Canon ή Nikon;

Reaction score
148
Απάντηση: Canon ή Nikon;

Οι 18-55 τοσο της νικον οσο και της κανον δεν διαφερουν μονο ως προς την υπαρξη ή μη της σταθεροποιησης αλλα και ως προς τα οπτικα τους. Αυτοι με τη σταθεροποιηση ειναι ανωτεροι...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304

Πάντως αν τώρα ξεκινάς την ενασχόληση με τις DSL-R προτιμότερη λύση είναι η αγορά της Olympus 520 με 340€ με ένα φακό και 440€ με σετ δύο φακών. Τόσο οι φακοί όσο και το σώμα είναι πολύ καλύτερα από τις Nikon D40/D60 ή την Canon 400D.

Reaction score
0
Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις.
Σπύρο στην (καλή) τιμή με τον 1 φακό θα προστεθούν και μεταφορικά λόγο επαρχίας.

Αυτή τη στιγμή είμαι κοντά σε ένα συνδυασμό D60 με 18-55VR
Έχει κάποιος αντίρρηση να δω και την olympus?

Reaction score
11.436
Κοιτα, εφοσων μιλας για μια μηχανη με ΕΝΑ φακο που θα την κρατησεις κανα 6-8μηνο μεχρι να δεις τις αναγκες σου, εξετασε ολες τις περιπτωσεις και παρε ο,τι θες.

Μοιραια στο μελλον θα καταληξεις σε 1 απο τους 2 μεγαλους Canon ή Nikon.

Reaction score
148
Απάντηση: Re: Canon ή Nikon;

Αυτή τη στιγμή είμαι κοντά σε ένα συνδυασμό D60 με 18-55VR

Αν πιστευεις οτι θα ασχοληθεις στο μελλον "ενεργα" (αγορες φακων για διάφορες καταστασεις) ειναι προτιμοτερη η νικον (ή κάποια κανον) απο olympous, pentax κτλ.

Έχει κάποιος αντίρρηση να δω και την olympus?

Αν πιστευεις οτι θα μεινεις στα βασικα, παρε την ολυμπους 520 με το διπλο κιτ (αν δεν ξεπερναει το budget σου).
:112:

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Canon ή Nikon;

Αν πιστευεις οτι θα ασχοληθεις στο μελλον "ενεργα" (αγορες φακων για διάφορες καταστασεις) ειναι προτιμοτερη η νικον (ή κάποια κανον) απο olympous, pentax κτλ.
Ήδη σκέφτομαι να έχω μόνο έναν γενικής χρήσης φακό 18-105VR ή 18-135

Reaction score
2
Re: Απάντηση: Canon ή Nikon;

Βεβαίως το πρόμπλεμ είναι ότι προχωρώντας ζητάς συνέχεια παραπάνω. Και να οι 12μp αισθητήρες, και να τα full frame, και να τα f/2 και ναααα τα χιλιάρικα να φεύγουν. :135:
ακριβό χόμπυ το άτιμο... άμα δεις και τους φωτεινούς σταθερούς...άστα βράστα!!!

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Canon ή Nikon;

Ήδη σκέφτομαι να έχω μόνο έναν γενικής χρήσης φακό 18-105VR ή 18-135
Κάπως έτσι λοιπόν βάζω (από τώρα) πιο βαθυά το χέρι στην τσέπη και αναρωτιέμαι. Φακό canon αντίστοιχο των παραπάνω δεν βλέπω. Ποιος 3ος κατασκευάζει ποιον παρόμοιο φακό για τις canon?
Νομίζω ότι τα διπλά κιτ είναι αγγαρία (και σαν μοτοσυκλετιστής τα βρισκω περιττού όγκου-βάρους) γι' αυτό εξετάζω και τέτοια λύση ώστε να δω και προσφορές σε σώμα μόνο.

Είδα την Ε520 σήμερα. Μου φάνηκε αρκετά πλατιά-ογκώδης.
Η EOS 450D πάλι μου φάνηκε να έχει όλα τα πλήκτρα σε διαφορετική θέση απ' ό,τι ενστικτωδώς θα τα έψαχνα.
Δυστυχώς nikon δεν ευτύχισα να δω από κοντά.

Reaction score
0
να ρωτήσω κάτι αν ξέρει καποιος να μου πεί,
έχω μια slr αναλογική nikon, μπορώ να χρησιμοποιήσω τον φακό της σε μια ψηφιακή slr nikon?

