Umik 1 - REW

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.058
Αν ήμουν Αθήνα ή κάπου κεντρικά θα το είχα κάνει.

Στη Σύρο?
Στη gik εστειλες?
Στειλε διαστασεις, μετρησεις, φωτογραφιες και θα σου βγαλουν ενα πακετακι καλο.

Reaction score
7.877
Γενικά φέν
Στη gik εστειλες?
Στειλε διαστασεις, μετρησεις, φωτογραφιες και θα σου βγαλουν ενα πακετακι καλο.
Τα ψάχνω λίγο μόνος μου να δω κάθε προϊόν μέχρι που δουλεύει και πώς για να έχω μια εικόνα το τι θα μου πούν.

Ετοιμάζω υλικό να τους στείλω.

Γενικά θέλω 120 με 400 να πέσει πολύ.

και μετά γύρο στα 60 αν είναι εφικτό

για πιο κάτω δε συζητάμε (subs) όπως και για πολύ ψηλά μιας και όλα αυτά θα βοηθήσουν.

Reaction score
114
Κι αυτό φαίνεται ενδιαφερον για εναλλαγή

Παιζουν καπου απο Ευρώπη ξερεις κανεις?

Ειδικα αυτα φαινονται αλητια

Reaction score
1.789
Λίγες σκόρπιες σκέψεις:
  • Στο ταβάνι σκέψου λίγο το βάρος.
  • Θεωρώ ότι για τους 60 δεν υπάρχει κάτι που θα δουλεύει με τις τυπικές καλύψεις οικιακών χώρων.
  • Στα 120-400 από GIK δουλεύει η 244 αρκετά καλά (tested) η οποία κατά την γνώμη μου είναι το πιο value for money προϊόν της GIK.
  • Αν θες να μειώσεις την επίδραση ψηλότερα την παίρνεις με το scatter plate αλλά ανεβαίνει το βάρος πάλι.
  • Αυτό της Vic που έβαλε ένας φίλος προηγούμενα φαίνεται πολύ όμορφο αλλά είναι μικρό και για να πετύχεις αρκετά μεγάλη κάλυψη θέλει πολλά λεφτά.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.662
Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έδρασαν υπέρ σου... :biggrin:
Για ταβάνι να βάλω ότι και για τον μπροστά τοίχο?

View attachment 204725 View attachment 204726 View attachment 204727
Πρώτον, κρίνεται χρησιμότερο να έβαζες το RT όχι σε μεμονωμένα κανάλια αλλά ανά ζεύγη εκπέμποντα μαζί,δηλαδή L-R ,L-C,R-C.

Δεύτερον,εμφανίζονται πάντως υπέρμετρες μεταπτώσεις από τη ζώνη Schroeder και κάτω,οι οποίες δεν αναμένεται να στρώσουν με τις εναλλακτικές λύσεις που έχεις κατά νου...

Τρίτον,είναι παρακινδυνευμένη η γνωμοδότηση για πριν-μετά με το σύνολο των πάνελ μέσω διαδικτύου.Ο ίδιος στη θέση σου θα εγκαθιστούσα σταδιακά κατά βήματα βλέποντας με τη μεσολάβηση μετρήσεων τι επιτυγχάνεται σε καθένα στάδιο.

Τέταρτον,spectrogram.

Last edited:

Reaction score
7.877
Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έδρασαν υπέρ σου... :biggrin:

Πρώτον, κρίνεται χρησιμότερο να έβαζες το RT όχι σε μεμονωμένα κανάλια αλλά ανά ζεύγη εκπέμποντα μαζί,δηλαδή L-R ,L-C,R-C.

Δεύτερον,εμφανίζονται πάντως υπέρμετρες μεταπτώσεις από τη ζώνη Schroeder και κάτω,οι οποίες δεν αναμένεται να στρώσουν με τις εναλλακτικές λύσεις που έχεις κατά νου...

Τρίτον,είναι παρακινδυνευμένη η γνωμοδότηση για πριν-μετά με το σύνολο των πάνελ μέσω διαδικτύου.Ο ίδιος στη θέση σου θα εγκαθιστούσα σταδιακά κατά βήματα βλέποντας με τη μεσολάβηση μετρήσεων τι επιτυγχάνεται σε καθένα στάδιο.

Τέταρτον,spectrogram.
Ευχαριστώ για τις συμβουλές

Μέσα στη μέρα θα κάνω τις μετρήσεις.

