Yamaha HS8 & Dynaudio 18S : It's only...Monophonic (but I like it)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.393
Τα εν λόγω Yamaha είναι καταξιωμένα μονιτορς στον επαγγελματικό στίβο, με ισορροπημένη απόκριση (όπως διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις και στο χώρο του μπουτχια), οπότε, χωρίς σημαντικές τονικές αλλοιώσεις, δίνουν στους μαστεραδες - ηχολήπτες κλπ την αίσθηση ενός οικιακού hi-fi ηχείου, με ελαττωμένη απόκριση χαμηλά, και σκεφτείτε πως σε αυτή τη χρήση, τυπικά τα χρησιμοποιούν έξτρα near field, στο μισό ή ένα μέτρο απόσταση ακρόασης, πάνω στην κονσόλα.

Τα reference monitors, είναι φυσικά διαφορετικά ζώα. Γενικώς όλα τα monitors που ανήκουν στην κατηγορία των "main monitor", είναι ικανά για αναπαραγωγή των live δρώμενων μέσα στο στούντιο ηχογράφησης, όπου δηλαδή ακούνε οι μαστεραδες λάιβ πως παίζουν οι μουσικοί και οι τραγουδιστές πίσω από το "τζάμι", εντελώς ασυμπίεστα (απ'τα μικρόφωνα στην κονσόλα μίξης και στα ηχεία), ώστε να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Αυτή τη δουλειά, μόνον main monitors μπορούν να την φέρουν εις πέρας, όπως και τα PA monitors βέβαια, που είναι για λάιβ εκδηλώσεις. Σε αυτή τη δουλειά, τα δυναμικά είναι τρόμος για μικρά ηχεία, και είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να μπορούν να ακολουθήσουν τέτοιες απαιτήσεις οποιαδήποτε μικρά ηχεία. Θέλει κτήνη main monitors, κι ακόμα κι αυτά, με συνοδεία σαμπ.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο, πχ βλάβη, φύγουν για επισκευή τα main monitors και μείνει ο ηχολήπτης στο στούντιο χωρίς αυτά τα ηχεία, δεν μπορεί να κάνει δουλειά με κανένα από τα υπόλοιπα μικρά μονιτορς που έχει εκεί (όπως τα εν λόγω Yamaha), και η μόνη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσει κατάλληλα για τέτοια χρήση ακουστικά. Εννοείται πως όλα τα ακουστικά δεν είναι για τέτοια χρήση, θέλει κατάλληλα για live ηχογραφήσεις, που να αντέχουν drums με πλήρες δυναμικό εύρος, δηλαδή μιλάμε για ειδικά ακουστικά, με υψηλότατα max SPL, ιδιαίτερα εκτεταμένη απόκριση συχνότητας χαμηλά, και ανθεκτικά σε "κακουχίες" και "κακίες" στο μπάσο.

Reaction score
18.548
αποτελεί αμφισημία αφού δεν διευκρινίζεται άμα ο τυπικός ήχος από monitor θα λογαριαζόταν κατώτερος σε σχέση με τυπικά οικιακά ηχεία.
2. Αυτο εννοει εστω και πλαγιως
Εάν δεν έχω ξεχάσει τα Αγγλικά μου και κυρίως την σύνταξη σε αυτή τη γλώσσα Bhutia δεν υπάρχει αμφισημία. Ούτε λέγεται κάτι πλαγίως. Λέγεται αρκετά καθαρά καθώς ακολουθεί αυτό που έχω υπογραμμισμένο. Λέει αυτο το feature (χαρακτηριστικό) δηλαδή το beatiful sound / like good sounding speakers hi fi speakers κιόλας ξαναλέει in particular είναι ideal additionfor me. Συν η τελευταία πρόταση για fatigue free ενισχύει ότι μπορεί με αυτά να κάνει ξεκούραστα την δουλειά αλλά και καλύτερα καθώς επίσης λέει ότι παραμένουν έτσι και σε μεγάλες εντάσεςι ενω τα άλλα αναγκάζεται να τα δουλεύει σε χαμηλές εντάσεις.

The Yamaha HS 8 monitors fully met both expectations. The sound character differs significantly from my reference monitors and tends to be more “beautiful”, almost like good-sounding hi-fi speakers. This feature in particular makes it the ideal addition for me.

I find the Yamaha monitors (on which I attenuated the highs by 2 dB) to be almost fatigue-free.,,

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.393
Αυτά Θήβα μου, υποδηλώνουν πως είναι τονικά ισορροπημένα τα Yamaha.

Και βεβαίως τους κόβει λίγα πρίμα.

Reaction score
18.548
The additional 8” system should now fill the following gap:
It's important to me to be able to switch between two different pairs of monitors during a mix to get a second sound impression of my music. Additionally, I was looking for a system that would deliver a wide, warm sound during jam sessions and could occasionally handle higher volumes.
The Yamaha HS 8 monitors fully met both expectations.
¨Ενα ένα μας τα βγάζεις... σου έχω πεί χιλιάδες φορές , όχι αποσπάσματα. Εγώ να ξέρεις όπου βλέπω αποσπάσματα ... κοιτάω με μισό μάτι αυτόν που τα βάζει. :D
Αυτά Θήβα μου, υποδηλώνουν πως είναι τονικά ισορροπημένα τα Yamaha.

Και βεβαίως τους κόβει λίγα πρίμα.
Ε, ναι δεν είπα κάτι διαφορετικό. Ή θες να πείς ότι ότι είναι hi fi speakers και έχουν ωραίο ήχο ... δεν είναι φλατ ?