Reaction score
0
ο φακός ειναι AF NIKKOR 35-80mm(1:4-5,6D) και η μηχανη η αναλογική ειναι η F 50
DSLR δεν εχω γι αυτό ρωτώ.
Ευχαριστώ.

Reaction score
11.436
Με το φαρδυ δακτυλιδι εστιασης (παλιοτερος φακος) η με το στενο (νεοτερος); Οχι οτι παιζει ρολο...

Reaction score
2
δεν βρίσκω λόγο να μην κάνει, απλά με τις μικρές DSLR μέχρι 1500-2000€ το crop factor του αισθητήρα σου κάνει πιο ζοομ τους φακούς (πχ το 35mm γίνεται κάπου 55mm) άρα καλύτερα να πάρεις έναν πιο ευρυγώνιο σε 24mm ή 28mm.
φυσικά έχουν βγει και φακοί που είναι μόνο για τις μικρές DSLR χωρίς αυτό το "πρόβλημα", αλλά συνήθως μιλάς για την φθηνή κατηγορία φακών...
πάντως επειδή ο φακός που έχεις είναι και σκοτεινός και παλιός οπτικά, εαν πάρεις νεα μηχανή καλύτερα παρε μια σε σετ με κάποιον από τους καινούργιους zoom. θα έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Reaction score
11.436
Ναι παιζει ανετα, με autofocus σε ολα τα σωματα εκτος απο τις

D40, D40X, D60, D3000 and D5000

Στις παραπανω, παιζει χωρις autofocus

Reaction score
0
To παρακάτω ζήτημα το έθεσα σε εξειδικευμένο με την φωτογραφία forum. Το θέτω και εδώ γιατί είναι το τελικό στάδιο της επιλογής που θα κάνω (αν και από αυτό έπρεπε να ξεκινήσω) γιατί η μέχρι τώρα βοήθειά σας ήταν κατατοπιστικότατη. Ευχαριστώ από τώρα όσους κάνουν τον κόπο να το διαβάσουν.

...Κατέληξα σε 400D ή D60. Ο φακός που θα έχω για αρχή θα είναι 18-55 is ή VR αντίστοιχα, χωρίς να αποκλείω τη χρήση all-around φακού αν βρεθεί τέτοιο πακέτο. Στο μικροσκόπιο αλλά σε 2η μοίρα, βρίσκονται οι 350D και D40X.

Αφού λοιπόν διάβασα, διάβασα και μετά διάβασα (...), αποφάσισα να εμπιστευτώ τα μάτια μου για την επιλογή μηχανής. Οι διαφορές στην απεικόνιση της στανταρ σκηνής δοκιμών του dpreview είναι δραματικές, σε σημείο που αμφιβάλω αν οι 2 αυτές μηχανές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εδώ ζητώ την καθοδήγηση, τα σχόλιά και τις διορθώσεις σας:

Φωτογραφία από D60:
http://a.img-dpreview.com/reviews/nikonD60/samples/comparedto/studio/D60_ISO_100.JPG
Σε γενικές γραμμές τη θεωρώ απογοητευτική, για να μην πω "ξεπλυμένη". Η όλη εικόνα δείχνει να είναι αρκετά χαμηλού κοντραστ με όμορφα μεν χρώματα αλλά και πολύ φωτισμένη σε ορισμένα σημεία, όπως η παλιά φωτογραφική μηχανή του σκηνικού. Στη διαβάθμιση γκρίζου της kodak δεν δίνει μαύρο, αλλά γκρι σκούρο. Το εντονότερο μαύρο εμφανίζεται στο κάτω μέρος του μπουκαλιού martini. Οι δε λεπτομέρειες στη μεγένθυση υστερούν σημαντικά (έντονο blur) έναντι της 400D που ούτως ή άλλως σαν canon φημίζεται για την οξύτητά της. Νομίζω ότι στο αγαπημένο εργαλείο του αρχάριου (βλ. crop) η 400D θα ανταπεξέλθει καλύτερα όταν έρθει στο προσκύνιο κομμάτι μιας μεγαλύτερης εικόνας.

