Minimal

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.889
Καλημέρα. Δεν είμαι ο καταλληλότερος για εντυπώσεις. Δεν έκανα κάποιο AB τεστ να σου πω την αλήθεια με το SHD. Δεν έχω περιέργεια για τέτοια θέματα. Από λειτουργικά πράγματα φαίνεται μια χαρά για αυτό που το θέλω. Είναι γρήγορο στο boot, σταθερό, ότι έπαιξα από tidal που ήταν μεγαλύτερης ανάλυσης το είδε μια χαρά και μέχρι στιγμής δεν έχω pops ή τίποτα τέτοιο κουλό. Στον ήχο δεν νιώθω να μου λείπει κάτι. Το setup δεν είναι έτοιμο ακόμα βέβαια οπότε τι να κρίνεις; Και έτοιμο να ήταν όμως, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα μου λείπει κάτι που δεν θα σχετίζεται με ηχεία- τοποθέτηση- δωμάτιο.

Η επιλογή μου έγινε κυρίως λόγω balanced σε συνδυασμό με την τιμή και τις αρκετά καλές μετρήσεις. Το μόνο ερωτηματικό που έχω είναι η αξιοπιστία. Αν εξαιρέσεις το remote που είναι τυπικό κινέζικο το κουτάκι του δείχνει στιβαρό. Μικρή σημασία έχει αυτό βέβαια. Θα δείξει.
Είναι υπόδειγμα η κριτική που έκανες για το Ντακ.

Εύγε.

Μακάρι όλοι να μπορούσαν να το δούνε έτσι..

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.891
γιατί μαζεύτηκαν τα χαλιά
Πρέπει να ξανατρέξεις Dirac.
Και άλλη μια φορα οταν μπουν τα χαλιά, και κράτα δυο presets.

Αισθητικά μου άρεσαν πολύ τα treatments. Να τα βλέπουν αυτοί που λένε πως δεν θέλουν να κάνουν το σαλόνι στούντιο.

Οι κότες με άποψη.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
35.875
Το ενα το βλεπω οριζοντια και το αλλο καθετα?

Επισης, πολυ σημαντικο, πες μας λιγο τι εκανες με το χωρο, τι αλλαγες ακουσες στην πραξη και το κοστος ?
Ευχαριστω

Reaction score
1.789
Το ενα το βλεπω οριζοντια και το αλλο καθετα?

Επισης, πολυ σημαντικο, πες μας λιγο τι εκανες με το χωρο, τι αλλαγες ακουσες στην πραξη και το κοστος ?
Ευχαριστω
Είναι 2 κομμάτια ανά τοίχο (30 * 120 και 60*120) τοποθετημένα κάθετα στο ίδιο ύψος με το diffusor. Απλώς στο δεξί τοίχο είναι η τηλεόραση μπροστά και μάλλον σε μπέρδεψε. Στο ταβάνι 4 πάνελ 60*120. Όλα έχουν το scatter plate γιατί με τα χαλιά πέφτει αρκετά τοrt ψηλά.

Για τα κρεμαστά έγιναν custom βάσεις που τα κρατάνε 4 cm από τον τοίχο για να παίζουν τα led και να "δίνουν" και λιιιιγο καλύτερη απόδοση.

Ο μπροστά τοίχος και το ταβάνι στοίχησε περίπου 1.400 αν θυμάμαι καλά + 150 περίπου 20 μέτρα led. Το ξύλινο 250.

Με το αυτί νομίζω ότι κέρδισα αυτό περίπου που ήθελα, δηλαδή μια μείωση στους χρόνους κάτω από τους 600 ώστε να γίνει το RT λίγο πιο ισορροπημένο στο φάσμα πάνω από τα sub. Μια πολύ γρήγορη μέτρηση επιβεβαίωσε αυτό που άκουσα. Για σαλόνι και με δεδομένο ότι δεν ήθελα να κάνω αισθητικά συμβιβασμούς το αποτέλεσμα μου αρέσει.

