Dirac Live

vasilisnt

Golden Boy!
Μηνύματα
2.111
Reaction score
2.750
Καλησπέρα Βασίλη , έχω τον ίδιο Nad. Οι τελευταίες εκδόσεις του Dirac είναι προβληματικές όσον αφορά το volume των Nad επισήμως αναγνωρισμένα από το ίδιο το Dirac Live . Είχα και εγώ προβλήματα με την ένταση , πότε έπαιζε 10db πάνω από το of , πότε 10db κάτω από το of ,προτείνουν την τελευταία σταθερή έκδοση η οποία είναι η 3.4.4

Μπορείς να την κατεβάσεις από εδώ
Με αυτή την έκδοση δεν είχα απολύτως κανένα πρόβλημα. Σε απευθείας σύγκριση on of του Dirac η διαφορά στην ένταση δεν είναι τόσο σημαντική όσο αναφέρεις .
Αναλόγως βέβαια και τα φίλτρα που εφαρμόζονται μετά το calibration.
Κατέβασε την Nad Osd εφαρμογή , υπάρχει σε iPhone και android , είναι third party από έμπειρο χρήστη του ενισχυτή μας , ότι καλύτερο κυκλοφορεί καμία σχέση με τα επίσημα ξεπερασμένα apps , μπορείς να αλλάζεις τα slots του Dirac ταχύτατα , ιδανικό για συγκρίσεις.
Βάλε εάν μπορείς ένα screenshot με τη μέτρηση του Dirac με τα target curves.
ευχαριστω για την βοηθεια, θα το προσπαθησω και θα επανελθω
 

Μηνύματα
684
Reaction score
1.284
Dirac Live οδηγός

Umik 1 και ένα Laptop.
Πριν κάνουμε το οτιδήποτε βλέπουμε στο κάτω μέρος του μικροφώνου τον σειριακό αριθμό του .
Μπαίνουμε στο site της εταιρίας και κατεβάζουμε το calibration file , μοναδικό για κάθε mic.

Για το Umik εδώ

Μπαίνουνε στο site της Dirac Live και κατεβάζουμε την πιο πρόσφατη σταθερή έκδοση .
Την στιγμή που γράφω η μοναδική έκδοση που έχει λυμένα όλα τα προβλήματα για όλους τους κατόχους avr που υποστηρίζουν το Dirac είναι η 3.4.4 .
Την κατεβάζετε από εδώ .

( στο κάτω μέρος τις σελίδας του παραπάνω link αναφέρονται “known issues” για κάθε έκδοση και κάθε ομάδα ενισχυτών)

Ανοίγουμε την εφαρμογή προσθέτουμε το calibration file στο μικρόφωνο που θα χρησιμοποιήσουμε , προχωράμε στη επιλογή του και procceed to volume calibration.
Προσοχή πριν ξεκινήσουμε , αριστερά στην οθόνη εάν έχουν γίνει, φαίνονται παλιά calibration filters. Αποεπιλέγουμε τα πάντα πριν ξεκινήσουμε .

Dirac117.jpg


Προχωράμε στο μενού όπου πρέπει να ρυθμίσουμε το gain του mic και τις εντάσεις των ηχείων.

Βλέπουμε ότι το μικρόφωνο (2) μετράει ήδη το noise floor του χώρου . Σε ένα τυπικό σαλόνι είναι -45 με -50db .
Η μέτρηση θέλουμε να είναι τουλάχιστον 25db παραπάνω από το noise floor του δωματίου , δεν θέλουμε ο αλγόριθμος να μπερδέψει κατά τη διάρκεια των μετρήσεων το subwoofer με το μοτέρ του ψυγείου .

volume-calibration-preparation.png



Πατάμε play (3), (4) σε κάθε ένα ηχείο ξεχωριστά , αφήνουμε τις τιμές να σταθεροποιηθούν στη συνέχεια ανεβάζουμε το master volume (2) από τη μπάρα αριστερά μέχρι οι ενδείξεις των ηχείων να γράφουν -20 με -10 dbfs , εντάσεις ικανές να έχουμε ασφαλείς μετρήσεις τόσο για εμάς και τους γύρω μας όσο και για το Dirac έτσι ώστε να αποφευχθούν λάθη.

volume-calibration-level-speakers.png




Το κάθε ηχείο έχει ξεχωριστή μπάρα έντασης που μας δίνει την δυνατότητα μεταβάλλοντας τη να φέρουμε τα όλα τα ηχεία σε περίπου ίδια ένταση κατά τη διάρκεια των μετρήσεων.

