Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Reaction score
1.815
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Aγαπητέ Σταμάτη, είναι ανάλογο με τον τρόπο που λειτουργούν οι αισθήσεις μας και δη αυτή της ακοής!

Ναι μεν το σήμα, (ήχος), φτάνει αναλογικά αλλά στο αυτί μετατρέπεται σε ψηφιακό! (Έχουμε δύο ΑDC στο κεφάλι μας!)

Για δες το νήμα "πως λειτουργεί η ακοή" του Bhutia.

Η και του steppenwolf εδώ:

http://www.avsite.gr/vb/showthread....4%EF%F5%F1%E3%DF%E1-%F4%E7%F2-%E1%EA%EF%DE%F2

:107:
Thanks! Θα τα διαβάσω με μεγάλο ενδιαφέρον και θα επανέλθω....:444:

Τι λεεες τώραααα? Διπλός μετατροπέας Α/D στο αυτί μου??:609:
Φέρτε μου ένα καλώδιο οπτικής ίνας να συνδεθώ άμεσα με το media player για να μην έχω απώλιες από την κάρτα ήχου μου!!
Hitachi παρακαλώ...:604:

Reaction score
11

Thanks! Θα τα διαβάσω με μεγάλο ενδιαφέρον και θα επανέλθω....:444:

Τι λεεες τώραααα? Διπλός μετατροπέας Α/D στο αυτί μου??:609:
Φέρτε μου ένα καλώδιο οπτικής ίνας να συνδεθώ άμεσα με το media player για να μην έχω απώλιες από την κάρτα ήχου μου!!
Hitachi παρακαλώ...:604:
Όχι διπλός! Μονός! Ένας αριστερά, (αριστερό αυτί), ένας δεξιά, (δεξιό αυτί).

'Ετσι για να ακούμε σε stereo! Αλλιώς θα πήγαιναν χαμένα τα μασίνια μας! (Είδες πρόνοια ο Κύριος;).

Σε ένα άλλο θέμα όμως τα έκανε...πλακάκια με τις εταιρείες κατασκευής ηχητικών: έβαλε τις αισθήσεις, (και την ακοή), να λειτουργούν...λογαριθμικά, (άκου...πατέντα), για να ακούμε, χωρίς να καταστρέφεται το σύστημα, από το φύλλο που έπεσε στο έδαφος έως τον κεραυνό, ήχους με τεράστια διαφορά δυναμικού!

Έτσι χρειαζόμαστε ηχεία και ενισχυτές! (Παντού υφέρπουν συνωμοσίες...).

:142:

Reaction score
1.815
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Ο όρος "αναφοράς" έχει τραβηχθεί τόσο πολύ που έχει καταντήσει ανούσιος μιας και ο καθένας χρήζει ως αναφοράς ό,τι του αρέσει να ακούει. Μιας και ρωτάς για τα Linn, (προφανώς ορμώμενος από την ακρόαση που περιέγραψα), απλά θα πω ότι πρόκειται για μηχανήματα ενός καλού κατά "γενική ομολογία" επιπέδου. Ούτε τα αναλογικά τους είναι τα καλυτερότερα του κόσμου, ούτε φυσικά τα ψηφιακά τους. Όμως πληρούσαν μια βασική προϋπόθεση ενός συγκριτικού, δηλαδή είναι της ίδιας κατηγορίας τιμής. Μάλιστα το ότι είναι του ίδιου κατασκευαστή είναι πλεονέκτημα, αφού η κοστολόγηση και η τιμή λιανικής βγαίνουν με την ίδια εμπορική λογική - εκτίμηση. Εξίσου σημαντικές προϋποθέσεις βέβαια είναι το s/w για τους λόγους που έχουν αναφερθεί καθώς και το υπόλοιπο σύστημα - χώρος. Δεν χρειάζεται να είναι το ακριβότερο σύστημα του πλανήτη, φτάνει να είναι επίσης "κατά γενική ομολογία" καλό (εμείς ακούσαμε σε B&W 802D με Classe), να μπορεί να αποδώσει το απαιτούμενο συχνοτικό εύρος σε ρεαλιστικές εντάσεις χωρίς προβλήματα και φυσικά ο χώρος πρέπει οπωσδήποτε να είναι τιουναρισμένος για να συμβάλει με τον τρόπο που πρέπει και όχι άναρχα.