Από πιο μέρος του δωματίου θα ήταν πιο σωστό να ξεκινήσω για να το πάω βήμα βήμα?

Ταβάνι
Πλαϊνοί τοίχοι
Μπροστά?

Την ζημιά 120 με 400 μπορούμε να υποθέσουμε από που προέρχεται?
Λίγες σκόρπιες σκέψεις:
  • Στο ταβάνι σκέψου λίγο το βάρος.
  • Θεωρώ ότι για τους 60 δεν υπάρχει κάτι που θα δουλεύει με τις τυπικές καλύψεις οικιακών χώρων.
  • Στα 120-400 από GIK δουλεύει η 244 αρκετά καλά (tested) η οποία κατά την γνώμη μου είναι το πιο value for money προϊόν της GIK.
  • Αν θες να μειώσεις την επίδραση ψηλότερα την παίρνεις με το scatter plate αλλά ανεβαίνει το βάρος πάλι.
  • Αυτό της Vic που έβαλε ένας φίλος προηγούμενα φαίνεται πολύ όμορφο αλλά είναι μικρό και για να πετύχεις αρκετά μεγάλη κάλυψη θέλει πολλά λεφτά.
Μπετόν είναι το ταβάνι, γιατί να υπάρχει πρόβλημα (βάρος)?

Έχω στο μυαλό μου 8 κομμάτια 60 χ 60

Όχι τα μεγάλα

Τα 60 το ξέρω, ότι και αν.

Δεν έχω ψάξει ακόμη σε άλλες εταιρείες

Υπάρχουν ωραία προϊόντα και αλλού το θέμα είναι το κόστος και αν έρχονται Ελλάδα

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.662

Μέσα στη μέρα θα κάνω τις μετρήσεις.

Από πιο μέρος του δωματίου θα ήταν πιο σωστό να ξεκινήσω για να το πάω βήμα βήμα?

Ταβάνι
Πλαϊνοί τοίχοι
Μπροστά?

Την ζημιά 120 με 400 μπορούμε να υποθέσουμε από που προέρχεται?
...
Από τη στιγμή που ο χώρος λογαριάζεται μικρός,εκτιμώ ότι οφείλονται σε έκτοπες πρώιμες συνιστώσες από εκτεταμένες λείες επιφάνειες. και boundaries φυσικά....Δεν γίνεται με το διάγραμμα RT μεμονωμένα,αλλά παράλληλη αξιολόγηση με ομόλογες αποκρίσεις πλάτους,ETC και spectrogram..

Ο ίδιος λ.χ. με τα αυτοσχέδια aritherm burrito ξεκινώ δοκιμάζοντας ένα ζεύγος πάνελ εναλλακτικά στις πλευράς και ακολούθως στο μπροστινό τοίχωμα,ενίοτε και αφήνοντας κάποιο κενό ανάμεσα σε αυτό και το πάνελ για να ληφθούν αντίστοιχες μετρήσεις.

Reaction score
1.789
Μπετόν είναι το ταβάνι, γιατί να υπάρχει πρόβλημα (βάρος)?
Σε μένα είχε σοβά και 10 πόντους μόνωση και μετά πλάκα. Ήταν λίγο ταλαιπωρία να βάλεις ούπα εκεί μέσα και να "πιάσουν" σχετικά καλά, πολύ μακριές βίδες κτλ. Επειδή ήθελα να τα φέρω να εφάπτονται δεν είχα περιθώριο να τρυπήσω πέρα του "μετρημένου" σχεδίου άρα σε ένα σίδερο να πέσεις και να πρέπει να το πάρεις λίγο λοξά αρχίζει να χάνει το κράτημα γιατί μειώνεις και άλλο το ωφέλιμο βάθος. Με τα 60Χ60 απλουστεύει λίγο η κατάσταση.

Reaction score
7.877
Από τη στιγμή που ο χώρος λογαριάζεται μικρός,εκτιμώ ότι οφείλονται σε έκτοπες πρώιμες συνιστώσες από εκτεταμένες λείες επιφάνειες. και boundaries φυσικά....Δεν γίνεται με το διάγραμμα RT μεμονωμένα,αλλά παράλληλη αξιολόγηση με ομόλογες αποκρίσεις πλάτους,ETC και spectrogram..

