Σωμα...

Reaction score
250
Απάντηση: Σωμα...

Η υποκειμενική παράμετρος των audio αξιολογήσεων που αναφέρεται σαν "σώμα" είναι από τις πιο σημαντικές . Χωρίς ικανοποιητική συμπεριφορά της παραμέτρου αυτής το τελικό αποτέλεσμα είναι αδιάφορο και ανίκανο να διεγείρει συγκινησιακά. Η ψευδαίσθηση του "ρεαλισμού" δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς "σώμα" και "ρωμαλέα" παρουσία των οργάνων και των φωνών κυρίως στις μεσαίες , μεσοχαμηλές και υψηλές συχνότητες .
Ακόμη και αν "τονικά" το αποτέλεσμα είναι σωστό και η πληροφορία-λεπτομέρεια είναι άφθονη.

Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ένα κοινά αποδεκτό (μετρήσιμο) μέγεθος που θα μπορούσε να προεξοφλήσει την επάρκεια σώματος. Με βάση την εμπειρία μου το σώμα έχει άμεση σχέση κυρίως με τα εξής :

1) Τον χώρο . Παίζουν απίστευτο ρόλο τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά , οι τοποθετήσεις ηχείων και ακροατή , τα χαρακτηριστικά απορρόφησης -διάχυσης - ανάκλασης .

2) Το ίδιο το ηχείο . Ένας μικροσκοπικός θόλος ή κώνος δεν μπορεί να δώσει αυτό που δίνει μια σειρά από ομοειδή μεγάφωνα ή οι επιφάνειες των ηλεκτροστατικών-μαγνητοστατικών-ribbon μεγάλου μήκους .

3) Τα ενισχυτικά . Συνήθως αποδίδουν καλά στο τομέα σώματος οι class A κατασκευές (όπως και οι AB που είναι πολωμένες αρκετά "ψηλά") που έχουν μεγάλα τροφοδοτικά ( μετασχηματιστές και μεγάλες χωρητικότητες πυκνωτών ).
Τα καλά ενισχυτικά της "fast recovery" φιλοσοφίας με τις μικρές χωρητικότητες είναι συνήθως αέρινα , ταχύτατα αλλά λεπτόηχα.

4) Εξαιρετικό σώμα συνήθως αποδίδουν και οι μεγάλοι λαμπάτοι τελικοί σε push-pull τοπολογία.

5) Κανόνας με εξαιρέσεις φυσικά είναι να προσφέρει ικανοποιητικό σώμα η λαμπάτη προενίσχυση.

6) Καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα καλώδια ηχείων και interconnect.

7) Το ταίριασμα δε ενισχυτή και ηχείων είναι καθοριστικό. Ενδιαφέρον είναι ότι κάποιος ενισχυτής μπορεί να αποδίδει επαρκέστατο σώμα με κάποιο ηχείο και ανεπαρκές με κάποιο άλλο στον ίδιο χώρο με τα ίδια συνοδά. Αυτά για αρχή....

Reaction score
968
Εξαρτάται για πόσο σώμα μιλάμε, .... αλλά βγαίνει σώμα από ηλεκτροστατικά, μαγνητοστατικά και λάμπες???

Εκτός εάν υπάρχουν κάποια ηλεκτροδυναμικά woofer στην όλη σχεδίαση (που σώζουν την κατάσταση).

Reaction score
250
Απάντηση: Re: Σωμα...

Εξαρτάται για πόσο σώμα μιλάμε, .... αλλά βγαίνει σώμα από ηλεκτροστατικά, μαγνητοστατικά και λάμπες???

Εκτός εάν υπάρχουν κάποια ηλεκτροδυναμικά woofer στην όλη σχεδίαση (που σώζουν την κατάσταση).
Βεβαίως και υπάρχει ! Και αποτελεί τον κανόνα ! Και το σώμα δε είναι αποτέλεσμα απλά ηλεκτροδυναμικών woofer.

Reaction score
968
Re: Απάντηση: Re: Σωμα...

Βεβαίως και υπάρχει ! Και αποτελεί τον κανόνα ! Και το σώμα δε είναι αποτέλεσμα απλά ηλεκτροδυναμικών woofer.

Ναι ε?

Αν βγάλεις εντελώς τα ηλεκτροδυναμικά woofer από την εξίσωση πως θα φτιάξεις σώμα ..... με τα καλώδια?

Reaction score
4

τι είναι αυτο που καθορίζει "το σωμα" στις φωνες/οργανα σε ενα σύστημα? (εκτος απο τα ηχεια...)
Για πες μας από την αρχή τι συμβαίνει γιατί δεν το κατάλαβα...:133:

Για να αποκλείεις τα ηχεία σημαίνει ότι τα έχεις ακούσει να παίζουν ικανοποιητικά (στο θέμα "σώμα") αλλά αλλάζοντας κάτι άλλο (τελικό-προ) έχεις το φαινόμενο που περιγράφεις (λεπτόηχο)...

