Ένα απόγευμα στου Κώστα Ear

Reaction score
4.156
Αφού βάλεις τα πολλαπλά ίδια σαμπ που λες, τότε θα βάλεις και άλλη μια τετράδα σαμπ κατάλληλα για κάτω από 20Hz.
Σωστος ο Γιαννης. Για να κανουμε κι ένα λογαριασμο ετσι προχειρο.

Μια συστοιχια πολλαπλων μικρων σαμπ (6) θα κοστισει περιπου 3.500 ευρω κατι σαν αυτο δηλαδή Adam Sub8.
Τα 4 καταλληλα για κατω από 20 hz χοντρικα γυρω στα 8.000 ευρω.

Θα χρειαστούμε και 6 ηχεια περιπου σαν αυτό : Adam A8X (όχι δηλαδή τιποτα σπουδαιο). Προσθετουμε ακομη 5.000 ευρω (αν παμε σ ένα πιο σοβαρο ηχειο όπως Adam S3V θελουμε 14.000 ευρω).

Μεχρις εδώ καλα. Μια Μετρικ απαραίτητα 3.000

Δηλαδη πιασαμε ετσι για πλακα 20.000 στην φτηνη εκδοχή (η ακριβη παει + 10.000) και δεν πηραμε και τον τιτλο του χαιντα!
Να πω ομως ην αληθεια, δεν μου βγαινουν τα λεφτα στα καλωδια! Πως να συνδεθουν τοσα ηχεια και σαμπ.

Προτιμω τα μπιεντνταμπλιγιου!

Παντως περα της πλακας. Το συστημα το πιο πανω δειχνει ότι θα παιξει μια χαρα.

Δεν θα ηταν όμως καλυτερα να εβαζες 6 CBT36K Line Array προς 2.000 το ενα(πληρωνες και καποιον να τα συναρμοληγησει) και δυο δυνατα σαμπ (κατι σαν αυτό https://www.xtzsound.eu/product/sub-3x12). Δεν θα εχεις πιο ομορφο θεαμα αλλα και ποιοτικοτερο ηχο? (παντα μιλαμε για ένα χωρο αρκετα μεγαλο)

Αντε να δουμε εδώ τους θεωρητικούς τι θα βγαλουν οι μετρήσεις. Εγω παντως ψηφιζω την κουρτινα αρ 2.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
100.821
Κάτι έχει γίνει λάθος αν το κάνει αυτό. Κανονικά το κεντρικό πρέπει να παίζει ότι ακούγεται από το κέντρο σε μια στερεοφωνική ηχογράφηση, τα LR ότι παίζουν και κανονικά, τα SR βγάζουν σε πολύ μικρότερη ένταση καποιο περιεχόμενο από LR χωρίς να γινεται αντιληπτη η θέση του ήχου λόγω μικροτερης εντασης και παίζουν επίσης ambient noise. Τα SR back ουσιαστικά παραγουν μόνο ήχους περιβάλλοντός.
Μήπως ήταν στο 5/7stereo; :rolleyes:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.524
Πολύ μΕ αρέσει που λύσαμε τα πάνω από τα 30Hz και ασχολούμαστε με τα κάτω από τα 30Hz...

Ας αφήσουμε κάτι και για το live.
Ομολογουμένως η εμπειρία από live των Metallica θα μου μείνει αξέχαστη μέχρι να κλείσω τα ματάκια μου (σε πολύ βαθιά γεράματα εννοείται). Η μοναδική λέξη που μπορώ να πω για να περιγράψω τις πελώριες συστοιχίες από VLFC (13-30Ηz) είναι "σεισμός".
Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να πουλήσετε την πολυκατοικία του παππού σας και να πάρετε μερικά για το σπίτι :D
https://meyersound.com/news/metallica-vlfc/
https://meyersound.com/product/vlfc/

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.742
Ψάχνω τη μουσική του the wall σε πολυκάναλο φορματ, όπως αυτό, αλλά και άτμος αν υπάρχει..

Ιδέαν δεν έχω τι κυκλοφορεί σε πολυκάναλο από Floyd...

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.436
Ψάχνω τη μουσική του the wall σε πολυκάναλο φορματ, όπως αυτό, αλλά και άτμος αν υπάρχει..

