Ενεργα ηχεια

Reaction score
313
Απάντηση: Ενεργα ηχεια-Σύνδεση με τα προηγούμενα...

... Απλά, αν σετάρεις στο μενού την είσοδο Α ως ψηφιακή, αυτόματα καταλαμβάνει και την Β...
A, μάλιστα! Καθότι στερεοφωνική (η AES/EBU), "καταλαμβάνει" δύο κανάλια. Σωστά;

Reaction score
375
Απάντηση: Ενεργα ηχεια

Οι διαφορές μεταξύ ULN-8 και ULN-2 είναι τεράστιες από άποψη δυνατοτήτων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούνται στα παραπάνω κανάλια DAC του ULN-8.
Παράλληλα, ακόμα και ως απλούς στερεοφωνικούς DAC να τα συγκρίνεις, πάλι απέχουν πολύ.
Βέβαια, εσύ που έχεις ήδη ενεργά ηχεία, δε χρειάζεσαι και τόσο τις δυνατότητες ψηφιακού crossover που σου δίνει το ULN-8.
Για να διαπιστώσεις από πρώτο χέρι τις διαφορές τους, το δρόμο τον ξέρεις...
Ζήτα τους να σου επιδείξουν αναλυτικά κάποιες (δε θα έχετε χρόνο να τις εξετάσετε όλες) από τις δυνατότητες του ULN-8 για να πάρεις μια ιδέα (π.χ. EQ, διαφοροποίηση του ηχητικού χαρακτήρα με προηγμένο DSP...).
Μετά θα μπορείς εσύ να απαντήσεις στο ερώτημά σου κατά πόσο το χρειάζεσαι ή όχι...
Γνώμη μου πάντως είναι ότι αν περάσεις από εκεί για 2 ώρες π.χ., καλό θα είναι να ξοδέψεις μισή ώρα για ακρόαση και μιάμιση ώρα για την ανάλυση των δυνατοτήτων του μηχανήματος (αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό προφανώς λόγω φόρτου εργασίας).
Προσπάθησε δηλαδή να να βασίσεις την κρίση σου πιο πολύ στο μυαλό σου απ' ότι στ' αυτιά σου.
Thanx Alex,σίγουρα στο επόμενο ταξίδι στην Αθήνα πάω βουρ για εξερεύνηση [με γοητεύουν όλες αυτές οι δυνατότητες που διαβάζω αλλά παράληλλα μου φαίνονται και πολύπλοκα όλα αυτά].Μόλις χθές είδα ότι κυκλοφορεί και το Lio-8...είδωμεν!

Reaction score
0
Να ρωτησω και εγω κατι απο την diy μερια του πραγματος...

Αν παρει κανεις ενα tweeter και ενα mid σε open baffle και βαλει και ενα woofer σε closed box απο κατω, ποσο ευκολο ειναι να υπολογισει crossover και να το υλοποιησει τελικα με τα μπερια?
Τι χρειαζεται δλδ?

Επισης, αν χρησημοποιησει κανεις chip amps (π.χ. gainclone) μπορει να πετυχει κατι τετοιο με συμπαθητικα αποτελεσματα?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364
Απάντηση: Re: Ενεργα ηχεια

Να ρωτησω και εγω κατι απο την diy μερια του πραγματος...

Αν παρει κανεις ενα tweeter και ενα mid σε open baffle και βαλει και ενα woofer σε closed box απο κατω, ποσο ευκολο ειναι να υπολογισει crossover και να το υλοποιησει τελικα με τα μπερια?
Τι χρειαζεται δλδ?

Επισης, αν χρησημοποιησει κανεις chip amps (π.χ. gainclone) μπορει να πετυχει κατι τετοιο με συμπαθητικα αποτελεσματα?
είναι αλήθεια πολύ εύκολο.

μετράς την ελεύθερη απόκριση του μιντ μόνου του (προφανώς κόβεις πολύ χαμηλές για να μη το πάρεις στα χέρια), μετά του γούφερ σκέτου, βλέπεις τις προδιαγραφές των μεγαφώνων, βλέπεις την απόκριση των μεγαφώνων στο χώρο σου, και ορίζεις το σημείο κρος εκεί που βολεύει στο χώρο σου, στο σημείο δηλαδή που εμφανίζουν και τα δυό μεγάφωνα καλή συμπεριφορά και απόκριση και είναι εντός προδιαγραφών.

