Ortofon M2 Red – μικρό κόστος, μεγάλος ήχος

Reaction score
54
Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, υποθέτω πως αρκετοί φίλοι θα ήθελαν μια φθηνή ,αλλά καλή κεφαλή για το πικάπ τους. Γι’αυτό θα μεταφέρω εδώ τις εντυπώσεις μου από την Ortofon M2 Red.

Η Ortofon M2 Red είναι μια μαγνητική κεφαλή που πωλείται στα καταστήματα στα 83 ευρώ (τιμή καταλόγου).

Καθώς ήρθε ο καιρός να αλλάξω την Denon DL110 ,που φορούσε το Technics Mk2, (είχε αντικαταστήσει την DL 103) έψαχνα για μια φθηνή κεφαλή. Οι επιλογές σε πολύ χαμηλές τιμές δεν είναι πολλές.
Η Ortofon M2 Red κοστίζει τα διπλάσια σε σχέση με τις απολύτως φθηνότερες, αλλά και πάλι είναι μια φθηνή κεφαλή.
Δεδομένου δε, ότι εγώ πάω σε θεωρητικά χειρότερη κεφαλή (φθηνότερη και mm), νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του downgrade, γιατί το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι υποβάθμιση του ήχου…

Πρώτες εντυπώσεις.

Η κεφαλή αγοράστηκε χθες το απόγευμα, τοποθετήθηκε στο πικάπ και ρυθμίστηκε πρόχειρα. Ωστόσο οι πρώτες εντυπώσεις είναι τόσο θετικές, που θα τις αναφέρω, με την επιφύλαξη να επανέλθω όταν θα έχει ρυθμιστεί σωστά, θα έχει στρώσει και θα έχω κάνει εκτενείς ακροάσεις.
Σε σχέση με άλλες κεφαλές η σύγκριση γίνεται με τις Denon DL 103 και 110 (των οποίων οι τιμές διπλασιάστηκαν φέτος με την 110 να πηγαίνει στα 300 ευρώ).

Χρησιμοποιήθηκαν δίσκοι των Pink Floyd , Queen, Deep Purple και από κλασική μουσική Μότσαρτ, Βιβάλντι, Μπετόβεν. (Οι ακροάσεις με κλασική ήταν πιο εκτεταμένες.)

Το πρώτο πράγμα που με ενθουσίασε ήταν το μπάσο. Δυνατό και σφιχτό μπάσο, καθαρό , πολύ ανώτερο από το μπασάκι των Denon.
Στη συνέχεια παρατήρησα ότι ολόκληρο το φάσμα του ήχου (υψηλές, μεσαίες, χαμηλές) διέπεται από αξιοσημείωτη ισορροπία και καθαρότητα και ότι η κεφαλή αναπαράγει έναν στακάτο και διαυγή ήχο.
Σε σχέση με τις denon στα πρώτα ακούσματα δεν ένιωσα κανένα σύνδρομο στέρησης, κάθε άλλο. Όλα ακούστηκαν ελαφρώς καθαρότερα, πιο συγκεκριμένα και σαφή. Η πιο προφανής βελτίωση βέβαια ήταν στα μπάσα.

Περνώντας σε ακροάσεις κλασικής μουσικής και αφήνοντας τις ψυχοακουστικές επιδράσεις να με κυριεύσουν, είχα την εντύπωση ότι ενώ άκουγα καλύτερα έλλειπε ο ελαφρώς αέρινος χαρακτήρας των denon. (Νομίζω όμως, ότι στην πραγματικότητα αυτό που έλειπε ήταν η μικρή ασάφεια των denon, αλλά είναι κάτι που θα το διαπιστώσω με περισσότερες ακροάσεις.)

Έκλεισα τα μάτια μου και αφέθηκα στη μουσική.

Με τη συγκεκριμένη κεφαλή ήταν αδύνατον να προσδιορίσω τις θέσεις των ηχείων , με άλλα λόγια τα ηχεία εξαφανίστηκαν εντελώς. Ένιωσα την ηχητική σκηνή να προεκτείνεται τρισδιάστατα στο χώρο μπρος και πίσω από τα ηχεία.
Τα όργανα ακούγονταν σε σαφώς προσδιορισμένες θέσεις και ως προς το βάθος και ως προς το ύψος. Μπορούσες να τα δεις άνετα (στη φαντασία σου) και να καταλάβεις με ακρίβεια τις θέσεις που βρίσκονταν.

