- Reaction score
- 12.324
Άρα, σωστά δεν το έχω πιάσει κι εγώ; Δηλαδή, το νόημα είναι το ίδιο. Για να λειτουργήσει σωστά ο διαχυτής χρειάζεται να είναι μεγάλες οι αποστάσεις μεταξύ αυτού και του ηχείου, καθώς και μεταξύ αυτού και της θέσης ακρόασης, κατά 3λ όπως λες ( χονδρικά, το 1.4 μέτρο που είπα εγώ, κάτι που διάβασα στο παρελθόν ). Άρα, αν οι αποστάσεις είναι μικρές, δεν είναι σκόπιμη η χρήση διάχυσης, αφού δεν θα υπάρχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ή έστω, όχι κάτι που να δικαιολογεί την επένδυση σε σχέση με αυτό που πραγματικά μπορεί να κάνει η διάχυση κάτω απο τις ιδανικές συνθήκες χρήσης.Βρε κανένα πρόβλημα.
Αλλά υπάρχει διακριτό κέρδος διάχυσης με την αυξημένη απόσταση.
Πάμε άλλη μια.
Έχεις το ηχείο κοντά στον τοίχο.
Οπότε τα γνωστά, η ενέργεια του ηχείου (άμεση) πέφτει πάνω στον τοίχο, ανακλάται αρκετά κατοπτρικά πίσω στο ηχείο, και οδηγεί σε ακυρώσεις.
Βεβαίως ανακλάται κατοπτρικά και προς εσένα, και γέρνει η εικόνα. Έχεις δευτερεύουσα ισχυρή πηγή ήχου αυτή του τοίχου.
Βάζεις διαχυτή πάνω στον τοίχο. Δίνεις λοιπόν ένα μοτίβο διασποράς στην ανάκλαση. Πολύ ωραία.
Σε πολύ μικρή απόσταση όμως, η ανακλουμενη ενέργεια από το διαχυτή είναι μεγάλη, και συνεχίζει να πηγαίνει και προς το ηχείο, άρα συνεχίζει να προκαλεί ακυρώσεις.
Αν τώρα η απόσταση αυτή μεγαλώσει, λόγω του μοτίβου διασποράς της διαχυτικης διάταξης, θα μειωθεί η ισχύς της ενέργειας που ανακλάται από το διαχυτή προς το ηχείο, και δεν θα υπάρχει κατ ουσίαν καμία ακύρωση.
Δηλαδή στην πρώτη περίπτωση, εσύ στη θέση ακρόασης ναι μεν δεν προσλαμβάνεις σημαντική ενέργεια κατοπτρικά της έμμεσης, διότι έχεις διαχυτή και απέχεις πολύ από αυτόν, άρα έχει πέσει η στάθμη της έμμεσης λόγω της διασποράς του διαχυτη, ωστόσο το ηχείο θα προσλαμβάνει ισχυρή σχεδόν κατοπτρικη ανάκλαση από τον διαχυτη, άρα θα ακούς ξεκάθαρα την τονική αλλοίωση που προκαλεί η έμμεση πάνω στο ηχείο.
Στην δεύτερη περίπτωση, η έμμεση δεν προκαλεί τονική αλλοίωση στο ηχείο. Δηλαδή βλέπει και το ηχείο διαχυτικη διάταξη, και εσύ.
Στην πρώτη το ηχείο βλέπει ανάκλαση και συ βλέπεις διαχυση.