ρίχνεις και στα δυό ένα φιλτράκι λίνγκουιτζ-ριλέι 24 ντιμπί/οκτάβα και πιάνεις τη φάση, κι αρχίζεις να μετράς σπλ σε τόνο στη συχνότητα κρος. μόλις πιάσεις μέγιστη στάθμη, έχεις τσακώσει τη σωστή φάση.

Με το φίλτρο ενεργό, μετράς τα μεγάφωνα ένα ένα να δεις αν δίνουν στο χώρο σου σωστή κλίση στην απόκριση σε ροζ θόρυβο, στο σημείο κρος. αν υπάρχουν ιδιοσυντονισμοί, ρίχνεις κανα νοτς φιλτράκι να τα σιάξεις.

μετράς ένα ένα τα μεγάφωνα να έχουν ίδια ακριβώς στάθμη, σε αυτόν τον τόνο, που το φέρνεις με ακρίβεια 0,1db.

στο τέλος μετράς μ'ένα ροζ θόρυβο τη συνολική απόκριση στο χώρο με όλα τα μεγάφωνα ενεργά, κι αν χρειαστεί κανένα ακόμα νοτς φιλτράκι το ρίχνεις.

ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. η συνολική διαδικασία δε παίρνει πάνω από 10'.

Αφού ακούσεις καναδυό μέρες, μπορείς να δοκιμάσεις κι άλλα φίλτρα, κανα μπέσελ ή τσεμπισέβ ή ό,τι γουστάρεις ρε παιδί μου, με όποιο συνδυασμό και με ότι κλίση θες, από 8 ντιμπί ανά οκτάβα μέχρι 48 ντιμπί/οκτάβα.

εφόσον ξέρεις το σημείο κρος, εφόσον έχεις σιάξει τις στάθμες των μεγαφώνων, για κάθε άλλη δοκιμή μόνο τη ρύθμιση του είδους του φίλτρου αλλάζεις και ξαναβρίσκεις τη φάση.

όλα αυτά μπορούν να σωθούν σε διαφορετικές μνήμες και να αλλάζεις κρος στο πιτς φιτίλι για συγκριτικές ακροάσεις.

όλα τα παραπάνω γίνονται με τον φτηνό εξοπλισμό της μπέρι, με το ultra drive pro 24-96. αν δεν έχεις τρόπο μέτρησης χρειάζεσαι και το ultra curve pro. Στα παραπάνω, δεν αναφέρομαι καθόλου στις δυνατότητες του ultra curve.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364

με gainclone μπορείς να δουλέψεις άριστα μόνο μεγάφωνα που μπορούν να κουνήσουν τα gainclone, ανάλογης δηλαδή ευαισθησίας. θαύματα, δε γίνονται...

επίσης, καλό είναι (αλλά όχι απαραίτητο) σε κάθε μεγάφωνο που συνδέεται με ενισχυτική βαθμίδα χωρίς παθητικό κρος, να έχεις κι ένα ζομπελάκι παράλληλα, έτσι για να διευκολύνεις το φορτίο που βλέπουν οι ενισχυτικές βαθμίδες.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

μετράς την ελεύθερη απόκριση του μιντ μόνου του (προφανώς κόβεις πολύ χαμηλές για να μη το πάρεις στα χέρια), μετά του γούφερ σκέτου, βλέπεις τις προδιαγραφές των μεγαφώνων, βλέπεις την απόκριση των μεγαφώνων στο χώρο σου, και ορίζεις το σημείο κρος εκεί που βολεύει στο χώρο σου, στο σημείο δηλαδή που εμφανίζουν και τα δυό μεγάφωνα καλή συμπεριφορά και απόκριση και είναι εντός προδιαγραφών.

ρίχνεις και στα δυό ένα φιλτράκι λίνγκουιτζ-ριλέι 24 ντιμπί/οκτάβα και πιάνεις τη φάση, κι αρχίζεις να μετράς σπλ σε τόνο στη συχνότητα κρος. μόλις πιάσεις μέγιστη στάθμη, έχεις τσακώσει τη σωστή φάση.

Με το φίλτρο ενεργό, μετράς τα μεγάφωνα ένα ένα να δεις αν δίνουν στο χώρο σου σωστή κλίση στην απόκριση σε ροζ θόρυβο, στο σημείο κρος. αν υπάρχουν ιδιοσυντονισμοί, ρίχνεις κανα νοτς φιλτράκι να τα σιάξεις.

