Hi End, Hi Fi που είναι η μαγεία?...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Νομίζω (νομίζω λέω), ότι στο τσαρδί μου έχω ένα σχετικά καλό μουσικαντήρι. Τουλάχιστον για τα δικά μου μέτρα και βέβαια όσων το έχουν ακούσει.

Το Σάββατο που μας πέρασε, είχα την τιμή να φιλοξενήσω για λίγες ώρες δύο καλούς φίλους. Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι το σύστημά μου, άρεσε και σε αυτούς. Φυσικά ο καθένας έχει κάποιες παρατηρήσεις να κάνει και αυτό είναι θεμιτό και πολύ δημιουργικό. Το θέμα μας δεν είναι αυτό όμως.

Σε ένα διάλειμμα μεταξύ των ακροάσεων, ο ένας μου είπε το εξής πολύ σημαντικό:
- Ρε συ Νίκο, ακόμη δεν έχω ακούσει ένα σύστημα που να με συνεπάρει, να με συγκινήσει, ΝΑ ΜΕ ΜΑΓΕΨΕΙ τόσο ώστε να πω ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό.

Πολύ καλή παρατήρηση.
Προσωπικά λοιπόν, νομίζω ότι καμία μαγεία και καμία συγκίνηση δεν μπορεί να προκύψει από ένα σύστημα. Αφ' ενός διότι δεν είναι δυνατόν μια κονσέρβα να βγάλει αυτό που βγάζει ένα όργανο που παίζει δίπλα σου και αφ΄ετέρου διότι, η μαγεία δεν είναι στις μηχανές αλλά στην μουσική.

Συνειδητοποιώντας το παραπάνω, καταλήγει εύκολα κανείς ότι η μαγεία είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας. Αλλιώς αισθάνεται κάποιος ακούγοντας κλασική μουσική και αλλιώς ακούγοντας μια ροκιά. Ότι άκουσμα συγκινεί έναν άνθρωπο, δεν είναι απαραίτητο να συγκινεί και τον διπλανό του. Για παράδειγμα εγώ τρελαίνομαι για ιταλική όπερα, ενώ ο παραπάνω φίλος την βρίσκει φαρσοκωμωδία...

Αν το καταλάβουμε αυτό, δεν θα είναι όλα πολύ πιο ωραία? Αν το καταλάβουμε αυτό δεν θα δούμε πιο εύκολα τον στόχο μας, τον λόγο για τον οποίον κάνουμε όλες αυτές τις ταρζανιές, ξοδεύουμε τόσο χρήμα και κάνουμε τα σπίτια μας αγνώριστα, γεμίζοντάς τα μηχανήματα? Ένα καλό σύστημα αρκεί για να ακούσεις τα πάντα ευχάριστα. Ακούγαμε τόσες ώρες, είπε ο φίλος, σε πολύ υψηλές εντάσεις και ούτε που ένιωσα μιαν ενόχληση. Αρκεί όμως αυτό για να μου αρέσει και η μουσική? Να με συνεπάρει, να με... μαγέψει?

Τι λέτε?

...

Reaction score
10
Xμμμμ.....Με προβληματισες, παρολα αυτα πιστευω οτι εχω ακουσει δυο συστηματα που θα μπορουσα να πω οτι δεν μπορουσα να ζησω χωρις αυτα. Που θα εκανα πολλες θυσιες για να μπορουσα να τα αποκτησω. Μαλιστα το ενα ηταν και σε πολυ λογικη τιμη. Το αλλο ξεφευγε λιγο. Αλλα οταν ακουσεις κατι τετοια παιρνεις κουραγιο για να συνεχισεις.

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Hi End, Hi Fi που είναι η μαγεία?...

