Creek Audio Destiny

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

"Στο εσωτερικό της συσκευής, τώρα, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα πολύ “γεμάτο” σασί. Ο Creek είχε αναφέρει στην συνέντευξή του ότι ο Destiny θα ήταν πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος αν δεν χρησιμοποιούσε SMD και η εικόνα του κυκλώματος τον δικαιώνει. Μια από τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε σχέση με παλαιότερα και μικρότερα μηχανήματα είναι η χρήση της αρχιτεκτονικής dual mono. Χρησιμοποιήται ένας μεγάλος δακτυλιοειδής μετασχηματιστής των 300VA, αλλά εντελώς διαχωρισμένα κυκλώματα ανόρθωσης, με διόδους Schottky για μεγάλα ρεύματα (Β10100) και δέκα πυκνωτές των 2.200μF ανά κανάλι. Όπου χρειάζεται (για παράδειγμα στον προενισχυτή) υπάρχουν τοπικές σταθεροποιήσεις.

Ένα σημείο έντονης διαφοροποίησης του Destiny σε σχέση με αυτό που θα θεωρούσε κανείς ως τυπικό ολοκληρωμένο ενισχυτή της κατηγορίας τιμής είναι το στάδιο εξόδου. Ο ανύποπτος, ανακαλύπτει ότι κάθε κανάλι χρησιμοποιεί τέσσερις ημιαγωγούς σε τοπολογία push-pull, πολωμένους (προφανώς) σε τάξη ΑΒ, ότι οι ημιαγωγοί αυτοί είναι mosfets αλλά όχι συμπληρωματικοί, αφού και οι τέσσερις είναι τύπου N! Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Η τοπολογία αυτή αποτελεί κοινή πρακτική για την Creek από το 1993 και βασίζεται σε ένα σχέδιο του Alex Nikitin (ο οποίος με την σειρά του φαίνεται να εμπνεύστηκε από ένα αντίστοιχο κύκλωμα σε τάξη Α, με διπολικούς ημιαγωγούς npn, που είχε δημοσιεύσει ο John Linsley Hood το 1969 στο Wireless World). Η ιδέα πίσω από τις τοπολογίες αυτές είναι η διατήρηση ενός είδους ενεργού εξαρτήματος (εδώ χρησιμοποιούνται τα 76639P της Fairchild, τα οποία παρά το μικρό τους περίβλημα, ΤΟ-220, μπορούν να άγουν μέχρι 50Α) καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν μικροδιαφορές τόσο μεταξύ των διπολικών npn και pnp όσο και μεταξύ των FETs καναλιού Ν και καναλιού P.

...

Ο τελικός ενισχυτής συνοδεύεται από έναν προενισχυτή ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει είτε ως παθητικός, με μοναδικό εξάρτημα τον εξασθενητή του σήματος εισόδου, ένα ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο της Alps, είτε ως ενεργός, με μεταβλητό μάλιστα κέρδος (3,6,9dB) επιλεγόμενο από έναν διακόπτη που βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής. Το ενεργό κομμάτι του προενισχυτή είναι σχεδιασμένο γύρω από έναν διπλό τελεστικό OPA2604 της Burr Brown ανά κανάλι. Ένα ενδιαφέρον κομμάτι του Destiny είναι και το τμήμα ελέγχου του. Αυτό είναι σχεδιασμένο γύρω από έναν μικροελεγκτή της Microchip (PIC18F448) ο οποίος εκτός των κλασικών λειτουργιών (όπως η επιλογή εισόδων μέσω ελέγχου των αντίστοιχων ηλεκτρονόμων) “τρέχει” και ένα φρεσκοσχεδιασμένο σύστημα προστασίας. Κατά τον ίδιο τον Michael Creek το σύστημα αυτό παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο μερικές βασικές παραμέτρους του κυκλώματος (εμφάνιση τάσεων dc στην είσοδο και την έξοδο, θερμοκρασία των ημιαγωγών ισχύος και clipping) και επιδρά αμέσως μόλις κάτι δεν πάει καλά. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο ενισχυτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια πολύ πιο κοντά στα όριά του.

