Why does new vinyl sound digital?

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.246
... τεσπα , σε ρεφερενζ σταθμες κρινεται και ο ακροατης και η μουσικη και το ηχοσυνολο.
απο εκει και κατω το πραμα βρωμαει χειροτερα απο πσοφια μαιμου.

Reaction score
2.803
Decembered, έχεις βινύλια;
Αν ναι, θεωρείς "ανώτερο" τον ήχο του βινυλίου από τον ψηφιακό (εννοώ κόπιες παλιές που όλες οι διαδικασίες γινόντουσαν αναλογικά);

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.886
Δεν τίθεται θέμα τεράστιας διαφοράς υπέρ του βινυλίου σε σχέση μα ψηφιακά αρχεία.
Το έχω κάνει στο παρελθόν το πείραμα . Μια μικρή διαφορά υπήρχε , άλλά όχι τίποτε τραγικά πράγματα.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.759
Μάστιγα και λαίλαπα !
Πικαπἀκι με usb, phono stage μἐσα, κωνικἠ βελὀνα, δἰσκος κιριλἐ πιὀ βαρὐς απ᾽το πλατὀ, ...
Αποδόμηση και σβήσιμο της ιστορίας τα κολοχιπστἐρια :thumbsdown:
Δες το και αλλιώς.
Ένα Studio για να στηθεί σωστά θέλει πολλά λεφτά, με μαρουλόφυλλα δυστυχώς δεν.
Αν ο άλλος έχει δώσει 100.000€ πχ, και θέλει και χειριστές και ρεύματα κλπ, πόσο να χρεώσει την ώρα σε κάποιον;
Τα studios, τουλάχιστον στις δικές μου εποχές, χρέωναν με την ώρα.
Πόσα; 50€;
Βάλε εγγραφές, επεξεργασία, mastering πόσες μέρες; 10;
Αυτό μας κάνει 4000€.
Ποιός θα τα πληρώσει;
Θα έρθει και θα σου πει "ένα δύο χιλιάρικα υπάρχουν, ότι κάνουμε".

Το Dolby Studio που ήμουν εγώ στοίχησε 1 μυριο σχεδόν. Πόσο να χρεώσει τη ώρα;
Τα ίδια συμβαίνουν και στην εικόνα.
Ειδικά στη Ελλάδα σχεδόν όλοι συμπαραγωγές ψάχνουν, τα Studios δηλαδή να μπουν στα έξοδα κάνοντας καλύτερη τιμή έως και τσάμπα το post production. Τα ξέρω γιατί ήμουν Production Coordinator και μετά Manager για +10 χρόνια.
Να σου πω για Ελληνική ταινία που στοίχισε 500.000€ και έκανε έσοδα 80.000€; Για άλλη που με πολύ πίεση πήγε 120.000€ παραγωγή και έκοψε 35 εισιτήρια;
Και μετά τα studios βάζουν λουκέτα ή ανοίγουν ξανά πολύ μικρότερα.
Άσε...

Reaction score
2.803
Thanks John, μπορείς να απαντήσεις και στο άλλο θέμα σχετικά με το μήκος καλωδίων σε διπλοενίσχυση;