μετράς ένα ένα τα μεγάφωνα να έχουν ίδια ακριβώς στάθμη, σε αυτόν τον τόνο, που το φέρνεις με ακρίβεια 0,1db.

στο τέλος μετράς μ'ένα ροζ θόρυβο τη συνολική απόκριση στο χώρο με όλα τα μεγάφωνα ενεργά, κι αν χρειαστεί κανένα ακόμα νοτς φιλτράκι το ρίχνεις.

Αφού ακούσεις καναδυό μέρες, μπορείς να δοκιμάσεις κι άλλα φίλτρα, κανα μπέσελ ή τσεμπισέβ ή ό,τι γουστάρεις ρε παιδί μου, με όποιο συνδυασμό και με ότι κλίση θες, από 8 ντιμπί ανά οκτάβα μέχρι 48 ντιμπί/οκτάβα.

εφόσον ξέρεις το σημείο κρος, εφόσον έχεις σιάξει τις στάθμες των μεγαφώνων, για κάθε άλλη δοκιμή μόνο τη ρύθμιση του είδους του φίλτρου αλλάζεις και ξαναβρίσκεις τη φάση.

όλα αυτά μπορούν να σωθούν σε διαφορετικές μνήμες και να αλλάζεις κρος στο πιτς φιτίλι για συγκριτικές ακροάσεις.

όλα τα παραπάνω γίνονται με τον φτηνό εξοπλισμό της μπέρι, με το ultra drive pro 24-96. αν δεν έχεις τρόπο μέτρησης χρειάζεσαι και το ultra curve pro. Στα παραπάνω, δεν αναφέρομαι καθόλου στις δυνατότητες του ultra curve.

RESPECT!

Με δυο κουβέντες συνόψισες μια ολόκληρη φιλοσοφία!
Πώς το κάνεις βρε μπαγάσα;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364

RESPECT!

Με δυο κουβέντες συνόψισες μια ολόκληρη φιλοσοφία!
Πώς το κάνεις βρε μπαγάσα;
δε ξέρω, μου βγαίνει αυθόρμητα...:143::135:

ρε συ αυτά τα ξέρω καλύτερα κι απ'τις τσέπες του μπουφαν μου, τά'γραψα βιαστικά σε μισό λεπτό..
υποθέτω ότι δεν είναι και τόσο απλά για κάποιον που δεν έχει στρώσει τον κ@λο του να παλαίψει το θέμα, αλλά γι'αυτό είμαι εδώ, να βοηθήσω όσο μπορώ.

φυσικά, στα δικά μου ηχεία, τα μαγκια, οι κρος ρυθμίσεις που έχω και δουλεύω δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τις μαμά κρός ρυθμίσεις, ούτε όσον αφορά συχνοτικά σημεία κρος, ούτε όσον αφορά κλίσεις φίλτρων ή τοπολογίες φίλτρων.

βέβαια, τις μαμά ρυθμίσεις τις έχω σε μια μνήμη, κι αν θέλω να γελάσω κανα απόγεμα τις χώνω έτσι για λίγο...:137::138:

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Ενεργα ηχεια

Μια χαρα! Οντως δεν ακουγεται δυσκολο.
Θα ηθελα καποιον βεβαια την πρωτη φορα που θα το δοκιμασω να υπαρχει καποιος να μου κρατησει το χερι...:116:
Ειμαι φοβιτσιαρης...

με gainclone μπορείς να δουλέψεις άριστα μόνο μεγάφωνα που μπορούν να κουνήσουν τα gainclone, ανάλογης δηλαδή ευαισθησίας. θαύματα, δε γίνονται...

επίσης, καλό είναι (αλλά όχι απαραίτητο) σε κάθε μεγάφωνο που συνδέεται με ενισχυτική βαθμίδα χωρίς παθητικό κρος, να έχεις κι ένα ζομπελάκι παράλληλα, έτσι για να διευκολύνεις το φορτίο που βλέπουν οι ενισχυτικές βαθμίδες.
Το gainclone ηταν ενα παραδειγμα, αλλα καταλαβαινω τι λες.

Και συμφωνα με τον τροπο που λες παραπανω για τις ρυθμισεις, αυτο αυτοματως μας κανει και πολυ ευκολη την επιλογη κατασκευης του enclosure ενος μεγαφωνου μιας και οι τελικες ρυθμισεις γινονται ενεργα απο το κροσ μετα απο μετρησεις και ερχονται εκει που πρεπει.