...

Τελικώς...
...φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με έναν από τους καλύτερους ολοκληρωμένους ενισχυτές στην μεσαία και άνω κατηγορία τιμής! Ο Destiny είναι μια σχεδίαση που δεν θα την χαρακτήριζα απλώς προσεγμένη αλλά, περισσότερο, εμπνευσμένη: Στηρίζεται σε εμπειρία ετών και έχει πίσω της μια σειρά από επιτυχημένους προγόνους, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα χωρίς περιττές οικονομίες και απευθύνεται -προφανώς- σε σοβαρούς χρήστες που θέλουν να επενδύσουν σε μια συσκευή που θα χρησιμοποιούν για χρόνια και θα την ευχαριστηθούν. Τελικώς, ο Michael Creek είχε δίκιο: είναι χωρίς αμφιβολία ο κορυφαίος ολοκληρωμένος της εταιρίας και αυτό σημαίνει -βεβαίως- πολλά!"

Full Review: avmentor.gr

Reaction score
3
Απάντηση: Creek Audio Destiny

Ποιά είναι η γνώμη σας?
Γιατί από τα review (όχι μόνο αυτό) φαίνεται πολύ καλός!

Αυτός ο ίδιος ο Creek λέει πως τον κατασκευάζει στην Αγγλία καθώς είναι το καλύτερο μοντέλο του.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Ποιά είναι η γνώμη σας?
Γιατί από τα review (όχι μόνο αυτό) φαίνεται πολύ καλός!

Αυτός ο ίδιος ο Creek λέει πως τον κατασκευάζει στην Αγγλία καθώς είναι το καλύτερο μοντέλο του.
Δεν είναι απλά καλός. Για τα λεφτά που κοστίζει είναι άριστος. Αρκεί να μην τον συνδυάσεις με ηχείο χαμηλής ευαισθησίας, ή χαμηλής εμπέδησης.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.479

Και τελικώς πόσο τιμάται αυτός ο ενισχυτής στην πιάτσα;

Reaction score
3

Και τελικώς πόσο τιμάται αυτός ο ενισχυτής στην πιάτσα;
Στην Ελλάδα κοστίζει 1700ευρώ.
Αγγλία 1350 λύρες.

Δεν είναι απλά καλός. Για τα λεφτά που κοστίζει είναι άριστος. Αρκεί να μην τον συνδυάσεις με ηχείο χαμηλής ευαισθησίας, ή χαμηλής εμπέδησης.
Γιατί αυτό? Δεν υποτίθεται πως έχει και πολλά watt?

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Έχει 100watt ανά κανάλι σε στέρεο λειτουργία σύμφωνα με τις μετρήσεις του Stereophile αλλά η μέτρηση έγινε με THD+Noise 1% αντί του συνηθισμένου 0,3%. Επίσης εντέχνως το Stereophile δεν δημοσίευσε ισχύ στα 4ohm και με τα δύο κανάλια να οδηγούνται.
Έτσι μόνο με το ένα κανάλι να οδηγείται και THD+Noise 1% το stereophile έδωσε 130watt στα 8ohm και 205watt στα 4ohm.

Τώρα σύμφωνα με την Creek στα 8Ohm δίνει πάνω από 100watt και στα 4Ohm πάνω από 180watt και με τα δύο κανάλια να οδηγούνται.

Λίγο περίεργες μετρήσεις...

Reaction score
3

χμ....
δηλαδή ένα 4Ω με μέτρια ευαισθησία 87-88db όπως Vienna Acoustics Haydn ή Audio Physic Step....μάλλον δύσκολα θα το οδηγήσει σωστά και με καλή ένταση?

