I Love 'WAV'

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: I Lov

προσεχω πολυ προσεχτικα τι γραφετε...
ο ποιο "ευκολος" τροπος να ακουσεις την μειωση του jitter ειναι τα ποιο σφιχτα μπασα. ετσι λοιπον οπως ειπα το solo 6 δεν μας κανει για αυτο...
δευτερον, ακουσατε "ποιο πολλα ψηλα που η πηγη δεν εχει" οποτε το ρολοι λαθος?, ή "σφιξανε" τα μπασσα στα λιπινσκι και τονιστηκαν τα πριμα? μμ μαλον το δευτερο...
ετσι επηρεαζει το ρολοι την τονικη ισσοροπια. προσπαθηστε ξανα εχοντας αυτη την γνωση που ενας απειρος διαδικτυακος χρηστης σας παρεχει χωρις κανενα ωφελος.
Η βασική μου διαφορά απο άπειρους διαδικτυακούς χρήστες είναι πως μπορώ μάλλον να κρίνω καλύτερα που οφείλονται οι διαφορές.
Αυτά που αναφέρεις είναι basic.

Μπορεί κάποια στιγμή να μπούμε σε λεπτομέρειες αλλά για αρχή ας πούμε πως μια βασική διαφορά που καθορίζει τα εξαιρετικά μηχανήματα απο τα καλά η τα πολυδιαφημισμένα είναι ποιότητα της αναπαραγωγής του χώρου που καθορίζεται απο το πως το σύστημα αναπαράγει τον "χαρακτήρα" του reverb μιας ηχογράφησης.

Στο 95 % των μηχανημάτων ο χώρος ακούγεται σαν καλό Lexicon δηλ. τεχνητό reverb (ακόμα και σε μια direct to 2 tr master ηχογράφηση).

Μόνο το 5 % των μηχανημάτων αναπαραγωγής μπορεί να αποδόση την αίσθηση χώρου μιας αίθουσας που παίζει ένα quartet για παράδειγμα , όπως και η ακουστική μνήμη αυτών που παρακολούν (η ηχογραφούν) συναυλίες ξέρει.

Λοιπόν τα ψηλά είναι αφύσικα και κλινικά και οι χώροι σαν να έχουν τεχνητό reverb.

Επίαης όταν ακούσεις το Solo 6 με Metric θα καταλάβεις πως ο χρωματισμός των Solo 6 που υπαινίσεσαι (και υπάρχει) στα χαμηλά είναι πολύ μικρός και σε κάθε περίπτωση ο ήχος του είναι σκάνδαλο για την κατηγορία τιμής.

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: I Lov

....

.... αλλά για αρχή ας πούμε πως μια βασική διαφορά που καθορίζει τα εξαιρετικά μηχανήματα απο τα καλά η τα πολυδιαφημισμένα είναι ποιότητα της αναπαραγωγής του χώρου που καθορίζεται απο το πως το σύστημα αναπαράγει τον "χαρακτήρα" του reverb μιας ηχογράφησης.

Στο 95 % των μηχανημάτων ο χώρος ακούγεται σαν καλό Lexicon δηλ. τεχνητό reverb (ακόμα και σε μια direct to 2 tr master ηχογράφηση).

Μόνο το 5 % των μηχανημάτων αναπαραγωγής μπορεί να αποδόση την αίσθηση χώρου μιας αίθουσας που παίζει ένα quartet για παράδειγμα , όπως και η ακουστική μνήμη αυτών που παρακολούν (η ηχογραφούν) συναυλίες ξέρει.

...
Μα αυτό είναι θέμα ηχογράφησης και όχι μηχανήματος αναπαραγωγής ! :111:

Πραγματικά (μια και μίλησες για "άπειρους χρήστες" ) κάτι τέτοιο δεν θα το βρεις γραμμένο από κανέναν...πόσο μάλλον να το λέει επαγγελματίας...:133:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.917

και εσύ αποτελείς εξαίρεση που δέν ακούς τα καλώδια.γι αυτό σε παρακαλώ μήν χρησιμοποιείς τους άπειρους φορουμίστες ως παράδειγμα:135:
ποιος βρε σου είπε πως δεν ακούω διαφορές από καλώδια?:143::138:

Αυτά που αναφέρεις είναι basic.

Μπορεί κάποια στιγμή να μπούμε σε λεπτομέρειες αλλά για αρχή ας πούμε πως μια βασική διαφορά που καθορίζει τα εξαιρετικά μηχανήματα απο τα καλά η τα πολυδιαφημισμένα είναι ποιότητα της αναπαραγωγής του χώρου...
ωραία. αν θες, κάνε μας μια όσο το δυνατό πιο αναλυτική περιγραφή του πως ακούγεται το λιγότερο τζίτερ.