Οι επιλογές μας εδώ ξανά λέω έχουν αντίκτυπο μόνο στην ένταση των μετρήσεων και όχι στις τελικές επιλογές που θα κάνει το Dirac για το volume των ηχείων .

Ξεκινάμε με τη μπάρα όλων των ηχείων πάνω πάνω στο 0 . Βρίσκουμε το πιο ήσυχο ηχείο , συνήθως είναι ένα πιο μακρινό - μικρό surround η ένα Atmos, στο παραπάνω παράδειγμα είναι το (2) Ηeight 1 L, σημειώνουμε την ένταση του και κατεβάζουμε τις μπάρες σε όλα τα υπόλοιπα ηχεία εκτός του Subwoofer έτσι ώστε να παίζουν όλα ίδια ένταση. Μη τρελαίνεστε δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς . Ένα πάνω ένα κάτω δεν αλλάζει κάτι .

Το subwoofer μιας και συνήθως έχει εξωτερική ενίσχυση με αυτόνομο gain knob μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας.
Προσωπικά επιλέγω να γυρνάω το knob όσο χρειαστεί έτσι ώστε να παίζει 5-6db παραπάνω από τα υπόλοιπα ηχεία αποφεύγοντας πιθανότητα ψηφιακού clipping σε περίπτωση που το είχαμε ρυθμίσει χαμηλά και ο ενισχυτής έδινε volume με θετικό πρόσημο .
Θέλουμε να το κόψει ιδανικά από -3 με -8db.

Οπότε στο interface του Dirac τώρα όσον αφορά τις μετρήσεις μας καταλήγουμε τα ηχεία να έχουν παρόμοιες εντάσεις όλα πέραν του sub και προχωράμε με τις θέσεις μέτρησης .

Επιλογή ομάδας μετρήσεων .
Dirac119.jpg


Εδώ να πω ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι θα επιλέξουμε , ο αλγόριθμος δεν λειτουργεί διαφορετικά εάν επιλέξεις την wide θέση ή την tightly focused. Απλά η wide σου ανοίγει παραθυράκι για περισσότερες θέσεις μέτρησης .
Σε ένα τυπικό σαλόνι με έναν καναπέ οι 9 μετρήσεις που σου ξεκλειδώνει η tightly focused επιλογή ίσως να είναι αρκετές ίσως και όχι.

Επανειλημμένες προσπάθειες μου έδειξαν ότι οι περισσότερες μετρήσεις μπορεί να μην φτιάχνουν μια φαινομενικά τέλεια απόκριση πλάτους στην κυρίως θέση αλλά προσπαθούν να διορθώσουν το σύνολο του χώρου σε πολλαπλές θέσεις , βάζοντας λίγο νερό στο κρασί στα προβλήματα της κάθε μιας ξεχωριστά ενώ μειώνει αποτελεσματικότερα την επίδραση την πρώτων ανακλάσεων σε βάρος της άμεσης ενέργειας των ηχείων .

Αναφέρω ότι το interface του Dirac σου παρουσιάζει στην οθόνη ενδεικτικά κάποιες θέσεις μέτρησης.