@Dimifoot Επειδή θέλω να φτιάξω και ένα αντίστοιχο "φωτιστικό" στο πίσω μέρος του δωματίου έκανα απλώς μια γρήγορη με το dirac για να ακούω. Το target curve που προτιμώ είναι γνωστό και μικρολεπτομέρειες στην ισοστάθμιση πάνω από τους 300 δεν κάνουν ουσιαστική διαφορά αφού η απόκριση των ηχείων δεν είναι κακή προ ισοστάθμισης. Περισσότερο το έτρεξα μη τυχόν είχαν προκύψει τυχόν διαφορές φάσης.

Γέλασα με τα 2 preset... Πρέπει να έχω καμία 50αρια Dirac projects στο pc. τα περισσότερα λέγονται final ,🤣🤣🤣🤣

Όταν ησυχάσω και φτιάξω και το πίσω, θα μετρήσω και"κανονικά" και προφανώς θα τα μοιραστώ στα πλαίσια του ύφους του thread.

τα led πώς τα στερέωσες;; Στον τοίχο ή στην μπασοπαγίδα; Και πώς τα ελέγχεις;
Έχω φίλο που μου έφτιαξε γωνιές που βιδωθηκαν στο εσωτερικό του καφασιου των πάνελ και τα led κόλλησαν εκεί.

Οι ταινίες είναι smart rgbw άρα ελέγχονται από το κινητό.

Reaction score
1.789
Αισθητικά μου άρεσαν πολύ τα treatments. Να τα βλέπουν αυτοί που λένε πως δεν θέλουν να κάνουν το σαλόνι στούντιο.
Για το αισθητικό κομμάτι, εμένα μου ταιριάζει, σε κάποιους άλλους μπορεί όχι. Σημαντικό για εμένα είναι ότι το δεν θεωρώ το σαλόνι δικό μου και ότι έγινε (από τοποθέτηση ηχείων μέχρι treatment), έγινε για να γίνει πιο ωραίο το δωμάτιο για όλους μας. Όταν προσπαθείς να συνδυάσεις αυτό με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον ήχο η κατάσταση είναι σπαζοκεφαλιά. Για αυτό είχα σχεδιάσει το δωμάτιο (έπιπλα, τοποθέτηση, χώρος για treatment, χρώματα, δυνατότητες portability σε άλλο σπίτι) από πέρσι πριν πάρω τίποτα. Απλώς φέτος ολοκλήρωσα το σχέδιο για οικονομικούς λόγους. Οι διαφορές με το αρχικό σχέδιο (από τον Δεκ του 19) είναι ελάχιστες και έγιναν για τις απαραίτητες προσαρμογές που απαιτούνται σε κάποια μικρά πρακτικά προβλήματα.

Αν δεν είχα αισθητικούς περιορισμούς ήξερα πολύ καλά τι θα έκανα στο δωμάτιο για να γίνει reference (έμαθα δηλαδή κάποια πράγματα αυτό τον χρόνο με μπόλικο διάβασμα) . Για εμένα το πιο σημαντικό είναι πως όταν τελείωσα η γυναίκα μου "έλαμψε" με το αποτέλεσμα και τραβούσε φωτό για να στείλει στις φίλες της! Δευτερευόντως εγώ! Μου αρέσει και την ημέρα με τα χρώματα που επιλέξαμε και το βράδυ φωτισμένο και ηχητικά είμαι ικανοποιημένος (χωρίς να σημαίνει ότι έχω το απόλυτο). Να μην πολυλογώ, νομίζω ότι πλησίασα το best of both worlds για το δεδομένο χώρο και budget.

Tip για άλλους σαλονάτους: ο φωτισμός ίσως είναι ο κρυφός άσος στο μανίκι για να πειστούν οι υπόλοιποι του σπιτιού. Στην τελική είναι σαν να έχεις γυψοσανίδες με κρυφούς φωτισμούς. Είναι σημαντικό ότι μπορείς να φτιάξεις διαφορετικής έντασης και διάθεσης φωτισμούς που μεταμορφώνουν τον χώρο ανάλογα καλύπτοντας διαφορετικές χρήσεις (από μοναχική ακρόαση μέχρι συγκέντρωση με φίλους ή μπουρδελέ για άλλα κόλπα αν προτιμάς :):):) )

@Elysion δες στην φώτο τις βασούλες για τα led. στο αριστερό φαίνονται λίγο καλύτερα. Το ύψος της γωνίας είναι 2 πόντοι.Το ίδιο έχουν και τα κρεμαστά στον τοίχο για αυτό έκανα βάσεις για να πάρουν απόσταση.

1589689260800.png

Reaction score
1.789
Tip για άλλους σαλονάτους: ο φωτισμός ίσως είναι ο κρυφός άσος στο μανίκι για να πειστούν οι υπόλοιποι του σπιτιού. Στην τελική είναι σαν να έχεις γυψοσανίδες με κρυφούς φωτισμούς. Είναι σημαντικό ότι μπορείς να φτιάξεις διαφορετικής έντασης και διάθεσης φωτισμούς που μεταμορφώνουν τον χώρο ανάλογα καλύπτοντας διαφορετικές χρήσεις (από μοναχική ακρόαση μέχρι συγκέντρωση με φίλους ή μπουρδελέ για άλλα κόλπα αν προτιμάς :):):) )
Να προσθέσω ότι αυτό ισχύει για τυπικό "σύχρονο" σαλόνι. Αν κάποιος έχει κλασσική επίπλωση και στυλ δυσκολεύουν τα πράγματα. Είναι πιο δύσκολη (για να μη πω αδύνατη) η ενσωμάτωση treatment.

Reaction score
233
Για το αισθητικό κομμάτι, εμένα μου ταιριάζει, σε κάποιους άλλους μπορεί όχι. Σημαντικό για εμένα είναι ότι το δεν θεωρώ το σαλόνι δικό μου και ότι έγινε (από τοποθέτηση ηχείων μέχρι treatment), έγινε για να γίνει πιο ωραίο το δωμάτιο για όλους μας. Όταν προσπαθείς να συνδυάσεις αυτό με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον ήχο η κατάσταση είναι σπαζοκεφαλιά. Για αυτό είχα σχεδιάσει το δωμάτιο (έπιπλα, τοποθέτηση, χώρος για treatment, χρώματα, δυνατότητες portability σε άλλο σπίτι) από πέρσι πριν πάρω τίποτα. Απλώς φέτος ολοκλήρωσα το σχέδιο για οικονομικούς λόγους. Οι διαφορές με το αρχικό σχέδιο (από τον Δεκ του 19) είναι ελάχιστες και έγιναν για τις απαραίτητες προσαρμογές που απαιτούνται σε κάποια μικρά πρακτικά προβλήματα.

Αν δεν είχα αισθητικούς περιορισμούς ήξερα πολύ καλά τι θα έκανα στο δωμάτιο για να γίνει reference (έμαθα δηλαδή κάποια πράγματα αυτό τον χρόνο με μπόλικο διάβασμα) . Για εμένα το πιο σημαντικό είναι πως όταν τελείωσα η γυναίκα μου "έλαμψε" με το αποτέλεσμα και τραβούσε φωτό για να στείλει στις φίλες της! Δευτερευόντως εγώ! Μου αρέσει και την ημέρα με τα χρώματα που επιλέξαμε και το βράδυ φωτισμένο και ηχητικά είμαι ικανοποιημένος (χωρίς να σημαίνει ότι έχω το απόλυτο). Να μην πολυλογώ, νομίζω ότι πλησίασα το best of both worlds για το δεδομένο χώρο και budget.

@Elysion δες στην φώτο τις βασούλες για τα led. στο αριστερό φαίνονται λίγο καλύτερα. Το ύψος της γωνίας είναι 2 πόντοι.Το ίδιο έχουν και τα κρεμαστά στον τοίχο για αυτό έκανα βάσεις για να πάρουν απόσταση.

