Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

ryk

Reaction score
925
Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Έχω διαβάσει όλο το νήμα με ενδιαφέρον, χωρίς να δώσω σημασία στις "ακρότητες".
Νομίζω ότι η πασιφανής απάντηση στο θέμα του τέστ είναι ότι δεν μπορεί να γίνει με τα κριτήρια που έχετε θέσει. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν 2 όμοια αντίγραφα του ίδιου ηχητικού κομματιού (αν κατάλαβα καλά) σε δίσκο και CD/flac κτλ.
(Οι αθλητές στο ακόντιο αγωνίζονται με ίδιου βάρους ακόντια.)

Πρέπει λοιπόν να "χαλαρώσετε" λίγο τις αρχικές σας συνθήκες. Εκτός αν καταλήξει σε μπυρολουκανικοσυνάντηση (καθόλου κακό!).

Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι πιο σημαντικό: το μέσο (CD, vinyl etc.), ο δρόμος (αναλογικό/ψηφιακό) ή ο προορισμός (μουσική απόλαυση).
Κάτι δεν μου λέτε καλά.....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.795
Re: Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι πιο σημαντικό: το μέσο (CD, vinyl etc.), ο δρόμος (αναλογικό/ψηφιακό) ή ο προορισμός (μουσική απόλαυση).
Η παντόφλα. Αν ο άνθρωπος δεν μπορεί να στήσει σωστά το σύστημα γιατί η γυναίκα του βάζει ένα καναπέ μπροστά από τα ηχεία, μια τραπεζαρία από τη μια μεριά και μια βιτρίνα με ποτήρια από την άλλη, τότε το ρίχνει σε φιλοσοφικές αναζητήσεις υψηλής πιστότητας. :114:

...

ryk

Reaction score
925
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Η παντόφλα. :114:

...
Δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Θα μου πεις υπάρχουν και οι ξύλινες αεριωθούμενες.....:402:

Reaction score
8.905

Την καλημέρα μου!!!!!!!!!!!!!!
Ξενύχτηδες σηκωθείτε!!:604:

Είναι ώρα μαθήματος και για τιμωρία επειδή αργήσατε... δε θα βγήτε για διάλειμμα!
Καλήμερα σε όλους [και όταν λέω όλους εννοώ όλους]. Άσε Σταμάτη, εγώ έχω σταματήσει τη θεωρία πλέον και έχω περάσει στην πρακτική, άλλωστε είμαι γνωστός για τα “κόλπα μου”...:109:

Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι δεν με συμπαθούν, περισσότερο οι παραδοσιακοί αναλογικοί ενώ λιγότερο οι ψηφιακοί...:105:.

Reaction score
1.815

Κολπατζή μου εσύ!
Τώρα έγινες και αντιπαθής εεε?

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.318
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Η παντόφλα. Αν ο άνθρωπος δεν μπορεί να στήσει σωστά το σύστημα γιατί η γυναίκα του βάζει ένα καναπέ μπροστά από τα ηχεία, μια τραπεζαρία από τη μια μεριά και μια βιτρίνα με ποτήρια από την άλλη, τότε το ρίχνει σε φιλοσοφικές αναζητήσεις υψηλής πιστότητας. :114:

...
Aυτό ξαναπέστο. Δυστυχώς παίζει πολύ στα διάφορα σπίτια , και οχι μόνο στα ελληνικά.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.318

Κολπατζή μου εσύ!
Τώρα έγινες και αντιπαθής εεε?
Εμ !!! αφού δυο ονόματα μόνο ξέρει !!! Hitachi, Technics.!!!
Τι νομίζεις ? πολύ θέλει για να γίνει αντιπαθής? :116:
Ενω εγω που έχω πιο μεγάλο ρεπερτόριο, Αυλός η Καυλός, denon, sansui, sony , teac.Ε!! πως να το κάνουμε !! παίζω αλλιώς.:116:
Ετσι προάγομαι σε μισητό:116:

