- Reaction score
- 12.934
N = 141 (σπείρες σύρματος)Επειδή ο προ μου είναι ανισόρροπος, αν πάρω μονομπλόκους όπως οι ΣΠ-997 αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσω κανά 3μετρο ιντερκοννέκτ με ΡΣΑ (υποθέτω θωρακιζμένο κλπ.).
Είναι αφτή καλύτερη λύση από στερεοφονικό τελικό με 3μετρα καλώδια ηχείων που θα μεταφέρουν ρέβμα;
Ρίκσε πληζ τα τεχνοκρατικά σου ρέστα (και μη μου πεις πράμα για τίποτε ενεργά που θα έπρεπε να έχω πάρει γιατί θα γίνουμε λοκώς επαέ πέρα).
D0 = 38,0 mm (κέντρο πηνίου)
a = 13,0 mm (πάχος πηνίου)
r = 10,8 mm (μήκος περιέλιξης)
d = 1,0 mm (διάμετρος σύρματος)
L = 1,002 mH (τιμή πηνίου)
O = 21,64 m (μήκος σύρματος πηνίου)
W = 151,6 g (βάρος χαλκού)
R = 0,5 Ohm (αντίσταση πηνίου)
Τα παραπάνω στοιχεία είναι από πρόγραμμα υπολογισμού πηνίων. Δίπλα αναφέρω επεξηγήσεις για το καθένα.
Ένα συνηθισμένο τρίδρομο ή δίδρομο ηχείο έχει μπροστά από το midwoofer του ένα πηνίο 0.8 - 1.2 mH, ενώ το woofer έχει από 2,5 mH και πάνω.
Βλέπουμε πως για ένα τέτοιο πηνίο ικανοποιητικής διαμέτρου, 1 mm, απαιτούνται 21,64!!! μέτρα σύρματος, που έχει αντίσταση 0,5 Ωμ!
Ένα οικονομικό, αλλά καλό, καλώδιο ηχείων όπως το Supra ply 3.4s έχει αγωγούς 3,4 mm διάμετρο και αντίσταση 0.0051 Ωμ στο μέτρο.
Δηλαδή τα 2,5 μέτρα έχουν συνολική αντίσταση 0,01275 ή το 2,5% από την αντίσταση του πηνίου μόνο.
Αντίθετα το καλώδιο διασύνδεσης κουβαλάει σήμα μερικών χιλιοστών του volts, με το θόρυβο και τις παρεμβολές που προστίθενται να πολλαπλασιάζεται από τον ενισχυτή συν την όποια χωρητικότητα του που λειτουργεί ως φίλτρο.
Last edited: