edited:

Μηνύματα
68
Reaction score
180
Αν είναι στάνταρ ο χρόνος που το θες να είναι έτοιμη η μηχανή, πχ το πρωί πριν τη δουλειά όπως εγώ, μπορείς να βάλεις μια wi-fi ρυθμιζόμενη μπριζα να ανοίγει 50-60' νωρίτερα, οπότε θα είναι έτοιμη για χρήση μόλις ανοίξεις μάτι.
Αυτό ακριβώς κάνω και εγώ, με χρήση νυχτερινού ρεύματος (06:30) γιατί ταιριάζει στις ώρες μου.
Η προθέρμανση, αυτή την εποχή, είναι 0,220 kWh μέχρι τις 07:00 και μετά η μηχανή καταναλώνει 0,150 kWh ανά μία ολόκληρη ώρα που την αφήνεις ανοιχτή. Η θερμοκρασία στην κουζίνα είναι 19 βαθμούς.
Η παραπάνω είναι μια ενδεικτική κατανάλωση και αφορά την μηχανή μου ( ECM Giotto ), αλλά με πολλές επεμβάσεις οπότε δεν θα είναι ίδια με τις δικιές σας.
Θα ήθελα πολύ να ακούσω, πόσο καταναλώνουν οι μηχανές σας, αν φυσικά έχετε αυτή την δυνατότητα.
Αντίστοιχα, αυτήν την εποχή, σε ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες, η Gaggia Baby που έχω για το χωριό, καταναλώνει 0,250 kWh στο πρώτο τρίωρο λειτουργίας της !!! Λογικό γιατί έχει μικρό αλουμινένιο boiler, με ότι άλλο αυτό συνεπάγεται. Αλλά είναι με PID και αυτό σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα προς τα επάνω.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.240
Reaction score
139.810
Εφόσον η kWh κοστίζει 15-25 λεπτά, οι 0,220 kWh προθέρμανσης που αναφέρεις έχουν κόστος 3-4 λεπτά.

Άντε να φας 5 λεπτά ρεύμα! Σιγά τα ωα!

Δεν αξίζει αυτή η συζήτηση... 😜🤣🤪😁

Η λελιτ Μπιάνκα ίδιο χρόνο προθέρμανσης δεν έχει;
 

