Η αλεπού και ο ασβός και ο παπαγάλος και τα ελάφια και...

spylab

Shalom
Moderator
Reaction score
34.592
Για παρατήρηση πουλιών; Πρακτικώς αδύνατη η στόχευση.
Δεν ειναι πρακτικο στην μεταφορα και στο στησιμο , κατα τα αλλα θα ειναι σαν ενα φακο 1500 f10 και με την μινιμουμ μεγενθυση χ21 εχει καλουτσικο ευρος πεδιου .

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.744
Απο το πρωί έχει γίνει το κεφάλι μου καζάνι ψάχνοντας μηχανές και scopes. :oops::confused:

Πρέπει να βλέπω καθαρά τα μάτια του γουρουνιού απο τα 50 μέτρα στις φωτογραφίες. Πρέπει να βλέπει το Ντολμαδάκι τα πλιά πεντακάθαρα απο τα 200-300. Πρέπει να βλέπει και τα φεγγάργια. Πρέπει να έχει προσοφθάλμιο. Πρέπει να μπαίνει σε τσέπη γιατί περπάτημα με μηχανή χτήνος δε γίνεται.

Και άλλα πολλά πρέπεια. :p

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.179
Nikon p1000

Kαι φωτογραφίζεις και εξωγήινους στο moon-άκι :drinks::roflmao:

Εχμ... ωραία φαίνονται όλα αυτά στα χαρτιά, ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει

1ον ότι πρόκειται για μία κόμπακτ μικρού αισθητήρα, 1/2,3'' της ίντσας, όπως οι αισθητήρες που έχουν σήμερα πολλά κινητά.
Για να πάρουμε μια αίσθηση πόσο μικρός είναι ένας αισθητήρας 1/2,3'', βοηθάει η παρακάτω εικόνα:

2ον Δεν έχει και πολλά megapixels, 16, όταν τόσα έχουν και τα κινητά (και παραπάνω, το Lumia 1020 που είχα, έχει ...41), και το χειρότερο, τα έχει στριμωγμένα σε τόσο μικρό αισθητήρα

3ον, ο φακός είναι πααρα πολύ αργός (σκοτεινός), ιδίως στο τέλε άκρο του: στην πραγματικότητα είναι ένας φακός 500mm f/8 που λόγω crop factor του μικρού -διάβαζε: λιλιπούτειου- αισθητήρα δίνει κάδρο "αντίστοιχο" των 3.000mm, και φυσικά, όπως λένε τα reviews, με μεγάλη πτώση της οξύτητας. Το "πραγματικό" διάφραγμα στο τέλε άκρο του, εάν συνυπολογιστεί και το μέγεθος του αισθητήρα που είναι φορεμένος, είναι ....3000mm f/45!!!! Εν ολίγοις, όσο ζουμάρεις με τέτοιον φακό, θα πρέπει τα θέματά σου να είναι πρακτικώς ακίνητα, καθώς οι λήψεις σου θα πέφτουν σε ταχύτητες της τάξης 1/30s και κάτω (και με ανεβασμένο το iso)

4ον και βασικότερο: έχεις δοκιμάσει ποτέ να καδράρεις κρατώντας στο χέρι έναν φακό, όχι ...3.000mm, αλλά έστω 800mm (500ρης φορεμένος σε aps-c αισθητήρα). Είναι άθλος! Πρακτικώς πάνω από τα 500mm ακόμη και το καδράρισμα γίνεται πάνω σε τρίποδο ή έστω μονόποδο. Ανεξάρτητα από την ύπαρξη σταθεροποίησης του φακού, καθώς η τελευταία αφορά στην κίνηση των στοιχείων του φακού κατά τη στιγμή της λήψης, δεν βοηθάει στο καδράρισμα.

Για χάι-εντ σουπερκόμπακτ, πολύ προτιμότερο κάτι σαν τη SONY RX10 και τις μεταγενέστερες εκδόσεις της: πολύ μεγαλύτερος αισθητήρας 1 ίντσας με 20mp, ωραίος και σχετικά γρήγορος φακός: στην αρχική έκδοση έπιανε αντίστοιχο 24-200mm, μετά την ΙΙΙ φτάνει 24-600mm, που είναι πολύ παραπάνω από όσο ποτέ *πραγματικά* θα χρειαστείς -και σίγουρα στο όριο αυτού που μπορείς να διαχειριστείς με την κάμερα στο χέρι δίχως τρίποδο.