...
Θα συμφωνήσω μαζί σου.
Άρα το συγκριτικό (με όλες τις σωστές παραμέτρους όπως τις περιγράφεις) έγινε βασιζόμενο σε μηχανήματα που προϋπόθεση είχαν το κόστος, με ένα πολύ καλό κατασκευαστικό επίπεδο και μόνο από την ίδια την εταιρία και όχι μεταξύ διαφόρων επιλογών.

Όπως πολύ σωστά ανέφερες, ίσως να μην ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα που πήρατε από το CD ή το πικάπ.
Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο να επαναλάβουμε μια τέτοια δοκιμή με διαφορετικά μηχανήματα και διαφορετικό χώρο.

Ο χώρος σε ένα συγκριτικό ας είναι και οικιακός. Το αποτέλεσμα θα αδικήσει ή θα ευνοήσει και τις δυο πλευρές ταυτόχρονα.
Εγώ πάντως έχω μεγάλη περιέργεια να ακούσω τις διαφορές και να διαπιστώσω όχι σε πιο τεχνολογικό στρατόπεδο γέρνει η ζυγαριά, αλλά αν τα λεφτά που ζητάνε να τους πληρώσω έχουν αντίκρυσμα, για την εξαιρετική "εξέλιξη" που μου προσφέρουν:126:

(Αν κατάλαβες, ποσώς με ενδιαφέρει αν ακούω από βινύλιο ή από pc, γιατί το μέσο για μένα δεν έχει καμία σημασία αφού με ευχαριστεί το "θέμα" που είναι η ίδια η μουσική, ακούγοντας είτε από το ένα είτε από το άλλο - μη σου πω και από μπομπίνα.)

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.858
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Θα συμφωνήσω μαζί σου.
Άρα το συγκριτικό (με όλες τις σωστές παραμέτρους όπως τις περιγράφεις) έγινε βασιζόμενο σε μηχανήματα που προϋπόθεση είχαν το κόστος, με ένα πολύ καλό κατασκευαστικό επίπεδο και μόνο από την ίδια την εταιρία και όχι μεταξύ διαφόρων επιλογών.

Όπως πολύ σωστά ανέφερες, ίσως να μην ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα που πήρατε από το CD ή το πικάπ.
Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο να επαναλάβουμε μια τέτοια δοκιμή με διαφορετικά μηχανήματα και διαφορετικό χώρο.

Ο χώρος σε ένα συγκριτικό ας είναι και οικιακός. Το αποτέλεσμα θα αδικήσει ή θα ευνοήσει και τις δυο πλευρές ταυτόχρονα.
Εγώ πάντως έχω μεγάλη περιέργεια να ακούσω τις διαφορές και να διαπιστώσω όχι σε πιο τεχνολογικό στρατόπεδο γέρνει η ζυγαριά, αλλά αν τα λεφτά που ζητάνε να τους πληρώσω έχουν αντίκρυσμα, για την εξαιρετική "εξέλιξη" που μου προσφέρουν:126:

(Αν κατάλαβες, ποσώς με ενδιαφέρει αν ακούω από βινύλιο ή από pc, γιατί το μέσο για μένα δεν έχει καμία σημασία αφού με ευχαριστεί το "θέμα" που είναι η ίδια η μουσική, ακούγοντας είτε από το ένα είτε από το άλλο - μη σου πω και από μπομπίνα.)
Κοίταξε, δεν είναι κανένα φτηνιάρικο αναλογικό το Linn το οποίο μάλιστα είχε δεχθεί φρέσκιες αναβαθμίσεις στο σασί και την φροντίδα ανθρώπων του ίδιου του κατασκευαστή. Ούτε φυσικά τα streamers της Linn για τα οποία υπάρχουν πολύ καλές κριτικές all over. Πρόκειται δηλαδή για δύο αξιόλογες πηγές μιας μέσης κατηγορίας τιμής. Όσον αφορά στο υπόλοιπο σύστημα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας, με απόλυτα κριτήρια, κορυφαίος συνδυασμός.