Εχω πεί και με "βρίζετε" ... δεν σημαίνει ότι κάτι επειδή είναι φλάτ έχει και καλό ήχο. Κοιτάς για φλάτ ακούς και για τον "χαρακτήρα¨ του ηχου (sound character), όπως λέει στο απόσπασμα του N.K. ότι λέει αυτός ο τύπος. Δικά του λόγια , όχι δικά μου. Ξαναδιάβασε το προσεκτικά. Αυτός ξέρει μια χαρά τι λέει και τι εννοεί. Και εγώ ξέρω τι εννοεί.

Το φλάτ αφορά την ακρίβεια του ηχείου. Δεν σημαίνει ότι θα έχει ίδιο ήχο με ένα άλλο που επίσης είναι φλάτ.

Last edited:

Reaction score
8.741
¨Ενα ένα μας τα βγάζεις... σου έχω πεί χιλιάδες φορές , όχι αποσπάσματα. Εγώ να ξέρεις όπου βλέπω αποσπάσματα ... κοιτάω με μισό μάτι αυτόν που τα βάζει. :D

Ε, ναι δεν είπα κάτι διαφορετικό. Ή θες να πείς ότι ότι είναι hi fi speakers και έχουν ωραίο ήχο ... δεν είναι φλατ ?

Εχω πεί και με "βρίζετε" ... δεν σημαίνει ότι κάτι επειδή είναι φλάτ έχει και καλό ήχο. Κοιτάς για φλάτ ακούς και για τον "χαρακτήρα¨ του ηχου (sound character), όπως λέει στο απόσπασμα του N.K. ότι λέει αυτός ο τύπος. Δικά του λόγια , όχι δικά μου. Ξαναδιάβασε το προσεκτικά. Αυτός ξέρει μια χαρά τι λέει και τι εννοεί. Και εγώ ξέρω τι εννοεί.

Το φλάτ αφορά την ακρίβεια του ηχείου. Δεν σημαίνει ότι θα έχει ίδιο ήχο με ένα άλλο που επίσης είναι φλάτ.
Εμένα μ άρεσε που δεν κρατάει ισορροπίες μεταξύ των 2 ηχειων.
Ξεκάθαρα για αυτόν, η ακρόαση με τα tannoy τον αναγκάζει μετά από μια ώρα να χαμηλώσει την ένταση και ας έχουν ομοαξονική αρχιτεκτονική και 8ιντσο γουφερ. :p
Μην κοιτάξω τώρα το σπινοραμα απ αυτά τα tannoy και αρχίσω τα καντήλια :D

Reaction score
18.548
Εμένα μ άρεσε που δεν κρατάει ισορροπίες μεταξύ των 2 ηχειων.
Ξεκάθαρα για αυτόν, η ακρόαση με τα tannoy τον αναγκάζει μετά από μια ώρα να χαμηλώσει την ένταση και ας έχουν ομοαξονική αρχιτεκτονική και 8ιντσο γουφερ. :p
Μην κοιτάξω τώρα το σπινοραμα απ αυτά τα tannoy και αρχίσω τα καντήλια :D
Εγώ μεταφέρω απλώς τι θεωρώ ότι είπε .... τώρα εάν έχει δικιο δεν γνωρίζω. Δεν τα ξερω τα ηχεία και ούτε εχω δει καν μετρήσεις τους. Πάντως σίγουρα εννοεί ότι τα yamaha και του αρεσει ο χαρακτήρας τους και τον βολεύουν για την δουλειά του.

Reaction score
8.741
Δείξτο ρε, να δούμε
Μα αυτό το άτιμο το spinorama του ηχείου ψάχνω από περιέργεια αλλά δεν βρήκα κάτι. :biggrin:

Που είναι το link από το review?

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.027
Μα αυτό το άτιμο το spinorama του ηχείου ψάχνω από περιέργεια αλλά δεν βρήκα κάτι. :biggrin:

Δεν έχει μετρηθεί πουθενά?

Νομίζω πως αν έβγαζε η Γιαμάχα HS10, με αντίστοιχη τιμή, θα τους έπαιρνε τα σώβρακα ολουνών.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.081

Από τη δική μου μεριά επιβεβαιώνω ότι η αγγλική μετάφραση του κειμένου που παρέθεσε ο Ν.Κ. ανταποκρίνεται στο νόημα από το πρωτότυπο άρθρο.

Reaction score
1.086
Λοιπον η εκταση του yamaha ειναι 38hz στα -10db. Επισημαινω οτι το roll off του συγκεκριμενου ηχειου διαμετρου 8 ιντσων ειναι μεγαλυτερο στα 38hz απο το δικο μου ηχειο 5.25 ιντσων στην αποσταση ακροασης που ακουω.

Reaction score
4.673
Με γνώμονα όσα έχω περάσει και θεωρώντας ότι κύριος παράγοντας απόλαυσης είναι η σύζευξη ηχειακών πηγών με δεδομένο χώρο θα ποντάριζα σε ανώτερο πλήθος ηχείων. Υπό την προϋπόθεση να μας άρεσαν ήδη σε απλή δικαναλική αρχιτεκτονική
Δεν εχω κατι να προσθεσω.
Προς γνωσιν..

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.393
Ε, άμα είναι πολύ ακριβό, ας πάρει μόνο 1.

Το δεξί.

Γιατί τ'αριστερά δεν είναι τόσο καλά. ΚΚΕ.
Προς γνώσιν.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.468
Members
38.188
Νεότερο μέλος
kotsos134