Reaction score
2.248
Απάντηση: Re: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Άσε Άλεξ... είναι μεγάλος ο καημός.
Εδώ λίγο ή πολύ ακούστηκε το επιχείρημα ότι η προ 50ετίας μεταφορά αναλογικών ηχογραφήσεων σε βινύλιο είναι καλύτερη από την σημερινή μεταφορά τους σε HD, διότι τα αναλογικά μάστερς με τον χρόνο έχουν χαλάσει :116:
...
Θα είμαστε on-topic :116:
Παρένθεση : Κανονικά όποιος μπαίνει στο νήμα και πρίν γράψει πρέπει να διαβάσει αυτό http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?93129-Mastering
: Φυσικά το τι θα καταλάβει και εάν θέλει να καταλάβει είναι άλλο θέμα. Οποιος δεν θέλει να καταλάβει λέει που και που θεωρίες σε αυτό το νήμα μόνο για να δηλώσει παρόν και για να γίνει ντόρος.
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?93129-Mastering

Το λάκερ είναι ένα ειδικό είδος εστέρα, που είναι αρκετά σκληρό, ώστε να μπορεί να διατηρεί η διαμόρφωση της χάραξης, και αρκετά μαλακό ώστε να μπορεί να χαραχθεί από την ακίδα κοπής. Είναι σε μορφή δίσκου μεγάλης διαμέτρου, 16 ιντσών, στην εξώτερη περιοχή του οποίου ο μηχανικός μπορεί να κάνει τις δοκιμές του, ώστε στη συνέχεια να τοποθετήσει την ακίδα στην 6η ίντσα, και να αρχίσει να χαράσσει το κανονικό πρόγραμμα του δίσκου. Κατά την εξέλιξη της χάραξης, στο κενό μεταξύ των κομματιών, ο μηχανικός αυξάνει την ταχύτητα κίνησης της κεφαλής κοπής, ώστε να σχηματίζει το γνωστό διάκενο μεταξύ των κομματιών, ώστε ο ακροατής να βλέπει πάνω στο δίσκο το σημείο που πρέπει να τοποθετήσει τη βελόνα του, για να παίξει ένα συγκεκριμένο τραγούδι. Προφανώς, το χαραγμένο λάκερ είναι θετικό, καθώς το τελικό προϊόν πρέπει να έχει επιφάνεια κατά το δυνατόν όμοια μʼ αυτό. Εννοείται, πως για κάθε πλευρά του δίσκου απαιτείται ξεχωριστός δίσκος λάκερ, καθώς αυτός χαράσσεται μόνον από τη μια πλευρά, για λόγο που θα καταστεί ευνόητος ευθύς αμέσως.

Αφού χαραχθεί το λάκερ, επιμεταλλώνεται με νικέλιο και χαλκό, και στη συνέχεια, το μεταλλικό στρώμα που έχει σχηματισθεί διαχωρίζεται από το λάκερ, αποτελώντας αρνητικό αντίγραφο, που ονομάζεται metal father. Κατά τον διαχωρισμό αυτόν, το λάκερ αναπόφευκτα καταστρέφεται.
Το λάκερ αναπόφευκτα καταστρέφεται.
Δηλαδή ότι πλησιέστερο στην υπάρχει στην εγγραφή έχει καταστραφεί για αυτό για τεχνικούς λόγους και έχει δώσει την θέση του στο metal father
Να συμπληρώσω ότι το λάκερ αν δεν χρησιμοποιηθεί εντός μερικών ημερών αλλιώνεται λόγο υλικού και πρέπει να χαραχθεί άλλο.