Φωτογραφία από 400D:
http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD40X/Samples/Compared/Studio/400d_iso0100.JPG
Με μια ματιά τη βρήκα εξαιρετική λόγο του έντονου contrast και της οξύτητάς της. Αλλά: Νομίζω έχει τονισμένο saturation και η διαβάθμιση γκρίζου στα πολύ σκούρα μπερδεύει. Τόσο που δεν αποδίδει το ανάγλυφο της παλιάς φωτογραφικής μηχανής τόσο καλά όσο η D60 και φοβάμαι μήπως οι φωτογραφίες μου θα βγαίνουν αρκετά σκούρες. Οι δε λεπτομέριες σε μεγένθυση είναι εξαιρετικές και ο θόρυβος στην καρτέλα χρωμάτων μικρότερος από της D60.

Χρυσή τομή το αποτέλεσμα φωτεινότητας/contrast/τονικότητας της D40 που όμως απορρίφθηκε για τον θόρυβο στα υψηλά iso:
http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD40/Samples/Compared/Studio/d40_iso0200.JPG

Ενώ της 350D είναι πιο σκούρο από 400D χωρίς όμως το έντονο saturation της 2ης:
http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS350D/Samples/Compared/350d_iso100.JPG

και η D40X εμφανίζει ακόμη πιο σκούρo σύνολο.
http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD40X/Samples/Compared/Studio/d40x_iso0100.JPG

Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι ο φακός κάνει τη διαφορά, πώς εξηγείται η τόσο απαράδεκτη (κατ' εμέ) εικόνα της κύριας υποψήφιας D60, στην οποία χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος φακός 50mm που χρησιμοποίησαν και στις D40, D40X?
Για να εξακριβώσω ποια είναι πιο αξιόπιστη, σύγκρινα τις παραπάνω φωτο με αυτές των κορυφαίων D3x και 1DSmk3 αλλά μπερδεύτηκα περισσότερο αφού η μια είναι καλύτερη από την άλλη...
Ακόμα περισσότερο μπερδεύτηκα όταν είδα πως σε αρχείο RAW η D60 και 400D έχουν σχεδόν πανομοιότυπο αποτέλεσμα...

Θα εκτιμούσα λοιπόν ιδιαίτερα τα σχόλιά σας και συγνώμη αν κούρασα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
:102:

Defkalion

Administrator
Reaction score
913

Εγώ θα θέσω μια ακόμα παράμετρο, πολύ σημαντικότερη απ'ότι νομίζεις ίσως. Δοκίμασες να πάρεις τις μηχανές αυτές στο χέρι σου; η αίσθηση που σου δίνουν στο "πιάσιμο" είναι πολύ σημαντική, και σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να παίξει ρόλο στην επιλογή σου.

Εγώ όταν πρωτοξεκίνησα πριν από 15 χρόνια να ασχολούμαι με τη φωτογραφία, πήγα σε ένα μαγαζί χωρίς νάχω ψάξει για τεχνικά θέματα (δεν υπήρχαν και ψηφιακές τότε), και χωρίς νάχω προτίμηση. Είδα μια nikon slr και μια canon. Ο μοναδικός λόγος που διάλεξα τη νίκον (και την "παντρεύτηκα" έκτοτε) ήταν γιατί μου έδινε καλύτερη αίσθηση στα χέρια μου.

Reaction score
11.436
Επειδη τωρα δεν προλαβαινω να σου απαντησω εκτενως, θα σε ρωτησω 2-3 βασικα πραγματα.

1. Επειδη εγραψες μεσημερι, υποθετω οτι υπαρχει φως στο δωματιο που κοιτας τις εικονες. Κοιτα τις εικονες το βραδυ, σε σκοτεινο δωματιο.

2. Με τι μονιτορ κοιτας τις εικονες; Να υποθεσω οτι το εχεις καλιμπραρισμενο σε ρυθμισεις φωτεινοτητας - κοντραστ - γαμμα - ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ (sos-sos!!!); Εγω μεχρι περσι ειχα λαθος ρυθμιση γαμμα στην EIZO 19'' CRT που χρησιμοποιω και παντα πειραζα το γαμμα των φωτογραφιων μου. Μετα ανακαλυψα οτι εχω λαθος γαμμα στο μονιτορ.

3. Ειδα μονο τις 2 πρωτες φωτο (απο τα 2 πρωτα λινκς D60 και 400D). Αν σωσεις τις εικονες και δεις τα μεταντατα, θα παρατηρησεις οτι η φωτο της D60 τραβηχτηκε με χρονο 1/15, ενω της 400D με 1/25 ->>δηλαδη λιγοτερη εκθεση, δηλαδη λιγοτερο φωτεινη φωτογραφια, δηλαδη καλυτερο μαυρο.