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Η ευαισθησία μια χαρά είναι. Το θέμα είναι η εμπέδηση. Το 4ohm από μόνο του δεν λέει τίποτα. Γενικά ο Destiny μπορεί σαν ενισχυτής να οδηγήσει την πλειονότητα των ηχείων της αγοράς, εκτός ειδικών περιπτώσεων ηχείων χαμηλής εμπέδησης, όπου με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορούμε να αποφανθούμε με ασφάλεια για την συμπεριφορά του ενισχυτή. Εκεί πλέον μόνο η δοκιμή θα δείξει.

Πάντως για τους ενισχυτές της Creek το λογικό ταίρι είναι τα ηχεία της Epos. Συνεργάζονται άψογα όσες φορές τα έχω ακούσει.

Reaction score
28
Re: Απάντηση: Creek Audio Destiny

το συγκεκριμενο ενισχυτη ειχα την ευκαιρια να τον ακουσω και να τον συγκρινω με αρκετους αλλους ,ψαχνοντας για να αγορασω δικαναλο ενισχυτικο ,τελικα κατεληξα στον yamaha s2000 γιατι σε τελικη κριση ενω ειναι ( ο creek ) αριστος ηχητικα ενισχυτης στο θεμα οδηγησης ο yamaha δεν παιζεται στην κυριολεξια οδηγει τα παντα στην κατηγορια του ηχεια αλλα δεν κωλωνει ακομα και σε πιο δυσκολα φορτια ,πιστευω οτι αυτο οφειλεται στο αριστο τμημα τροφοδοσιας του και στην full balanced κατασκευη του ενω βεβαια και στην αποδοση του ειναι πιοτικοτατος.

Reaction score
3

Δηλαδή ηχιτικά σου άρεσε περισσότερο ο Creek ? Απλώς ο Yamaha είναι καλύτερος από άποψη ρευμάτων και watt?

Reaction score
5

Εγώ τον άκουσα με τα ATC scm-20 μου και το "ταίρι του" cd player και η εντύπωσή μου ότι είναι αρκετά μουσικός αλλά πολύ "λίγος" πάντα για τα 20άρια μου, γιατί όταν του ζήτησα κάτι παραπάνω, "φώναξε". Συστήνω να τον ακούσετε οπωσδήποτε αν βέβαια δεν έχετε παρόμοιων απαιτήσεων με τα ηχεία μου, ηχεία.

Reaction score
28

Δηλαδή ηχιτικά σου άρεσε περισσότερο ο Creek ? Απλώς ο Yamaha είναι καλύτερος από άποψη ρευμάτων και watt?
οχι μαλλον ο yamaha δειχνει λιγο πιο κοντα στο γουστο μου οντας πιο ρωμαλεος στον ηχο ,και εχω την εντυπωση οτι εχει κατα τι καλυτερα σωματα πραγμα το οποιο μαλλον οφειλεται στο καλυτερα δομημενο σταδιο τροφοδοσιας ,στην αντιπερα οχθη ο creek ισως να ειναι καπως πιο γλυκος στα μεσαια αλλα οπως γραφω και πιο πανω μου φανηκε λιγο πιο ντελικατος στον ηχο του δηλαδη καπως πιο λεπτεπιλεπτος.

Reaction score
199

Στο hifirace ο Κωτσις εγραψε - ενα παμθηνο συστημα απο Epos και Creek να σε κανει να αναρωτιεσαι προς τι τοσες χιλιαδες ευρω τριγυρω.
Αν και δεν το ακουσα πιστευω πως λεει αληθεια.

Reaction score
3

Εγώ θἐλω να πω πως από όσους ενισχυτές άκουσα ο Creek Destiny ήταν ο καλύτερος. (ενισχυτές έψαχνα για μήνες και το έψαχνα αρκετά, με κάποιος πολύ μεγάλη διαφορά έχει και με κάποιους μικρή).

Και πιο συγκεκριμένα τον άκουσα σε σύγκριση με Naim Nait XS, Primare I21, Unison Unico Secondo, Densen B-110, Yamaha A-S2000, Audio Analogue Verdi Cento, Roksan Caspian και Kandy K2, Heed Obelisk, Leem Pulse και με διάφορους λαμπάτους(Cayin,Tsakiridis,Dared, ΨΑΘΙΝ).