Xμμμμ.....Με προβληματισες, παρολα αυτα πιστευω οτι εχω ακουσει δυο συστηματα που θα μπορουσα να πω οτι δεν μπορουσα να ζησω χωρις αυτα. Που θα εκανα πολλες θυσιες για να μπορουσα να τα αποκτησω. Μαλιστα το ενα ηταν και σε πολυ λογικη τιμη. Το αλλο ξεφευγε λιγο.
...
Τελικά....έζησες ? :142:

Reaction score
10
Mωρε εζησα, απλα μερικες φορες με στοιχιωνει αυτη η φωνη του Σαββοπουλου τα βραδια...χαχαχαχαχ

Reaction score
23
Μιχάλη, κουράγιο, ξεκίνα τις οικονομίες. Ο αγώνας συνεχίζεται, ο δρόμος για την Ιθάκη είναι μακρύς…
Πλάκα κάνω, ο καθένας βάζει τα στανταρ που θέλει και πορεύεται…

Νίκο, έτσι είναι τα πράγματα. Πολλές φορές, ορμόμενοι από παραινέσεις τρίτων, καλοθελητών η μη, οι περισσότεροι χάνουν την αίσθηση του μέτρου και στο τέλος η κατάληξη είναι να κλείνουν τα μηχανήματα. Γιατί στην ουσία δεν ξέρουν τι ψάχνουν.
Αρκεί να μην γίνει κανείς πουρέινζερ μέχρι να βρει το δρόμο του.
Αλλά από την άλλη, αυτά έχει το χόμπι…

Reaction score
0
Απάντηση: Hi End, Hi Fi που είναι η μαγεία?...

Ως ένας εκ των δύο καλών φίλων στους οποίους αναφέρεται ο Νίκος ,που είχα την ευκαιρία να ακούσω το σύστημα του το Σάββατο βράδυ , οφείλω να πω κατ' αρχήν ότι το σύστημα του μου άρεσε πολύ . Ισορροπημένο , δεν τσίριξε , ούτε φώναξε , ούτε στιγμή σε κανένα πρόγραμμα . Η τεράστια σε διαστάσεις στερεοφωνική εικόνα συντελεί ομολογουμένως στον "μεγάλο" ηχο , που παίρνεις από αυτά τα ηχεία και που περιμένεις να πάρεις βλέποντας το μέγεθος τους . Οι ελάχιστες αντιρρήσεις μας είχαν σχέση κυρίως με την χρήση του subwoofer το οποίο σε ορισμένα προγράμματα , έβγαζε τόσο πολύ χαμηλό που ήταν 'αφύσικο" και εν πάση περιπτώσει σίγουρα όχι μέσα στις προθέσεις του καλλιτέχνη και του παραγωγού ( οι Bad Plus για παράδειγμα , ως πιάνο τρίο , έστω και σύγχρονο , έστω και πραγματοποιούντες απίστευτες διασκευές , σε μη αναμενόμενα κομμάτια - Iron Man των Black Sabbath π.χ- σίγουρα δεν ήθελαν να κουνήσουν τον καναπέ που καθόμασταν :135: ) .

Τώρα , όσον αφορά το ζήτημα της μαγείας που ενδεχομένως θα προερχόταν από ένα σύστημα , έχω να πω , μιά και εγώ είπα την μεγάλη κουβέντα , ότι τουλάχιστον σε εμένα οι μεγάλες προσδοκίες που τόσα χρόνια καλλιέργησαν οι περιγραφές ηχητικών αποδόσεων μηχανημάτων από περιοδικά , από το διαδίκτυο ή από γνωστούς και φίλους , επαϊοντες ή μη , δεν μπόρεσαν σχεδόν ποτέ να βρούν την υλοποίηση τους στον πραγματικό "καθημερινό" κόσμο . Ενδεχομένως να είμαι άνθρωπος που δεν ενθουσιάζεται πιά τόσο εύκολα.

ΥΓ. Και τώρα στο ζουμί της επίσκεψης μου στο σπίτι του Νίκου . Είμαι σίγουρος ότι δεν το ξέρετε , γι αυτό και ήρθε η ώρα να το μάθετε . Ο Τσαρουχάς είναι χαϊεντάς :138: . Και στο συμπέρασμα αυτό το οποίο δεν χωρά αμφισβήτηση , κατέληξα ρίχνοντας μιά ματιά στην δισκοθήκη του . Γενικώς χαϊεντάδικα πράγματα . Κλασσική χωρίς Βάγκνερ , Χάρυ Τζέϊμς , Πασπαλά , κάτι τύποι που έπαιζαν ένα ούτι και ένα μπάσσο , "λάτιν" , κουβανέζικα , Jathinta και δεν συμμαζεύεται . Πάλι καλά που , εν μέρει προϊδεασμένος από άλλες φορές που τα είπαμε με τον Νίκο , πήγα σπίτι του εφοδιασμένος με πολλά δισκάκια . :144: ( Μόνη του ελπίδα ο συμπαθέστατος γιόκας του , ο Ηλίας , που μάλλον αρέσκεται σε καλύτερα ακούσματα )

Χωρίς πλάκα τώρα , ήταν μιά ευχάριστη βραδιά .