Έχουν σχεδιαστεί έτσι για ευκολία των νέων χρηστών, στην πραγματικότητα το Dirac πέρα από την πρώτη και κεντρική μέτρηση δεν ενδιαφέρεται ούτε υπολογίζει εάν οι επόμενες μετρήσεις είναι στο σημείο που υποδεικνύει η οθόνη.
Μπορεί να επιλέξεις ότι μετράς πάνω δεξιά αλλά στην πραγματικότητα να έχεις βάλει το mic πίσω κάτω και αριστερά και πίσω , δεν θα αλλάξει τίποτα.
Οι αποστάσεις υπολογίζονται από την πρώτη μέτρηση στο κέντρο ,οι υπόλοιπες μετρήσεις είναι βοηθητικές στην πρώτη κεντρική μέτρηση .
Ο αλγόριθμος θέλει να δει εάν και κατά πόσο επαναλαμβάνονται οι βυθίσεις και οι κορυφές με σκοπό να υπολογίσει τους ίδιο ρυθμούς του χώρου και να προσπαθήσει να βελτιώσει ότι βελτιώνεται χωρίς να προσπαθήσει να διορθώσει προβλήματα που δεν λύνονται με eq.
Όσες περισσότερες μετρήσεις κάνουμε τόσο λιγότερο το Dirac Live θα επέμβει στο σύστημα σας , τόσο πιο χαλαρά θα είναι τα φίλτρα που θα εισαχθούν.
Όσες λιγότερες οι θέσεις που θα μετρήσουμε τόσο πιο αυστηρή διόρθωση θα κάνει με χρήση περισσότερων φίλτρων, τόσο μεγαλύτερη “ψηφιακίλα” θα ακούσετε.

Ξεκινούν οι μετρήσεις .
1)Φροντίζουμε σε όλες τις θέσεις που θα πάρουμε μετρήσεις το μικρόφωνο να έχει οπτική επαφή με όλα τα ηχεία .
Αυτο που θέλω να πω είναι , μη πάτε και το χώσετε κάτω από καμία καρέκλα πίσω από τον καναπέ.

2)Βάζουμε το μικρόφωνο στην κεντρική θέση ακρόασης dead center εάν γίνεται, εκεί που είναι το κεφάλι μας και σε ύψος ανάμεσα από τα μάτια μας και παίρνουμε την πρώτη μέτρηση.

3)Προσωπικά μετά από αρκετό χρόνο που έχω ξοδέψει με το Dirac και πολύωρες προσπάθειες ισοσταθμισης στο αλλά και μελέτης κατέληξα ότι είναι καλύτερα να μην ακολουθήσουμε τις θέσεις μέτρησης που μας υποδεικνύει το Dirac στην οθόνη .
Αυτές τις θέσεις όπως προ είπα τις έφτιαξαν έτσι για να βοηθούν τους αρχάριους χρήστες . Προτιμώ να ακολουθώ τις αρχικές original προ ετών οδηγίες μετρήσεων του Dirac τότε που ήταν λιγότερο commercial.

4)Ο βασικός κανόνας είναι ένας, αποστάσεις ανάμεσα από τις θέσεις μέτρησης να είναι τουλάχιστον 40 εκατοστά και πάντα όλες οι μετρήσεις να είναι σε διαφορετικό πλάτος μήκος και ύψος ,όπως τα παρουσιάζει εδώ πολύ όμορφα η storm audio , άμεσοι συνεργάτες με το Dirac Live .
Όπως έχουν πει και οι ίδιοι στα συστήματα που καλούνται να καλιμπράρουν χρησιμοποιούν την μέθοδο που περιέγραψα και όχι αυτό που υποδεικνύει επίσημο interface του Dirac.


Storm Dirac PositioningC.jpg



Βλέπετε ότι οι φαινομενικά ακανόνιστες θέσεις μέτρησης , έχουν μια κάποια συμμετρία, προσπαθήστε να ακολουθήσετε την αναλογία αποστάσεων σε όλους τους άξονες όπως φαίνεται στην εικόνα.

Εάν δεν τηρηθεί μια σχετική συμμετρία ( δεν μιλάμε για ακρίβεια χιλιοστού μην τρελαίνεστε ) υπάρχει περίπτωση ένα ηχείο να δεχτεί αχρείαστη διόρθωση.

