Μικρές απορίες - σύντομες απαντήσεις (IT related)

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.897
Άρα συμφωνείς ότι δεν χρειάζομαι "μεγάλο" UPS. Το είχα δει το APC, αλλά είναι ακριβότερο από τα άλλα (€10-€12 περίπου). Από την άλλη, είναι APC κι όποιο μηχάνημα της εταιρίας έχω στην κατοχή μου, είναι άψογο.

ΟΚ, θα δω τι θα κάνω.

Υ.Γ.: Απορία: Τα Watts του UPS δεν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ίδιου αριθμού με αυτά των συσκευών που καλείται να προστατεύσει;

gid

Reaction score
9.621
Υ.Γ.: Απορία: Τα Watts του UPS δεν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ίδιου αριθμού με αυτά των συσκευών που καλείται να προστατεύσει;
Αν βάλεις μετρητή κατανάλωσης στο PC σου θα διαπιστώσεις πως καταναλώνει πολύ λιγότερη ισχύ από την ονομαστική ισχύ του τροφοδοτικού σου.

Για παράδειγμα σε σύστημα με διπύρηνο AMD Athlon είχα μετρήσει από 100 ως 120 βατ.

Ίσως αξίζει να κάνεις την ίδια μέτρηση και στο δικό σου σύστημα (αλλά και σε άλλες συσκευές που σε ενδιαφέρουν για τον ΧΨ λόγο).

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
Τα Voltampere που αναγράφουν τα UPS είναι τα Βατ / συντελεστή ισχύος.
Επειδή ο συντελεστής ισχύος είναι μικρότερος της μονάδος, έχουμε τα voltampere να είναι περισσότερα από τα watt

ryk

Reaction score
925
Και γω νομίζω με τα 650VA είσαι άνετος για τον χρόνο που θες.
Έχω ένα Accupower 1000VA 1,5 χρόνο χωρίς προβλήματα και με αρκετά θέματα της ΔΕΗ (διακοπές, βυθίσεις, ειδικά μια εποχή η ενεργοποίηση λόγω βυθίσεων ήταν συχνότατη). Επίσης για τα Eaton έχω ακούσει καλά λόγια.

minas

Πισιά
Reaction score
4.046
Και γω νομίζω με τα 650VA είσαι άνετος για τον χρόνο που θες.
Έχω ένα Accupower 1000VA 1,5 χρόνο χωρίς προβλήματα και με αρκετά θέματα της ΔΕΗ (διακοπές, βυθίσεις, ειδικά μια εποχή η ενεργοποίηση λόγω βυθίσεων ήταν συχνότατη). Επίσης για τα Eaton έχω ακούσει καλά λόγια.
Τα περισσότερα < 1000VA έχουν την ίδια μία μπαταρία ~7Ah μέσα, δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές στην αποθηκευμένη ενέργεια, απλά στην μέγιστη ισχύ που μπορούν να δώσουν.
Προσωπικά για πρώτο μικρό UPS ίσως να προτιμούσα εξόδους Schuko για περισσότερη ευελιξία.
Όσον αφορά στις προτάσεις που αναφέρθηκαν, και τα Eaton είναι αρκετά καλά.

Reaction score
1.057
Καλημερα . Ηθελα την βοηθεια σας στο εξης :
Θα ηθελα τον πιο οικονομικο τροπο ωστε 2 οροφο-διαμερισματα σε μια πολυκατοικια ,καθε ενα με τη δικη της dsl γραμμη , να ειναι στο ιδιο lan , η εστω να μπορουν να μοιραζονται αρχεια , εκτυπωτες .
Αυτη τη στιγμη μονο μια dsl ειναι ενεργοποιημενη και ειμαστε στο ιδιο lan.
Ευχαριστω για τις ιδεες - προτασεις!

