Οι Ινουίτ φοβούνται απώλεια της γλώσσας και των παραδόσεών τους αν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να καταλάβει το απέραντο νησί της Αρκτικής.
www.news247.gr
"Η Maja Overgaard σέρνει το μαχαίρι της πέρα δώθε πάνω σε ένα μουσκεμένο δέρμα φώκιας. Θα χρειαστούν μήνες εξαντλητικής δουλειάς προτού μεταμορφώσει το δέρμα σε μπότες έτοιμες να αντέξουν μια γροιλανδική χιονοθύελλα. Όπως οι περισσότεροι Γροιλανδοί, ωστόσο, η Overgaard είναι πλέον περισσότερο απασχολημένη με τη γεωπολιτική καταιγίδα που μαίνεται πάνω από την απέραντη αρκτική πατρίδα της."
Οι Ινουίτ της Γροιλανδίας είναι καμιά 50ρια χιλιάδες. Ζουν σε ελάχιστο κλάσμα των 2,16 εκ. τ.χλμ του νησιού. Είναι και λιγάκι ανόητο να έχουν τον κύριο λόγο για την τύχη του, εδώ δεν είχαν λαοί (όχι πληθυσμοί) εκατομμυρίων
100 νέοι Ινουίτ από τη μαλακία τους που παγωσανε τα τέτοια τους θα στηρίξουν τον βαψομαλλια, κι αμέσως θα πούμε ότι να οι ντόπιοι τον θέλουν; Αστείο.
Η πλειοψηφία των Ινουίτ, σε ποσοστό >90%, ζει πλέον έναν αστικό, μοντέρνο τρόπο ζωής στις μεγαλύτερες πόλεις (Nuuk, Sisimiut, Ilulissat κ.λπ.).
Η οικονομία της Γροιλανδίας στηρίζεται κυρίως στην αλιεία (ψάρια, γαρίδες), και στον τουρισμό.
Το κυνήγι φώκιας (και λιγότερο φάλαινας και πολικής αρκούδας) εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό πολιτιστικά και για την τροφή (κρέας φώκιας τρώγεται ακόμα ευρέως), αλλά οικονομικά δεν αρκεί πια για τους περισσότερους χωρίς επιδοτήσεις.
Μόνο ~2.500–2.700 ζουν με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο ζωής, και οικονομικά από το παραδοσιακό κυνήγι (φώκιες κ.λπ.) αλλά και με τις επιδοτήσεις που συνοδεύουν αυτόν τον τρόπο ζωής.
Αυτοί οι λίγοι Ινουίτ, περιορίζονται κυρίως σε μικρές κοινότητες, ιδιαίτερα στη Βόρεια και Ανατολική Γροιλανδία.
Σε καμία ΑΠΟΛΥΤΩΣ περίπτωση, δεν πρόκειται αυτοί οι ελάχιστοι Ινουίτ να αποφασίσουν (σε πιθανό δημοψήφισμα) το μέλλον της χώρας, όπως η "Maja Overgaard που φαίνεται να σέρνει το μαχαίρι της πέρα δώθε πάνω σε ένα μουσκεμένο δέρμα φώκιας."