Στη συνέχεια, ο metal father επιμεταλλώνεται και πάλι με ειδικό τρόπο, και ακολουθεί νέος διαχωρισμός. Το αντίγραφο της νέας επιμετάλλωσης είναι θετικό, και ονομάζεται metal mother. Αυτό το αντίγραφο μπορεί να αναγνωσθεί από ένα πικάπ, ώστε ο μηχανικός να διαπιστώσει εάν η χάραξη έχει γίνει σωστά. Αν διαπιστωθούν προβλήματα, ακολουθεί νέα χάραξη λάκερ, και η διαδικασία επαναλαμβάνεται.
θα πείτε εδώ το master plate (father) είναι το αμέσως πλησιέστερο γιατί δεν το κράτησαν?
Δυστυχώς κάθε χαραγμένο λάκερ μπορεί να βγάλει ένα και μόνο master plate (father) το οποίο δυστυχώς και πάλι μπορεί να βγάλει μόνο 10 mothers (ή matrix) πριν αλλιωθεί λόγο χρήσης.

Εάν ρωτήσετε μα γιατί δεν έβγαλαν 8-9 mothers (ή matrix) και να το κρατήσουν αποθήκη, η απάντηση είναι ότι εάν δεν βγάλεις 2 matrix ακόμα θα χάσεις 20 stampers και κατά συνέπεια 20.000 βινύλια. Εξάλου είναι και επιμεταλλωμένο με ασήμι και νικέλιο και κοστίζει. Οπότε ανακύκλωση!
Ασε που υπάρχει το master tape και εάν τυχόν ξεπουλήσουμε κόβουμε νέα έκδοση.

Παρένθεση: Εδώ με τις εκδόσεις και τα matrix γίνεται πανικός. Τα βινύλια της αρχικής έκδοσης με matrix nbr 1-2 και σε stampers 1-2 σε καλή ώρα (o'clock) τύπωσης του βινυλίου είναι πανάκριβα εάν τυχόν και τα βρεις.... που δεν.
Γενικά κοσμούν συλλογές και κρατώ μία αμφιβολία εάν οι κάτοχοί τους τα παίζουν κιόλας..... :105:

Οπότε έχουμε χάσει το λάκερ, πάει και το father (RIP) και μείναμε με 10 matrix μόνο για αυτή την έκδοση του LP

Με επιμετάλλωση της metal mother και νέο διαχωρισμό, προκύπτει νέο αρνητικό αντίγραφο, που ονομάζεται stamper, ονομασία που υποδηλώνει πως αυτό το στάμπερ, μαζί με το αντικρινό του της άλλης πλευράς, τοπθετούνται στην πρέσσα, η οποία παράγει θετικά αντίγραφα, τους δίσκους που παίρνουν την άγουσα για την αγορά. Φυσικά, πριν τοποθετηθούν στην πρέσσα, τα στάμπερ κεντράρονται, περικόπτονται με ακρίβεια σε διάμετρο 12 ιντσών, (ή 10, ή 7 ιντσών, αναλόγως του δίσκου), και διαμορφώνονται κατάλληλα, ώστε το εκμαγείωμα, ο τελικός δίσκος, να έχει υπερυψωμένη την εξωτερική περιφέρειά του, αλλά και ένα επίσης υπερυψωμένο εσωτερικό χείλος, στην περιφέρεια της ετικέττας. Μʼ αυτόν τον τρόπο, τα αυλάκια δεν έρχονται σε επαφή όταν σωρρευθούν πολλοί δίσκοι στο ανάλογο tray της πρέσσας, και έτσι δεν φθείρονται.
Το γιατί δεν κράτησαν 2 matrix αποθήκη είπαμε.... θα χάσεις 20 stampers και κατά συνέπεια 20.000 βινύλια. Εξάλου είναι και επιμεταλλωμένο με ασήμι και νικέλιο και αυτό και κοστίζει. Οπότε ανακύκλωση (RIP)