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
Ωραίο είναι να ψάχνεις, αρκεί να καταλήξεις κάποια στιγμή και να μην αγοράσεις επειδή αιντε χα και χου και μετά πιάνει σκόνη αλλά επειδή το γουσταρς.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.744
Για χάι-εντ σουπερκόμπακτ, πολύ προτιμότερο κάτι σαν τη SONY RX10 και τις μεταγενέστερες εκδόσεις της: πολύ μεγαλύτερος αισθητήρας 1 ίντσας με 20mp, ωραίος και σχετικά γρήγορος φακός: στην αρχική έκδοση έπιανε αντίστοιχο 24-200mm, μετά την ΙΙΙ φτάνει 24-600mm, που είναι πολύ παραπάνω από όσο ποτέ *πραγματικά* θα χρειαστείς -και σίγουρα στο όριο αυτού που μπορείς να διαχειριστείς με την κάμερα στο χέρι δίχως τρίποδο.
Την διάβαζα το πρωί, αλλά ξεφεύγει πολύ σε τιμή.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.179
Απο το πρωί έχει γίνει το κεφάλι μου καζάνι ψάχνοντας μηχανές και scopes. :oops::confused:

Πρέπει να βλέπω καθαρά τα μάτια του γουρουνιού απο τα 50 μέτρα στις φωτογραφίες. Πρέπει να βλέπει το Ντολμαδάκι τα πλιά πεντακάθαρα απο τα 200-300. Πρέπει να βλέπει και τα φεγγάργια. Πρέπει να έχει προσοφθάλμιο. Πρέπει να μπαίνει σε τσέπη γιατί περπάτημα με μηχανή χτήνος δε γίνεται.

200-300 μέτρα είναι πάρα πολύ μακριά για πλιά φιλαράκ. Εκτός εάν μιλάμε για ...μεγάλα πλια.

Από τόσα (ίσως και κάτι παραπάνω) είναι εάν θυμάμαι η παρακάτω με τα φλαμίγκο, με 500ρη φακό πάνω σε Canon 5DmkII: στο χέρι μεν, αλλά γονατιστός στο ένα πόδι και στήριξη του αγκώνα στο γόνατο. Το βασικότερο σε τέτοιες αποστάσεις είναι η στήριξη -και αρχίζει και μπαίνει και η καθαρότητα της ατμόσφαιρας.

flamingos
by S_end, on Flickr
500mm @ f/10

melina

Cargo 200
Reaction score
43.228
Πάρε μια Νίκον crop (πχ 5300) μετο φακό που έγραψε πιο πάνω ο αβεσαλωμ και θα είσαι εντάξει.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.179
Την διάβαζα το πρωί, αλλά ξεφεύγει πολύ σε τιμή.
Υπάρχει ήδη κάποια μηχανή ή ξεκινάς από μηδενικής βάσης;
[DOUBLEPOST=1542187588][/DOUBLEPOST]
Πάρε μια Νίκον crop (πχ 5300) μετο φακό που έγραψε πιο πάνω ο αβεσαλωμ και θα είσαι εντάξει.
Κάτι τέτοιο θα πρότεινα κι εγώ. Και εννοείται το έχεις για γενικότερη χρήση το σύστημα. Αλλά μιλάμε για κάποιον που θα ασχοληθεί με τη φωτογραφία.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.744
Υπάρχει ήδη κάποια μηχανή ή ξεκινάς από μηδενικής βάσης;
Lumix compact που κουράστηκε, αλλά έχω κάποια εμπειρία απο παλιά.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.179
Θα μπορούσες να δοκιμάσεις με spotting scope που θα την παίρνει με αντάπτορα στο προσοφθάλμιο, και ένα μονόποδο. Προσωπικώς δεν το έχω δοκιμάσει, βέβαια. Στη χειρότερη σου μένει το scope για γενική παρατήρηση.

Η slr που λέμε με τον melina ταιριάζει περισσότερο σε κάποιον που έχει και κάποια όρεξη να ασχοληθεί γενικότερα με τη φωτογραφία. Υπόψιν εγώ τον τηλεφακό τον έχω ιδίως για ...τοπία.

Πάντως σαν σύνολο μια APS-C slr με τον παραπάνω Ταμρον, είναι αρκετά ελαφρύ και φορητό.