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: I

ποιος βρε σου είπε πως δεν ακούω διαφορές από καλώδια?:143::138:
ακόμα και απο usb???:143:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.917
Απάντηση: I Love 'WAV'

βρε δε πας να κάνεις ένα ντουζάκι?:136::136::136:

Reaction score
777
Πάντως πέρα απο κάθε πλάκα που κάνουμε με τζιτεροφοβικούς νεο-χαιεντάδες :143:καλό θα είναι πάντα να σεβόμαστε αυτόν που ασχολείται με κάποιο θέμα επαγγελματικά και όταν εμείς πηγαίναμε αυτός ερχόταν.

καταλαβαίνω βέβαια απο την άλλη την δύναμη των media αλλα και των φόρουμ.ο καθείς έχει γνώμη ανεξάρτητα απο το αν έχει διαβάσει ή έχει ασχοληθεί με κάτι.
αποτέλεσμα αυτού στα τηλεοπτικά πάνελ π.χ. είναι να νικάει πάντα αυτός που ξέρει να πείθει λαικίστικα και με δυνατή φωνή.άρα...νικητής ο Άδωνης.:137:.

Επίσης προσωπικά το να βάζω άτομα στον τοίχο και να τους ρωτάω αν και πώς ακούν το 1ps στο jitter μου φάινεται απο μόνο του άστοχο.εκτός απο φυσικά άστοχο και αδύνατο είναι και ηθικά άσχημο.

και ρε σύ να στο πώ απλά...έχω ακούσει και εγώ διαφορές στο amarra.μου είναι αδύνατον όμως να το περιγράψω ετσι ώστε να το καταλάβεις με σαφήνεια.

p.s.η ερώτηση που έκανες μου θύμισε μία εκπομπή που το εν λόγω πρόσωπο ρώτησε ένα δάσκαλο πότε έγινε η τάδε επανάσταση.μάλιστα ενώ ο δάσκαλος και όλο το πάνελ γέλαγε ο Άδωνης συνέχισε βλακωδώς να κάνει την ερώτηση:126:

Reaction score
153
κ.ChrisHat ενα μπράβο απο μένα για την δουλειά που έχεις κάνει πάνω στον Χατζηδάκη.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.917
Απάντηση: Re: I Love 'WAV'

Επίσης προσωπικά το να βάζω άτομα στον τοίχο και να τους ρωτάω αν και πώς ακούν το 1ps στο jitter μου φάινεται απο μόνο του άστοχο.εκτός απο φυσικά άστοχο και αδύνατο είναι και ηθικά άσχημο.
άντε βρε που έγινε κι ανήθικη ερώτηση το πως ακούγεται το τζίτερ!:142::143:

βρε συ, πας να με τρελάνεις; :137::142:

τα πράματα είναι απλά, πολύ απλά. έχουμε μηχανήματα που δέχονται εξωτερικό ρολόι. το βάζεις, κι ακούς διαφορά.

τι ακούς καλύτερο και τι χειρότερο? Ε, αυτή είναι η ερώτηση. τόσο απλή...

μετά να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε αυτό που άκουσε ο καθένας.

όλα τα υπόλοιπα είναι παρα-φιλολογίες....

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: Re: I Love 'WAV'

.........τι ακούς καλύτερο και τι χειρότερο?

Γιατρέ λάβε κάπως υπ' όψη σου οτι τα πράγματα πολλές φορές είναι απλά διαφορετικά και δύσκολο να ξέρεις πιό το σωστό και πιο το λάθος. Μόνον αν έχεις το υλικό που ψηφιοποιείς και συγκρίνεις. Και πάλι δύσκολο. Ας αμφιβάλουμε λίγο παραπάνω, λέω εγώ.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.847

Για ονειρα γλυκα μονο μια λυση υπαρχει...........

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.917
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: I Love 'WAV'

Γιατρέ λάβε κάπως υπ' όψη σου οτι τα πράγματα πολλές φορές είναι απλά διαφορετικά και δύσκολο να ξέρεις πιό το σωστό και πιο το λάθος. Μόνον αν έχεις το υλικό που ψηφιοποιείς και συγκρίνεις. Και πάλι δύσκολο. Ας αμφιβάλουμε λίγο παραπάνω, λέω εγώ.
άριστη τοποθέτηση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.:126:

η αμφιβολία είναι δεδομένη για κάθε βήμα.

επίσης η αμφιβολία είναι δεδομένη για την κρίση μας επί του ακούσματος και της εκτίμησης της αναπαραγωγής, καθώς επηρεάζεται από χιλιάδες παραμέτρους, και ουσιαστικά είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις μια παράμετρο και να κάνεις κριτική μόνο επ'αυτής, ακόμα κι αν είναι η μόνη που αλλάζεις.