Παρεπιπτοντως, αν και δεν εχω μεγαλη εμπειρια, νομιζω οτι η ενεργη πολυενισχυση ειναι οντως ο λογικοτερος δρομος.

Ευχαριστω πολυ.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενεργα ηχεια

Παρεπιπτοντως, αν και δεν εχω μεγαλη εμπειρια, νομιζω οτι η (ψηφιακή ειδικά) ενεργη πολυενισχυση ειναι οντως ο λογικοτερος δρομος.
Είναι!
Επειδή "συγχωρεί" τόσο ορισμένους συμβιβασμούς στον αρχικό σχεδιασμό αλλά και τις αναπόφευκτες διαφορές μεταξύ θεωρητικά ίδιων μονάδων (λέγε με production spread...).
Συνάμα, σου επιτρέπει να κάνεις και εκ των υστέρων επιπλέον διορθώσεις, βελτιώσεις και προσαρμογές.
Για να μην αναφέρω τη δυνατότητα που σου δίνει να αντισταθμίζεις ενεργά τις αλλοιώσεις των μεγαφώνων καθώς αυτά "γερνούν" (μέχρι ένα ορισμένο όριο βέβαια)...
Περισσότερα γι'αυτά, αλλά και για άλλα, αργότερα...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364

κάτσε να σου δώσω ένα παράδειγμα να δεις τι παίζει.

ρίχνω στο ρίμπον ένα κρος L-R 24db/oct στους 1,8 KHz και εμφανίζει μια τρελή απόκριση, με πολύ τονισμένα (+9 έως +12db) πρίμα εκεί στους 1,8-1,9 χιλιόκυκλους.

Ανεβάζω το σημείο κρος. Από 1,8 το πάω με πολλά ενδιάμεσα βήματα στους 2 και στη συνέχεια καταλήγω στους 2,1 περίπου, δε θυμάμαι απ'έξω. Σε αυτό το σημείο, η απόκριση στους 1,8-1,9 είναι φλατ σε σχέση με το υπόλοιπο, μέχρι δηλαδή τους 20 χιλιόκυκλους.

Η κλίση της απόκρισης εμφανίζεται κάτω από τους 1,8 χιλιόκυκλους, ενώ το έχω ρυθμισμένο στους 2,1 Ηλεκτρικό κρος στους 2,1 πραγματικό-μηχανικό στους 1,8!

Οπότε ρυθμίζω το μιντ στους 1,8. Ε, στο άθροισμα των 2 μεγαφώνων μου βγαίνει λίγο ψηλά στους 1,8, οπότε κατεβάζω λίγο το μιντ, στο 1,75 ή κάπου εκεί, δε θυμάμαι ακριβώς. Τότε, έρχεται το συνολάκι μιντ-ρίμπον εντελώς φλατ, χωρίς κανένα νοτς φίλτρο ή ρύθμιση στον ισοσταθμιστή.

κοίτα να δεις συνολικά θεωρητικά φάουλ ρυθμίσεις:

το μιντ L-R 24 db/oct στους 1,75 KHz
το ρίμπον L-R 24db/oct στους 2,1 KHz

θεωρητικά, έχω (ηλεκτρικά) κενό από 1,75 έως 2,1 KHz.

Στην πράξη (μηχανικά), παίζει φλαταδούρα μέχρι αηδίας.

Οπότε, με τις μετρήσεις, εκμεταλλεύομαι και βάζω μέσα στο παιχνίδι τους ιδιοσυντονισμούς των μεγαφώνων και την συμπεριφορά του χώρου, και φέρνω τέτοιες αποκοπές κρος ώστε να μη χρειάζεται ουσιαστικά καθόλου ενεργή ισοστάθμιση για να παίζει φλατ, ή να χρειάζεται τόσο λίγη που να μη το σκέφτεσαι καν....

Τι να λέμε ρε παιδιά, τέτοια εργαλεία σου λύνουν τα χέρια, αρκεί να τα δουλέψεις όπως πρέπει κι όχι να τά'χεις να κάθονται...

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.707

Αστα να πανε στο διαολο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μου φαινεται οτι ποιο ευκολο ειναι πηδηξεις Κινεζα σφιχτοκωλα παρα να κανεις αυτα που λενε αυτοι οι δυο οι παλιοανωμαλοι της παρεας ο Εαρ και ο Ζαπαντης.........τους χιλιοκυκλου σας μεσα ΕΝΕΡΓΕΣ CROSSOΑΝΩΜΑΛΑΡΕΣ του κερατα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.707

ΤΙ ΠΙΝΕΤΕ ΡΕ???????????????????????????????????????