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.817
KAI ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΚΑΙ ΗΧΕΙΑ ΤΗς ΠΡΟΚΟΠΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Attachments

Reaction score
0
Μπραβο παιδια που περασατε καλα!!!
Να κανω μια ερωτηση θελω μονο σχετικα με το μπασο που λεει ο Δημητρης.
Επειδη και εμενα τα ηχεια μου παραγουν αφθονο μπασο ειναι ωρες ωρες που με κανουν να αναρωτιεμαι αν ετσι ειναι γραμμενο το δισκακι ή ο Ερμης "αναλαμβανει δικες του πρωτοβουλειες " !!!!

Σε αλλα δισκακια ομως ψαχνω γυρω γυρω το σπιτι να δω απο που ηεφυγε το μπασο και δεν το βρισκω!!!

Μηπως μερικα δισκακια τα γραφουν με βαση τον μεσο ορο και η πληροφορια του υπερβολικου μπασου υπαρχει ,αλλα τα πιο πολλα ηχεια δεν μπορουν να την αναπαραξουν????
ή φταιει το ηχειο????

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Mωρε εζησα, απλα μερικες φορες με στοιχιωνει αυτη η φωνη του Σαββοπουλου τα βραδια...χαχαχαχαχ
Γειά σου ρε Μιχάλη!
Κάτσε να σου πει την άποψή του ο Ντοκ για τον Σαββόπουλο και θα χάσεις πάσα ιδέα. Αντί να σε στοιχειώνει θα αρχίσεις να του ρίχνεις μπινελίκια. :114:

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Re: Απάντηση: Hi End, Hi Fi που είναι η μαγεία?...

Τώρα , όσον αφορά το ζήτημα της μαγείας που ενδεχομένως θα προερχόταν από ένα σύστημα , έχω να πω , μιά και εγώ είπα την μεγάλη κουβέντα , ότι τουλάχιστον σε εμένα οι μεγάλες προσδοκίες που τόσα χρόνια καλλιέργησαν οι περιγραφές ηχητικών αποδόσεων μηχανημάτων από περιοδικά , από το διαδίκτυο ή από γνωστούς και φίλους , επαϊοντες ή μη , δεν μπόρεσαν σχεδόν ποτέ να βρούν την υλοποίηση τους στον πραγματικό "καθημερινό" κόσμο . Ενδεχομένως να είμαι άνθρωπος που δεν ενθουσιάζεται πιά τόσο εύκολα.
Δεν έχεις άδικο Δημήτρη. Ξέρεις τι φταίει?
Φταίει ότι τα ριβιού, αντί να μιλάνε για μηχανές μιλάνε για... τέχνη. Όταν σου μιλάνε για ένα cdplayer λες και μιλάνε για έναν πίνακα ζωγραφικής, όταν έχουμε μπερδέψει τόσο πολύ την βούρτσα με την..., τι να περιμένεις?

...

Reaction score
10
Γειά σου ρε Μιχάλη!
Κάτσε να σου πει την άποψή του ο Ντοκ για τον Σαββόπουλο και θα χάσεις πάσα ιδέα. Αντί να σε στοιχειώνει θα αρχίσεις να του ρίχνεις μπινελίκια. :114:

...
Για πες για πες.....Μπας και το ξεπερασω.....:114:

Reaction score
1.844
Απάντηση: Hi End, Hi Fi που είναι η μαγεία?...