Το πλεονέκτημα του ισοσταθμισμένου χώρου είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο της υπόθεσης. Ο οικιακός χώρος συνήθως έχει διαφόρων ειδών άλυτα προβλήματα. Θα σημειώσω μόνο ότι δεν υπάρχει θέμα "ταυτόχρονης" όπως αναφέρεις επιρροής του στα δύο μέσα. Δεν υπάρχει κάποιου είδους αναλογικότητα σε αυτό, είναι καθαρά τυχαίο το πως επιδρά ο χώρος. Επιπλέον, τα δύο μέσα αναπαραγωγής σε συνδυασμό με το s/w ενδεχομένως να μην φορτίσουν με τον ίδιο τρόπο τον χώρο με συνέπεια η επίδρασή του να είναι διαφορετική κάθε φορά.

Πάντως για πολλοστή φορά θα πω ότι η κολοκυθόπιτα, η συνήθεια, το μεντάλιτι του ακροατή, υπερισχύουν όλων των συγκριτικών ακροάσεων και των αποτελεσμάτων. Δεν πρόκειται να πεισθεί κανείς από το αποτέλεσμα όπως πχ δεν πείθεσαι εσύ και θέλεις να το κάνεις και ο ίδιος. Άλλωστε ο "νικητής" της κόντρας βγαίνει με τεχνικά κριτήρια όχι με υποκειμενικές κρίσεις.

- Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να οργανωθεί ένα συγκριτικό ABX με την λογική που περιγράφει ο Κώστας. Έχοντας εμπειρία από διάφορα συγκριτικά, τολμώ να πω ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας, δηλαδή στην επιλογή του πιο σωστού ηχητικά δοκιμίου, αφού δεν θα καταφέρει σχεδόν κανείς να περάσει το πρώτο σκέλος, ήτοι να ταυτοποιήσει σωστά, να διαχωρίσει το A από το B. Δεν ξέρω αν με αντιλαμβάνεσαι. :201:

...

Reaction score
1.815
Απάντηση: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Σε κατανοώ απόλυτα.
Με τη διαφορά που αν δημιουργήσουμε αναλογικό θέμα σε ψηφιακή μορφή και μετά να γίνει συγκριτικό, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν διαφορές.

Μιλάμε οτι η σύγκριση θα πρέπει να γίνει αγνή, αναλογικές πηγές και προ vs ψηφιακών πηγών και dac, με κουρτίνα...
Αν δεν κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα των δυο συγκρίσεων (αυτή που περιγράφεις εσύ και αυτή που αναφέρω εγώ), δεν μπορούμε να μιλάμε για απόλυτο blind test.

Πες μου τι δεν καταλαβαίνεις και επαναλαμβάνομαι...:116:

Reaction score
209

Επειδή δεν μπορώ να κατανοήσω το παραπάνω, μπορείς να με βοηθήσεις?
Πως γίνεται το 1 και 0 να αποδίδει με μεγαλύτερη ακρίβεια μια αναλογία, από την ίδια την ...αναλογία?

Δε διαφωνώ οτι η ψηφιακή τεχνολογία έχει προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα στις μέρες μας, ανατρέποντας πολλά στραβά παλαιότερων εποχών, αλλά θα ήθελα μια εξήγηση στο παραπάνω.
Το "από την ίδια την αναλογία" ξέχνα το, δεν υπάρχει επειδή υπάρχει συνωνυμία. Δεν είναι η "ίδια αναλογία" επειδή το μέσο είναι αναλογικό. Υπάρχει παρεξήγησις. Μπερδεύουν τον αναλογικό τρόπο με τον αναλογικό ήχο (δεν υπάρχει άλλος).

Η μεγαλύτερη ακρίβεια στην αναπαραγωγή του δείγματος μας ενδιαφέρει, και όπως σε όλες τις τεχνολογικές περιπτώσεις τα τελευταία... 60 χρόνια αυτή επιτυγχάνεται με τον πιο ακριβή τρόπο, δηλαδή τα ψηφία.

Reaction score
1.685

.... Και τελευταίο πρέπει να δούμε (η να μάθουμε) πόσο κοστίζει το ψηφιακό πακέτο ώστε να φτιαχτεί ένα ισόποσο αναλογικό.
Ποιό test από όλα που είπαμε? :204:
Η μεγαλύτερη ακρίβεια στην αναπαραγωγή του δείγματος μας ενδιαφέρει, και όπως σε όλες τις τεχνολογικές περιπτώσεις τα τελευταία... 60 χρόνια αυτή επιτυγχάνεται με τον πιο ακριβή τρόπο, δηλαδή τα ψηφία.
Να μιλησω τωρα η δεν χρειαζεται ? :432:

Reaction score
11

Σε κατανοώ απόλυτα.
Με τη διαφορά που αν δημιουργήσουμε αναλογικό θέμα σε ψηφιακή μορφή και μετά να γίνει συγκριτικό, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν διαφορές.

Μιλάμε οτι η σύγκριση θα πρέπει να γίνει αγνή, αναλογικές πηγές και προ vs ψηφιακών πηγών και dac, με κουρτίνα...
Αν δεν κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα των δυο συγκρίσεων (αυτή που περιγράφεις εσύ και αυτή που αναφέρω εγώ), δεν μπορούμε να μιλάμε για απόλυτο blind test.

Πες μου τι δεν καταλαβαίνεις και επαναλαμβάνομαι...:116:
Kαι ο θόρυβος επιφανείας, που προδίδει αμέσως το αναλογικό μέσο, θα κρυφτεί και αυτός στην...κουρτίνα;

Και ύστερα θα λέμε: "ακουγόταν σαν να υπήρχε μία κουρτίνα μπροστά από τα ηχεία!"

Reaction score
2.248

Να μιλησω τωρα η δεν χρειαζεται ? :432:
Μίλα βρε Κώστα..... δηλαδή σε παρακαλώ
Τα ψηφία μου γαμότο !!!!! :204:

Reaction score
2.248

Ο Κόγιας τα έκανε ΟΛΑΑΑΑΑ :142:
Και τα έκανε επίτηδες για να γελάει !!!!
Εγραψε για αποτύπωση του δίσκου αντί για αποτύπωση της εκδοχής της αναπαραγωγής του δίσκου και έγινε μπάχαλο

Reaction score
2.248

Το "από την ίδια την αναλογία" ξέχνα το, δεν υπάρχει επειδή υπάρχει συνωνυμία. Δεν είναι η "ίδια αναλογία" επειδή το μέσο είναι αναλογικό. Υπάρχει παρεξήγησις. Μπερδεύουν τον αναλογικό τρόπο με τον αναλογικό ήχο (δεν υπάρχει άλλος).

Τι να μπερδέψουμε?
spars code λέγεται
http://en.wikipedia.org/wiki/SPARS_code

Δηλαδή του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 61 χρόνια των ψηφίων?

Reaction score
777
Τελικά δέν κατανοώ την ροή της συζήτησης.Τί συζητάμε?Πικάπ vs ψηφιακή πηγή ή ψηφιακές εγγραφές vs αναλογικές εγγραφές??

Reaction score
2.248
Απάντηση: Re: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Τελικά δέν κατανοώ την ροή της συζήτησης.Τί συζητάμε?Πικάπ vs ψηφιακή πηγή ή ψηφιακές εγγραφές vs αναλογικές εγγραφές??
Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου !!!!!

Reaction score
209

Τι να μπερδέψουμε?
spars code λέγεται
http://en.wikipedia.org/wiki/SPARS_code

Δηλαδή του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 61 χρόνια των ψηφίων?
Τι πράγμα; Spars code; Τι σχέση έχει αυτό;

Μπερδεύεις/τε τη λέξη αναλογικό με το μέσο. Λέτε δηλαδή ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.
Δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα. Όπως λένε ότι ο Παπαδόπουλος δεν έκανε καλά μπισκότα και έπεσε, ή η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεχε άλλο παγωτό... .

Reaction score
11

Μπερδεύεις/τε τη λέξη αναλογικό με το μέσο. Λέτε δηλαδή ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.
Δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα. Όπως λένε ότι ο Παπαδόπουλος δεν έκανε καλά μπισκότα και έπεσε, ή η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεχε άλλο παγωτό... .

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.842
Απάντηση: Re: Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου

Πως φτιάχνονται οι δίσκοι βινυλίου !!!!!
Οι οποίοι στο στάδιο της μήτρας πετιούνται κατά 50 % λόγω ελαττωμάτων επιφανείας κατόπιν ελέγχου από ανθρώπινο μάτι.
Και γ@μ@ την ακρίβεια δηλαδής .
Όταν το έβλεπα έμεινα Προκόπης .

Reaction score
2.248

Το κατάλαβα με τα παραδείγματά σου :102:

Y

Yiannis_B

Guest

Δηλαδή και ο καθένας με ένα πικάπ, δεν ακούει το ηχογραφημένο γεγονός, αλλά μια εκδοχή του! Πολύ ωραία.
Φυσικά και είναι η εκδοχή του. Η εκδοχή που εξαρτάται από το πλατό μας, το βραχίονα, την κεφαλή, το phono stage και τα καλώδια συμπεριλαμβανομένων των ρυθμισεών μας, της στήριξης και των ωρών εργασίας των μηχανικών μερών.
Η λογική σας σπάει κόκαλα!!!

Με λίγα λόγια μας λέτε, ότι άσχετα από την τεχνολογία της ηχογράφησης, άσχετα από το mastering, μπορούμε να έχουμε πολλές εκδοχές του ηχογραφημένου μυνήματος...ανάλογα με κεφαλές και καλώδια! Και έτσι ο καθένας τρώει την σούπα του με όσο λεμόνι επιθυμεί! Μόνο που αυτό δεν λέγεται High Fidelity,αλλά του Κουτρούλη ο Γάμος!!!!

Και ακριβώς γιατί το πικάπ σας δίνει την δυνατότητα να διορθώνετε την σούπα σας κατά το δοκούν, με αυτόν τον άσχετο τον σεφ που την ψιλοέφτιαξε στο ποδάρι, αυτό αυτόματα τοποθετεί στην πυρά οποιονδήποτε σας σερβίρει την ίδια μουσική σε υψηλή ανάλυση.

Που ξέρουν αυτοί οι άσχετοι μηχανικοί ήχου πως μου αρέσει εμένα να ακούω τα βινύλιά μου?

Γκαρσόν!!! Το πιπέρι και το αλάτι παρακαλώ! :135::135::135:

Reaction score
2.248

Ναι καλέ μου άνθρωπε
Μα δεν άκουσες τα ψηφιακά δείγματα από τα δίαφορα πλατό και κεφαλές?
http://avmentor.gr/reviews/group_test_analog_systems_1k5_0.htm

Τα άλλα απο τα διάφορα phono stages?
http://avmentor.gr/reviews/group_test_phono_2k_0.htm

Αμα τα ακούσεις θα πάρεις μία πολύ μικρή ιδεά για το μέγεθος της διαφοράς.
Πολύ μικρή όμως

Στους αναλογικούς αναπαραγωγείς οι διαφορές είναι χαώδεις. Μην κρίνεις με βάση το CD που είναι κατά πολύ μικρότερες.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.310
Members
38.298
Νεότερο μέλος
johnny_b90