Είμαι κοντά ?? :137:

D

deleted user 10898

Guest
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ κΒασιλη...
(μαυρα ματια καναμε....)
τα βαζω λοιπον σε μια σειρα με βαση αυτα που γραφεις...
ειναι αληθεια πως τα πανελ που ειχα ειναι το μετρο συγκρισης.
το περασμα σε συμβατικα για την ωρα με προβληματιζει.
παρολα αυτα τα συγκεκριμενα ηχεια που εχω τα εχω ακουσει μεχρι που μπορουν να φθασουν και δυστυχως ειμαι μακρια....
ξερω πως πρεπει να ασχοληθω με τον χωρο αλλα με προβληματιζει το γεγονος πως σε near field σχεδον ακροαση δεν...
παω να παρω ενα xtz ροομ αναλυζερ για αρχη και βλέπουμε..
Νικος

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Σωμα...

Για πες μας από την αρχή τι συμβαίνει γιατί δεν το κατάλαβα...:133:

Για να αποκλείεις τα ηχεία σημαίνει ότι τα έχεις ακούσει να παίζουν ικανοποιητικά (στο θέμα "σώμα") αλλά αλλάζοντας κάτι άλλο (τελικό-προ) έχεις το φαινόμενο που περιγράφεις (λεπτόηχο)...

Είμαι κοντά ?? :137:
κοντα είσαι..
απλώς δεν αλλαξα τιποτα... στήνω σύστημα..

Reaction score
250

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ κΒασιλη...
(μαυρα ματια καναμε....)
τα βαζω λοιπον σε μια σειρα με βαση αυτα που γραφεις...
ειναι αληθεια πως τα πανελ που ειχα ειναι το μετρο συγκρισης.
το περασμα σε συμβατικα για την ωρα με προβληματιζει.
παρολα αυτα τα συγκεκριμενα ηχεια που εχω τα εχω ακουσει μεχρι που μπορουν να φθασουν και δυστυχως ειμαι μακρια....
ξερω πως πρεπει να ασχοληθω με τον χωρο αλλα με προβληματιζει το γεγονος πως σε near field σχεδον ακροαση δεν...
παω να παρω ενα xtz ροομ αναλυζερ για αρχη και βλέπουμε..
Νικος
Καλέ μου Φίλε vet.....
Είναι πολύ δύσκολο (όχι όμως αδύνατον) σε near field set up(s) να έχεις επιθυμητό "σώμα" ακόμη και από μεγάλα ηχεία...
Το xtz analyzer είναι ένα ενδιαφέρον ερασιτεχνικό εργαλείο που το χρησιμοποιώ κατά κόρον! Δεν θα μπορέσει να σου δώσει όμως επαρκείς πληροφορίες για το θέμα που άνοιξες...

Reaction score
250
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Σωμα...

Ναι ε?

Αν βγάλεις εντελώς τα ηλεκτροδυναμικά woofer από την εξίσωση πως θα φτιάξεις σώμα ..... με τα καλώδια?
αν διάβαζες προσεκτικά http://www.avsite.gr/vb/showpost.php?p=1020532&postcount=21

θα έβλεπες ότι τα καλώδια είναι δευτερεύον στοιχείο στην προσπάθεια εξασφάλισης "σώματος".
Τα ηλεκτροδυναμικά woofer δεν θα κάνουν ποτέ ένα πιατίνι "ρεαλιστικό" σε μέγεθος.

Θα δώσουν δυναμικά στοιχεία και punch αλλά τα μεγάλα έγχορδα μιας συμφωνικής ορχήστρας δεν θα τα αποδώσουν από πλευράς σώματος καλύτερα από την μεμβράνη ενός μεγάλου magneplanar του οποίου η επιφάνεια ισοδυναμεί με εκείνη 5-6 12ιντσων ηλεκτροδυναμικών woofer ( έστω και αν οι "διαδρομές" είναι μικρότερες).

Αν έχουμε μια συστοιχία ηλεκτροδυναμικών woofer είτε σε ανοικτή μπάφλα είτε σε "κουτί" τότε τα δεδομένα αλλάζουν.... Ο vet όμως μιλάει για μικρό ηχείο που δεν έχει καν ένα 10ιντσο και μια καμπίνα που είναι αρκετά μικρότερη από 50 λιτρα (αν δεν κάνω κάποιο σοβαρό λάθος)....

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048

Καλά, εγώ τώρα γιατί διαφωνώ; Ουφ, δυό φορές κακός την ίδγια μέρα πάει πολύ. Πάω να φτιάκω ένα γκαιφέ...

Reaction score
4

τι είναι αυτο που καθορίζει "το σωμα" στις φωνες/οργανα σε ενα σύστημα? (εκτος απο τα ηχεια...)
Μας είπε ο vet.., "εκτός από ηχεία" :126:

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Re: Σωμα...