δηλαδή, ακόμα κι αλλάζοντας τουίτερ στο ηχείο, ΙΜΗΟ δεν μπορείς να εκτιμήσεις με βεβαιότητα ποιο είναι καλύτερο, αφού αλλαγή στα ενισχυτικά ή και στον προ ή και στην πηγή ή και στα καλώδια, μπορεί να αλλάξει το νικητή.

Σίγουρα μπορείς να εκτιμήσεις τη διαφορά. Αλλά ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, (που προσωπικά έχω θέσει τις τεχνικές προδιαγραφές και μόνο. Κι εκεί όμως θέλει προσοχή, διότι και πάλι τα πράγματα δεν είναι απλά.)

Εκεί συμφωνούμε απόλυτα. Δεν ξέρουμε από το άκουσμα και μόνο ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος, ξέρουμε όμως ότι ακούμε, και ακούμε μια διαφορά. Η διαφορά αυτή στον ήχο κρίνεται αναλόγως της συνήθειάς μας, και δη της συνήθειας του αυτιού μας. Μετά, το θέμα περνάει στο υποσυνείδητο ή και στα ψυχολογικά μας προβλήματα, ιδίως εκ του ΔΝΤ κι όχι εκ της παιδικής μας ηλικίας, εκτός κι αν ακούγαμε από κόρνες κι έχουμε απωλέσει τμήμα της ακοής μας, είτε λόγω καταπόνησης είτε λόγο ηλικίας, είτε λόγω προβλημάτων υγείας, ή και από όλους τους παραπάνω λόγους μαζί.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.847

Μετά, το θέμα περνάει στο υποσυνείδητο ή και στα ψυχολογικά μας προβλήματα, ιδίως εκ του ΔΝΤ κι όχι εκ της παιδικής μας ηλικίας, εκτός κι αν ακούγαμε από κόρνες κι έχουμε απωλέσει τμήμα της ακοής μας, είτε λόγω καταπόνησης είτε λόγο ηλικίας, είτε λόγω προβλημάτων υγείας, ή και από όλους τους παραπάνω λόγους μαζί.
Σαν γιατρος ακουστηκες.

Παρεμπιπτοντος τι δουλεια κανετε?:105:

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

κ.ChrisHat ενα μπράβο απο μένα για την δουλειά που έχεις κάνει πάνω στον Χατζηδάκη.
Σε ευχαριστώ πολύ.

Αυτούς τούς δίσκους τους έχω κάνει πρίν απο 7-12 χρόνια.

Σήμερα κάποιους θα τους έκανα πολύ καλύτερα και ακούω αρκετά προβλήματα, αλλά γενικά έχουν γίνει με μεράκι.

Αν εννοείς τις εκδόσεις της Καθημερινής , απο ήχο είναι λίγο κατώτερος απο τα original master που έστειλα στο εργοστάσιο τότε και έχω στο αρχείο μου.

Δυστυχώς πολύ λίγα εργοστάσια στήν Ελλάδα κάνουν σωστό Glass Master.

Άλλο ένα παράδειγμα που identical data master μετά απο "null test" ακούγονται διαφορετικά λόγω jitter.

Αυτό το jitter είναι διαφορετικό απο το jitter του clock που συζητάμε. Φανταστήτε το laser να διαβάζει τους έκκεντρους κύκλους του CD αλλά οι κύκλοι αυτοί να μην είναι "γραμμένοι" τέλεια.

Και αυτό είναι μετρήσιμο ....

Reaction score
11

Σε ευχαριστώ πολύ.

Αυτούς τούς δίσκους τους έχω κάνει πρίν απο 7-12 χρόνια.

Σήμερα κάποιους θα τους έκανα πολύ καλύτερα και ακούω αρκετά προβλήματα, αλλά γενικά έχουν γίνει με μεράκι.

Αν εννοείς τις εκδόσεις της Καθημερινής , απο ήχο είναι λίγο κατώτερος απο τα original master που έστειλα στο εργοστάσιο τότε και έχω στο αρχείο μου.

Δυστυχώς πολύ λίγα εργοστάσια στήν Ελλάδα κάνουν σωστό Glass Master.

Άλλο ένα παράδειγμα που identical data master μετά απο "null test" ακούγονται διαφορετικά λόγω jitter.

Αυτό το jitter είναι διαφορετικό απο το jitter του clock που συζητάμε. Φανταστήτε το laser να διαβάζει τους έκκεντρους κύκλους του CD αλλά οι κύκλοι αυτοί να μην είναι "γραμμένοι" τέλεια.

Και αυτό είναι μετρήσιμο ....

Υπάρχει πιθανότητα ένα cd να στραβογυρίζει, η η εγγραφή να έχει γίνει έτσι, και αυτό να ακούγεται σαν τυχαία περιοδική αυξομείωση στροφών, ιδιαίτερα στο τελείωμα μουσικού κομματιού;

Γιατί πολλές φορές ακούω κάτι τέτοιο...

