- Reaction score
- 1.187
Μιας και το έφερε λοιπόν η κουβέντα μπορεί να είμαστε λίγο εκτός θέματος αλλά ας πούμε δύο λόγια και για το Ubuntu.Μια που αναφέρθηκε το Ubuntu, χρησιμοποιώ το Audacious, αν και δεν συγκρίνεται με το foobar απο άποψη παραμετροποίησης και εμφάνισης, παίζει νομίζω πολύ καλά ακόμη και με 24/96 αρχεία.
Κάποιος που χρησιμοποιεί κάτι καλύτερο? Δεν θέλω να μπλέξω με το wine.
Και στο Ubuntu έχουμε το ίδιο θέμα όπως και στα Windows: Για να παίξουμε σωστά bit perfect τα μουσικά αρχεία μας πρέπει να παρακάμψουμε το mixer του συστήματος έτσι ώστε να «μιλήσει» απ' ευθείας ο μουσικός player με την κάρτα ήχου μας. Αυτό στα windows γίνεται μέσω ASIO ή wasapi ενώ στο Ubuntu γίνεται μέσω ALSA.
Οι σωστοί players λοιπόν που μπορούν να παίξουν μέσω ALSA (τουλάχιστον από όσους έχω δοκιμάσει εγώ) είναι οι:
Audacious
Clementine
guayadeque
VLC (αν θεωρούμε τον VLC και ως μουσικό player)
Με τους παραπάνω players (και με την προϋπόθεση ότι τους έχουμε settάρει σωστά ώστε να βλέπουν την κάρτα ήχου μέσω ALSA) μπορούμε να ακούσουμε σωστά και bit perfect τα μουσικά αρχεία μας.
Διαφορετικά μπορεί μεν να παίζουμε 24/96 αρχείο αλλά επειδή περνάμε μέσω του συστήματος ήχου του Ubuntu η κάρτα μας να λειτουργεί στα 16/44 και τελικά αυτό που νομίζουμε εμείς ότι ακούμε στην πραγματικότητα να είναι ένα downsampled 24/96 στα 16/44
Μην ασχοληθείτε καθόλου με τους παρακάτω players γιατί δεν παίζουν μέσω ALSA:
Aqualung, Decibel Audio player, Exaile music player, Rythmbox music player.
Αν δοκιμάσω και κάποιον άλλον θα σας πω...