minas

Πισιά
Reaction score
4.046
Θα ηθελα τον πιο οικονομικο τροπο ωστε 2 οροφο-διαμερισματα σε μια πολυκατοικια ,καθε ενα με τη δικη της dsl γραμμη , να ειναι στο ιδιο lan , η εστω να μπορουν να μοιραζονται αρχεια , εκτυπωτες .
Ευχαριστω για τις ιδεες - προτασεις!
Ο πιο οικονομικός τρόπος (αν και μάλλον έξω από το πνεύμα της ερώτησης) είναι να διακόψεις την μία DSL και να αυξήσεις την ταχύτητα της άλλης, εάν χρειάζεται :).
Αν θέλεις να τις κρατήσεις και τις δύο, χρειάζεσαι ένα κεντρικό ρούτερ που θα διαχειρίζεται την κίνηση του τοπικού σου δικτύου και την δρομολόγηση στις δύο γραμμές. Το οικονομικό δεν είναι η μοναδική παράμετρος, ειδικά εάν ήδη έχεις κάποια εξοικείωση με συγκεκριμένο hardware/software, πχ Ubiquiti/EdgeOS, Mikrotik/ROS, OpenWRT, κλπ.
Ενδεικτικά μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε αυτά:
https://www.ubnt.com/edgemax/edgerouter-x/
https://mikrotik.com/product/RB750Gr3
Υπάρχουν και πιο "φιλικοί" load balance routers όπως αυτό:
https://www.tp-link.com/us/products/details/cat-4910_TL-R480T+.html
αλλά με λιγότερη δυνατότητα παραμετροποίησης...

Reaction score
1.057
Ο πιο οικονομικός τρόπος (αν και μάλλον έξω από το πνεύμα της ερώτησης) είναι να διακόψεις την μία DSL και να αυξήσεις την ταχύτητα της άλλης, εάν χρειάζεται :).
Αν θέλεις να τις κρατήσεις και τις δύο, χρειάζεσαι ένα κεντρικό ρούτερ που θα διαχειρίζεται την κίνηση του τοπικού σου δικτύου και την δρομολόγηση στις δύο γραμμές. Το οικονομικό δεν είναι η μοναδική παράμετρος, ειδικά εάν ήδη έχεις κάποια εξοικείωση με συγκεκριμένο hardware/software, πχ Ubiquiti/EdgeOS, Mikrotik/ROS, OpenWRT, κλπ.
Ενδεικτικά μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε αυτά:
https://www.ubnt.com/edgemax/edgerouter-x/
https://mikrotik.com/product/RB750Gr3
Υπάρχουν και πιο "φιλικοί" load balance routers όπως αυτό:
https://www.tp-link.com/us/products/details/cat-4910_TL-R480T+.html
αλλά με λιγότερη δυνατότητα παραμετροποίησης...
Δεν υπαρχει vdsl στη περιοχη μου δυστηχως.
Ευχαριστω για την προταση!

ryk

Reaction score
925
Τα περισσότερα < 1000VA έχουν την ίδια μία μπαταρία ~7Ah μέσα, δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές στην αποθηκευμένη ενέργεια, απλά στην μέγιστη ισχύ που μπορούν να δώσουν.
Προσωπικά για πρώτο μικρό UPS ίσως να προτιμούσα εξόδους Schuko για περισσότερη ευελιξία.
Όσον αφορά στις προτάσεις που αναφέρθηκαν, και τα Eaton είναι αρκετά καλά.
Οκ, αν και στα accupower παίζει π.χ.

accupower_eyeon_series_brochure.jpg
http://www.alphagrissin.gr/el/produ...page=flypage.tpl&product_id=19&category_id=76

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.897

Reaction score
924
εφοσον θελεις το καθε οροφοδιαμ με τη δικια του dsl, δεν χρειάζεται να αγορασεις load balancing rooter για να δωσεις μια φτηνη λυση.
Αρκει να δωσεις διαφορετικες ip στον καθε ρουτερ, δεινεις καρφωτες διπλες ip στο καθε pc και αφηνεις μονο στον ενα ρουτερ dhcp ενεργο ωστε να δουλευουν ταμπλετ-κινητα χωρις ρυθμίσεις. Οποτε εκτυπωτες, pc ολα ειναι προσβασιμα.

Αλλη λυση:ξεχωριστα ολα μεταξυ τους και ενα ρουτερ με διπλο nat να ενωνει τα δυο lan (δεν κανει αν ζητας μεγαλη ταχύτητα αναμεσα στα lan)

Reaction score
1.057
εφοσον θελεις το καθε οροφοδιαμ με τη δικια του dsl, δεν χρειάζεται να αγορασεις load balancing rooter για να δωσεις μια φτηνη λυση.
Αρκει να δωσεις διαφορετικες ip στον καθε ρουτερ, δεινεις καρφωτες διπλες ip στο καθε pc και αφηνεις μονο στον ενα ρουτερ dhcp ενεργο ωστε να δουλευουν ταμπλετ-κινητα χωρις ρυθμίσεις. Οποτε εκτυπωτες, pc ολα ειναι προσβασιμα.