Μηνύματα
68
Reaction score
180
Ο χρόνος προθέρμανσης πάει πακέτο με το Ε61
Σωστό, αλλά επηρεάζεται πολύ από τις συνθήκες περιβάλλοντος που με την σειρά τους επηρεάζουν τα στοιχεία της μηχανής πχ μέταλλα, νερό εισαγωγής κλπ
Στον δικό μου λοιπόν χώρο, με 19 - 20 βαθμούς περιβάλλοντος και 70% υγρασία, θέλει 22 λεπτά να σταθεροποιηθεί σε αυτό που την έχω ρυθμίσει.
Και φυσικά έχω φτιάξει νωρίτερα καφέ αλλά πάντα με την βοήθεια του θερμόμετρου που έχω πάντα επάνω.
Το Ε61 μου δίνει την δυνατότητα να έχω πάντα (και με σχετικά αποδεκτό κόστος) ένα θερμόμετρο να με βοηθά στην παραγωγή του καφέ. Καμία άλλη λύση, με διαφορετικά group, δεν μου πρόσφερε αυτά που ήθελα σε κοντινό πάντα κόστος. Βέβαια αυτό είναι εντελώς προσωπικό και αφορά τις ανάγκες μου και τον τρόπο που φτιάχνω και προτιμώ τον καφέ μου.
Δηλώνω λοιπόν "εραστής" των ΗΧ μηχανών με Ε61 και ειδικά παλιάς κοπής :dance2:
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Αν επαιρνα μηχανη σε αυτα τα χρηματα τωρα θα αγοραζα rancilio silvia pro η pro x , μετα profitec,και στο διπλασιο κοστος bezerra matrix χωρις e61 και μετα εχει πολλες σε απιστευτα πολλα χρηματα χωρις e61. Ολες αν θελετε να βγαλετε καφε σωστα πρεπει να τις αφησετε τουλαχιστον 20 λεπτα ανοικτες και θελουν ολες flush.
Σωστό, αλλά επηρεάζεται πολύ από τις συνθήκες περιβάλλοντος που με την σειρά τους επηρεάζουν τα στοιχεία της μηχανής πχ μέταλλα, νερό εισαγωγής κλπ
Στον δικό μου λοιπόν χώρο, με 19 - 20 βαθμούς περιβάλλοντος και 70% υγρασία, θέλει 22 λεπτά να σταθεροποιηθεί σε αυτό που την έχω ρυθμίσει.
Και φυσικά έχω φτιάξει νωρίτερα καφέ αλλά πάντα με την βοήθεια του θερμόμετρου που έχω πάντα επάνω.
Το Ε61 μου δίνει την δυνατότητα να έχω πάντα (και με σχετικά αποδεκτό κόστος) ένα θερμόμετρο να με βοηθά στην παραγωγή του καφέ. Καμία άλλη λύση, με διαφορετικά group, δεν μου πρόσφερε αυτά που ήθελα σε κοντινό πάντα κόστος. Βέβαια αυτό είναι εντελώς προσωπικό και αφορά τις ανάγκες μου και τον τρόπο που φτιάχνω και προτιμώ τον καφέ μου.
Δηλώνω λοιπόν "εραστής" των ΗΧ μηχανών με Ε61 και ειδικά παλιάς κοπής :dance2:
Τι μηχανη εχεις;
Κοιτούσα την Μπιάνκα, εξαιρετικό εργαλείο.

Κι αυτή με Ε61, και στάνταρ με έλεγχο ροής.

Τελικά δεν ήθελα να δώσω αυτά τα λεφτά, ασχέτως εάν είναι πραγματικά "φτηνή" για όσα προσφέρει. Εξαιρετική καφετιέρα. 👍

Χρόνος προθέρμανσης, ομοίως στη μισή ώρα.

Ο χρόνος προθέρμανσης πάει πακέτο με το Ε61..

Όμοιους χρόνους είδα και για αντίστοιχη από την εξαιρετική ροκετ, πάντα με Ε61:

Επισης υπάρχουν δυο μεταχειρισμενες σε καλη κατασταση bianca V2.
 

Μηνύματα
68
Reaction score
180
Σιγά τα ωα!
0,220 η προθέρμανση, + 0,150 η κάθε ώρα ...
και μόλις κοίταξα τα στατιστικά μου
με την μικρή έχω ~ 0,250 μ.ο. μόνο για το πρωινό
και 0,580 μ.ο. για την μεγάλη.
Δεν θα πιείς άλλον καφέ μέσα στην μέρα?
Υπολόγισέ τα επί 30 να δεις διαφορά μέσα στον μήνα.
Είναι λίγα μεν αλλά υπολογίσιμα.
Να σου δώσω να καταλάβεις, σε παράπονα της συζύγου, εξισορρόπησα την διαφορά της κατανάλωσης χρησιμοποιώντας κατά μία (!) φορά λιγότερο μέσα στην ημέρα την ψηστιέρα για να φρυγανίσω το ψωμί :p
Συμφωνώ όμως μαζί σου ότι είναι μικρό το τίμημα για αυτό που παίρνεις σαν ευχαρίστηση.

Τι μηχανη εχεις;
ECM Giotto
Attach files
pagos3a.jpg
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Ωραια κατασταση εχεις ευγε,
Η δικη μου δεν κλεινει μπαινει σε stand by με καταναλωση μια κιλοβατωρα την ημερα,και καθε φορα που ανοιγει για να φτιαξει καφε αλλη μιση περιπου.
 


Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
και για να δείξω και τα "κρυφά" κομμάτια της μηχανής κάτω από τον πάγκο στο ντουλάπι ...
View attachment 317595
Αυτα ειναι τα καλυτερα οχι λογο θορυβου ,αλλα λογο του τροπου λειτουργίας της περιστροφικης σε σχεση με την παλμικη,και τι αντικτυπο εχει αυτο στο φλυτζανι.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.240
Reaction score
139.810
Μια περιστροφική κάτω από τον πάγκο, με σύνδεση απ'ευθειας στην κεντρική παροχή νερού, με τα δικά της φίλτρα νερού, είναι σίγουρα πολύ μεγάλη αναβάθμιση της όλης υπόθεσης, αρκεί να έχεις όρεξη και να "πιάνουν" τα χέρια σου.

Το κόστος, δεν είναι τρομερό.
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Μια περιστροφική κάτω από τον πάγκο, με σύνδεση απ'ευθειας στην κεντρική παροχή νερού, με τα δικά της φίλτρα νερού, είναι σίγουρα πολύ μεγάλη αναβάθμιση της όλης υπόθεσης, αρκεί να έχεις όρεξη και να "πιάνουν" τα χέρια σου.

Το κόστος, δεν είναι τρομερό.
Πρεπει να ψαχτεις λιγο με τα ζιγκλερ για την ροη και μετα τα υπολοιπα ειναι ευκολα(κοστος περιπου 200€).
Στο e61 ειναι κατω απο το μανιταρι,στην δικη μου ειχε δυο ενα μετα την παλμικη και ενα πριν το γκρουπ.Αλλαχθηκαν ολα. Το μονο καλο που εχει η παλμικη σε σχεση με την περιστροφικη ειναι η ελαφρα προεκχειληση που κανει.
 

Μηνύματα
68
Reaction score
180
και τι αντικτυπο εχει αυτο στο φλυτζανι
τόσο, που δεν ξανακοιτάς πίσω.

με σύνδεση απ'ευθειας στην κεντρική παροχή νερού, με τα δικά της φίλτρα νερού
ενώ την είχα έτσι, γύρισα πίσω σε αυτήν την σύνδεση, γιατί μου δίνει χαμηλότερη πίεση στο pre-infusion που βάζω κάθε φορά και αυτό γέρνει περισσότερο στην δική μου ζυγαριά.
Αλλά ναι, χρηστικά είναι top.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.240
Reaction score
139.810
Στην δική μου "ζυγαριά" μετράει μόνον η χρηστικότητα (ίσως και ο θόρυβος) και η έλλειψη ενός ακόμα δοχείου που θέλει γέμισμα και καθάρισμα, βαρετό.

Αν το κάνω το βήμα, που δε το βλέπω γιατί βαριέμαι, θα είναι μόνον για να απαλλαγώ από το δοχείο νερού, ξεκάθαρα. Plus η ησυχία.

Για την πίεση της παροχής, υπάρχουν μειωτηρες πίεσης, δεν είναι πρόβλημα που δε λύνεται, αλλά οκ, ακόμα κι έτσι, πιθανώς να συνεχίζει να "υπερέχει" στο pre-infusion το δοχείο.
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Στην δική μου "ζυγαριά" μετράει μόνον η χρηστικότητα (ίσως και ο θόρυβος) και η έλλειψη ενός ακόμα δοχείου που θέλει γέμισμα και καθάρισμα, βαρετό.

Αν το κάνω το βήμα, που δε το βλέπω γιατί βαριέμαι, θα είναι μόνον για να απαλλαγώ από το δοχείο νερού, ξεκάθαρα. Plus η ησυχία.

