melina
Cargo 200
- Reaction score
- 42.896
Πάντως ξαναδιαβάζοντας τις προδιαγραφές της dolby αυτό που μένει είναι πως θέλει να φτιάξει ένα immersive πεδίο και ένα διάχυτο 3d ήχο και πουθενά δεν αναφέρει ότι στόχος είναι η ακριβής τοποθέτηση κάποιων objects. Ακόμα και στα cinemas λέει ότι τα πάνω ηχεία είναι τόσο ψηλά που αυτό που φτάνει στα αυτιά είναι ένα διάχυτος ήχος. Αν μάλιστα δείτε και τις προδιαγραφές για auditoriums θα το διαπιστώσετε και εκεί. Άλλως τε τα objects imho δεν θα μπορούσαν να είναι ποτέ σε 2 διαφορετικά σπίτια στο ίδιο ακριβώς σημείο για να μην πούμε ότι αλλού τα ακούς με 2 overheads και αλλού με 4.Ωραίο το diffused, η ατμόσφαιρα, ο αέρας, το απολαμβάνω ιδιαίτερα. Είναι κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο στοιχείο προτίμησης του Atmos/DSU σε σχέση με το DTS:X/Neural:X, αλλά τα objects δεν θα είναι στη θέση τους με άλλη τοποθέτηση απο overhead.
Άλλο πρόβλημα είναι το οτι απο τα τέσσερα-πέντε μέτρα της διαγωνίου των 40°-45° τα συνήθως μικρά ηχειάκια δεν ακούγονται.
Η δε τοποθέτηση elevation (top firing) ηχείων στα 3 και συνήθως περισσότερα μέτρα είναι ακόμα δυσκολότερη αφού ο ήχος πρέπει να καλύψει 6-7-8 μέτρα μέχρι τα αυτιά μας παίρνοντας μόνο diffuseness. Όλα τα ελαττώματα, ελάχιστα τα οφέλη πλην της ευκολίας.
Αυτά θα έπρεπε να αφορούν αποκλειστικά πολύ μικρούς χώρους με ελάχιστες αποστάσεις.
Αυτό που δεν είχα προσέξει από προηγούμενη ανάγνωση είναι η αναφορά στο πρόβλημα ο ήχος από το overhead ηχείο σε χαμηλοτάβανους χώρους (όπως είναι οι περισσότεροι τυπικοί ελληνικοί χώροι που μαζί με το βάθος ηχείου έρχεται πολύ κοντά στον ακροατή) να είναι distracting because you’ll hear and notice the output from each speaker instead of feeling immersed in an atmosphere.
Αυτή ακριβώς είναι η εμπειρία που είχα όταν άκουσα atmos σε σωστά κατά τα άλλα στημένο σύστημα και τότε νόμιζα ότι έφταιγε που δεν καθόμουν στο κέντρο του καναπέ (προφανώς έφταιγε και αυτό).
Τελικά σύμφωνα με όσα λέει η dolby (και όχι εγώ) δικαιολογείται απόλυτα η εμπειρία να απολαμβάνω περισσότερο όλες τις ταινίες με χρήση auromatic και όταν καμιά φορά το γυρνάω σε dolby atmos αποκωδικοποίηση να μην διαπιστώνω κάποια σημαντική διαφορά στον ήχο και για αυτό πλέον δεν ασχολούμαι και το έχω καρφωμένο στο auromatic.