I Love 'WAV'

Reaction score
1.188
Απάντηση: Re: I Love 'WAV'

Την νύχτα όμως που κοιμάσαι δεν εμφυλοχωρεί στο νού σου μιά μικρή υποψία ότι μπορεί με τα flac να έχεις 1% απώλεια; Και αν; Γιατί όλο και περισσότερο ακούγεται; Και τότε εκεί που ψάχνουμε για 0,5% βελτίωση έτοιμοι να πληρώσουμε πως χάνουμε το 1% που είναι και τσάμπα;
"Ο εφιάλτης του άρρωστου χαϊφιντελά"¨
:142:
Δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ απολύτως απώλεια. Και αυτό το διαπίστωσα κατά την πρώτη μου επαφή με τα flac αρχεία με τον εξής πολύ απλό τρόπο:

Πήρα ένα .wav αρχείο και το μετέτρεψα σε .flac με 2~3 διαφορετικά προγράμματα που είχα στα χέρια μου. Μετά πήρα το καθένα από τα .flac που είχαν προκύψει από τα διαφορετικά προγράμματα το αποσυμπίεσα μετατρέποντάς το πάλι σε .wav και το συνέκρινα με το αρχικό .wav χρησιμοποιώντας την πολύ απλή εντολή του DOS file compare ως εξής:

C:>fc /b αρχικό.wav τελικό.wav (εμείς οι παλιοί ξέρουμε και λίγο DOS) :109:

Και ω!!! του θαύματος ΟΛΑ τα .wav που είχαν προκύψει από αποσυμπίεση των .flac ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ identical ίδια με το αρχικό.
Δεν είχε αλλαχτεί ούτε ένα τόσο δα μικρούλι bit. :137:

Reaction score
11

Δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ απολύτως απώλεια. Και αυτό το διαπίστωσα κατά την πρώτη μου επαφή με τα flac αρχεία με τον εξής πολύ απλό τρόπο:

Πήρα ένα .wav αρχείο και το μετέτρεψα σε .flac με 2~3 διαφορετικά προγράμματα που είχα στα χέρια μου. Μετά πήρα το καθένα από τα .flac που είχαν προκύψει από τα διαφορετικά προγράμματα το αποσυμπίεσα μετατρέποντάς το πάλι σε .wav και το σύγκρινα με το αρχικό .wav χρησιμοποιώντας την πολύ απλή εντολή του DOS file compare ως εξής:

C:>fc /b αρχικό.wav τελικό.wav (εμείς οι παλιοί ξέρουμε και λίγο DOS) :109:

Και ω!!! του θαύματος ΟΛΑ τα .wav που είχαν προκύψει από αποσυμπίεση των .flac ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ identical ίδια με το αρχικό.
Δεν είχε αλλαχτεί ούτε ένα τόσο δα μικρούλι bit. :137:

Καλά τα λες αλλά φαίνεται πως δεν είναι πάντα έτσι! Ίσως να έχει να κάνει με τον τύπο του όλου setup. Eίναι κάτι που συζητιέται. Κάνε λίγο googling και θα δεις!

:107:

Reaction score
4.619

Καλά τα λες αλλά φαίνεται πως δεν είναι πάντα έτσι! Ίσως να έχει να κάνει με τον τύπο του όλου setup. Eίναι κάτι που συζητιέται. Κάνε λίγο googling και θα δεις!

Ενα ειναι σιγουρο. Οτι αποκλειεται να ακουσεις την παραμικρη διαφορα μεταξυ WAV & FLAC. Σ αυτο μπορει να στοιχηματισουμε. Οποιος αντεχει, ας δοκιμασει!

Reaction score
11

Ενα ειναι σιγουρο. Οτι αποκλειεται να ακουσεις την παραμικρη διαφορα μεταξυ WAV & FLAC. Σ αυτο μπορει να στοιχηματισουμε. Οποιος αντεχει, ας δοκιμασει!
Mα περί αυτού πρόκειται! Λένε ότι ακούνε διαφορές! Μήπως είναι θέμα setup, ρυθμίσεων η κάποιου άλλου παράγοντα; Μήπως αλλού εμφανίζεται το φαινόμενο και αλλού όχι;

:111:

Reaction score
1.188

Οχι βέβαια! Είναι σαν να μου λες ότι αλλού το winrar ή το winzip συμπιέζουν χωρίς καμμία απώλεια, και αλλού χάνουν και μερικά bits στον δρόμο.... Αυτό ΔΕΝ γίνεται.