Στα κομμάτια με φωνές αυτές δεν μετακινούνταν από το κέντρο με τίποτα.
Γενικά η συγκεκριμένη κεφαλή μου έδωσε μια πολύ πιστευτή και τρισδιάστατη εικόνα της ορχήστρας και των θέσεων των οργάνων.

Το καλύτερο ήρθε όταν άκουσα και τις 4 εποχές του Βιβάλντι. Η μουσική με απορρόφησε τελείως. Διέκοψα την ακρόαση μόνο για την αλλαγή πλευράς του δίσκου.
Η ένταση στον συγκεκριμένο δίσκο ήταν σχετικά χαμηλή γιατί και η ώρα είχε περάσει, ωστόσο ακόμα και τα πολύ χαμηλά περάσματα και οι τόσο λυρικές και συναισθηματικές μελωδίες των βιολιών αναπαράχθηκαν με τρόπο τέτοιο που με (ξανα)συγκίνησε και μου άρεσε πολύ.

Η συγκίνηση είναι για μένα το κομβικό σημείο στα προσωπικά μου τέστ.
Αν δεν επιτευχθεί ένας βαθμός συγκίνησης (συναισθηματική ή αισθητική συγκίνηση), η οποιαδήποτε συσκευή, όσο καλή και αν είναι δεν μου κάνει. Είναι σαφώς προσωπικά-υποκειμενικά τα κριτήρια, βεβαίως.

Εν προκειμένω ο στόχος επιτεύχθηκε.

Μετά από αυτές τις εντυπώσεις (και με την επιφύλαξη να επανέλθω, όπως πιο πάνω αναφέρω), θα έδινα άνετα πολύ περισσότερα χρήματα (αν περίσσευε και τίποτα) για τη συγκεκριμένη κεφαλή και θεωρώ πως είναι μια εξαιρετική λύση για χαμηλά βαλάντια, προσφέροντας συγχρόνως μια εξωπραγματική σχέση τιμής-απόδοσης.

To be continued soon…

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Output voltage at 1000 Hz, 5cm/sec. 5,5 mV
Channel balance at 1 kHz 1,5 dB
Channel separation at 1 kHz 22 dB
Channel separation at 15 kHz 15 dB
Frequency range at - 3dB 20-22.000 Hz
Frequency response 20-20.000 Hz + 3 / - 1 dB
Tracking ability at 315Hz at recommended tracking force 70 µm
Compliance, dynamic, lateral 20 µm/mN
Stylus type Elliptical
Stylus tip radius r/R 8/18 µm
Tracking force range 1,6-2,0g (16-20 mN)
Tracking force, recommended 1,8 g (18 mN)
Tracking angle 20°
Internal impedance, DC resistance 1,3 kOhm
Internal inductance 700 mH
Recommended load resistance 47 kOhm
Recommended load capacitance 150-300 pF
Cartridge colour, body/stylus Black/Red
Cartridge weight 7,2 g
Replacement stylus unit 2M Red (interchangeable with 2M Blue)
Stylus protection guard 2M Red

Reaction score
13
Απάντηση: Ortofon M2 Red – μικρό κόστος, μεγάλος ήχος

Ωραία και μεστή παρουσίαση...

Θα μας θυμίσεις και το συστηματάκι αναφοράς σου;

Reaction score
1.173

Η συγκίνηση είναι για μένα το κομβικό σημείο στα προσωπικά μου τέστ.
Αν δεν επιτευχθεί ένας βαθμός συγκίνησης (συναισθηματική ή αισθητική συγκίνηση), η οποιαδήποτε συσκευή, όσο καλή και αν είναι δεν μου κάνει.
Καλές ακροάσεις...........:610:

Reaction score
5.879

Θα συμφωνησω με τον φιλο Γιαννη για την κεφαλη.O ηχος της ειναι πολυ ποιο πανω απο τα λεφτα που ζηταει!!
Την ιδια εχω και εγω με το ΜΚ2,με εξωτερικο phono Clearaudio Nano,Yamaha AS-1000,και ηχεια Audio Vector C1.

Reaction score
54

Σας ευχαριστώ όλους.

Η ακρόαση έγινε με ολοκληρωμένο Cyrus srtaight , ηχεία Dali Mentor Menuet , sub Chario (μοντέλο δεν αναγράφει, είναι παλιό, ενεργό και του έχω αλλάξει μεγάφωνο), πικάπ το προαναφερθέν.

