To subwoofer or not to subwoofer

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.229
@costas EAR Με 24db/oct δεν παίζει , ή μάλλον δεν ακούγεται.
όλη η ενέργεια δηλαδή ενός οργάνου που παίζει μέχρι πχ 50hz...κόβεται μαχαίρι από εκεί κ κάτω? αρμονικές δεν υπάρχουν?
Aρμονικές κάτω από την θεμελιώδη? Τι σόι αρμονικές είναι?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.109
Με 24db/oct δεν παίζει , ή μάλλον δεν ακούγεται.
Φαντάσου στάθμη αναφοράς με λογική κλίση στο ταργκετ κερβ.

Κορυφές 105 ντεσιμπέλ θεωρητικά, σημαίνει κορυφές 81 ντεσιμπελ στους 120 κύκλους.

Άμα η πληροφορία είναι εκεί, μια χαρά ακούγεται η συμμετοχή του σαμπ, και γίνεται ανετως αισθητή η απουσία του, ενώ άμα το αφήσεις μόνο του να παίζει, μια χαρά ακολουθείς τη φωνή εκεί κάτω.

Reaction score
3.465
όλη η ενέργεια δηλαδή ενός οργάνου που παίζει μέχρι πχ 50hz...κόβεται μαχαίρι από εκεί κ κάτω? αρμονικές δεν υπάρχουν?
In real life όχι δεν κόβεται αλλά έχω συναντήσει masterα που έκοβε από 40 και κάτω γκρεμό για δεν χρειαζόταν έλεγε.

Reaction score
2.003
In real life όχι δεν κόβεται αλλά έχω συναντήσει masterα που έκοβε από 40 και κάτω γκρεμό για δεν χρειαζόταν έλεγε.
Σε ηλεκτρονική μουσική μήπως;

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.980
Τα θέματα αυτά έχουν αναλυθεί διεξοδικά στο φόρουμ, και έχει παρατεθεί και η αντίστοιχη βιβλιογραφία.

Reaction score
1.029
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους:

" Perlisten’s prime intention for the S7t was to make the best speaker for a two-channel system that they could. The THX Certification may make it seem like these speakers are geared for home theater, but Perlisten tells me that their main priority was making a speaker for a superlative two-channel system. That is certainly believable because most home theater systems will incorporate subwoofers and will likely negate the need for the deep bass ability of the S7t speakers. If Perlisten were more focused on home theater applications, they could have saved a lot of cost and complexity by making the S7t speakers a sealed design which would have been a better fit for THX’s prescribed low-end for loudspeakers, that being a roll-off at 80Hz with a 12dB/octave slope. This is the design for their matching S7c center speaker. Having a true full-range speaker certainly doesn’t hurt for home theater, but it’s overkill when subwoofers come into play. It simply isn’t needed, especially considering the caliber of subwoofers that Perlisten also produces. But the demands of a two-channel system and surround-sound system are the same: that of accurate sound reproduction. Only the number and frequency range mapping are different. A speaker that is great for two-channel reproduction should also make a great fit into a surround-sound system, and that was part of the plan in the S7t design. "

Reaction score
1.029
" These speakers let the recording decide when to be punchy and can scale with the dynamics accordingly. I’m used to having powerful subs in use, but I absolutely did not miss them with these speakers; the S7ts are true full-range speakers. ‘Temp’ was 28 minutes of fun for me with the S7t speakers, and I wish every speaker that I reviewed was as capable. Anyone looking for a speaker that doesn’t need the addition of a subwoofer for serious bass should give these speakers a close look. "

" They are a true full-range speaker with solid bass down to 20Hz, and they do NOT need a subwoofer at all for low-end assistance. Adding subs can still be beneficial in smoothing out room modes, but they aren’t going to add a lot more dynamic range unless you like extremely hot bass. With a relatively high sensitivity of 92dB, they don’t need a monster amp to get loud, but they can handle a monster amp if you want to get super-loud. "

Άσχετοι όλοι αυτοί εδώ............ για τον υπόλοιπο κόσμο απλά κορυφές καθώς είναι μηχανικοί ήχου............

Last edited:

Reaction score
1.029
Μια γρήγορη απάντηση για μπάσα από Perlisten

" They are a true full-range speaker with solid bass down to 20Hz, and they do NOT need a subwoofer at all for low-end assistance. Adding subs can still be beneficial in smoothing out room modes, but they aren’t going to add a lot more dynamic range unless you like extremely hot bass. With a relatively high sensitivity of 92dB, they don’t need a monster amp to get loud, but they can handle a monster amp if you want to get super-loud. "

Ψάξτε Internet, έχει πολλά reviews .....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.109
Το ότι απέσπασε αυτή τη διάκριση τη σινεματζίδικη, σημαίνει 2 πράγματα:

1. Τα υπόλοιπα "μεγάλα" ηχεία δεν μπορούν ούτε με σαμπ να την αποσπάσουν. Ντροπή.

2. Είναι ικανό να ακολουθήσει τις "ταπεινές" προδιαγραφές μπάσου του σινεματσίδικου φορμά, τις είδατε ποιες είναι.

Ωραία ηχεία, εμένα μαρεσουν, αλλά στα μισά απ'αυτά τα λεφτά έχει κατ τετράγωνα κουτιά με 15-μισάρι, ενεργά οεο, καρδιο οεο. Ο ε ο. Λέω ο ε ο.

Ρισπεκτ στους μηχανικούς του, το σπινοραμα που έχει είναι βιλούδο. Αν μου τρέχανε τα λεφτά από τα μπατζακια κι αν είχα σαλόνι 120 τμ, μπορεί να έπαιρνα 13 τέτοια τεμάχια για εδάφους και ανάλογα για ταβανιού, και 8 σαμπ της φίρμας, κι ας μη χρειάζονται, άμα σε βάλω Μόμπι θα χρειάζονται.

Reaction score
706
...
Αν μου τρέχανε τα λεφτά από τα μπατζακια κι αν είχα σαλόνι 120 τμ, μπορεί να έπαιρνα 13 τέτοια τεμάχια για εδάφους και ανάλογα για ταβανιού, και 8 σαμπ της φίρμας, κι ας μη χρειάζονται, άμα σε βάλω Μόμπι θα χρειάζονται.
Κώστα αλήθεια θα έπαιρνες παθητικά? :tongue: Και με τι ενισχυτές, καυλώδια κτλπ θα τα δούλευες? :roflmao:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
31.146
Όλα αυτά τα reviews τα διαβάζω ως προσωπικές απόψεις. Ο Χ το μπάσο το θέλει τόσο και ο Ψ τόσο Χ2. Εγώ άκουσα τα ηχεία και δεν θα έβαζα subs, μια χαρά ήμουν με ότι άκουσα. Ακόμα και οι μαστεράδες την άποψη τους λένε. Τους έχω ζήσει.

Αν ψάχνεις accurate sound reproduction ,στο οποίο αναφέρθηκε το άρθρο, είναι ένα και είναι η κόκκινη γραμμή. Το accurate δεν είναι άποψη.
perlisten-s7t19a (1).jpg

Κανένα ηχείο δεν το κάνει αυτό. Ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί είναι με πολλά subwoofers.

Στο γράφημα επίσης βλέπουμε ότι το ηχείο είναι πυροβόλο. Θέλει χώρο, θέλει απόσταση. Είναι ακατάλληλο για την πλειοψηφία των Ελληνικών σπιτιών. Όποιος έχει χώρο να το πάρει. Οι υπόλοιποι που θέλουν Perlisten, σειρά R.
Το άλλο που βλέπω στο γράφημα είναι πως η σχεδίαση του σε γλυτώνει από πολύ treatment. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος.

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.824
Σε καμμιά περίπτωση δεν είμαι ικανός να μιλήσω σοβαρά-αναλυτικά για τεχνικά θέματα αλλά για τη διατύπωση..

Εγώ καταλαβαίνω πως επέλεξαν να φτιάξουν τα ηχεία έτσι ώστε να είναι ικανά (για τους χρήστες που δεν θα επιλέξουν sub's) να κατεβαίνουν χαμηλά, να υπάρχει επάρκεια.

Οι χρήστες με πολύ μεγάλα ηχεία που παίρνουν και sub's πιστεύω το κάνουν κυρίως γι' αυτό..
Adding subs can still be beneficial in smoothing out room modes
Και δεν είναι υπερβολή αν σκεφτείς πόσα χρήματα έχουν ήδη ξοδέψει για να ακούνε σωστά..
Αν και θεωρώ δεδομένο πως με την προσθήκη κερδίζουν αρκετά και σε επάρκεια εκεί κάτω.
Από εκεί και πέρα όπως σωστά αναφέρεται και στο κείμενο εξαρτάται από τον ενδιαφερόμενο.

Εγώ ίσως δεν έβαζα, άλλος μπορεί ναι, αλλά φαίνεται να υπάρχει όφελος από τη χρήση των sub's ακόμα και γι' αυτά.
Υπερβολή θα μου πείτε, ναι..
Εγώ θεωρώ υπερβολή και την αγορά τέτοιων ηχείων έτσι κι αλλιώς.. 8-)

Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.980
Για να βαλουμε το κίτρνο αλλού:
They are a true full-range speaker with solid bass down to 20Hz, and they do NOT need a subwoofer at all for low-end assistance. Adding subs can still be beneficial in smoothing out room modes, but they aren’t going to add a lot more dynamic range unless you like extremely hot bass

Από το ίδιο review....
O @Bhutia το έγραψε, και ο @billpeppas αλλά κάποιοι το περάσαμε στα ψηλά :rolleyes:

Σε όλα τα δωμάτια, κάτω από την Schroeder frequency ο χώρος και η τοποθέτηση των ηχείων αποφασίζουν το τι ακούμε. Και η ιδανική θέση για το μπάσο δεν είναι ποτέ η ίδια με την ιδανική θέση για τα μεσαία/πρίμα και την εικόνα. Αρα πρέπει να κόψεις τα ηχεία στα 2-3 τεμάχια, για να τα τοποθετήσεις στον χώρο, και μάλλον θα χάσεις μεταπωλητική αξία.:roflmao:

Άσε που δεν φτάνει σε καμία περίπτωση για να σηκώσεις την στάθμη σε reference, δηλαδή πάνω απο 105dB στις πρώτες οκτάβες. Δεν βγαίνουν τα νούμερα οεο :p
Οπότε αν θέλεις reference, δεν το πλησιάζεις, και πιθανόν το ηχείο να σου ακούγεται πριμαριστό σε μεγάλες εντάσεις.

Άσε που έχει πέναλτι σε headroom η απαραίτητη ισοστάθμιση στο μπάσο, ασε που αν στηριχτείς στα room modes θα χάσεις απο αλλού, τα έχουμε γράψει αναλυτικά πολλές φορές

Άσε που η Wilson (επειδή αναφέρθηκε) στην τελευταία έκθεση στο Μόναχο έπαιζε τα θηρία της με 2 subs.

Και μια και αναφέρθηκε και το Stereophile:

Footnote 4: If you want more bass, and I sometimes do, the right way to do it is to add one or more subwoofers, properly placed and properly equalized. Perlisten's range of subs looks quite appealing.

Με κίτρινο.

(Λινκ δεν βάζω ούτε εγώ :p)

Last edited:

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.228
( εν τω μεταξύ αν είναι να παίρνουμε στα σοβαρά το stereophile και το whathifi, να γυρίσουμε στην εποχή των πιθήκων καλύτερα ).

Θαύμα που καμιά φορά πετάνε και με "ρηγμένο σε βάρος" μισές αλήθειες με μικρά γραμματάκια :D

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.188
Members
38.301
Νεότερο μέλος
giorgosfs90