Ιδέαν δεν έχω τι κυκλοφορεί σε πολυκάναλο από Floyd...
Χε χε.
Πέρνα από δω να σε μάθω και κάτι, να ξέρεις και να μπορείς να κυκλοφορείς.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.742
Όχι καλέ έτσι ακριβώς δουλεύει το dts neo6 και περίπου έτσι το dolby pliix music
Έχουν βγει πολλές νέες αναβαθμίσεις στα ντόλμπι αυτά.
Οι γνώμες είναι πολλές, ε, ακούστε τα.
Το τελευταίο music mode του neo6 έχει πολύ καλούς αλγόριθμους παντως.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.742
Κανονικά το κεντρικό πρέπει να παίζει ότι ακούγεται από το κέντρο σε μια στερεοφωνική ηχογράφηση, τα LR ότι παίζουν και κανονικά, τα SR βγάζουν σε πολύ μικρότερη ένταση καποιο περιεχόμενο από LR χωρίς να γινεται αντιληπτη η θέση του ήχου λόγω μικροτερης εντασης και παίζουν επίσης ambient noise. Τα SR back ουσιαστικά παραγουν μόνο ήχους περιβάλλοντός.
Δεν είναι έτσι.
Έτσι περίπου το αντιλαμβάνεσαι.

Το κεντρικό παίζει το άθροισμα των 2 καναλιών, κι όχι μόνο τα κοινά στοιχεία τους. Δεν πρόκειται βέβαια για απλό άθροισμα, αλλά δεν είναι μόνο τα κοινά στοιχεία. Δηλαδή, άκου κάτι που κανονικά ακούγεται μόνο από το δεξί ηχείο και καθόλου από το αριστερό, και θα δεις ότι αυτό ακούγεται και από το κεντρικό.
Το δεξί κυρίως ηχείο, δεν παίζει ότι έπαιζε κανονικά, αλλά παίζει μια διαφορά του με το αριστερό, δηλαδή αφαιρείται μικρό ποσοστό του αριστερού, το οποίο γίνεται με πρόσθεση των 2 καναλιών με διαφορετικό ποσοστό, απλώς το απέναντι κανάλι είναι σε ανάποδη φάση. Αυτό σημαίνει διεύρυνση στερεοφωνίας.
Όμοιας λογικής είναι όλα τα υπόλοιπα κανάλια.

Το ζήτημα είναι να παραμένει σταθερή η ποσότητα ενέργειας σε κάθε συχνοτική περιοχή, και ταυτόχρονα να διευρύνεται το πλάτος της εικόνας, διατηρώντας σταθερή την εστίαση στο κέντρο της μουσικής σκηνής, έτσι ώστε μια φωνή να γίνεται αντιληπτή αποκλειστικά και μόνο από το κέντρο, μπροστά σου, ενώ να νιώθεις το πλάτος της σκηνής να ξεπερνάει τα όρια των ηχείων.

Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα, απαιτούν εντελώς όμοια ηχεία σε εντελώς όμοιες αποστάσεις γύρω γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης... Κάθε μικρή διαφοροποίηση από ηχείο σε ηχείο, και κάθε διαφορά απόστασης, χαλάει την ιστορία....:oops:

Για να καταλάβετε:

Είναι σα να προσπαθείς να ακούσεις δικάναλο από 2 ηχεία διαφορετικά μεταξύ τους και σε διαφορετική απόσταση από σένα το καθένα τους, δηλαδή, κανένα τρίγωνο ακρόασης και ανόμοια ηχεία. Ε, δράμα...:lol::lol::lol::lol:

Εξ'ου και τα διάφορα αρνητικά σχόλια από πολλούς που τα προσπάθησαν και δε τους άρεσαν. Δε φταίνε τα ντόλμπι, τα σετάπ φταίνε... :cool:

Η δική μου εμπειρία επ'αυτου, είναι πως από δικάναλο σε πολυκάναλο δεν υφίσταται καμία απολύτως διαφορά τονικότητας, καμία απολύτως τόνωση μεσαίων, πριμων ή μπάσων, καμία απολύτως διαφορά στο αντιληπτό βάθος της μουσικής εικόνας, καμία απολύτως διαφορά στην "αντιληπτή ποιότητα ηχογράφησης". Έχει όμως τραγική διαφορά στην απόλαυση, ενιαία συμπαγή εικόνα τεράστιου πλάτους και τρομερή εστίαση στο κέντρο, ενώ τα δυναμικά είναι εντελώς αλλού...
Τέλος, είναι ιδιαίτερα διευρυμένο το "sweet spot". ;)