Τον συστίνω ανεπιφύλακτα κι άνα ψάξετε από Αγγλία θα τον βρείτε σε πολύ καλύτερες τιμές απ'ότι στην Ελλάδα. Οι τιμές εδώ έχουν μείνει πριν την πτώση της λύρας.

(για να μην παρεξηγηθώ δεν σημαίνει πως επειδή μου άρεσε εμένα και κατέληξα πως είναι ο καλύτερος ενισχυτής σε σύγκιση με όσους έψαξα,,το ίδιο συμπέρασμα θα βγάλει και κάποιος άλλος)

Reaction score
28

Εγώ θἐλω να πω πως από όσους ενισχυτές άκουσα ο Creek Destiny ήταν ο καλύτερος. (ενισχυτές έψαχνα για μήνες και το έψαχνα αρκετά, με κάποιος πολύ μεγάλη διαφορά έχει και με κάποιους μικρή).

Και πιο συγκεκριμένα τον άκουσα σε σύγκριση με Naim Nait XS, Primare I21, Unison Unico Secondo, Densen B-110, Yamaha A-S2000, Audio Analogue Verdi Cento, Roksan Caspian και Kandy K2, Heed Obelisk, Leem Pulse και με διάφορους λαμπάτους(Cayin,Tsakiridis,Dared, ΨΑΘΙΝ).

Τον συστίνω ανεπιφύλακτα κι άνα ψάξετε από Αγγλία θα τον βρείτε σε πολύ καλύτερες τιμές απ'ότι στην Ελλάδα. Οι τιμές εδώ έχουν μείνει πριν την πτώση της λύρας.

(για να μην παρεξηγηθώ δεν σημαίνει πως επειδή μου άρεσε εμένα και κατέληξα πως είναι ο καλύτερος ενισχυτής σε σύγκιση με όσους έψαξα,,το ίδιο συμπέρασμα θα βγάλει και κάποιος άλλος)
και εμενα φιλε μου μου αρεσε πολυ ο ηχος του , αλλα με τρομαξαν και καποια αλλα σχολια σχετικα με την τροφοδοσια του (αξιοπιστια)
και κατεληξα στον yamaha με τον επισης πολυ καλο ηχο αλλα και την τρομερη του κατασκευη υπερανω πασης αλλης ,συν τις αλλες οποιες <ευκολιες> που συμπεριλαμβανωνται στην αρχικη του τιμη.

Reaction score
3

Είμαι κάτοχος πλέον του συγκεκριμένου ενισχυτή και μέχρι στιγμής είμαι πολύ ικανοποιημένος.
Ήθελα να κάνω μία ερώτηση όμως τεχνική φύσεως.

Τι διαφορά έχει ο παθητικός με τον ενεργητικό προενισχυτή??
Ο συγκεκριμένος ολοκληρομένος σου δίνει την δυνατότητα να επιλέγεις αν θα είναι active ή passive η προενίσχυση.

Το προφανές είναι μια διαφορά στην ένταση από 3db εὠς 9db (επιλέγω εγώ πόσο να είναι το κέρδος).

(δεν τον έχω πολλές μέρες αλλά νομίζω πως αποδίδει καλύτερα σε active κυρίως σε δυναμικά κομάτια, ο passive είναι πιο γλυκός κάπως)

Reaction score
19

................

Τι διαφορά έχει ο παθητικός με τον ενεργητικό προενισχυτή??
Ο συγκεκριμένος ολοκληρομένος σου δίνει την δυνατότητα να επιλέγεις αν θα είναι active ή passive η προενίσχυση.
...........
Ο παθητικός προενισχυτής δεν ενισχύει καθόλου το σήμα που παίρνει από τις πηγές, ενω ο ενεργητικός το ενισχύει λίγο πριν το παραδόσει στο τελικό στάδιο ενίσχυσης.

Οι διαφορές που ακούς στην ενεργητική προενίσχυση, έχουν να κάνουν μάλον με το γεγονός ότι ακούγονται όλα ποιό δυνατά.