Reaction score
4.619

Mα περί αυτού πρόκειται! Λένε ότι ακούνε διαφορές! Μήπως είναι θέμα setup, ρυθμίσεων η κάποιου άλλου παράγοντα; Μήπως αλλού εμφανίζεται το φαινόμενο και αλλού όχι;

Παραμυθια της χαλιμας.
Εσυ ακους διαφορες? Προσωπικα το εχω τεσταρει στο παρελθον. Γνωριζω κι αλλους που επισης το εχουν τεσταρει, επισης στο παρελθον. Λες να ξανακανω δοκιμη? Μηπως με το περασμα του χρονου φθειρεται το flac? Αστειο ακουγεται.

Οι μετατροπες οι δικες μου εγιναν με το Ripstation Micro. Παντως ευτυχως ειναι ευκολο να τεσταριστει κατι τετοιο. Ο komst το εξηγησε και απο αλλη πλευρα, που επισης δεν βλεπω τον λογο που να συμβαινει καποιο παρατραγουδο.

Reaction score
11
Απάντηση: I Love 'WAV'

Πάντως εγώ είχα την εμπειρία που περιγράφω στο # 84. Δεν έχει να κάνει με flac βέβαια αλλά με βάζει σε σκέψεις...

Reaction score
1.188

Πάντως εγώ είχα την εμπειρία που περιγράφω στο # 84. Δεν έχει να κάνει με flac βέβαια αλλά με βάζει σε σκέψεις...

Η εμπειρία που αναφέρεις στο post #84 έχει να κάνει με τον τρόπο που κάνουν extract την μουσική πληροφορία τα windows από τα audio CDs σε διαφορετικά drives. Δεν έχει καμμία σχέση με τα flac που συζητάμε εδώ.

Reaction score
11

Η εμπειρία που αναφέρεις στο post #84 έχει να κάνει με τον τρόπο που κάνουν extract την μουσική πληροφορία τα windows από τα audio CDs σε διαφορετικά drives. Δεν έχει καμμία σχέση με τα flac που συζητάμε εδώ.
Δεν είναι θέμα διαφορετικών drives αλλά δρομολόγησης του σήματος.

Στην μία περίπτωση επεμβαίνει ο επεξεργαστής, όπως ακριβώς και στα flac για να αποσυμπιέσει, και στην άλλη, το σήμα πάει στον σκληρό χωρίς παρεμβολές. Για σκέψου το λίγο!

:117:

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Προφανώς και δεν γνωρίζει τα flac διότι τότε θα ήξερε ότι διαθέτουν και εσωτερική tag πληροφορία για τον τίτλο, τον καλλιτέχνη, album, στίχους, εξώφυλλο και πάρα πάρα πολλά άλλα.
Ενώ αντίθετα στα .wav εκτός από τον χώρο που χάσαμε στον δίσκο, χάσαμε και όλη αυτή την πληροφορία και το μόνο που μάς απέμεινε είναι το filename.
Είναι γιατί δεν χρησιμοποιήται Broadcast Wave που είναι το διεθνές πρωτόκολο της EBU και αυτό που θα στηρίζονται όλες οι πληροφορίες στο μέλλον.

Όταν λυθεί το θέμα της χωρητικότητας ( 50% μείωση τιμών κάθε χρόνο τα τελευταία 15 χρόνια για ίδια χωρητικότητα) δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης των Lossless αρχείων.

D

deleted user 10898

Guest
καλα το Broadcast wave ειναι wav με metadata, γιατι η EBU το προτεινει αντι για καποιο συμπιεσμενο μη απωλεστικα?

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.780

[rdoherty]

Για τον ίδιο λόγο, για τον οποίον η βιομηχανία αγοράζει αυτό, και ο τελικός καταναλωτής αυτό.