:111:

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: I Love 'WAV'

άριστη τοποθέτηση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.:126:

η αμφιβολία είναι δεδομένη για κάθε βήμα.

επίσης η αμφιβολία είναι δεδομένη για την κρίση μας επί του ακούσματος και της εκτίμησης της αναπαραγωγής, καθώς επηρεάζεται από χιλιάδες παραμέτρους, και ουσιαστικά είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις μια παράμετρο και να κάνεις κριτική μόνο επ'αυτής, ακόμα κι αν είναι η μόνη που αλλάζεις.

δηλαδή, ακόμα κι αλλάζοντας τουίτερ στο ηχείο, ΙΜΗΟ δεν μπορείς να εκτιμήσεις με βεβαιότητα ποιο είναι καλύτερο, αφού αλλαγή στα ενισχυτικά ή και στον προ ή και στην πηγή ή και στα καλώδια, μπορεί να αλλάξει το νικητή.

Σίγουρα μπορείς να εκτιμήσεις τη διαφορά. Αλλά ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, (που προσωπικά έχω θέσει τις τεχνικές προδιαγραφές και μόνο. Κι εκεί όμως θέλει προσοχή, διότι και πάλι τα πράγματα δεν είναι απλά.)

Εκεί συμφωνούμε απόλυτα. Δεν ξέρουμε από το άκουσμα και μόνο ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος, ξέρουμε όμως ότι ακούμε, και ακούμε μια διαφορά. Η διαφορά αυτή στον ήχο κρίνεται αναλόγως της συνήθειάς μας, και δη της συνήθειας του αυτιού μας. Μετά, το θέμα περνάει στο υποσυνείδητο ή και στα ψυχολογικά μας προβλήματα, ιδίως εκ του ΔΝΤ κι όχι εκ της παιδικής μας ηλικίας, εκτός κι αν ακούγαμε από κόρνες κι έχουμε απωλέσει τμήμα της ακοής μας, είτε λόγω καταπόνησης είτε λόγο ηλικίας, είτε λόγω προβλημάτων υγείας, ή και από όλους τους παραπάνω λόγους μαζί.
Είναι και δεν είναι έτσι.

Σε ελεγχόμενες συνθήκες , απο ανθρώπους που είναι η ζωή τους και όχι απλό hobby και με δεδομένο το ταλέντο τα πράγματα είναι πολύ-πολύ απλούστερα.

Ξέρουν τι είναι σωστό και τι λάθος. Και μπορεί να υπάρχει χάος εκέι έξω απο μηχανήματα αλλά τελικά τα εξαιρετικά μηχανάκια είναι γνωστά και λίγα και η αμφιβολία υπάρχει μόνο σαν εγρήγορση .

Οι συνδιασμοί τους, δίνουν λίγο παραπάνω ενδιαφέρον στο φαινόμενο του ήχου και η αισθητική του καθενός δημιουργεί το super market που ψωνίζουμε.

Ευτυχώς η .... ιατρική δεν είναι hobby γιατί θα είχαμε θέματα ....
Φανταστείτε να είχαμε εγχείρηση με αμφιβολίες και άποψη.

Και εγώ που τα λέω όλα αυτά στο σπίτι μου ακούω με Linn Sondek, Ittok 3 , Valhalla , Nirvana , Glyder 2 και Graham Slee Jazz Club και ο φίλος μου ο Σταματάκος δεν το πιστέυει.

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Υπάρχει πιθανότητα ένα cd να στραβογυρίζει, η η εγγραφή να έχει γίνει έτσι, και αυτό να ακούγεται σαν τυχαία περιοδική αυξομείωση στροφών, ιδιαίτερα στο τελείωμα μουσικού κομματιού;

Γιατί πολλές φορές ακούω κάτι τέτοιο...

:111:
ΟΧΙ

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Νομίζω πως υπερεκτιμάμε πλέον το φαινόμενο του Jitter.

Υπήρξαν εποχές που ήταν κόλαση και δεν μπορούσες να φυλάξεις τον κ.... σου.

Σιγά-σιγά έγινε το πρόβλημα γνωστό και υπήρξαν λύσεις.

Σήμερα και το φτηνότερο κουτί κάτι κάνει για να το περιορίζει.

Στα σοβαρά μηχανήματα δεν νομίζω πως οι διαφορές που ακούμε οφείλονται πλέον στις διαφορές jitter. Υπάρχουν δεκάδες άλλοι παράγοντες που είναι πλέον πιο σημαντικοί.

-Τοπολογία
-op-amps η υλοποίηση discrete
-floating point η fix point
-τσιπάκια που χρησιμοποιούνται
-διαχείρηση data
-audio engine
-τελικό optimization
-serious beta testing
-ολιστική η εμπορική υλοποίηση προιόντος

Ας ξεχάσουμε λίγο το jitter

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