4. Οι 2 παραπανω φωτο εχουν διαφορετικη white balance->>διαφορετικο χρωμα (αν και manual ρυθμιση, ακομα και αν εχουν ιδιο νουμερο στη ρυθμιση, μπορει να οφειλεται σε διαφορες στον αισθητηρα τους). Να ρυθμισεις την οθονη σου πρωτα σε σωστη θερμοκρασια και μετα να κρινεις ποιο λευκο ειναι καλυτερο. Για μενα το λευκο της D60 ειναι πιο σωστο, της 400d ειναι πιο θερμο (ματζεντ-ιζει).

5.Αν παρατηρησεις το μπουκαλι αριστερα, η κεντρικη ετικετα στο μεσον λεει:

VERMOUTH
MARTINI
ROSSO

Αν δεις και τις 2 φωτο για τις οποιες συζηταμε, σε μεγεθυνση 100%, θα παρατηρησεις οτι ο φακος της κανον ειναι λιγο καλυτερος απο της νικον, αλλα ο φακος και μονο ειναι υπευθυνος για αυτο.

Αυτα για τωρα, τα υπολοιπα το βραδυ.

Να μου πεις για το μονιτορ σου.

Reaction score
0
Δευκαλίων είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό αυτό που λες.
H D60 σε όλα τα τεστ αναφέρεται σαν η περισσότερο εργονομική και αν συνυπολογίσουμε το ότι έχει επιπλέον on screen βοήθεια για την κάθε ρύθμιση + δείγμα εικόνας, είναι περισσότερο newbie-friendly. Η 450D που είδα (ίδια με 400D αλλά λίγο μικρότερη) είχε όλα τα πλήκτρα σε διαφορετική θέση απ' ότι ενστικτωδώς τα έψαχνα και μπορώ να πω ότι δεν μου έκατσε καλά στο χέρι. Δυστυχώς δεν βρήκα nikon για να δω πώς είναι και θα παω σε λίγο να ξαναψάξω. Το βασικό ζητούμενο παραμένει η ποιότητα εικόνας και τουλάχιστον στα υψηλά iso που μάλλον θα χρησιμοποιώ συχνά η canon υπερέχει γι' αυτό και την έχω σοβαρά υπ' όψιν.

Πέτρο:
1. Τις φωτογραφίες τις είδα πρώτη φορά χθες το βράδυ με την ίδια ρύθμιση στο μονιτορ και πραγματικά της D60 έδειχνε χειρότερη απ' ότι τη μέρα.
2. Το μονιτορ είναι 17" LG L1720B σε preset mode για φωτογραφίες και το έχω εκεί γιατί εμφανίζεται σωστά η διαβάθμιση γκρίζου που έχει στο site το dpreview. Πρόβαλα τις εικόνες και σε 46" Sony LCD τηλεόραση όπου και εκεί οι διαφορές ήταν παρόμοιες αλλά όχι τόσο δραματικές.
3. Ok
4. Το λευκό (και το γκρι πλαίσιο της διαβάθμισης γκριζου της kodak) της 400D το έκρινα σαν saturated αλλά ναι, κι εμένα έτσι όπως λες μου φάνηκε. Της D60 όμως γκριζάρει πολύ (τοίχος και λευκότερη βαθμίδα)! Στο monitor mπορώ να επιλέξω θερμοκρασία 6500 (θερμό) ή 9300 (ψυχρό) και στην ίδια καρτέλα έχει ρύθμιση κόκκινο-πράσινο-μπλε-gamma. Ποια θερμοκρασία να βάλω?
5. Η απόδοση σωστών λεπτομεριών δηλαδή εξαρτάται από το φακό? Είχα την εντύπωση (πάντα από αυτά που διάβασα) ότι έχει να κάνει με την οξύτητα της canon. Ενδεικτικά, βρήκα πολύ μεγάλες διαφορές στα τοπονύμια της υδρόγειου σφαίρας αλλά και σε κάθε άλλη λεπτομέρεια που σε D60 έχει πάντα πιο θολή εικόνα.

Χαίρομαι που και σε αυτή τη διύληση κόνωπα βρήκα άξιους καθοδηγητές.
:619:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.291
Members
38.293
Νεότερο μέλος
Μάρη Τ.