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.304
'Oσο και να φωνάζεις αν δεν είναι μέσα δεν σ ακούνε.

Όταν στα 'λεγα για ενεργά κρος και ενεργά ηχεία με κοίταγες με μισό μάτι.Τώρα που στα είπαν οι τρελλοί ξερογλύφεσαι ε;:125::142:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.676
Απάντηση:Και κλάαααμα η...κηδεία

Υπάρχει ακόμα μιά παράμετρος που δεν εθίγη στην όλη υπόθεση...

Στην περίπτωση που θα γενικευόταν η χρήση ενεργών ηχείων και στoν τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας,πόσα ΄΄φούμαρα΄΄ εκτιθέμενα κατά καιρούς στα μέσα ενημέρωσης περί του ΄χαϊενδ΄ θα έπρεπε να φορέσουν ... πλερέζες αφού θα είχαν απωλέσει το αγαπημένο τους πεδίο δόξας;
:126:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048
Απάντηση: Και κλάαααμα η...κηδεία

Υπάρχει ακόμα μιά παράμετρος που δεν εθίγη στην όλη υπόθεση...

Στην περίπτωση που θα γενικευόταν η χρήση ενεργών ηχείων και στoν τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας,πόσα ΄΄φούμαρα΄΄ εκτιθέμενα κατά καιρούς στα μέσα ενημέρωσης περί του ΄χαϊενδ΄ θα έπρεπε να φορέσουν ... πλερέζες αφού θα είχαν απωλέσει το αγαπημένο τους πεδίο δόξας;
:126:
Ρε Τάσο, κάνε ένα κατάλογο, έτσι για να μη ξεχνιόμαστε... :114:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Αστα να πανε στο διαολο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μου φαινεται οτι ποιο ευκολο ειναι πηδηξεις Κινεζα σφιχτοκωλα παρα να κανεις αυτα που λενε αυτοι οι δυο οι παλιοανωμαλοι της παρεας ο Εαρ και ο Ζαπαντης.........τους χιλιοκυκλου σας μεσα ΕΝΕΡΓΕΣ CROSSOΑΝΩΜΑΛΑΡΕΣ του κερατα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Όχι βρε τρελέ!
Σε πρώτη φάση μπορείς να κάνεις απλά κάτι τέτοιο:

όχι βρε, καλά γιατί κολλάτε στη ρύθμιση του κρος; 1 λεπτό δουλειά είναι! πιο δύσκολο είναι να αλλάξεις καλώδιο ρεύματος! (με έτοιμα βύσματα) :137:

Κοίτα, παίρνεις τις μανίσιες προδιαγραφές του κρος.

Ας πούμε πως είναι χαμηλοπερατό 24db/oct LR 210Ηz για το γούφερ.
ανάλογα στοιχεία παίρνεις για μιντ και τουίτερ.

πας στο μηχάνημα, στο ενεργό κρος, και στην έξοδο του γούφερ, στο χαμηλοπερατό, γυρνάς το είδος των φίλτρων μέχρι να γράψει LR 24 db/oct
μετά γυρνάς του κουμπί της συχνότητας μέχρι να δείξει 210 Hz.
Σκουπίστε, τελειώσατε!

Σιγά τα ωά!

Ίδια διαδικασία για το τουίτερ, μόνο που είναι υψιπερατό.

Στο μιντ, που είναι ζωνοπερατό, έχεις μια υψιπερατή ρύθμιση και μια χαμηλοπερατή.

Σου λέω, όλα μαζί, 60 δευτερόλεπτα είναι-δεν είναι...

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

και:

...
δε χρειάζεται καθόλου εξοπλισμός για το ενεργό κρος να εφαρμοστεί σε παθητικά ηχεία. αρκεί μόνο να ξέρεις τις κλίσεις των αποκοπών του παθητικού κρος και το είδος των φίλτρων.

Τα βάζεις και τελειώνεις. Έχεις κάνει το βήμα, πέρασες στο ενεργό. Λήξης. Τέλος.
...
όπου χρειάζεσαι μόνο το BEHRINGER DCX-2496 PRO.

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.237
Members
38.292
Νεότερο μέλος
SotosΑ