Αποδεικνύεται ξανά πως το αναμενόμενο νιρβάνα, δεν μπορεί να προέρχεται απο το επίπεδο των μηχανών, αλλά απο το περιεχόμενο της εκτέλεσης.
Σε απλά ελληνικά: τραγούδι που δεν σε κάνει να τραγουδάς ή να χορεύεις (σιγανά για να μη γινόμεθα ρόμπαι :142: ) δεν φέρνει το groovie mood.
Γι' αυτό και στις ζωντανές παραστάσεις δίνουν τόσο μεγάλη σημασία οι καλλιτέχνες στη συμμετοχή απο κάτω. Γιατί άμα δεν συμμετέχει το κοινό ξέρουν πως είναι μάπα το πεπόνι. :121:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830

ΥΓ. Και τώρα στο ζουμί της επίσκεψης μου στο σπίτι του Νίκου . Είμαι σίγουρος ότι δεν το ξέρετε , γι αυτό και ήρθε η ώρα να το μάθετε . Ο Τσαρουχάς είναι χαϊεντάς :138: . Και στο συμπέρασμα αυτό το οποίο δεν χωρά αμφισβήτηση , κατέληξα ρίχνοντας μιά ματιά στην δισκοθήκη του . Γενικώς χαϊεντάδικα πράγματα . Κλασσική χωρίς Βάγκνερ , Χάρυ Τζέϊμς , Πασπαλά , κάτι τύποι που έπαιζαν ένα ούτι και ένα μπάσσο , "λάτιν" , κουβανέζικα , Jathinta και δεν συμμαζεύεται . Πάλι καλά που , εν μέρει προϊδεασμένος από άλλες φορές που τα είπαμε με τον Νίκο , πήγα σπίτι του εφοδιασμένος με πολλά δισκάκια . :144: ( Μόνη του ελπίδα ο συμπαθέστατος γιόκας του , ο Ηλίας , που μάλλον αρέσκεται σε καλύτερα ακούσματα )
Τι να περιμένω από κάποιον που ακούει ηλεκτρονική γιαπωνέζικη ψυχεδέλεια και χτυπιέται? Εκείνο το κακόμοιρο το παιδάκι μου, σκιάχτηκε. :137:

Καλά που βάλαμε και λίγο Santana... :114:
Κατά τα άλλα, έχω 4 cd Βάγκνερ, τα κουβανέζικα είπαμε ότι δεν είναι λάτιν και την Jacintha την έχω για τους χαϊεντάδες επισκέπτες... :136::137:

- Πάντως, όντως πέρασα ωραία. Πέραν της παρέας, οι μουσικές επιλογές ήταν ενδιαφέρουσες ακόμη κι αν δεν είναι του γούστου μου. Ίσως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τις εκτιμήσει κανείς σωστά, το μέλλον θα δείξει. Thelonious, Frank και Steely Dan ήταν περισσότερο στα νερά μου. Το δε προφιτερόλ, ανπαίχταμπλ. :615:

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Μπραβο παιδια που περασατε καλα!!!
Να κανω μια ερωτηση θελω μονο σχετικα με το μπασο που λεει ο Δημητρης.
Επειδη και εμενα τα ηχεια μου παραγουν αφθονο μπασο ειναι ωρες ωρες που με κανουν να αναρωτιεμαι αν ετσι ειναι γραμμενο το δισκακι ή ο Ερμης "αναλαμβανει δικες του πρωτοβουλειες " !!!!

Σε αλλα δισκακια ομως ψαχνω γυρω γυρω το σπιτι να δω απο που ηεφυγε το μπασο και δεν το βρισκω!!!

Μηπως μερικα δισκακια τα γραφουν με βαση τον μεσο ορο και η πληροφορια του υπερβολικου μπασου υπαρχει ,αλλα τα πιο πολλα ηχεια δεν μπορουν να την αναπαραξουν????
ή φταιει το ηχειο????
Γειά σου Μιχάλη!
Το μπάσο είναι ωραίο πράμα. Όποιος δεν το έχει, σίγουρα το ψάχνει. Για να είναι κάποιος σίγουρος ότι ακούει την ηχογράφηση και όχι το woofer του ή τον χώρο του, πρέπει να κάνει μια σειρά ενεργειών που ξεκινούν με μετρήσεις. Εγώ τουλάχιστον αυτής της λογικής είμαι. Αν αυτό λυθεί και κάποια εκτέλεση βγάζει κακία, τότε ξέρεις ότι η κακία είναι γραμμένη στο cd. Πλέον, καμία ηχογράφηση δεν μου φαίνεται αυτό που λέμε "τζούφια", ακόμη και χωρίς υποβοήθηση κάτω από τους 35-40 κύκλους. Μερικές έχουν τονισμένες χαμηλές. Η αλήθεια είναι ότι έχω ακόμη μερικά θεματάκια να λύσω στο δικό μου σύστημα επί τούτου και αφορούν στην τοποθέτηση των ηχείων γενικότερα. Πάντως το κακό είναι λίγο και το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο από τη χασούρα, αν θεωρήσει κάποιος ότι υπάρχει χασούρα.

Αν γίνουν οι σωστές ενέργειες, από εκεί και πέρα είναι και λίγο θέμα γούστου, προσωπικής παρέμβασης γενικότερα.

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
KAI ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΚΑΙ ΗΧΕΙΑ ΤΗς ΠΡΟΚΟΠΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
Ρε άντε πάγαινε... :137:

...

Reaction score
3.224
Η μαγεία μπορεί να έρθει και με ένα παλαιό Reel-to-Reel tape.
Πριν μερικούς μήνες άκουσα ένα master tape του 60 που παρέλαβε φίλος μου από Αυστραλία. Η ηχογράφηση δεν ήταν σπουδαία, με τα σημερινά κριτήρια, αλλά ήταν τόσο μαγευτικός ο ήχος και η ερμηνεία των μουσικών που δεν ήθελες να τελειώσει η ταινία.
Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που με κάνουν να αμφιβάλλω για όλες τις υπερβολές του high-end.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.476

(...) Κατά τα άλλα, έχω 4 cd Βάγκνερ, τα κουβανέζικα είπαμε ότι δεν είναι λάτιν... :136::137:

Μμμμ; Τί ακριβώς είναι αυτά τα Κουβανέζικα; Της προκλασικής (Xavier Cugat κλπ.), της κλασικής (Beny More, Celia Cruz), ή της συγχρόνου περιόδου (Ray Baretto, Irakere κλπ.);

Reaction score
13

Μμμμ; Τί ακριβώς είναι αυτά τα Κουβανέζικα; Της προκλασικής (Xavier Cugat κλπ.), της κλασικής (Beny More, Celia Cruz), ή της συγχρόνου περιόδου (Ray Baretto, Irakere κλπ.);
Κωστα τις προαλλες εσπασα πλακα με τον Xavier Cugat.

Κυριολεκτικα !!

Μου εσπασε στα χερια μια "πλακα" των 78 στροφων που ειχα κληρονομησει απο ενα θειο μου συγχωρεμενο, με το "Tico Tico Samba" και την "ορκέστα" του Xavier Cugat.

Μιερδα :141:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830

Αφροκουβανέζικη μουσική, βασισμένη κυρίως στα κρουστά παντός είδους, στην 6χορδη κιθάρα (tres), στην 7χορδη κιθάρα του Segundo (armonico) και στο πιάνο. Εν ολίγοις μου αρέσουν όλα. Παραδοσιακά, son, guaracha, boleros, timba, danzón, rumba, abakua, guajira...

Δεν συμφωνώ ιδιαίτερα με τον διαχωρισμό και προφανώς εγώ αναφέρομαι σε σχετικά σύγχρονους μουσικούς - τραγουδιστές (σχεδόν όλοι πεθαμένοι είναι :137:).
Mercedes/Esperanze Ferrin
Orlando Guerra (Cascarita)
Omara Portuondo
Floricelda/Candida Faez
Juan de Marcos González
Rubén González
Ibrahim Ferrer
Pío Leyva
Manuel "Puntillita" Licea
Eliades Ochoa
Compay Segundo
Oriando "Canchaito" Lopez

Εν ολίγοις, casa de la trova, buena vista, afro cuban all stars. Η μαγεία που λέγαμε... Είσαι για μια ακροασούλα? :126:

...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

....οι μεγάλες προσδοκίες που τόσα χρόνια καλλιέργησαν οι περιγραφές ηχητικών αποδόσεων μηχανημάτων από περιοδικά , από το διαδίκτυο ή από γνωστούς και φίλους , επαϊοντες ή μη , δεν μπόρεσαν σχεδόν ποτέ να βρούν την υλοποίηση τους στον πραγματικό "καθημερινό" κόσμο.
QFT.

....Compay Segundo...
Respect.
Εκτός από Compay (+ Buena Vista) μου αρέσει πολύ και η Cesaria Evora.
Ειδικά το καλοκαίρι ψοφάω για κουβανέζικα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.138
Members
38.415
Νεότερο μέλος
arishonda