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.246
Decembered, έχεις βινύλια;
Αν ναι, θεωρείς "ανώτερο" τον ήχο του βινυλίου από τον ψηφιακό (εννοώ κόπιες παλιές που όλες οι διαδικασίες γινόντουσαν αναλογικά);
... ποπο με γ**σες τωρα .. η μονη θεωρια μου ειναι "..η μουσικη να κανει τη βρωμοδουλεια της ανεξαρτητως του μεσου, αν δεν κανει δουλεια, φταιει η μουσικη, ή ο ακροατης, ή και τα δυο" και βεβαια οτι ειναι "καθαρα προσωπικο θεμα η ακροαση/ακροαματικη διαδικασια".. ισως να εχω και αλλες θεωριες αλλα δεν βρισκω καποια επι του παροντως.
Απο εκει και περα, προτιμω να μην ασχολουμαι με τις τετριμενες συγκρισεις τετχοιου ειδους, το CD(ή ψηφιακο γενικοτερα) παρεχει την ηχογραφιση πολυ πιο κοντα στο τελικο μαστερ, και το βινυλιο ειναι επιρεπες στις συνθηκες του μεσου διαμορφωνοντας (συνηθως πιο ευχαριστα τη πληροφορια) στα αφτια.
Ενδεικτικα για το (ανυπαρκτο) ατομο μου, SWANS ακουω σε CD, αλλιως βρισκω οτι χανεις την ενταση, αν δεν θες την ενταση (εφιαλτης ειναι τα πρωτα τους) το ακους σε δισκο, η παρπαπανω διαμορφωση το γλυκαινει λιγο.
Αλλο παραδειγμα, προτιμω ηχητικα το remaster σε 2πλο cd των dead kennedys - fresh fruits for rotting vegetables απο το original δισκο, βεβαια ο δισκος εχει αλλη χαρη και πολυ πιο γουστοζικο ακουζμα. Απο την αλλη το Massacre - Killing time η επανεκδοση σε βινυλιο απο ReR που αποκατεστησε την αθλιοτητα της ηχογραφησης και ηρθε στις σωστες στροφες η μπομπινα ειναι πολυ αρτιοτερη απο το αντιστοιχο CD/LP το 83....
Δηλαδη...τρεχα γυρευε ... μτφ go figure (τελευταιο αλμπουμ του Peter Blegvad - των Slapp Happy, μιας και αναφεραμε την Recomended Records).
Και καποια υποειδη της μουσικης κατι γκαραζ και κατι 70s-80s low fi και τα υπολοιπα πανκ και τα ρεστα , ειναι για να ακουγονται απο βινυλιο, εξωρισμου.
Η θεση μου ειναι οτι ειμαι εναντια στο βινυλιο στο 95% των περιπτωσεων, 4% δεν με ενδιαφερει, και το υπολοιπο 1% ειναι ιστορια αποκρυφιζμου, και ετσι δεν μιλαμε γι αυτο ..
...αντε και αλλη μια θεωρια, "πολλα μπορει να πει κανεις για τη μουσικη, καλητερα να αφουγκραστει" (αυτο πιθανως να το ξεθαψεις καπου μεσα στο παρων φορουμ).
:king:dont try this at home:superman:

Last edited:

Reaction score
2.803
OMG, αυτό θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο post που έχεις γράψει!
Συμφωνώ σε όλα, κι εγώ αυτών των απόψεων είμαι.
Και ναι, οι Dead Kennedys έχουν πιο πολύ χάρη και γούστο για ακρόαση από βινύλιο, πιο πολύ όμως έχουν οι Νεκροί Μπακογιάννηδες (υπάρχει τέτοια μπάντα). :p

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.246
... ξερεις ποσο κειμενο εκοπσα ? που γραφω ψιλοσοβαρα, αυτο και αν ειναι φαινομενο, οι Ν.Μ. ειναι μπανταρα .. Χριστος Ξανασουρωνεται και κατι δοκτορ δρακατορ χαχαχα... ενταξη οχι και οτι πχιο πχοιοτικο για θεματα μουσικης φυσης...
Βρισκω εντελως φυσιολογικο, εναντια παντα στην παρουσα κοινωνια και τα κατεστημενα μοντελα τη μεταστροφη σε αντισυμβατικα προς αυτη δεοντολογικα πλαισια, κατι το οποιο εν μερη οι πιτσιρικαδες/νεοχιψτερ κανουν και αυτοι, διχως ομως το εξελικτικο δεοντολογικο πλαισιο.
Ευρισκομενοι σε παρομοια λανθανουσα κατασταση με τους (μετα)μοντερνους καλλιτεχνες τον τοπ κιτς.
Βεβαια, και οι μεγαλητεροι (κατα συντρημενη πλειοπσυφια), και πχιο κατασταλαγμενοι ιδεολογικα δεν ειναι καθολου καλητεροι, ισα ισα που εχουν εξισου διαστρευλωμενο υποβαθρο, με τη μονη διαφορα οτι ειναι περισοτεροι ακαμπτοι...
:king:

Last edited:

diskohead

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.599
Γνωρίζω τουλάχιστον ένα ελληνικό label που κάνει διαφορετικό mastering για βινύλιο και διαφορετικό για ψηφιακά format. Βέβαια, όταν όλα τα προηγούμενα στάδια παραγωγής, ηχογράφηση, μίξη κ.λπ. έχουν γίνει ψηφιακά, σηκώνει πολλή κουβέντα ο λόγος ύπαρξης του αναλογικού format. Πάντως οι κοπές του συγκεκριμένου label είναι υποδειγματικές.

Από την άλλη, γνωρίζω και περίπτωση ελληνικού σχήματος που ηχογράφησε κανονικά ψηφιακά και πέρασε στη συνέχεια τις πηγές από αναλογικό desk για να προσθέσει "ζεστασιά", σύμφωνα με τους ίδιους. Κάτι δεν μου αρέσει σε αυτή τη λογική...