Ο ίδιος λ.χ. με τα αυτοσχέδια aritherm burrito ξεκινώ δοκιμάζοντας ένα ζεύγος πάνελ εναλλακτικά στις πλευράς και ακολούθως στο μπροστινό τοίχωμα,ενίοτε και αφήνοντας κάποιο κενό ανάμεσα σε αυτό και το πάνελ για να ληφθούν αντίστοιχες μετρήσεις.
Ωραία θα γίνουν όλες οι μετρήσεις σήμερα.

Να φανταστώ παίζει ρόλο αν θα είναι με eq ή χωρίς

Μεγάλες επιφάνειες υπάρχουν

οι 2 κάθετοι τοίχοι πέρα από κάτι πίνακες και καθρέφτη δεν έχουν τίποτα άλλο

μπροστά από τη θέση ακρόασης υπάρχει τραπέζι 120 χ 70 με τζάμι :cry:

πίσω υπάρχει μεγάλο τραπέζι 180 χ 120 με τζάμι :cry:

ο μπροστά τοίχος ίσως να βοηθάει γιατί έχει επένδυση πέτρα τύπου νυχάκι (scattering) :biggrin:

6-11.jpg

Σε μένα είχε σοβά και 10 πόντους μόνωση και μετά πλάκα. Ήταν λίγο ταλαιπωρία να βάλεις ούπα εκεί μέσα και να "πιάσουν" σχετικά καλά, πολύ μακριές βίδες κτλ. Επειδή ήθελα να τα φέρω να εφάπτονται δεν είχα περιθώριο να τρυπήσω πέρα του "μετρημένου" σχεδίου άρα σε ένα σίδερο να πέσεις και να πρέπει να το πάρεις λίγο λοξά αρχίζει να χάνει το κράτημα γιατί μειώνεις και άλλο το ωφέλιμο βάθος. Με τα 60Χ60 απλουστεύει λίγο η κατάσταση.
όχι επειδή μου έκανε σκασίματα και το φτιάξαμε προσωρινά μέχρι να γίνει κανονική επισκευή το κακό είναι ότι έχει πολύ λίγο σοβά 1 πόντο το πολύ και μετά φαίνονται μπετό και σίδερα.

μόνωση έχει από πάνω

Akis_G

Reaction score
8.058
Εχεις πολλες επιφανειες τις ποιες αναγκαστικα θα αφησεις untreated.
Πχ στον εμπρος τοιχο, που ειναι πολυ σημαντικος και σε ολες τις ακμες του, δεν μπορεις να βαλεις παρα δυο πανελακια. Και παλι εχεις κρυψει σε μεγαλο βαθμο την πετρινη επένδυση, που ειναι κριμα.
Επισης στους πλαϊνους τοιχους, μπορεις να βαλεις στις πρωτες ανακλασεις μονο καποια πανελ οχι μεγαλου παχους, γιατι το δωματιο ειναι καπως στενο και δεν μπορεις να φας κι αλλο πλατος.
Εχεις και τα παραθυρα, οποτε μενουν λιγες επιφανειες για καλυψη.
Βασικα το ταβανι και ο πισω τοιχος.
Το ταβανι ειναι μεγαλη υποθεση. Ειναι μια τεραστια γυμνη ανακλαστικη επιφανεια. Εγω θα ηθελα να την καλυψω σχεδον ολη. Με μια διαχυτικη επιφανεια εμπρος και απορροφηση απο πισω, μεταβλητου παχους κατα προτιμηση. Θα ηθελα να το εχω, ακομα κι αν δεν ειχα ηχοσυστημα. Μου αρεσει αυτη η αισθηση ησυχιας απο πανω μου, κανει πιο ζεστη την ατμοσφαιρα.
Επισης μου αρεσει η ελλειψη ανακλασεων πισω απο τη θεση ακροασης. Αρα θα προσπαθουσα να κανω κατι δραστικο στον πισω τοιχο. Το τελειο θα ηταν να θυσιαστουν καποια εκατοστα 10-15-20 και να μπει μια διατρητη γυψοσανιδα σε ολο τον τοιχο, πλην του παραθυρου βεβαια.
Γενικα δε μου αρεσει η λυση των πανελ. Πανελακια, πανελακια κρεμασμενα παντου, δε μου φαινεται ωραιο για καθιστικο. Προτιμω να αντιμετωπιστει καθε επιφανεια συνολικα. Βγαζει νομιζω πιο διακριτικό αποτελεσμα, αλλα ειναι βεβαια πιο δυσκολο στην υλοποιηση.
Στη θεση σου θα προχωρουσα στα εξι πανελ που εχεις βαλει εμπρος και πλάι, θα εβαζα οσο πιο μεγαλα, παχιά και αποδοτικα bass trap πανελς στον πισω τοιχο (η gik με την εμπειρια της, ειμαι σιγουρος θα σε βοηθησει να διαλεξεις τα καταλληλα, αλλα θα μπορουσες να ρωτησεις και την audio solutions, που ειναι Ελληνικη, με αντιστοιχα προϊοντα και θα ειχες ακομα καλυτερη και αμεση υποστηριξη) και θα εβαζα σαν μεγαλο στοχο το ταβανι, εστω σε δευτερο χρονο, αν δεν μπορεις τωρα.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.662
Πχ στον εμπρος τοιχο, που ειναι πολυ σημαντικος και σε ολες τις ακμες του, δεν μπορεις να βαλεις παρα δυο πανελακια. Και παλι εχεις κρυψει σε μεγαλο βαθμο την πετρινη επένδυση, που ειναι κριμα.
Επισης στους πλαϊνους τοιχους, μπορεις να βαλεις στις πρωτες ανακλασεις μονο καποια πανελ οχι μεγαλου παχους, γιατι το δωματιο ειναι καπως στενο και δεν μπορεις να φας κι αλλο πλατος.
Το ταβανι ειναι μεγαλη υποθεση. Ειναι μια τεραστια γυμνη ανακλαστικη επιφανεια. Εγω θα ηθελα να την καλυψω σχεδον ολη. Με μια διαχυτικη επιφανεια εμπρος και απορροφηση απο πισω, μεταβλητου παχους κατα προτιμηση. Θα ηθελα να το εχω, ακομα κι αν δεν ειχα ηχοσυστημα. Μου αρεσει αυτη η αισθηση ησυχιας απο πανω μου, κανει πιο ζεστη την ατμοσφαιρα.
Επισης μου αρεσει η ελλειψη ανακλασεων πισω απο τη θεση ακροασης. Αρα θα προσπαθουσα να κανω κατι δραστικο στον πισω τοιχο. Το τελειο θα ηταν να θυσιαστουν καποια εκατοστα 10-15-20 και να μπει μια διατρητη γυψοσανιδα σε ολο τον τοιχο, πλην του παραθυρου βεβαια.
Γενικα δε μου αρεσει η λυση των πανελ. Πανελακια, πανελακια κρεμασμενα παντου, δε μου φαινεται ωραιο για καθιστικο. Προτιμω να αντιμετωπιστει καθε επιφανεια συνολικα. Βγαζει νομιζω πιο διακριτικό αποτελεσμα, αλλα ειναι βεβαια πιο δυσκολο στην υλοποιηση.
Στη θεση σου θα προχωρουσα στα εξι πανελ που εχεις βαλει εμπρος και πλάι, θα εβαζα οσο πιο μεγαλα, παχιά και αποδοτικα bass trap πανελς στον πισω τοιχο (η gik με την εμπειρια της, ειμαι σιγουρος θα σε βοηθησει να διαλεξεις τα καταλληλα, αλλα θα μπορουσες να ρωτησεις και την audio solutions, που ειναι Ελληνικη, με αντιστοιχα προϊοντα και θα ειχες ακομα καλυτερη και αμεση υποστηριξη) και θα εβαζα σαν μεγαλο στοχο το ταβανι, εστω σε δευτερο χρονο, αν δεν μπορεις τωρα.
Το τοίχωμα πίσω από ηχεία είναι εξ ορισμού κρίσιμο,αφού δίνει τα πιο έντονα σε μέγεθος φαινόμενα SBIR.
Σε πολυκαναλικό το διακύβευμα εντείνεται,αφού ανεξάρτητα από την απόσταση ανάμεσα στη θέση ακρόασης και το οπίσθιο σ'εκείνη τοίχωμα,υπάρχουν εκ των πραγμάτων και οπίσθια δορυφορικά κανάλια επηρεαζόμενα άμεσα τα ίδια από το δεύτερο...

Η δε φροντίδα οροφής ιδίως σε πολυκαναλικό θα είναι εκ των ΄΄ουκ άνευ΄΄.

Reaction score
7.877

Χωρίς να το λέω κάπως, καθαρά απορία.