Λογικά όμως, στην παθητική προενίσχυση έχεις καλύτερο ήχο, γιατί όταν ενισχύεις ένα σήμα, ενισχύεις και όλες τις ατέλιες που έχει.

Σκέψου το εξής. Μπαινει το σήμα από το CD player στον προενισχυτή με 0,1% παραμόρφωση. Αν είναι ενειργητικός ο προενισχυτής σου, μπορεί να προσθέσει για παράδειγμα ένα 0,4% παραμόρφωση ακόμα (από την ενίσχυση που θα κάνει) και φεύγει από τον προενισχυτή και πάει στον τελικό ενισχυτή, όπου ενισχύεται 5 φορές πριν πάει στα ηχεία. Η παραμόρφωση που βγαίνει τελικά λοιπόν, θα είναι 5x0,5=2.5% συν την παραμόρφωση από τον τελικό ενισχυτή.

Αν ο προενισχυτής είναι παθητικός, τότε δεν έχει καθόλου παραμόρφωση το σήμα που φεύγει από αυτόν, και άρα έχουμε μόνο παραμόρφωση από την πηγή (0,1x5=0,5%) και την παραμόρφωση τον τελικό ενισχυτή.

(Τα παραπάνω νούμερα είναι φανταστικά)

Κάνε το εξης τεστ. Άνοιξε τα μηχανίματα που έχεις και βάλε τον ενισχυτή σου σε ενεργητική προενίσχηση και χωρίς να παίζεις τίποτα (βασικό αυτό), άνοιξε το volume στο τέρμα και κόλα το αφτί σου στα ηχεία. Μετά κατέβασε το volume και βάλ' τον σε παθητική προενίσχυση και κάνε το ίδιο όπως και πριν. Θα δεις ότι στην ενεργιτική προενίσχυση, το φύσιμα που ακούγεται από τα ηχεία είναι αρκετά μεγαλύτερο, ενω στην παθητική το ποιό πιθανό είναι να μην ακούγεται τίποτα.

Reaction score
19
Και κάνε και το εξής, για να μπορέσεις να κρίνεις αντικειμενικά μόνος σου τις διαφορές. Άφησε για 3-4 εβδομάδες τον προενισχυτή σου σε παθητική προενίσχυση, χωρίς να τον πας σε active καθόλου, ούτε για ένα δευτερόλεπτο που λέει ο λόγος. Μετά τις 4 εβδομάδες, άλλαξε και πήγαινέ τον σε active....

Καλή συνέχεια και καλοάκουστος

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Απάντηση: Creek Audio Destiny

Οι διαφορές που ακούς στην ενεργητική προενίσχυση, έχουν να κάνουν μάλον με το γεγονός ότι ακούγονται όλα ποιό δυνατά.

Λογικά όμως, στην παθητική προενίσχυση έχεις καλύτερο ήχο, γιατί όταν ενισχύεις ένα σήμα, ενισχύεις και όλες τις ατέλιες που έχει.
Η παθητική προ ενίσχυση θέλει τρομερή προσοχή. Η υποβάθμιση της ηχητικής ποιότητας είτε λόγω της αυξημένης εμπέδησης εξόδου της πηγής, είτε της χαμηλής εμπέδησης εισόδου του ενισχυτή, καραδοκεί. Και προσοχή. Η πτώση της ποιότητας είναι άμεσα ακουστή. Ουσιαστικά η απόκριση συχνότητας της συσκευής δεν θα είναι πλέον ευθεία. Θα καμπυλώνει έντονα σε κάποιο ή και στα δύο άκρα του ακουστού φάσματος. Αυτό μεταφράζεται συνήθως σε υποτονικές χαμηλές ή/και σε ασθενή πρίμα.

Διάβασε εδώ σχετικά: http://www.dact.com/html/passive_preamp.html

Ποιο ασφαλής, αλλά κοστίζει, είναι η χρήση μετασχηματιστών στους παθητικούς προ ενισχυτές.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.156
Members
38.417