Atmos vs. Auro3D, part deux

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.207
Το atmos ή το auro?
Εξαρτάται. Απο την απόσταση γιατί τα τετράιντσα δεν παίζουν απο 4 μέτρα, απο τη γωνία, απο τις απαιτήσεις έντασης, απο την όρεξη που σίγουρα θα ανοίξει για το μέλλον.

Reaction score
15.543
Ναι,εγώ λέω ότι θέλω να δω μια ταινία παλιά που έχω και είναι απλό full hd.Δεν έχει τίποτ' άλλο.
Και ο ενισχυτής κάνει το απαραίτητο..upmixing το λένε?Ποιο στήσιμο θα δημιουργήσει πιο ατμόσφαιρα?
Το atmos ή το auro?
Μια πολυ ωραια ερωτηση και απαντηση για να υπαρχει μια αντικειμενικη αποψη και οχι οτι λεει ο καθενας μας.....!!!!!!
Αν και ειναι ξεκαθαρο απο το πρωτο λεπτο ακροασης το αποτελεσμα και για μας....

τον Φεβρουαριο ημουν στην ise 2017
https://www.iseurope.org/#ticketshop-home
χωρις να θελω να υποστηριξω καποιο φορμα εναντι του αλλου:
ολοι οι κατασκευαστες που ειχαν demo room απο jbl μεχρι trinnov , procella και alcons audio ,
οταν το περιεχομενο ηταν atmos, dts x ή auro βεβαιως και δουλευε ο pro στο αντιστοιχο φορμα.
οταν ομως το περιεχομενο ηταν απο stereo εως 7.1 τοτε ολοι χρησιμοποιουσαν auro 3d και μονο .
οταν τους ρωτησα γιατι , ολοι μου απαντησαν για upgrade καταστασεις το auro ειναι καλυτερο.
και κατι ακομα, ολα τα καλα demo rooms ειχαν trinnov , ακομα και της jbl που εχουν τους synthesis pro και αυτοι trinnov χρησιμοποιουσαν.

melina

Cargo 200
Reaction score
43.500
Εγώ θα έλεγα ότι το auro upmix υπερέχει αν και τα ηχεία είναι στημένα όπως απαιτεί το σύστημα, το οποίο είναι layer based.
Αν τα στήσεις όμως κατά atmos, π.χ. με 2 ηχεία πάνω από το κεφάλι εκεί δεν ξέρω τι θα κάνει το auromatic, όπως δεν ξέρω και πως θα αποδώσουν και οι άλλοι upmixers της dolby συμπεριλαμβανομένου.

Reaction score
15.543
στον Zizik οταν ειχε βαλει 2 στην αρχη ηταν απογοητευση για μενα....
...σου αποσπα την προσοχη και σε βγαζει εκτος ταινιας....

Reaction score
1.391
Εξαρτάται. Απο την απόσταση γιατί τα τετράιντσα δεν παίζουν απο 4 μέτρα, απο τη γωνία, απο τις απαιτήσεις έντασης, απο την όρεξη που σίγουρα θα ανοίξει για το μέλλον.
Αυτή η όρεξη για το μέλλον είναι που κλείνει σπίτια ...

melina

Cargo 200
Reaction score
43.500
Θα έλεγα επίσης τα πάνω ηχεια να μην είναι πολύ κοντά στα αυτιά σας ώστε ο ήχος να δημιουργεί ένα πεδίο από πάνω σας και να μην μπορείτε να εντοπίζετε την πηγή των ήχων, ειδάλλως όλοι οι ήχοι θα πηγάζουν πάντα από τη θέση του ηχείου.
Επίσης για atmos τοποθέτηση, με τα ηχεια να κυττανε κάτω, να προσέχετε τις προδιαγραφές των ηχειων, δεν είναι σχεδιασμένα όλα να δουλεύουν σε τέτοια θέση.

Reaction score
15.543
Επίσης για atmos τοποθέτηση, με τα ηχεια να κυττανε κάτω, να προσέχετε τις προδιαγραφές των ηχειων, δεν είναι σχεδιασμένα όλα να δουλεύουν σε τέτοια θέση.
μονο ομοαξονικα για σωστο αποτελεσμα atmos και μοιρες τοποθετησης ηχειου που αντεχουν πτωση off axis max -3db ως 10khz

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.167
Γιατί ήταν μικρά, πολύ πίσω και τερμάτιζαν συνέχεια. ;)
Άρα Δημήτρη τα JBL CONTROL ONE, απλά δεν κάνουν για ήχο object based; γιατί έχω καλύτερα (5ιντσα), αλλά ζυγίζουν 5 κιλά, και δεν βλέπω την χρησιμότητα ενός τέτοιου ηχείου, για την συγκεκριμένη λειτουργία!