Reaction score
15

Μήπως η σύγκριση έγινε με μια Denon που είχε πια περάσει την "ημερομηνία λήξεως" ?

Reaction score
54

Μήπως η σύγκριση έγινε με μια Denon που είχε πια περάσει την "ημερομηνία λήξεως" ?
Φίλε μου δεν έκανα συγκριτικό, αλλά μια μικρή περιγραφή εντυπώσεων από μια μαγνητική κεφαλή. Έπρεπε όμως να χρησιμοποιήσω κάποια ή κάποιες αναφορές.
Σκοπός μου δεν είναι να "θάψω" τις denon, απλά αυτές είχα για να ακούω και άρα αυτές χρησιμοποίησα σαν μέτρο σύγκρισης. Για υποβάθμιση πήγα, αναβάθμιση μου προέκυψε.
Όλες μου οι αναλογικές μνήμες τα τελευταία 2 χρόνια συνδέονται με κεφαλές της denon, οπότε... αν απομυθοποιώ τον θρύλο τους, ενώ οι τιμές διπλασιάστηκαν, συγνώμη δεν φταίω εγώ (άσε που δεν έχω και την πρόθεση).

Reaction score
15

Δεν είμαι υποστηρικτής των Denon. Οι Denon γενικά θεωρούνται πολύ καλές για τα χρήματά τους, και σ΄αυτό συμφωνούν σχεδόν όλοι. Απλά ξέρω ότι κάθε αλλαγή στην ηχητική αλυσίδα επηρεάζει το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Τώρα αν το νέο άκουσμα είναι καλύτερο ή χειρότερο σηκώνει πολύ συζήτηση και είναι τελικά προσωπική επιλογή. Πάντως εννοούσα ότι και καινούργια Denon να έβαζες θα άκουγες φαντάζομαι διαφορά σε σχέση με μια παλιά, παιγμένη κεφαλή. Επίσης δεν πολυπιστεύω και στους φονείς γιγάντων που εμφανίζονται κατά καιρούς. Δεδομένης μιας σωστής-καλής κατασκευής από αξιόπιστη εταιρεία νομίζω ότι ισχύει το ό,τι πληρώσεις αυτό παίρνεις.

Reaction score
82
Μια ψήφο κι από μένα στην Ortofon Red. Πάνω στο Linn Axis δίνει ένα γεμάτο ήχο, πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα και καθόλου θόρυβο.

Reaction score
54

...Τώρα αν το νέο άκουσμα είναι καλύτερο ή χειρότερο σηκώνει πολύ συζήτηση και είναι τελικά προσωπική επιλογή. Πάντως εννοούσα ότι και καινούργια Denon να έβαζες θα άκουγες φαντάζομαι διαφορά σε σχέση με μια παλιά, παιγμένη κεφαλή. Επίσης δεν πολυπιστεύω και στους φονείς γιγάντων που εμφανίζονται κατά καιρούς. Δεδομένης μιας σωστής-καλής κατασκευής από αξιόπιστη εταιρεία νομίζω ότι ισχύει το ό,τι πληρώσεις αυτό παίρνεις.
Όπως θα διάβασες περιέγραψα τα πρώτα μου ακούσματα με μια κεφαλή που μόλις είχε βγει από το κουτί της. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι είναι φονέας γιγάντων, γιατί δεν έχω γίγαντες για να κάνω συγκρίσεις.

Για την ιστορία σου λέω ότι δεν έχω καμία προκατάληψη ούτε υπέρ ,ούτε κατά κανενός.
Άλλη κεφαλή είχα παραγγείλει, άλλη μάρκα και πολύ ακριβότερη. Δεν ήρθε όταν έπρεπε, δεν ήρθε την επομένη, μετατέθηκε για Δευτέρα και έχει ο Θεός... Ε είπα και γω άντε γεια στο κατάστημα, εγώ θέλω να έχω κεφαλή το Σαββατοκύριακο, πήγα σε άλλο και πήρα την ortofon. Την έβαλα στο πικάπ και με εξέπληξε ευχάριστα.