Last edited:

Reaction score
11.119
Το κεντρικό παίζει το άθροισμα των 2 καναλιών, κι όχι μόνο τα κοινά στοιχεία τους. Δεν πρόκειται βέβαια για απλό άθροισμα,

Το δεξί κυρίως ηχείο, δεν παίζει ότι έπαιζε κανονικά, αλλά παίζει μια διαφορά του με το αριστερό, δηλαδή αφαιρείται μικρό ποσοστό του αριστερού, το οποίο γίνεται με πρόσθεση των 2 καναλιών με διαφορετικό ποσοστό, απλώς το απέναντι κανάλι είναι σε ανάποδη φάση.
Υπάρχει βιβλιογραφία για τις συναρτήσεις; (τις ποσοτικές σχέσεις μεταξύ των αρχικών καναλιών στα τελικά κανάλια; )

Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα, απαιτούν εντελώς όμοια ηχεία σε εντελώς όμοιες αποστάσεις γύρω γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης... Κάθε μικρή διαφοροποίηση από ηχείο σε ηχείο, και κάθε διαφορά απόστασης, χαλάει την ιστορία....
Για αυτό είπα ότι όποιος το ακούσει θα μπει σε μπελάδες!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.742
Υπάρχει βιβλιογραφία για τις συναρτήσεις; (τις ποσοτικές σχέσεις μεταξύ των αρχικών καναλιών στα τελικά κανάλια; )
Έχω απαντήσει. Περισσότερα, μη περιμένετε. ;)

Για αυτό είπα ότι όποιος το ακούσει θα μπει σε μπελάδες!
Το έχω τονίσει κατ'επανάληψιν, εδώ και χρόνια.

Όπως έχω τονίσει την ανάγκη να μεταχειριζόμαστε όλα τα ηχεία του πολυκάναλου ήχου σα να είναι τα 2 ηχεία που είχαμε στη στερεοφωνία, θα παίρνατε ποτέ 2 διαφορετικά ηχεία μεταξύ τους για να ακούσετε δικάναλο; Θα τα βάζατε σε διαφορετικές αποστάσεις ακρόασης; Αυτά ... ;)

Reaction score
6.191
Καλά και εσυ μπενεις σε τεχνικές λεπτομέρειες . Ο αλγοριθμος έτσι κι αλλιώς σίγουρα είναι αρκετά πιο περιπλοκος. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν ακούς ντραμς η φωνητικα από πλάγια η πίσω. Το κεντρικό είναι σίγουρα πιο τονισμένο παντως από τα LR

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.742
Καλά και εσυ μπενεις σε τεχνικές λεπτομέρειες . Ο αλγοριθμος έτσι κι αλλιώς σίγουρα είναι αρκετά πιο περιπλοκος. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν ακούς ντραμς η φωνητικα από πλάγια η πίσω. Το κεντρικό είναι σίγουρα πιο τονισμένο παντως από τα LR
Όχι, δεν είναι. ;)
Δεν είναι καθόλου τονισμένο το κεντρικό.
Εντελώς καθόλου.
ΣΙΓΟΥΡΑ. Το έχω ακούσει ΠΟΛΥ.

Το κεντρικό είναι ΠΟΛΥ τονισμένο ΜΟΝΟ στη ρύθμιση movies του neo6.

8-)

Υ.Γ. Και έχω διαβάσει επακριβώς τον "αλγόριθμο" που λες, με όλη τη θεωρία, όλους τους τύπους, όλο το σκεπτικό. Οι τύποι είναι σχετικά απλοί, δεν είναι τόσο δα πολυπλοκοι. Πολύπλοκες ήταν οι διαδικασίες να καταλήξουν σε αυτούς τους τύπους, και να τους αποδειξουν. Λόγου χάριν, είδα να ασχολούνται και με εξειδικευμένους τομείς της ψυχοακουστικής, που ούτε ήξερα ότι υπήρχαν, ούτε βρήκα κάτι με το πρώτο γκουκλάρισμα... ;)

Last edited:

Reaction score
6.191
Στην εναλλαγή από stereo σε plii music δε παρατηρεις ότι το κέντρο φουσκωνει δηλαδή; Ότι γεμίζει εντελώς ο χώρος μπροστά σου; Αν όχι κάτι έχω κάνει λάθος σίγουρα.

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.556
Members
38.197
Νεότερο μέλος
YiorgosM