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.246
... μπα τι εγινε πως και καταληξαμε στο αρχικο θεμα ?
διαφορετικό mastering για βινύλιο
... ετσι... και παγκοσμια δεν γινεται παντα ετσι, διοτι κοστιζει πολυ περισσοτερο .. και δεν ειναι σιγουρο οτι αυτο το κατανοουν τα Label και οι ακροατες εδω που τα λεμε..
Στο ποστ προντακσιον γινονται πολλα .. και στην ηχογραφιση γινονται διαφορα..και στη μιξη γινονται διαφορα.. εξαρταται απο την μπαντα και τι θελει να κανει, προσωπικα προσεγκιζω την καθε περιπτωση διαφορετικα.

Reaction score
274
Απο προσωπικη εμπειρια,ολα τα ψηφιακα βυνιλια ακουγονται καλυτερα απο τις ελληνικες κοπιες.Μονο οι οριτζιναλ κοπιες ειναι ανωτερες,Επισης οπου εχουν γινει επανεκδοσεις σε ελληνικα ακουσματα,και σε καποια new wave που εχω,πραγματικα οι επανεκδοσεις ειναι πολυ ανωτερες γιατι τα τεχνολογικα μεσα τοτε ηταν χαλια!

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.181
Καλησπέρα σε όλους

Ενδιαφέρον όλες οι απόψεις και σεβαστές. Οι δίσκοι που έχω στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι παλιοί ξένοι κυρίως απο Αμερική και ένα μικρό μέρος τους Ελληνικοί απο τα μακριά 50s (ναι έχω 78αρηδες και γραμμοφωνο) μέχρι και τα 90s το πολύ. Αυτούς όλους δεν τους έχω αγοράσει ποτέ σε μορφή ψηφιακή καθαρά και υποκειμένικα γιατί μου αρέσει ο ήχος τους σε προσωπικό επίπεδο ως βυνίλια.. Το αν είναι καλός, μέτριος, χάλια ή τέλειος είναι καθαρά υποκειμενικό. Δεν πιστεύω ότι το ακουσμα της μουσικής και της ποιότητας του είναι αντικειμενικό. Δυστυχώς με την ερχομό της μαζικότητας (mp3, flac, alac κτλ) χάσαμε το νοήμα της μουσικής ψάχνοντας ένα υπέρτατο ακουσμα είτε μέσα απο τα μηχανήματα που αλλάζουμε/αναβαθμίζουμε είτε μέσα απο το ίδιο το μέσο. Για να μην παρεξηγούμαι είμαι και εγώ σε αυτή την κατηγορία ψάχνοντας το υπέρτατο (πάντα στα δικά μου οικονομικά μέτρα και σταθμά). Απλά τελευταία έχω σταματήσει το ψάξιμο και απλά ακούω. Προτείνω να το κάνετε και εσείς.

Φιλικά Κωνσταντίνος

Reaction score
173
Η μόδα της επανακυκλοφορίας album κυρίως των 90s και μετά σε βυνίλιο, ειδικά στις τιμές που πωλούνται, θεωρώ ότι πέρα από το hype δεν έχει να προσφέρει κάτι νέο στον ακροατή, εκτός ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων. 'Αλλωστε μάλλον τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις κυκλοφορίες συμπεριλαμβάνουν download card με το album σε ψηφιακή μορφή. Το ίδιο συμβαίνει ως επί το πλείστον και με τις κασσέτες στις οποίες κυκλοφορούν κάποια νέα album, οι περισσότερες είναι για πέταμα, καμία σχέση με τις κασσέτες που κυκλοφορούσαν 80-90. Προσωπικά θεωρώ ότι για όσους εξακολουθούν να αγοράζουν album σε φυσική μορφή -σε αυτούς ανήκω κι εγώ- το cd στην τιμή που πωλείται και για όσο ακόμα θα υπάρχει είναι η πιο τίμια επιλογή.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.246
... warrior soul, οι επανεκδοσεις εχουν download card ?
... κασσετες σε μαζικη μορφη/παραγωγη δεν γνωριζω να κυκλοφορουν, εχεις κατι συγκεκρημενο υπ'οψην? ή αναφερεσαι στην ποιοτητα ηχογραφισης ? ή στη μαγνητοταινια ?!
Η μόδα της επανακυκλοφορίας album κυρίως των 90s και μετά σε βυνίλιο, ειδικά στις τιμές που πωλούνται, θεωρώ ότι πέρα από το hype δεν έχει να προσφέρει κάτι νέο στον ακροατή, εκτός ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων.
... σε αυτο βεβαια δεν μπορω να μην συμφωνησω.