Καλέ μου Φίλε vet.....
Είναι πολύ δύσκολο (όχι όμως αδύνατον) σε near field set up(s) να έχεις επιθυμητό "σώμα" ακόμη και από μεγάλα ηχεία...
Το xtz analyzer είναι ένα ενδιαφέρον ερασιτεχνικό εργαλείο που το χρησιμοποιώ κατά κόρον! Δεν θα μπορέσει να σου δώσει όμως επαρκείς πληροφορίες για το θέμα που άνοιξες...
το near field το ανεφερα για να τονισω την υπαρξη του προβληματος και εκει..
οκ μηνυμα εληφθη..

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Σωμα...

Καλά, εγώ τώρα γιατί διαφωνώ; Ουφ, δυό φορές κακός την ίδγια μέρα πάει πολύ. Πάω να φτιάκω ένα γκαιφέ...
μιλα ρε εσυ που τα ξερεις τα ηχεια.. θα σε πειραξει και η καφεινη..

Reaction score
968
Νομίζω ότι αυτό που φταίει είναι ότι δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα!

Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στον ορισμό του σώματος. Τι ακριβώς εννοούμε σώμα της μουσικής? Η δική μου εντύπωση είναι ότι το σώμα δεν είναι τα πιατίνια. Ούτε καν οι μεσαίες.

Εάν συμφωνήσουμε στον ορισμό .... τότε ίσως μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση αυτή (και να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα).

Reaction score
4

Νομίζω ότι αυτό που φταίει είναι ότι δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα!

Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στον ορισμό του σώματος. Τι ακριβώς εννοούμε σώμα της μουσικής? Η δική μου εντύπωση είναι ότι το σώμα δεν είναι τα πιατίνια. Ούτε καν οι μεσαίες.

Εάν συμφωνήσουμε στον ορισμό .... ίσως μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση αυτή (και να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα).
+1

D

deleted user 10898

Guest
στο παλιο μου συστημα ο τραγουδιστης γεμιζε τον χωρο γυρω του με την παρουσια του ενω ξεχωριζε καθαρα απο την κιθαρα που επαιζε ο διπλανος του.
στο νεο συστημα ο τραγουδιστης ακουγεται σαν να τραγουδαει λιγο ποιο μακρια απο το μικροφωνο , ενω τα ορια με την κιθαρα ειναι οχι ευκολα διακριτα.
αντι να εχω εναν παβαρορι στημενο εμπρος μου εχω ενα πραγμα σαν αδυνατισμενος παβαροτι που διαχεεται στον χωρο.
σωμα στα οργανα σωμα στις φωνες σωμα στην ορχηστρα... πασχω κυριως στα δυο πρωτα εαν αυτο βοηθαει...

Reaction score
968
στο παλιο μου συστημα ο τραγουδιστης γεμιζε τον χωρο γυρω του με την παρουσια του ενω ξεχωριζε καθαρα απο την κιθαρα που επαιζε ο διπλανος του.
στο νεο συστημα ο τραγουδιστης ακουγεται σαν να τραγουδαει λιγο ποιο μακρια απο το μικροφωνο , ενω τα ορια με την κιθαρα ειναι οχι ευκολα διακριτα.
αντι να εχω εναν παβαρορι στημενο εμπρος μου εχω ενα πραγμα σαν αδυνατισμενος παβαροτι που διαχεεται στον χωρο.
σωμα στα οργανα σωμα στις φωνες σωμα στην ορχηστρα... πασχω κυριως στα δυο πρωτα εαν αυτο βοηθαει...

Αν καταλαβαίνω σωστά θεωρείς ότι έχεις πρόβλημα με την παρουσία και την ευκρίνεια φωνών και οργάνων. Ίσως επίσης να αντιλαμβάνεσε και μία έλλειψη προβολικότητας.

Εφόσον ισχύουν τα ανωτέρω, τότε μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη φασματική περιοχή 3 - 6 kHz (ίσως και λίγο ακόμη χαμηλότερα). Αυτό όμως δεν θα το έλεγα έλλειψη σώματος (ας με διορθώσει κάποιος).

D

deleted user 10898

Guest
κανενα προβλημα με την ευκρινεια. διακρινω και το σφραγισμα στο δοντι του τραγουδιστη...
το ποσο μεγαλο ειναι το σφραγισμα δεν καταλαβαινω...

D

deleted user 10898

Guest
Body - Fullness of sound, with particular emphasis on upper bass. Opposite of thin
ή
If a system excels at detail it is often lean and lacking in body

Reaction score
4

Πήρες ηχεία χαμηλότερης ευαισθησίας ? :137:

Υπάρχουν σημεία-χαρακτηριστικά που τα θεωρείς καλύτερα από τα προηγούμενα ?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.232
Members
38.293
Νεότερο μέλος
SotosΑ