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.207
Άρα Δημήτρη τα JBL CONTROL ONE, απλά δεν κάνουν για ήχο object based; γιατί έχω καλύτερα (5ιντσα), αλλά ζυγίζουν 5 κιλά, και δεν βλέπω την χρησιμότητα ενός τέτοιου ηχείου, για την συγκεκριμένη λειτουργία!
Δεν αναφέρομαι στα Control αλλά στα προηγούμενα Cambridge με τα μαλακά κωνάκια που δεν ήταν σχεδιασμένα για κάθετη εγκατάσταση.

Τα Control είναι 5¼ ιντσών (4" καθαρός κώνος) και αντέχουν πολύ γκάζι χωρίς φυσικά να τερματίζουν. 150W, 100-120Hz-20Khz +-3dB, ανάλογα με το μοντέλο.

Ο λόγος που πήρα και έχω αυτά δεν είναι μόνο η αντοχή (γιατί είναι θεωρητικά μικρά για μένα), αλλά οι βάσεις μέσα στη συσκευασία και η ευκολία εγκατάστασής τους.

Reaction score
402
Δεν γνωρίζω αν ειμαι στο σωστό νήμα, αν οχι ας μεταφερθεί.. ευχαριστώ

σε χώρο 4,5m x 3,5m και υψος 288cm, με γυψοσανίδα στο ταβάνι οπου μπορούν να μπουν χωνευτά ηχεία, τι διάταξη θα προτείνατε;
5.1.2
5.1.4
7.1.2
το 7.1.4 μηπως είναι υπερβολή σε τοσο μικρό χωρο και δημιουργεί προβλήματα;
Auro 3D

τα ηχεια μέχρι στιγμής ειναι:
Κεντρικό: KLIPSCH RP-450C
L/R: KLIPSCH RP-160M
Surround L/R: KLIPSCH RP-250S

τα KLIPSCH RP-160M ειναι αναγκαστική λύση λόγο οτι ειναι μικρά σε ύψος, καθώς η οθόνη πιανει απο την μια άκρη του δωματίου, εώς την άλλη, και ο μονος χώρος για να τοποθετηθούν τα μπροστινά ηχεία ειναι κάτω απο την οθόνη που απέχει 60cm απο το πάτωμα.

τα Surround L/R: KLIPSCH RP-250S ειναι αμφίπολα και όχι δίπολα, η dolby δεν συνιστά χρηση δίπολων σε atmos set-up αλλα δεν αναφέρει κάτι για την χρήση αμφίπολων.

Απο τον οδηγός εγκατάστασης της Dolby για το Atmos αναφέρει κατι για μοιρες αλλα δεν γνωρίζω αν ο χώρος μου επαρκεί για την ανύψωση των 55 μοιρών που απαιτούνται.

Στις 55 μοίρες από τη θέση ακρόασης είναι το όριο ανύψωσης για 4 ηχεία οροφής. Αν δεν μπορείς να έχεις το ίδιο εμπρός και πίσω λόγω χώρου, τότε αναγκαστικά θα πας σε δύο οροφής. Η Dolby προτείνει ίσες αποστάσεις από τη θέση ακρόασης για τα εμπρός και πίσω οροφής. Επομένως αν για την ανύψωση των 55 μοιρών δεν επαρκεί ο χώρος, τότε πας στη λύση των δύο που σου δίνει από 65 έως 100 μοίρες για την τοποθέτηση.
2 φωτογραφίες του χώρου απο την θέση ακρόασης, τελικά τα L/R τα άφησα όρθια οπως ειναι στην 2 φωτογραφία.

Last edited:

Reaction score
402
ο καναπες ακροασης ακουμπαει τοιχο ;
Οχι δεν ακουμπάει, πρεπει να εχει κανα 1,5-2m απόσταση από τον πίσω τοίχο, αν υποθέσουμε οτι η απόσταση ακρόασης ειναι στα 3-m απο την οθόνη και η οθόνη απέχει 0,5m από τον πίσω τοίχο. θα το μετρήσω μόλις γυρίσω, παντως το πλάτος του δωματίου ειναι 4,5m με 4,7m

Πολυθρόνες. η κεντρική στο ύψος του κεφαλιού, εχει 1,7m απο τον δεξί & άλλο τόσο, από τον αριστερό τοίχο.

Υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν στο χώρο άλλες δύο πολυθρόνες, μια αριστερά της κεντρικής και μια δεξιά, αλλα μετά κλείνει τελείως ο χώρος και συνήθως έχω 2 πολυθρόνες. Την κεντρική και μια κολλητά στα αριστερά.
Φυσικά αυτος που κάθεται στην αριστερή, το αριστερό souround ηχείο είναι λίγα εκατοστά από τα αυτιά του.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.425
Members
38.315
Νεότερο μέλος
chr85sot