Κάνω μια περιγραφή εντυπώσεων για οποιονδήποτε δεν διαθέτει πολλά χρήματα και ψάχνεται για κεφαλή. Αυτό είναι όλο.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.558

Τυχαίνει να έχω κι εγώ την ίδια κεφαλή παντρεμένη με ένα Μk2 (με το phono του προ Luxman C-03, το έχω στη θέση CAP1 -το συγκεκριμένο phono έχει 2 θέσεις για ΜΜ και 3 για MC κεφαλές) και όντως δεν ακούγεται καθόλου άσχημα. Αλλά κι εγώ θα πρέπει να κάτσω να τη ρυθμίσω κανονικά.

Συμπτωματικώς κι εγώ χθες τις 4 εποχές άκουγα με αυτήν, εξαιρετική εκτέλεση I Musici (Philips SAL 6500 017), βινύλιο δανεικό του Μελίδη.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Συγχαρητήρια Γιάννη για την πολύ ωραία παρουσίαση.
Είναι σημαντικό να παρουσιάζονται και πράγματα που είναι σε λογικές τιμές και προσιτά για τους περισσότερους.

Είμαι σίγουρος πως πρόκειται για πολύ μουσικό σύστημα και με κάνεις να θέλω να αγοράσω πικαπ.
Εύχομαι Καλές ακροάσεις.

Reaction score
54

Τυχαίνει να έχω κι εγώ την ίδια κεφαλή παντρεμένη με ένα Μk2 (με το phono του προ Luxman C-03, το έχω στη θέση CAP1 -το συγκεκριμένο phono έχει 2 θέσεις για ΜΜ και 3 για MC κεφαλές) και όντως δεν ακούγεται καθόλου άσχημα. Αλλά κι εγώ θα πρέπει να κάτσω να τη ρυθμίσω κανονικά.

Συμπτωματικώς κι εγώ χθες τις 4 εποχές άκουγα με αυτήν, εξαιρετική εκτέλεση I Musici (Philips SAL 6500 017), βινύλιο δανεικό του Μελίδη.
Μάλλον μαζί ταξιδεύαμε... Κρυφομουσικόφιλος ο Μιχάλης ε;

Συγχαρητήρια Γιάννη για την πολύ ωραία παρουσίαση.
Είναι σημαντικό να παρουσιάζονται και πράγματα που είναι σε λογικές τιμές και προσιτά για τους περισσότερους.

Είμαι σίγουρος πως πρόκειται για πολύ μουσικό σύστημα και με κάνεις να θέλω να αγοράσω πικαπ.
Εύχομαι Καλές ακροάσεις.
Χάρη σε ευχαριστώ,

Για να μη σου μπαίνουν όμως ιδέες εξαιτίας μου, μουσικότητα και συγκίνηση μπορείς να βρεις και στα ψηφιακά.
Πιστεύω και εγώ πως πρέπει να παρουσιάζουμε συσκευές που μας δίνουν πολλή χαρά, ενώ είναι προσιτές, ή και φθηνές και μπορούν να τις αποκτήσουν πολλοί.

Καμιά φορά σκέφτομαι πόσοι φοιτητές μαζεύουν ευρώ-ευρώ 70 ή 100 ευρώ για να πάρουν ένα στοιχειώδες συστηματάκι. Δεν μπορεί κανείς να σνομπάρει μερικά εκατομμύρια ανθρώπων και να ασχολούμαστε όλοι με πανάκριβα συστήματα.
Εξάλλου κατά την άποψή μου , με την οποία πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις, η σημερινή τεχνολογία μπορεί να δώσει απίθανα μηχανήματα σε προσιτό κόστος και μερικές φορές το κάνει.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.558

Μάλλον μαζί ταξιδεύαμε... Κρυφομουσικόφιλος ο Μιχάλης ε;
"κρυφό" γιατί; Επειδή είναι μηχανουργός;
Τι θα πρέπει δλδ να είσαι για να εκτιμάς τη μουσική, τπτ γιατρός ας πούμε; :114:

Reaction score
54

"κρυφό" γιατί; Επειδή είναι μηχανουργός;
Τι θα πρέπει δλδ να είσαι για να εκτιμάς τη μουσική, τπτ γιατρός ας πούμε; :114:
Παρεξήγησες. καμία σχέση. Είναι απίθανο τελικά το πώς και πόσο μπορεί να παρεξηγηθεί μια φράση μας.
Από την μια να παρουσιάζω μια φθηνή κεφαλή και από την άλλη να στηρίζω τέτοιες ταξικές διαφορές, θα ήταν πραγματικά τρελό.
Άλλωστε με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και μόνο, ανεξάρτητα από επαγγέλματα, τίτλους κλπ ιδιότητες.
Επειδή ο Μιχάλης συνηθίζει να αστειεύεται εδώ μέσα γι'αυτό και έγραψα το "κρυφομουσικόφιλος" σαν πείραγμα.
Σνομπισμούς , επάρσεις, φανφάρες κλπ. είναι πράγματα που ξορκίζω.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.558

Κι εσύ παρεξήγησες, "εσωτερικό" αστείο!

Πάντως όντως είναι κρυφομουσικόφιλος. Κι ας γράφει κυρίως για ...λουκάνικα και για τους αθίγγανους γείτονές του.

Reaction score
8.905

Αρχικώς καταπιάνοντας από τον τίτλο, πιστεύω ότι είναι υπερβολικός όσον άφορα την Red και τις ηχητικές επιδόσεις της, επίσης έχω ακούσει και την Blue και θα συμφωνήσω εν μέρει με αυτό και μόνο στην συγκεκριμένη φράση,
...νομίζω ότι ισχύει το ό,τι πληρώσεις αυτό παίρνεις.
και αυτό ισχύει σε όλες εν ζωή εταιρίες που έχουνε επιβιώσει σήμερα... γιατί απλά είναι η πολιτική τους. Επιπλέον η Red με την Τapered ελλειπτική βελόνα της ακούγεται χειρότερα από την Blue που είναι Nude ελλειπτική. Τώρα στα λεφτά που έχει η Blue, δεν την θεωρώ ανταγωνιστική γιατί υπάρχουν αρκετές καλύτερες λύσεις...

Επίσης δεν πολυπιστεύω και στους φονείς γιγάντων που εμφανίζονται κατά καιρούς.....
Εάν διαβάσεις κάποια ποστ εδώ μέσα θα διαπιστώσεις το αντίθετο... υπάρχουν πολλές κεφαλές που μπορούν να σε εκπλήξουν/αιφνιδιάσουν, ένα παράδειγμα είναι μια SAS βελόνα πάνω σε σχετικό κεφάλι.

Reaction score
1.815

...θα μεταφέρω εδώ τις εντυπώσεις μου από την Ortofon M2 Red.

Tη Red την έχω ακούσει σε σχέση με Denon (DL-160) και πραγματικά "σε κάποια σημεία" ήταν καλύτερη, σε κάποια άλλα όμως όχι.
Εν τούτοις να αναφέρω οτι η DL-110, DL-103 (αλλά και DL-160) θεωρούνται διαφορετική κατηγορία κεφαλών (υψηλότερης τιμής) και θα πρέπει να ματσαριστούν με ένα πολύ καλό phono για να δείξουν τα πλεονεκτήματά τους.

Παρ' όλα αυτά οι Denon θεωρώ οτι δεν είναι και οι καλύτερες για συγκριτικό, δεδομένου οτι χμμμ.. μάλλον δεν παίζουν τα δέοντα!

Γιάννη σου αξίζει ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για την πολύ ωραία αναφορά - τεστ που έκανες για τη Red!:444:
Σου εύχομαι καλές ακροάσεις!!:605:

Reaction score
1.284

Πολύ όμορφη παρουσίαση !
Στο δικό μου ΜΚ2 έχω το μεγαλύτερο αδελφάκι την Bronze !
Δεν έχω κάνει τόσο εκτεταμένες δοκιμές αλλά το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό !

Reaction score
4
Απ: Ortofon M2 Red – μικρό κόστος, μεγάλος ήχος

+1 Ortofon Red σε SL1210MKII

Ακουω απο το ενσωματομενο phono του Yamaha RX-A820 που παλευει να οδηγησει (εκρεμει μια αναβαθμιση με τελικο) τα Focal Chorus 726V και ο ηχος με προβληματιζει. Σαφως και μπορει να υπαρξη βελτιωση με αγορα νεου εξοπλισμου, απλα θα ηθελα να ξερω εαν η πηγη ειναι οκ καθοτι το technics αγοραστηκε μτχ και σηγουρα τα εχει τα χρονακια του. Την κεφαλη τη φορεσα εγω ολοκαινουργια ακολουθωντας βασικα βηματα ρυθμισεων μεσα απο το φορουμ, παρολα αυτα εχω τις αμφιβολιες μου. Μηπως υπαρχει κανενας κατοικος νοτιων προαστιων με το ιδιο setup πλατο να περασει βολτιτσα για ελεγχο να τον κερασω κανενα ποτακι;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.884
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis