Why does new vinyl sound digital?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.989
Με λίγα λόγια πάρε το cd, κατέβασε το αρχείο. Δεν υπάρχει λόγος να το πάρεις σε δίσκο πεταμένα λεφτά εκτός αν το θέλεις για μόστρα.
Γιατί; Επειδή είναι από ψηφιακό αρχείο φτιαγμένο το σύγχρονο βινύλιο;

Πιστεύεις πως το παλιό βινύλιο το αγνό το αναλογικό του οποιουδήποτε μουσικού θα ακούγεται "καλύτερα" από ένα νέο βινύλιο από σύγχρονο ψηφιακό ριμαστερ της οποιασδήποτε παλιάς ηχογράφησης;

Να στο πω αλλιώς να το καταλάβεις εύκολα:

Τιμή και δόξα στα ΑΑΑ σιντί;
Δηλαδή τα DDD πόσο πολύ σε ενοχλούν;

Φυσικά από ψηφιακά αρχεία γίνονται τα βινύλια, εδώ και δεκαετίες. Αφού στο ψηφιακό πεδίο γίνεται η επεξεργασία, το μαστερινγκ, όλα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βινυλίων που κυκλοφορούν εδώ και πάνω από 30 χρόνια, προέρχονται από ψηφιακά αρχεία.

Και τα υπόλοιπα, που προέρχονται από αναλογικά μέσα αποθήκευσης (συνήθως μπομπίνες) κατά πλειοψηφία ακούγονται χειρότερα, πράγμα απολύτως λογικό.

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.182
Μα δεν λέω αν είναι χειρότερα η καλύτερο, μιλάω ότι είναι ιδαίτερο για αυτούς που τους αρέσει. Δεν το συγκρίνω με το ψηφιακό. Και cd έχω και flac εχω και dsd εχω και δίσκους έχω. Δεν τα συγκρίνω.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.759
Αφήστε την Ομόνοια. Είναι full digital. :biggrin:

Υπάρχουν αισθητήρες αέρα που θα καθορίζουν το ύψος του πίδακα στο συντριβάνι για να μη τα κάνει όλα τανα όταν fishάει :rofl:.

Θα έχει αισθητήρες ώστε αν υπάρχει πολύ κόσμος έξω από το συντριβάνι, πανηγυρισμοί κλπ, θα ανεβαίνει ο πάτος του (σεμνάαααα), και θα αδειάζει στο κενό περιμετρικά για ασφάλεια.

Ειναι digital λέμε.

Τα παραπάνω δεν είναι αστεία.
Όντως έτσι θα είναι.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.886
Γιατί; Επειδή είναι από ψηφιακό αρχείο φτιαγμένο το σύγχρονο βινύλιο;

Πιστεύεις πως το παλιό βινύλιο το αγνό το αναλογικό του οποιουδήποτε μουσικού θα ακούγεται "καλύτερα" από ένα νέο βινύλιο από σύγχρονο ψηφιακό ριμαστερ της οποιασδήποτε παλιάς ηχογράφησης;

Να στο πω αλλιώς να το καταλάβεις εύκολα:

Τιμή και δόξα στα ΑΑΑ σιντί;
Δηλαδή τα DDD πόσο πολύ σε ενοχλούν;

Φυσικά από ψηφιακά αρχεία γίνονται τα βινύλια, εδώ και δεκαετίες. Αφού στο ψηφιακό πεδίο γίνεται η επεξεργασία, το μαστερινγκ, όλα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βινυλίων που κυκλοφορούν εδώ και πάνω από 30 χρόνια, προέρχονται από ψηφιακά αρχεία.

Και τα υπόλοιπα, που προέρχονται από αναλογικά μέσα αποθήκευσης (συνήθως μπομπίνες) κατά πλειοψηφία ακούγονται χειρότερα, πράγμα απολύτως λογικό.
Δεν υπάρχει μάναμ ΑΑΑ cd. AAD εννοείς.

Reaction score
1.120
Εγώ πάντως ακούω παλιούς δίσκους αναλογικα γραμμένους με το technics sl1600 mk2 του 1979.
Καλησπέρα, εγώ ακούω με ένα dual βινύλια του 58, 60 και 1965.
Αυτή τη στιγμή παίζει ella Fitzgerald του 1962.
Αδιαφορώ για το τι παίζει δήθεν καλύτερα.
Απλά ακούω μουσική...
Παράλληλα έχω "σώσει" δεκάδες δίσκους από το Μοναστηράκι και τους έχω φέρει σπίτι μου όπου βρήκαν θαλπωρή;)
Μάλλον είμαστε πολλοί αλλά δεν πολυγραφουμε γιατί αλλάζουμε πλευρά στο δίσκο:D

diskohead

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.599
Το mk2 έπρεπε να κρατήσεις έχει περισσότερες ρυθμίσεις σε σχέση με το προηγούμενο και είναι σύμφωνα με τους ειδικούς το καλύτερο consumer pickup που έχει φτιάξει η Pioneer ever στην ιστορία της.
H βασική διαφορά είναι το quartz, που απουσιάζει από το ΜΚΙ, που ακόμα κι έτσι όμως είναι σταθερότατο. Επίσης, το ΜΚΙΙ προσφέρει και ρύθμιση VTA, που δεν έχει το ΜΚΙ. Λένε πως το 1600 ΜΚΙΙ είναι ουσιαστικά ένα 1200 χωρίς τις DJ ευκολίες. Δυστυχώς, σε αντίθεση με το ΜΚΙ, έχει ένα θεματάκι με τους αυτοματισμούς του. Έχοντας ακούσει και τα δύο και όντας κάτοχος του ΜΚΙ, δεν μπόρεσα να ακούσω θεαματικές διαφορετικές στο πτωχό πλην τίμιο σύστημά μου.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.886
Παπαριές Μαρίτσα μου.

Η έχεις αγνό παρθένο μαλλί , ήτοι αγνό βινύλιο απο αναλογικό μάστερ , ή δεν έχεις.
Τώρα τι λέει ο εαρ , είναι άλλο θέμα.
Απλά πρέπει να καταλάβει ο εαρ ότι το βινύλιο πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες για να ακούγεται σαν βινύλιο , και όχι σαν mp3. Πράγμα που βεβαίως ο εαρ το αντιμάχεται , αλλά δε βαριέσαι. Είναι παλιά καραβάνα , οπότε τον συγχωρούμε.

Reaction score
67
Η αλήθεια είναι ότι τα Original Master είναι φυλαγμένα καλά και δε μπορεί η εταιρία παραγωγής αντίστοιχα αυτών να τα δανείζει από εδώ και από κει σε όποιον έχει πληρώσει τα δικαιώματα για να κόψει ένα καινούριο βινύλιο με μια στάμπα 180GR Remaster ....... Η μαγνητική ταινία έχει και αυτή τη φθορά της . Από τη δική μου εμπειρία 7 στα 10 βινύλια καινούριας κοπής παίζουν εξαιρετικά άσχετα με το αν κάνεις Α Β Γ για να συγκρίνεις . Να μη ξεχνάμε επίσης την ποιότητα υλικού στο καινούριο βινύλιο , είναι το ίδιο καλή όπως στα παλιά η μήπως είναι κακή ανακύκλωση υλικού που αλλάζει τα πάντα στο πως μεταφέρει η βελόνα την ανάγνωση . Είναι πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσουμε . Για μένα πάντως επειδή είναι ψυχολογικό προτιμώ να βλέπω το δίσκο να γυρίζει και ας ακούγεται ψηφιακά η αν θέλετε να βλέπω να κλειδώνει η δειγματοληψία στο DAC και ας ακούγεται αναλογικά ;) Σημασία έχει να σε γεμίζει αυτό που ακούς με οποίο τρόπο !!!!!!!!!
Υ.Γ Εξαιρετική δουλειά στον ήχο και με ποικιλία στις παραγωγές έχει κάνει η Vinyl On Music

Reaction score
4.210
Δεν θα ξεχασω το συγκριτικο που είχαμε κανει στου Λουκα Στεφανιδη, οπου από τη μια είχαμε είχαμε ένα πολύ ακριβο πικαπ που μαζι με την κεφαλη το συνολο κοστιζε 25.000 ευρω κι από την άλλη είχαμε το ντακ της WEISS το οποιο καινουριο τοτε κοστιζε 3.000 ευρω. Ηχεια τα γνωστα ηλεκτροστατικα τερατα του Λουκα SAUNDLAB. Τα βινυλια του Λουκα πολύ γνωστα για την ποιοτητα παραγωγης, αρκετα τσουχτερα όμως στις τιμες. Παροντες ο Γιαννης ο Flash, ο Γιαννης Κοτσιδης ο Λουκας κι εγω.

Ο ηχος στα περισσοτερα κομματια εμοιαζε πανομοιότυπος αλλα σε καποιο συγκεκριμενο κομματι που είχαμε πολλα οργανα ταυτοχρόνως, από το βινυλιο ελλειπαν καποια ηχοι. Φαινοταν σα να η κεφαλη να αδυνατουσε να διαβασει το πληρες περιεχομενο από το αυλακι του βινυλιου.

Οποτε οσον αφορα τον δικαναλο ηχο γενικα αν μιλαμε για το απολυτο, η μια του μορφη (ψηφιακη) εξελισεται, και είμαι σιγουρος ότι την ποιοτητα της WEISS την εχεις πλεον από πολύ πιο οικονομικα DAC, από την άλλη πρεπει να πληρωσεις πολύ χοντρα για να στησεις ολο το ρετρω συστημα με πικαπ, κεφαλη, βραχιονα, φονο. Στην δευτερη περιπτωση θ απολαυσεις κατι που θα μοιαζει σαν ρολοι, που δεν το εχεις μονο για τον ηχο αλλα και για το ματι. Το ντακ αισθητικα δε λεει και πολλα εκτος κι αν πας σε κατι εξωτικο.

Κανοντας το συγκριτικο σε καμμια περιπτωση δεν αισθανοσουν αυτό που εχει γραφτει κατά κορον ότι το ένα μεσο ειναι ψυχρο και το αλλο ζεστο. Ουτε χροιες ουτε κατι αλλο. Τετοια συγκριτικα εχω κανει απειρα στο παρελθον στο σπιτι μου παιζοντας και με τα τρια μεσα (πικαπ, ντακ, σιντιπλαυερ). Νομιζω οτι την ψυχη σου την αγγιζει μονο το αισθητικο κομματι επειδη εχεις μνημη παρελθοντος. Συνεπαρμενος απ αυτο νομιζεις μερικες φορες οτι το ενα μεσο ειναι πιο ζεστο.

Reaction score
2.803
Αφού το γνήσιο μάστερ έχει τη φθορά του γιατί δεν κάνουν κόπιες από αυτό και να τις "δανείζουν", δεν το καταλαβαίνω;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.851
Members
38.250
Νεότερο μέλος
paris29