Παράδειγμα: στο χώρο μου ο καναπές σχήματος Γ , έχει στην αριστερά πλευρά προέκταση κρεβάτι κοντά στον τοίχο, εκεί κάθονται διάφορα μέλη της οικογένειας επειδή βολεύονται. Στην αντίστοιχη δεξιά πλευρά του χώρου δεν υπάρχει κάποια θέσει ακρόασης.

Εάν μετρήσω μόνο εκείνη την θέση λοιπόν 50 εκ από το αριστερό surround χωρίς να μετρήσω στην αντίστοιχη θέση δεξιά , τότε το Dirac θα ρίξει αρκετά την καμπύλη του αριστερού surround.

Πολύ καλά θα κάνει επειδή μαζί με την κεντρική θέση, υπολογίζει και τον άνθρωπο που θα κάθεται τέρμα αριστερά , προσπαθεί να βάλει νερό στο κρασί και των δυο θέσεων έτσι ώστε να μην βουίζει το αριστερό surround στο αυτί αυτού που κάθεται στο κρεβάτι αλλά ούτε και να μη το ακούει καθόλου αυτός που κάθεται στο κέντρο.
Αυτές είναι λύσεις ειδικής ανάγκης , οι ενισχυτές δίνουν επιλογή για τουλάχιστον τρία slot Dirac.

Προσωπικά έχω
1) μια με 17 μετρήσεις σε όλο το δωμάτιο όταν βλέπω ταινίες με κόσμο,
2)μια 9 μετρήσεις για ακρόαση μουσικής με σε υψηλές εντάσεις μόνος μου και
3)μια με προσαρμοσμένο target curve με σκοπό την διατήρηση της ισορροπίας για ακρόαση σε χαμηλές εντάσεις.

Κατεβάζετε τα δημοφιλή target curves βασισμένα στην έρευνα της γνωστής μας Harman από εδώ προσαρμόζοντας χειροκίνητα την απόσβεση στις υψηλές συχνότητες σύμφωνα με την απόκριση του δωματίου σας.

Κατεβάζετε το δημοφιλές target curve της NAD από εδώ

Σε πολυκάναλο σύστημα με χρήση subwoofer Δεν εμπιστευόμαστε το νέο auto target curve του Dirac , προσοχή δεν μιλάω για το default target curve.
To νέο auto target curve που το εμφανίζει ως προεπιλογή κάνει εκτιμήσεις για τα βέλτιστα target curves ανά ομάδα ηχείων σύμφωνα με τις αποκρίσεις τους στο χώρο μας.
Φαινομενικά χρήσιμο αλλά επιλέγει να προτείνει διαφορετικά target curves ανά ομάδα ηχείων δημιουργώντας ανισορροπίες.
Στην δεξιά στήλη με τις ομάδες ηχείων στο πάνω μέρος επιλέγουμε το τετραγωνάκι με τον κύκλο στην μέση για να μπούμε στο γνωστό κλασικό περιβάλλον επιλογής target curve.
Inkedauto target curve_LI.jpg


Φυσικά εάν επιλέξουμε να γίνει εισαγωγή εξωτερικής target curve είτε επεξεργασία της default την φορτώνουμε σε όλα τα ηχεία. Όταν λέω ηχεία αναφέρομαι φυσικά και στο(α) subwoofer, το αναφέρω προς αποφυγή παρανοήσεων.

Έμπειρα μέλη του site έχουν αναφερθεί διεξοδικά μέχρι πόσο ψηλά είναι σωστό να εισάγονται φίλτρα, και τι πρέπει να κάνουμε εάν δεν ικανοποιούμαστε.

Κλείνοντας, το Dirac δεν είναι πανάκεια, όσο περισσότερο το βοηθήσεις πριν τις μετρήσεις τόσο περισσότερο θα σε ανταμείψει με τα αποτελέσματα του.
Σωστή , στρατηγική τοποθέτηση ηχείων σε συνδυασμό με περιποίηση χώρου κάνουν μαγικά.
 
Last edited:


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.477
Μηνύματα
2.941.688
Members
38.187
Νεότερο μέλος
kotsos134
Top