Οπότε καταλαβαίνετε ότι το μόνο αποθηκευτικό μέσο ήταν το master tape που δημιουργούσε αυτήν την αλυσίδα. Μέχρι που κατάλαβαν ότι έχει ημερομηνία λήξης λόγο απομαγνητισμού, αποθήκευσης κτλ (led zeppelin, deep purple, beatles κτλ γενικά μπάντες που πουλούσαν και είναι γνωστά στους περισσότερους) άσε και κάθε επαναγραφή σε νέο master είναι απωλεστική και κάθε δημιουργία master απο το section είναι διαφορετική. (που και πάλι είναι γνωστό στους περισσότερους)

O χρόνος εχθρός, οι αντιγραφές απωλεστικές και τελικά μείναμε με το προιόν βινύλιo έως το μοναδικό μέσο πλησιέστερης αποτύπωσης της τότε δισκογραφίας.
Στο κόσμο του hi-fi που κυνηγάμε την προσέγγιση της αναπαραγωγής της εγγραφής, το βινύλιο είναι και θα παραμείνει το hi-fi media υπό αυτή την έννοια, για την εν λόγο δισκογραφία και οι αναπαραγωγείς του μοναδικοί.

Η αναφορά στα προπολεμικά βινύλια είναι για εντυπωσιασμό. Το εάν θες ή δεν θες να καταλάβεις είναι δικό σου θέμα. Το να θέλουν 2-3 να ενημερώσουν τους φίλους μας εδώ τι λες? Είναι λάθος?

Μπορείς να συνεχίσεις να διακόπτεις. Εχω αντοχές :403:

Καλή συνέχεια

Reaction score
59
Για να θέσω κάποια πράγματα στη σωστή θέση τους γιατί λέγονται πολλά ανακριβή:Σε συζητήσεις μου με σπουδαίους γνωστούς χαράκτες μήτρας όπως ο Steve Hoffman, έχω μαθει από πρώτο χέρι ότι οι αυθεντικές ταινίες ηχογράφησης αλλά ακόμη και αντίγραφά τους πρώτης γενιάς έχουν τον καλύτερο ήχο και ότι διατηρούνται μετά και από 50-60 χρόνια σε πολύ καλή κατάσταση, γιαυτό και οι σωστές επανεκδόσεις είναι εξαιρετικού επιπέδου. Μάλιστα ο Steve μου είχε εκμυστηρευθεί οτι συγκεκριμένες ταινίες από τις οποίες είχαν γίνει κάποιες επανεκδόσεις ήταν σε άσχημη κατάσταση. Παρά ταύτα το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Φυσικά υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις όπου κάποια ταινία έχει βλαφθεί ανεπανόρθωτα. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες επανεκδόσεις ενώ είχαν ανακοινωθεί δεν είδαν ποτέ το φως, όταν διαπιστώθηκε η κατάσταση της ταινίας και όταν δεν βρέθηκαν ούτε τα καλά αντίγραφα πρώτης γενιάς.
Αυτά για το πιπίλισμα σχετικά με τα μάστερ τέιπς. Λ.Σ.

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Re: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Όσο για το ποια είναι διαδικασία που ακολουθείται για την κατασκευή των δίσκων είναι η ακόλουθη:
1.Αυθεντική ταινία ηχογράφησης
2. χάραξη μήτρας/λάκερ
3. επιμετάλλωση και αφαίρεση του μετάλλου. Αυτη είναι η μητρα. [Το λάκερ καταστρέφεται, δεν μπορεί να ξαναεπιμεταλλωθεί. Έτσι απαιτείται άλλη χάραξη σε νέο λάκερ το -2]
4. επιμετάλλωση της μήτρας από την οποία προκύπτει η μητέρα
5. επιμετάλλωση της μητέρας και προκύπτει ο εκτυπωτής απ' τον οποίο τυπώνονται οι δίσκοι στο βινύλιο.
Τα στάδια μπορούν να συντομευθούν με το γνωστό Direct Metal Mastering (DMM)
Αυτά για τις ανακρίβιες που ανέφερε κάποιος φίλος. Λ.Σ.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.050