Αλλη λυση:ξεχωριστα ολα μεταξυ τους και ενα ρουτερ με διπλο nat να ενωνει τα δυο lan (δεν κανει αν ζητας μεγαλη ταχύτητα αναμεσα στα lan)
......διπλες ip's και υποθετω ενα gateway σε καθε pc . Δεν ξερω τι γινεται με τα ipad και κινητα.Μπορεις να ορισεις 2 ip's αραγε?

Reaction score
924
......διπλες ip's και υποθετω ενα gateway σε καθε pc . Δεν ξερω τι γινεται με τα ipad και κινητα.Μπορεις να ορισεις 2 ip's αραγε?
Οχι. Γι αυτο θα αφησεις στον ενα ρουτερ το dhcp ενεργο.
Πχ 10.0.0.1/255.255.0.0 ο ενας, 10.0.0.2/255.255.0.0 ο αλλος και το dhcp να μοιραζει απο 10.0.0.100 εως 10.0.0.254 (ή και 10.0.254.254 :) ).Οσοι ειναι στο δευτερο ρουτερ θα εχουν χεροκινητα ip, gateway.
Κινητα θα εχουν προσβαση στα παντα αλλα θα επιβαρυνουν τον πρωτω ρυυερ

Reaction score
1.057
Οχι. Γι αυτο θα αφησεις στον ενα ρουτερ το dhcp ενεργο.
Πχ 10.0.0.1/255.255.0.0 ο ενας, 10.0.0.2/255.255.0.0 ο αλλος και το dhcp να μοιραζει απο 10.0.0.100 εως 10.0.0.254 (ή και 10.0.254.254 :) ).Οσοι ειναι στο δευτερο ρουτερ θα εχουν χεροκινητα ip, gateway.
Κινητα θα εχουν προσβαση στα παντα αλλα θα επιβαρυνουν τον πρωτω ρυυερ
Πολυ καλη ιδεα ! Θα το εφαρμοσω .:wink:

Reaction score
1.953
Για κάποιο άγνωστο σε εμένα λόγο δεν μπορώ να μπώ στο μενού του router μου.
Ούτε απο το HTPC, ούτε απο linux pc ούτε απο τι κινητό.
Η ip του είναι 192.168.1.254 (ipconfig=> default gateway)
Σε άλλες δθευθύνσεις (στο media player, Harman Kardon av receiver ) μπαίνω κανονικά απο τον browser (chrome & windows explorer)

Reaction score
3.085
Έχω μια παλιά κάρτα PCI της Equip, την Combo 3 x USB 2.0 + 2 x IEEE 1394a, μοντέλο 128282, η οποία δεν εμφανίζεται πλέον στη λίστα των προϊόντων της κατασκευάστριας εταιρείας, προκειμένου να αντλήσει κάποιος οδηγούς για λειτουργικά συστήματα και πιο συγκεκριμένα για Windows 10 που με ενδιαφέρει.

Παρατηρώντας της, βλέπω ότι φοράει δυο chips της VIA, το Fire IIM VT6307, ως ελεγκτή IEEE 1394a (FireWire) και το Vectro VT6214L, ως ελεγκτή USB 2.0.

Αφού δεν βρίσκω από την ίδια την Equip οδηγούς, πήγα να ψάξω στο site της VIA για οδηγούς για τα παραπάνω τσιπάκια, αλλά δεν υπάρχει κάτι γι αυτά. Ψάχνοντας ακόμα περισσότερο, ανακάλυψα ότι για τα συγκεκριμένα τσιπάκια - λένε στη VIA - οι οδηγοί είναι ήδη ενσωματωμένοι στα Windows 10:

https://www.viatech.com/en/support/driver-support-faq/

....
USB
Full support for VIA Vectro USB 1.1 and 2.0 chipsets and controllers is included in Windows 10. It is not necessary to download extra drivers.

*Note: The VIA VX11 Media System Processor includes support for USB 3.0 which is included in Windows 10. It is not necessary to download extra drivers.

1394 Firewire Controllers
Support for VIA 1394 Firewire controllers is included in Windows 10. It is not necessary to download extra drivers....
Η ερώτησή μου είναι αν πράγματι ισχύει η παραπάνω δήλωση ή αν πρέπει να ψάξω να βρω (κάπου) drivers για την κάρτα.

(Το συνοδευτικό CD που υπήρχε στη συσκευασία, έχει φυσικά drivers, αλλά πάει μέχρι τα XP)

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.498
Members
38.333