Κώστας Φ.
Truth hurts. Here's a teddy bear.
- Μηνύματα
- 8.978
- Reaction score
- 895

"Στο εσωτερικό της συσκευής, τώρα, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα πολύ “γεμάτο” σασί. Ο Creek είχε αναφέρει στην συνέντευξή του ότι ο Destiny θα ήταν πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος αν δεν χρησιμοποιούσε SMD και η εικόνα του κυκλώματος τον δικαιώνει. Μια από τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε σχέση με παλαιότερα και μικρότερα μηχανήματα είναι η χρήση της αρχιτεκτονικής dual mono. Χρησιμοποιήται ένας μεγάλος δακτυλιοειδής μετασχηματιστής των 300VA, αλλά εντελώς διαχωρισμένα κυκλώματα ανόρθωσης, με διόδους Schottky για μεγάλα ρεύματα (Β10100) και δέκα πυκνωτές των 2.200μF ανά κανάλι. Όπου χρειάζεται (για παράδειγμα στον προενισχυτή) υπάρχουν τοπικές σταθεροποιήσεις.
Ένα σημείο έντονης διαφοροποίησης του Destiny σε σχέση με αυτό που θα θεωρούσε κανείς ως τυπικό ολοκληρωμένο ενισχυτή της κατηγορίας τιμής είναι το στάδιο εξόδου. Ο ανύποπτος, ανακαλύπτει ότι κάθε κανάλι χρησιμοποιεί τέσσερις ημιαγωγούς σε τοπολογία push-pull, πολωμένους (προφανώς) σε τάξη ΑΒ, ότι οι ημιαγωγοί αυτοί είναι mosfets αλλά όχι συμπληρωματικοί, αφού και οι τέσσερις είναι τύπου N! Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Η τοπολογία αυτή αποτελεί κοινή πρακτική για την Creek από το 1993 και βασίζεται σε ένα σχέδιο του Alex Nikitin (ο οποίος με την σειρά του φαίνεται να εμπνεύστηκε από ένα αντίστοιχο κύκλωμα σε τάξη Α, με διπολικούς ημιαγωγούς npn, που είχε δημοσιεύσει ο John Linsley Hood το 1969 στο Wireless World). Η ιδέα πίσω από τις τοπολογίες αυτές είναι η διατήρηση ενός είδους ενεργού εξαρτήματος (εδώ χρησιμοποιούνται τα 76639P της Fairchild, τα οποία παρά το μικρό τους περίβλημα, ΤΟ-220, μπορούν να άγουν μέχρι 50Α) καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν μικροδιαφορές τόσο μεταξύ των διπολικών npn και pnp όσο και μεταξύ των FETs καναλιού Ν και καναλιού P.
...
Ο τελικός ενισχυτής συνοδεύεται από έναν προενισχυτή ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει είτε ως παθητικός, με μοναδικό εξάρτημα τον εξασθενητή του σήματος εισόδου, ένα ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο της Alps, είτε ως ενεργός, με μεταβλητό μάλιστα κέρδος (3,6,9dB) επιλεγόμενο από έναν διακόπτη που βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής. Το ενεργό κομμάτι του προενισχυτή είναι σχεδιασμένο γύρω από έναν διπλό τελεστικό OPA2604 της Burr Brown ανά κανάλι. Ένα ενδιαφέρον κομμάτι του Destiny είναι και το τμήμα ελέγχου του. Αυτό είναι σχεδιασμένο γύρω από έναν μικροελεγκτή της Microchip (PIC18F448) ο οποίος εκτός των κλασικών λειτουργιών (όπως η επιλογή εισόδων μέσω ελέγχου των αντίστοιχων ηλεκτρονόμων) “τρέχει” και ένα φρεσκοσχεδιασμένο σύστημα προστασίας. Κατά τον ίδιο τον Michael Creek το σύστημα αυτό παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο μερικές βασικές παραμέτρους του κυκλώματος (εμφάνιση τάσεων dc στην είσοδο και την έξοδο, θερμοκρασία των ημιαγωγών ισχύος και clipping) και επιδρά αμέσως μόλις κάτι δεν πάει καλά. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο ενισχυτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια πολύ πιο κοντά στα όριά του.
...
Τελικώς...
...φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με έναν από τους καλύτερους ολοκληρωμένους ενισχυτές στην μεσαία και άνω κατηγορία τιμής! Ο Destiny είναι μια σχεδίαση που δεν θα την χαρακτήριζα απλώς προσεγμένη αλλά, περισσότερο, εμπνευσμένη: Στηρίζεται σε εμπειρία ετών και έχει πίσω της μια σειρά από επιτυχημένους προγόνους, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα χωρίς περιττές οικονομίες και απευθύνεται -προφανώς- σε σοβαρούς χρήστες που θέλουν να επενδύσουν σε μια συσκευή που θα χρησιμοποιούν για χρόνια και θα την ευχαριστηθούν. Τελικώς, ο Michael Creek είχε δίκιο: είναι χωρίς αμφιβολία ο κορυφαίος ολοκληρωμένος της εταιρίας και αυτό σημαίνει -βεβαίως- πολλά!"
Full Review: avmentor.gr