Χμ... αραγιε γιατι να ειναι το βινυλιο καλυτερο απο τα ψηφιακα... Λες να εχουν καλυτερο πρατ η καλυτερες χροιες... Μηπως εχει περισσοτερα δυναμικα, η λιγωτερο κοκκο... Χμ, δεν μπορω να ζω μεσα στην απορια, θα τηλεφωνησω του rdoherty... :105:

Reaction score
2.248

Χμ... αραγιε γιατι να ειναι το βινυλιο καλυτερο απο τα ψηφιακα... Λες να εχουν καλυτερο πρατ η καλυτερες χροιες... Μηπως εχει περισσοτερα δυναμικα, η λιγωτερο κοκκο... Χμ, δεν μπορω να ζω μεσα στην απορια, θα τηλεφωνησω του rdoherty... :105:
Αστον τον άνθρωπο θα στο πω εγώ με απλά λόγια

Σε ένα τέτοιο βρίσκετε η ιστορία σου εδώ και 40 χρόνια. Αξιζαν οι στιγμές και άξιζε να πληρώσεις και το φιλμ και τον φωτογράφο για να τις αποτυπώσεις

Τα τελευταία χρόνια δεν γέμισες ούτε μία σελίδα.
Γέμισες όμως ένα τέτοιο με χιλίαδες αδίαφορες στιγμές σου από αδιάφορα θέματα ανάξια αποτύπωσης και από θέματα που σου έστειλαν οι άλλοι.

Και βρήκες κάπου σε ένα συρτάρι ένα τέτοιο. Εχεις ξεχάσει πως το αποτυπώνεις πιά και η νέα σου τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Δεν ξέρεις τι υγρά θα βάλεις, δεν έχεις την τεχογνωσία για να το κάνεις φωτογραφία και όσοι ξέρουν εάν δεν θες να καταλάβεις δεν θα σου πουν ποτέ.

Ποιό απλά?
1. Αξιζαν οι στιγμές και άξιζε να πληρώσεις και το φιλμ και τον φωτογράφο για να τις αποτυπώσεις
Τα άλπουμ που αποτυπώθηκαν τότε άξιζαν να βγούν στην κυκλοφορία για το κοινό. Τα εβγαζαν οι λίγοι και οι καλοί. Τα έξοδα για να βγει στην παραγωγή ένα άλπουμ ήταν πάρα πολλά.
Οπότε έχεις αποτύπωση των καλών καλλιτεχνών και των καλών τους έργων και στην κατοχή σου τα αρεστά που ήθελες να τα πληρώσεις για να τα αποκτήσεις. Είναι η ιστορία σου

2. χιλίαδες αδίαφορες στιγμές σου
Σήμερα CD βγάζει και ο πιό ατάλαντος. Εχεις μερικά αδίαφορα tera κάπου χωμένα χωρίς καμιά καλλιτεχνική αξία με μόνο κριτήριο αυτό της πιστότητας.

3. θέματα που σου έστειλαν οι άλλοι.
Και δεν σου φτάνουν μόνο αυτά, ψάχνεις και βρίσκεις ακόμα περισσότερα και αδιάφορα και ο λόγος είναι ότι είναι άνευ αξίας.

4. Δεν ξέρεις τι υγρά θα βάλεις, δεν έχεις την τεχογνωσία για να το κάνεις φωτογραφία και όσοι ξέρουν εάν δεν θες να καταλάβεις δεν θα σου πουν ποτέ
Δεν ξέρεις πως να βγάλεις το καλύτερο από το βινύλιο

Φυσικά και δεν αναφέρομαι στον κο Κόγια. Το πρώτο πληθυντικό πάει αλλού

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.795
Πολύ συγκινητικό το παραμύθι. Η σαπουνόπερα στην υπηρεσία του "αναλογικού" ήχου.
Είναι σχεδόν τρομακτικό πόσο λάτρεις των μηχανημάτων και όχι της μουσικής είναι οι (τόσο φανατικοί) βινυλιάκηδες.