S

sk4t4

Guest
Ναι, ας το έβλεπες το τέρας να σε κοιτάζει στα 10 μέτρα... :o:confused:
Το θεμα ειναι πως το βλεπεις εσυ και οχι πως σε κοιταζει αυτο.Αν ημουν εγω,θα εβλεπα αγριογουρουνο σουβλιστο και ειμαι σιγουρος οτι ετσι ακριβως θα αποτυπωνοταν στη φωτογραφια.:DΤωρα,ποιος ειναι μεγαλυτερη κοτουλα,ο σκυλος η ο ιδιοκτητης του;:p

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.744
Πιστεύω ακράδαντα πως η καλύτερη μηχανή είναι αυτή που θα παίρνεις παντού μαζί σου. Γι' αυτό δεν έχουν αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό τα εντυπωσιακά ενσταντανέ λόγω των κινητών, ασχέτως ποιότητας; Θα έβγαζα τα γουρουνάκια, τσ' αλεπούδες και τα πλιά αν είχα μεγάλη μηχανή;

Μια SLR δεν θα είναι πάντα μαζί μου.

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις με spotting scope που θα την παίρνει με αντάπτορα στο προσοφθάλμιο, και ένα μονόποδο. Προσωπικώς δεν το έχω δοκιμάσει, βέβαια. Στη χειρότερη σου μένει το scope για γενική παρατήρηση.
Το πρωί κοιτούσα και adaptors για scopes αλλά δεν ενθουσιάστηκα. Σίγουρα θα μου έχουν ξεφύγει τα σοβαρότερα, και ακριβότερα.

Το θεμα ειναι πως το βλεπεις εσυ και οχι πως σε κοιταζει αυτο.Αν ημουν εγω,θα εβλεπα αγριογουρουνο σουβλιστο και ειμαι σιγουρος οτι ετσι ακριβως θα αποτυπωνοταν στη φωτογραφια.:DΤωρα,ποιος ειναι μεγαλυτερη κοτουλα,ο σκυλος η ο ιδιοκτητης του;:p
Αν έβλεπες τις απότομες κινήσεις εμπρός-πίσω που έκανε, δεν θα έγραφες τα ίδια άντρακλά μου. :p:p
Η Leeloo είναι μεγάλο ufo και κουφή, οπότε δεν είχε πάρει χαμπάρι. Πήγαινε να τα μυρίσει. :rolleyes:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.179
Πιστεύω ακράδαντα πως η καλύτερη μηχανή είναι αυτή που θα παίρνεις παντού μαζί σου.
Και εγώ της ίδιας άποψης είναι, γι' αυτό και έχω δεύτερη μηχανή την παρακάτω, με ακριβώς τον φακό αυτό μόνιμα φορεμένο (22mm f/2):

Άριστη ποιότητα, άνετα χωράει σε τσέπη (ούτε καν μεγάλη) μπουφάν, αλλά ξέρω ότι δεν θα βγάλω ζωάκια από τα 200 μέτρα. Βέβαια μπορώ στην άλλη τσέπη να πάρω έναν "τηλεφακούλη".

Το καλό πάλι με τα scopes είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται για φωτογραφία. Υπάρχουν περιπτώσεις που το ενδιαφέρον για την τελευταία προκύπτει από την ανάγκη αποτύπωσης της παρατήρησης.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
80.079

ρε φιλαράκ...γιατί δεν της κόβεις ένα διαρκείας σε ζωολογικό κήπο?:roflmao::roflmao:

Υ.Γ. ή γράψε την στα λυκόπουλα να τα βλέπει στις εκδρομές:whistling::roflmao::lol:

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.744
Υ.Γ. ή γράψε την στα λυκόπουλα να τα βλέπει στις εκδρομές:whistling::roflmao::lol:
Πάλι ίδιες θα είναι οι απαιτήσεις. :p Στις φωτό των γουρνιών με το κινητό έχω κάνει μπόλικο crop για να φαίνονται κάπως.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.179
Σε τόσο μικρό μέγεθος, ίσως σου έκανε και ένα συστηματάκι Nikon 1: mirrorless με αισθητήρα 1'' , και έχει έναν φακούλη 10-30 ως στάνταρ και έναν 30-110 ως ζουμ (φτάνει στα 300mm). Εξαιρετική εστίαση (πολύ σημαντικό σε κινούμενα θέματα), δεν είναι όμως σουπερ-τέλε. Αρκετά καλή ποιότητα φωτογραφίας.

https://www.dpreview.com/products/nikon/slrs/nikon_j5

Λόγω του κροπ και επειδή μπορείς να προσαρμόσεις και κανονικούς φακούς, κάνει και για τηλεφωτογράφιση

https://photographylife.com/why-i-prefer-shooting-with-nikon-1

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.107
Members
38.287
Νεότερο μέλος
ParloseT