[/rdoherty]

Reaction score
4

Προφανώς και δεν γνωρίζει τα flac διότι τότε θα ήξερε ότι διαθέτουν και εσωτερική tag πληροφορία για τον τίτλο, τον καλλιτέχνη, album, στίχους, εξώφυλλο και πάρα πάρα πολλά άλλα.
Ενώ αντίθετα στα .wav εκτός από τον χώρο που χάσαμε στον δίσκο, χάσαμε και όλη αυτή την πληροφορία και το μόνο που μάς απέμεινε είναι το filename.
Γενικά.., καλά μου φαίνεται ότι τα λες, αλλά πρέπει να ασχοληθείς πολύ με το "κομπιούτερ" και λιγότερο με την μουσική....:137:
Μου θύμισες ένα φίλο που "αλλάξαμε μουσικές" και όσα αρχεία είχα περάσει χωρίς "τίτλους" δεν τα πήρε... και ας του άρεσαν :111:

Είναι θέμα χαρακτήρα μάλλον..... :138:
γιατί προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ξέρεις τι έχεις στην δισκοθήκη σου και όχι -σα να πας να ακούσεις μουσική στο Metropolis- και να δοκιμάζεις από λίγο το καθένα.., δηλαδή: Λίγα και καλά !!
Έτσι όταν σε μια λίστα του foobar βλέπω πχ. 5 κομμάτια με την ονομασία -track 4- ξέρω στο περίπου ποιο είναι ποιο και ας μην έχω περαιτέρω στοιχεία....(από το χρόνο- το φάκελο κτλ)

Το να έχω πλήρη στοιχεία και να ταξινομώ κατά είδος, έτος ή ζώδιο... μου κάνει ότι θα κάθομαι μπροστά από υπολογιστή.... πράγμα που δεν θέλω όταν ακούω μουσική.

Υ.Γ.
'Ασε που για να ακούσεις μουσική στο εξοχικό πρέπει να κουβαλάς μαζί το λάπτοπ... +
Τα γουάβ τα παίζει και το cdp ! (τα θυμάστε ;))

Reaction score
4

...
... Να υποθέσω πως δε σ' αρέσουν τα τσαλακωτά λινά σακκάκια ε; :116:
Δε μπορώ να σου γιατί δεν φοράω.... :137: - ..θα μπορούσε όμως . .

(το χειμώνα που γίνομαι 40 θα επιτρέπεται επίσημα και το μπλέηζερ οπότε θα κάνω ρηβιού για το θέμα...:414:)

Reaction score
1.188

Γενικά.., καλά μου φαίνεται ότι τα λες, αλλά πρέπει να ασχοληθείς πολύ με το "κομπιούτερ" και λιγότερο με την μουσική....:137:
Μου θύμισες ένα φίλο που "αλλάξαμε μουσικές" και όσα αρχεία είχα περάσει χωρίς "τίτλους" δεν τα πήρε... και ας του άρεσαν :111:
Πολύ κακώς γιατί το WinAmp έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει κομμάτια ακόμα και αν δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο στην διάθεσή του.

γιατί προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ξέρεις τι έχεις στην δισκοθήκη σου και όχι -σα να πας να ακούσεις μουσική στο Metropolis- και να δοκιμάζεις από λίγο το καθένα.., δηλαδή: Λίγα και καλά !!
Έτσι όταν σε μια λίστα του foobar βλέπω πχ. 5 κομμάτια με την ονομασία -track 4- ξέρω στο περίπου ποιο είναι ποιο και ας μην έχω περαιτέρω στοιχεία....(από το χρόνο- το φάκελο κτλ)
Το να έχω πλήρη στοιχεία και να ταξινομώ κατά είδος, έτος ή ζώδιο... μου κάνει ότι θα κάθομαι μπροστά από υπολογιστή.... πράγμα που δεν θέλω όταν ακούω μουσική.
Μόνο αν έχεις τα στοιχεία αυτά μπορείς να επιλέξεις τι θα ακούσεις κάθε φορά. Δηλαδή εσύ τα CD σου τα έχεις χωρίς εξώφυλλα και χωρίς να γράφεις επάνω τι είναι το καθένα; Παίρνεις ένα από την στοίβα και ότι βγει;

Υ.Γ.
'Ασε που για να ακούσεις μουσική στο εξοχικό πρέπει να κουβαλάς μαζί το λάπτοπ... +
Τα γουάβ τα παίζει και το cdp ! (τα θυμάστε ;))
Το CD player ΔΕΝ παίζει .wav Κανένα CD player δεν παίζει .wav
Ολα τα CD players παίζουν Audio CDs
Με την ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ διαδικασία που θα κάνεις τα .wav σου Audio CDs έτσι γίνονται και τα .flac επίσης Audio CD

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.946

Στην μία περίπτωση επεμβαίνει ο επεξεργαστής, όπως ακριβώς και στα flac για να αποσυμπιέσει, και στην άλλη, το σήμα πάει στον σκληρό χωρίς παρεμβολές. Για σκέψου το λίγο!
εσύ σκέψου το λίγο! λες ....μπούρδες! :135::143: (σόρρυ ρε συ, ελπίζω να μη θίχτηκες... βέβαια, έχω πιεί και μια κάσα μπύρες...:140:)

Reaction score
11

εσύ σκέψου το λίγο! λες ....μπούρδες! :135::143: (σόρρυ ρε συ, ελπίζω να μη θίχτηκες... βέβαια, έχω πιεί και μια κάσα μπύρες...:140:)
Θα... θιχτώ άμα δεν μας το εξηγήσεις! Δεν χρειάζεται τώρα φυσικά...

Take your time!

Ευχαριστώ!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.946

η επεξεργαστική ισχύς που χρειάζεται για "αποσυμπίεση" των φλακ είναι από 0,00001% έως 0,00002%, κι αυτό αν έχεις ρυθμίσει το BIOS να κατεβάζει συχνότητα η CPU για λόγους οικονομίας κατανάλωσης...:126:

και στο κάτω κάτω της γραφής, τι διάτανο σε νοιάζει τι κάνει η CPU? έχεις κανα καημό μη τυχόν και ιδρώσει?:143::138:

Reaction score
11

η επεξεργαστική ισχύς που χρειάζεται για "αποσυμπίεση" των φλακ είναι από 0,00001% έως 0,00002%, κι αυτό αν έχεις ρυθμίσει το BIOS να κατεβάζει συχνότητα η CPU για λόγους οικονομίας κατανάλωσης...:126:

και στο κάτω κάτω της γραφής, τι διάτανο σε νοιάζει τι κάνει η CPU? έχεις κανα καημό μη τυχόν και ιδρώσει?:143::138:
Μήπως θα μπορούσες να το "δεις" λίγο σε συνδυασμό με το στοιχείο που παραθέτω, ότι δηλαδή ανάμεσα στα δύο drive που έπαιζαν, το ένα φόρτωμα του σκληρού μέσω επεξεργαστή, (PIO), και το άλλο φορτώνοντας κατ΄ευθείαν στον σκληρό, (UDMA 2), κατά την αναπαραγωγή του σήματος, (το αντίγραφο που έπαιρνα στον σκληρό), έπαιζε με 1 db διαφορά, ενώ όταν και τα δύο φόρτωσαν με UDMA 2, η διαφορά αυτή χάθηκε;
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=87863

Τελικά δηλαδή, και αυτό λένε όσοι μιλάνε για διαφορές FLAC-WAV, μήπως σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως όχι πάντα, ανάλογα με το setup, (επεξεργαστή, μνήμες, μητρική και δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο), η επεξεργασία που γίνεται στα FLAC, όπως και στην περίπτωση που παραθέτω και που σαν πείραμα για τον καθένα έχει, λογικά, επαναληψιμότητα, μήπως λέω, κατά ένα ένα ελάχιστο πλην όμως σημαντικό για εμάς ποσοστό, προσθέτει η αφαιρεί κάτι;

Πάντως συνέλαβα κάποιον που θα έπρεπε να υπάρχει χωρίς να φαίνεται, τον επεξεργαστή, να έχει "άποψη" έστω και μόνο στην στάθμη του σήματος! Είναι τρομερά ύποπτο η δεν είναι; Υπάρχει απάντηση στο ερώτημα;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.681
Members
38.730
Νεότερο μέλος
Tasos Tsekouras