Κάποιος να ενημερώσει τους καλλιτέχνες πάσης φύσεως ότι αφού δεν φωτογραφίζουν σε φιλμ, αφού δεν κινηματογραφούν σε φιλμ, αφού δεν ηχογραφούν σε αναλογικά μέσα, δεν έχει αξία η δουλειά τους. Μόνο μια λέξη περιγράφει το σκεπτικό της σαπουνόπερας: "παρωπίδες".

...

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
76.883
Η τέχνη της εκτύπωσης φωτογραφιών δηλαδή, είναι ανάλογη της ρύθμισης ενός πικάπ?

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.842

Μετά τα ηχεία μου έχω βαλθεί να φτιάξω ένα διαστημόπλοιο για να πάω στο φεγγάρι.

Reaction score
11

Αστον τον άνθρωπο θα στο πω εγώ με απλά λόγια

Σε ένα τέτοιο βρίσκετε η ιστορία σου εδώ και 40 χρόνια. Αξιζαν οι στιγμές και άξιζε να πληρώσεις και το φιλμ και τον φωτογράφο για να τις αποτυπώσεις

Τα τελευταία χρόνια δεν γέμισες ούτε μία σελίδα.
Γέμισες όμως ένα τέτοιο με χιλίαδες αδίαφορες στιγμές σου από αδιάφορα θέματα ανάξια αποτύπωσης και από θέματα που σου έστειλαν οι άλλοι.

Και βρήκες κάπου σε ένα συρτάρι ένα τέτοιο. Εχεις ξεχάσει πως το αποτυπώνεις πιά και η νέα σου τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Δεν ξέρεις τι υγρά θα βάλεις, δεν έχεις την τεχογνωσία για να το κάνεις φωτογραφία και όσοι ξέρουν εάν δεν θες να καταλάβεις δεν θα σου πουν ποτέ.

Ποιό απλά?
1. Αξιζαν οι στιγμές και άξιζε να πληρώσεις και το φιλμ και τον φωτογράφο για να τις αποτυπώσεις
Τα άλπουμ που αποτυπώθηκαν τότε άξιζαν να βγούν στην κυκλοφορία για το κοινό. Τα εβγαζαν οι λίγοι και οι καλοί. Τα έξοδα για να βγει στην παραγωγή ένα άλπουμ ήταν πάρα πολλά.
Οπότε έχεις αποτύπωση των καλών καλλιτεχνών και των καλών τους έργων και στην κατοχή σου τα αρεστά που ήθελες να τα πληρώσεις για να τα αποκτήσεις. Είναι η ιστορία σου

2. χιλίαδες αδίαφορες στιγμές σου
Σήμερα CD βγάζει και ο πιό ατάλαντος. Εχεις μερικά αδίαφορα tera κάπου χωμένα χωρίς καμιά καλλιτεχνική αξία με μόνο κριτήριο αυτό της πιστότητας.

3. θέματα που σου έστειλαν οι άλλοι.
Και δεν σου φτάνουν μόνο αυτά, ψάχνεις και βρίσκεις ακόμα περισσότερα και αδιάφορα και ο λόγος είναι ότι είναι άνευ αξίας.

4. Δεν ξέρεις τι υγρά θα βάλεις, δεν έχεις την τεχογνωσία για να το κάνεις φωτογραφία και όσοι ξέρουν εάν δεν θες να καταλάβεις δεν θα σου πουν ποτέ
Δεν ξέρεις πως να βγάλεις το καλύτερο από το βινύλιο

Ωραία "κτισμένο", άσχετα που δεν συμφωνώ!

:107:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.842
Απάντηση: Re: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Η τέχνη της εκτύπωσης φωτογραφιών δηλαδή, είναι ανάλογη της ρύθμισης ενός πικάπ?
Η δαγγεροτυπία....
οι φωτο τυπώνονταν computerized

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.238
Members
38.292
Νεότερο μέλος
SotosΑ