Last edited:

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.181
Η μόδα της επανακυκλοφορίας album κυρίως των 90s και μετά σε βυνίλιο, ειδικά στις τιμές που πωλούνται, θεωρώ ότι πέρα από το hype δεν έχει να προσφέρει κάτι νέο στον ακροατή, εκτός ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων. 'Αλλωστε μάλλον τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις κυκλοφορίες συμπεριλαμβάνουν download card με το album σε ψηφιακή μορφή. Το ίδιο συμβαίνει ως επί το πλείστον και με τις κασσέτες στις οποίες κυκλοφορούν κάποια νέα album, οι περισσότερες είναι για πέταμα, καμία σχέση με τις κασσέτες που κυκλοφορούσαν 80-90. Προσωπικά θεωρώ ότι για όσους εξακολουθούν να αγοράζουν album σε φυσική μορφή -σε αυτούς ανήκω κι εγώ- το cd στην τιμή που πωλείται και για όσο ακόμα θα υπάρχει είναι η πιο τίμια επιλογή.
Συμφωνώ μαζί σου. Το τελευταίο album που αγόρασα original ήταν το Crossroads του Eric Clapton το οποίο το είχα ακούσει σε LP απο φίλο όταν πρωτοβγηκε (late 80s). Παρόλο που υπήρχε δυνατότητα να το αγοράσω σε νέα εκδοση σε LP το αγόρασα σε CD σε καλήτερη τιμή. Για την ιστορία η νέα LP έκδοση επειδή ρώτησα μου είπαν ότι είναι απο ψηφιακό master.

Φιλικά Κωνσταντίνος

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.499
Στο billboard hot 100 όλο ραποσκουπίδια έχει. :geek:
- ίσως γιατί είναι το μόνο ζωντανό και μαζικό κάπως κίνημα . . . επίσης επειδή στην χώρα μας ποτέ δεν έφυγε από την μόδα ( σε undreground μορφή βέβαια ) , είμαστε προχό σε αυτό το θέμα

- ακούω κατά καιρούς ξώφαλτσα κάτι ''ψαγμένα'' που ακούει η κόρη μου , και με χαρά μου συνειδητοποιώ πως έχουν μπολιάσει επιτυχώς την rap με blues , rock αλλά και eletronica

Reaction score
2.803
Σιγά το μαζικό κίνημα καλέ μου Σποκ, όταν πρωτοξεκίνησε θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις έτσι γιατί εξέφραζε τους μαύρους και τη ζωή τους στο περιθώριο εν συγκρίσει με αυτή των λευκών, αν γνωρίζεις πολύ καλά Αγγλικά (γιατί υπάρχουν εκφράσεις και ιδιωματισμοί βασισμένες σε συνθηματική γλώσσα) θα καταλάβεις γιατί πράγματα μιλούσαν όταν πρωτοξεκίνησε το κίνημα και τι λένε σήμερα, η πλειοψηφία των στίχων είναι σεξιστικού περιεχομένου και αφορά πολύ δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως λ.χ την Nicki Minaj και της έχουν δώσει μια ποπ εικόνα ενώ οι πιο "hardcore" μιλάνε για ναρκωτικά μαχαιρώματα ξεπαστρέματα βρώμικες δουλειές προβολή πλούτου και ζωή στην χλιδή, καμιά σχέση με ότι αντιπροσώπευε το κίνημα κατά την έναρξή του, τεσπα ακούστε black metal να σώσετε την ψυχή σας... :king:

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.181
Σιγά το μαζικό κίνημα καλέ μου Σποκ, όταν πρωτοξεκίνησε θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις έτσι γιατί εξέφραζε τους μαύρους και τη ζωή τους στο περιθώριο εν συγκρίσει με αυτή των λευκών, αν γνωρίζεις πολύ καλά Αγγλικά (γιατί υπάρχουν εκφράσεις και ιδιωματισμοί βασισμένες σε συνθηματική γλώσσα) θα καταλάβεις γιατί πράγματα μιλούσαν όταν πρωτοξεκίνησε το κίνημα και τι λένε σήμερα, η πλειοψηφία των στίχων είναι σεξιστικού περιεχομένου και αφορά πολύ δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως λ.χ την Nicki Minaj και της έχουν δώσει μια ποπ εικόνα ενώ οι πιο "hardcore" μιλάνε για ναρκωτικά μαχαιρώματα ξεπαστρέματα βρώμικες δουλειές προβολή πλούτου και ζωή στην χλιδή, καμιά σχέση με ότι αντιπροσώπευε το κίνημα κατά την έναρξή του, τεσπα ακούστε black metal να σώσετε την ψυχή σας... :king:

off topic αλλα on topic στην απάντηση.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.848
Members
38.250
Νεότερο μέλος
paris29