Πάνελ μεγέθους 120 χ 60 είναι πανελάκι ?

Δεν τα βγάζει σε μεγαλύτερο μέγεθος από όσο είδα, έβαλα δεκάρια πάχος γιατί είδα ότι είναι καλύτερα στο φάσμα 100 με 400

συνολικά για τον εμπρός και τις πρώτες ανακλάσεις έχω βάλει 6 πάνελ 120 χ 60

περιμένω και copopren να βάλω πίσω από όλα τα ηχεία.

Τα σχέδια τα διάλεξε η γυναίκα και μπορώ να πω ότι είναι πολύ όμορφα στο μάτι. Βέβαια αυτά είναι γούστα...

Στον πίσω τοίχο περιμένω κουρτίνα για το παράθυρο που είναι στο κέντρο. δεξιά υπάρχει βιβλιοθήκη και αριστερά μπουφές

Μόνο πάνω από τον μπουφέ μπορεί να μπει κάποιο panel αλλά δεν θα είναι συμμετρικό γιατί από την απέναντι πλευρά είναι πόρτα.

Akis_G

Reaction score
8.058

Χωρίς να το λέω κάπως, καθαρά απορία.

Πάνελ μεγέθους 120 χ 60 είναι πανελάκι ?

Δεν τα βγάζει σε μεγαλύτερο μέγεθος από όσο είδα, έβαλα δεκάρια πάχος γιατί είδα ότι είναι καλύτερα στο φάσμα 100 με 400

συνολικά για τον εμπρός και τις πρώτες ανακλάσεις έχω βάλει 6 πάνελ 120 χ 60

περιμένω και copopren να βάλω πίσω από όλα τα ηχεία.

Τα σχέδια τα διάλεξε η γυναίκα και μπορώ να πω ότι είναι πολύ όμορφα στο μάτι. Βέβαια αυτά είναι γούστα...

Στον πίσω τοίχο περιμένω κουρτίνα για το παράθυρο που είναι στο κέντρο. δεξιά υπάρχει βιβλιοθήκη και αριστερά μπουφές

Μόνο πάνω από τον μπουφέ μπορεί να μπει κάποιο panel αλλά δεν θα είναι συμμετρικό γιατί από την απέναντι πλευρά είναι πόρτα.
Ναι, δυστυχως οταν βαλεις τα νουμερα κατω και δεις την ταξη μεγεθους της επεμβασης που χρειαζεται, για να πετυχεις την ακουστικη βελτιωση του χωρου, ειναι ενα σοκ!
Ειναι οπως ενας αρχαριος στο hi fi, βλεπει να εχεις 4 16ιντσα σαμπ. «Μα χρειαζονται ολα αυτα?»
Υπολογισε τα τετραγωνικα επιφανειων του δωματιου και βρες το 30%.
Ενα πανελ ειναι 0,72τμ.
Για κανε τη διαιρεση...o_O

Reaction score
7.877
αλλά παράλληλη αξιολόγηση με ομόλογες αποκρίσεις πλάτους,ETC και spectrogram..
έχω κάνει όλες τις μετρήσεις

με eq

χωρίς eq

large

lrc large no eq

lrc large.jpg
l rt.jpg
r rt.jpg
c rt.jpg

spectro lrc no eq large

l spectro.jpg
r spectro.jpg
c spectro.jpg

subs no eq

subs no eq spectro.jpg
subs no eq.jpg
subs no eq waterf.jpg

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.662
Καταρχάς φαίνονται σαφώς τα ζητήματα από συνιστώσες ιδιορρυθμού σε συχνότητες ακέραια πολλαπλάσια ξεκινώντας από 30 Hz : 60-90-120
Φαίνονται επίσης ζητήματα στις μεσοϋψηλές και άνω...
Οι δε μεταπτώσεις στις τιμές RT είναι μεν σημαντικές,αλλά δεν φαίνονται τόσο άσχημα όσο πριν.
Οι αποκρίσεις πλάτους πρέπει να είναι ληφθείσες μέσω περιστρεφόμενου μικροφώνου.
Για ETC με ποια μορφή πρέπει να παρουσιαστεί?
Τα πρώτα 30 msec στον άξονα του χρόνου αρκετά θα είναι...
1615934998554.png

Όρια στάθμης άνω και κάτω 0 dB έως -70 dB αντίστοιχα

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.207
Members
38.305
Νεότερο μέλος
Nikosdi