Για την πίεση της παροχής, υπάρχουν μειωτηρες πίεσης, δεν είναι πρόβλημα που δε λύνεται, αλλά οκ, ακόμα κι έτσι, πιθανώς να συνεχίζει να "υπερέχει" στο pre-infusion το δοχείο.
Δεν σε πειραζει η πιεση της παροχης αλλα η ροη,εκει θελεις flow restrictor αλλα χανεις το ποιο χαμηλο απο τα 3 bar στην προεκχείληση αλλα οκ και χωρις μια χαρα εισαι, και δεν ειναι και πολυ ευκολη η αφαλατωση που χρειάζεται κανονικα δυο φορες τον χρονο.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.240
Reaction score
139.810
Αφαλάτωση δε "χρειάζομαι" ποτέ.

Κάνω στην καφετιέρα μια φορά στο 6-μηνο, έτσι για το θεαθείναι, χωρίς να βγάζει τίποτα.

Και στο έτος έκανα, πάλι τίποτα δε βγάζει.

Έχω μεγάλο (σχεδόν επαγγελματικό) αποσκληρυντή με ρητίνες στην κεντρική παροχή του σπιτιού, δεν έχω πουθενά άλατα, ούτε στα καλαθάκια στις βρύσες μετά από 5 χρόνια δεν έχω ίχνος, τίποτα.

Γενικά έχω πολύ δυνατά φίλτρα νερού στο σπίτι, έξτρα μαλακό νερό, μια χαρά και για το σίδερο, και για τα ενυδρεία. Μπόλικος αφρός στη ντουζιέρα, ιδιαίτερη αίσθηση όταν κάνεις μπάνιο.

Μειονέκτημα: λίγο "άγευστο" το νερό. Δε γ@μεις..
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Αφαλάτωση δε "χρειάζομαι" ποτέ.

Κάνω στην καφετιέρα μια φορά στο 6-μηνο, έτσι για το θεαθείναι, χωρίς να βγάζει τίποτα.

Και στο έτος έκανα, πάλι τίποτα δε βγάζει.

Έχω μεγάλο (σχεδόν επαγγελματικό) αποσκληρυντή με ρητίνες στην κεντρική παροχή του σπιτιού, δεν έχω πουθενά άλατα, ούτε στα καλαθάκια στις βρύσες μετά από 5 χρόνια δεν έχω ίχνος, τίποτα.

Γενικά έχω πολύ δυνατά φίλτρα νερού στο σπίτι, έξτρα μαλακό νερό, μια χαρά και για το σίδερο, και για τα ενυδρεία. Μπόλικος αφρός στη ντουζιέρα, ιδιαίτερη αίσθηση όταν κάνεις μπάνιο.

Μειονέκτημα: λίγο "άγευστο" το νερό. Δε γ@μεις..
Σε αυτη την περιπτωση εισαι οκ,απο περιεργεια τι tds ειχες πριν και τι μετα;Συνηθως το νερο οσο πεφτουν γινεται ποιο γλυκο.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.240
Reaction score
139.810
Σε άλλη κλίμακα ήταν το μετρητικό σκληρότητας, έβγαζε λίγο πάνω από 12 και μετά τον αφαλατωτή είναι 2-3.

Μετρούσα με κάτι σταγόνες που ρίχνεις μέσα σε 10cc νερό, και πότε αλλάζει χρώμα. Πακέτο με τον αποσκληρυντή ήταν το μετρητικό.

Πριν ήθελε πάνω από 10 σταγόνες (έχει υπερβολικά σκληρό νερό η περιοχή) και μετά τον αποσκληρυντή με την 1η, άντε με τη δεύτερη σταγόνα, έχει αλλάξει χρώμα.

Πριν, όλες οι βρύσες είχαν θέμα στο στόμιο, μάζευαν πρασινίλα και τίγκα στα άλατα. Τώρα τίποτα, όλα παραμένουν πεντακάθαρα μετά από 5-6 χρόνια που είμαι σε αυτό το σπίτι.
 
Last edited:


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.343
Μηνύματα
2.972.121
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent
Top