View attachment 166100
Σε ευχαριστώ.

Εγώ χτίζω τώρα και θα έχω dedicated χώρο και ψάχνω ιδέες να το κάνω λίγο ανθρώπινο, δεν θέλω να μοιάζει με studio

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.600
Ο @Elysion ξέρει πού να απευθυνθεί. ;) Πέραν του αισθητικού αποτελέσματος, αναμένω εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα της ακουστικής συμπεριφοράς του χώρου. Με το καλό!

Reaction score
233
Αναμένουμε αφιέρωμα!
Οταν τελειώσουμε με το καλό εννοείται, Αλλά ακόμα αργεί πολύ , τώρα σκάβει ο ηλεκτρολογος για τις παροχές

Ο @Elysion ξέρει πού να απευθυνθεί. ;) Πέραν του αισθητικού αποτελέσματος, αναμένω εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα της ακουστικής συμπεριφοράς του χώρου. Με το καλό!
Ευχαριστώ!

Βέβαια, εντιχοισμούς και σαμπ δεν θα έχουμε :o αλλά πιστεύω κάτι θα κάνουμε :onthequiet:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.600
Βέβαια, εντιχοισμούς και σαμπ δεν θα έχουμε :o αλλά πιστεύω κάτι θα κάνουμε :onthequiet:
Εντοιχισμούς ούτε εγώ είχα. Subwoofers ούτε εγώ είχα, στην αρχή. Ε, μετά "ξύπνησα". 8-)

Reaction score
1.789
Ενδιαφέρον project ακούγεται και αφού μαστορευεις από την αρχή dedicated είμαι σίγουρος ότι θα πετύχεις σωστό αποτέλεσμα. Νομίζω πια ότι αν πετύχεις RT τύπου wizzy "by design" τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Έρχονται.

Reaction score
233
Ενδιαφέρον project ακούγεται και αφού μαστορευεις από την αρχή dedicated είμαι σίγουρος ότι θα πετύχεις σωστό αποτέλεσμα. Νομίζω πια ότι αν πετύχεις RT τύπου wizzy "by design" τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Έρχονται.
Χωρίς σαμπ δεν θα έρθουν.

Αλλά δεν με πολυνοιάζει κιόλας, όσο έρθουν.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.889
Χωρίς σαμπ δεν θα έρθουν.

Αλλά δεν με πολυνοιάζει κιόλας, όσο έρθουν.
Ένα ένα τα βήματα, αρκεί να είναι σωστά.

Δε χρειάζεται άγχος. Χόμπι είναι.

Ο χώρος είναι το πρώτο και σπουδαιότερο βήμα.

Μετά, σιγά σιγά, μπορούν να γίνουν όλα τα υπόλοιπα, μέχρι κει που αντέχει η τσέπη σου. Ένα ένα.

ΥΓ.

Τα πρισετ με ονομασία "final" ή "teliko" τα κάνω εξ'αρχής αριθμημένα από το 1998.
Final.001 και αν χρειαστεί (ξεπερνώντας το final.999) προσθέτω ένα ακόμα ψηφίο (final.0001).

Πάντα final.

Reaction score
1.789
Βρήκα κάτι μετρήσεις από Οκτ. πέρσι. Η ρύθμιση στο cross είναι σίγουρα διαφορετική και πιθανότατα υπάρχουν και διαφορές στο target curve. Όχι τίποτα τρελό. Μέσες άκρες ακούω με πτώση 8db. Σε κάθε περίπτωση ο χώρος είναι σχετικά συγκρίσιμος αφού και στις 2 μετρήσεις το δωμάτιο είναι χωρίς χαλιά.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν και μέχρι να ολοκληρώσω και να μετρήσω κανονικά η διαφορά στο RT του πριν και μετά είναι η παρακάτω.

RT60 comparison.jpg

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.835
Members
38.246
Νεότερο μέλος
TimoleonTimoleon