Παρουσίαση συστήματος... PMC

Reaction score
1.789
Θεωρητικά το in room response ενος καλού ηχείου σε ΟΚ χώρο είναι περίπου το απαιτούμενο. Επίσης μια τέλεια ενσωμάτωση sub θα σου έδινε το απαιτούμενο gain χαμηλά. Στην πράξη είναι σχεδόν αδύνατο να το πετύχεις άρα θες ισοστάθμιση.

C

chrispo

Guest
Όχι απαραίτητα ακριβώς..
έχουμε 3 βασικές παραμέτρους να λύσουμε για να ακούσουμε ¨σωστά ¨.
1) χώρος
2) ηχείο
3) ηχογράφηση

μπορούμε να παρέμβουμε στα 2 πρώτα μόνο. ( υπάρχει και μια άλλη παράμετρος συναρτημένη των δύο...η αλληλεπίδραση των 2)

για να πετύχεις το max , ακολουθείς το δρόμο του ΑΥΤΙΟΥ ( ενεργή ισοστάθμιση , sub, room treatment κτλ)

υπάρχει και ο παθητικός ¨ δρόμος , με room treatment και επιλογή κατάλληλων ηχείων που παρουσιάζουν τέτοια απόκριση ( γράφημα).

όμως υπάρχει πάντα ο ¨απειλητικός ¨ 3ος παράγοντας, που εκεί αν πας ¨παθητικά¨, την τρώς γιατί δεν μπορείς να επέμβεις.

το ΑΥΤΙ , όμως μπορεί ..και ¨παίζει ¨ με τις καμπύλες όποτε θέλει.

βέβαια αν έχεις ενισχυτικά με ρυθμιστικά EQ, ...OK μπορείς να ¨ λύσεις ¨ το πρόβλημα κάπως.
( και μη μου πεί κανείς ότι χάνεις το pure ιστικο του σήματος....γιατί στη ψηφιακή ισοστάθμιση δε το χάνεις...γιατί εδώ, αρχίζω και γελάω, απλά ο ψηφιακός τρόπος είναι ό,τι πιο ΑΠΟΛΥΤΟ υπάρχει αυτή τη στιγμή και ¨πάει by the book¨)

(...πάντως ΤΙΠΟΤΑ απ´ολα αυτά, δε γίνονται με καλώδια.)

σαφώς υπάρχει και ΜΙΑ τελευταία παράμετρος, που ίσως τείνει να γίνει η πιο καθοριστική από όλες ....το πόσο ΚΟΥΦΟΙ ήμαστε...
και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι , που και πανάκριβα συστήματα έχουν και ειδήμονες το παίζουν και νομίζουν ότι ΑΚΟΥΝΕ σωστά και δε δέχονται υποδείξεις ...κτλ κτλ .

Last edited by a moderator:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.389
Έχουμε αυτές τις target curves για παράδειγμα:
View attachment 169018

Προκειμένου λοιπόν να τις επιτύχουμε, δεν χρειαζόμαστε εξ'ορισμού την ισοστάθμιση;
Στις πρώτες οκτάβες θέλεις sub με δικές τους ρυθμισεις και πλήθος ανώτερο του ενός.
Στις ανώτερες (> 1000 Hz ) προσαρμογή κλίσης στην αυθεντική απόκριση πλάτους ώστε να εναρμονιζόταν μ'εκείνη στην καμπύλη-στόχο,διατηρώντας ενδεχομένως μικροδιακυμάνσεις στην πρώτη που θα διατηρούσαν την εγγενή τονική συμπετιφορά του ηχείου,εφόσον θα ήταν βεβαίως ισορροπημένη και όχι τύπου ...Klipschorn. ;)

Reaction score
15.543
Και γιατί να κάνει κανείς τόσο αγώνα για τα 20Hz και γενικά την πρώτη οκτάβα;; Όταν μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία την μουσικών παραγωγών βάζει HP filter στα 40;;; Όσο για τις ταινίες (προσωπικά δε μ' ενδιαφέρουν αλλά για όσους ενδιαφέρονται) θα λείψει το μπάσο αν τρακάρει το παλιάμαξο και δεν παίζουν τα 20;;;
να το μοιρασουμε ;
....απο 30hz εισαι οκ ;)

Έχουμε αυτές τις target curves για παράδειγμα:
View attachment 169018

Προκειμένου λοιπόν να τις επιτύχουμε, δεν χρειαζόμαστε εξ'ορισμού την ισοστάθμιση;
αν θελεις να φτιαξεις την δικια σου καμπυλη δεν υπαρχει αλλος τροπος...

C

chrispo

Guest
Ο Paul W Klipsch (1904-2002), συνέλαβε την ιδέα του corner horn ηχείου, όταν πιτσιρικάς άκουγε ραδιόφωνο και τοποθέτησε τη συσκευή κοντά σε μια γωνία , στον τοίχο. Τότε του έκανε εντύπωση , αυτή η αλλαγή στον ήχο και άρχισε να προβληματίζεται και να εργάζεται στην καινούργια ηχητική ιδέα, με συνέπεια την κατοχύρωση της πατέντας, το 1945.:hi:

Last edited by a moderator:

Reaction score
12.264
Όχι απαραίτητα ακριβώς..
έχουμε 3 βασικές παραμέτρους να λύσουμε για να ακούσουμε ¨σωστά ¨.
1) χώρος
2) ηχείο
3) ηχογράφηση

μπορούμε να παρέμβουμε στα 2 πρώτα μόνο. ( υπάρχει και μια άλλη παράμετρος συναρτημένη των δύο...η αλληλεπίδραση των 2)

για να πετύχεις το max , ακολουθείς το δρόμο του ΑΥΤΙΟΥ ( ενεργή ισοστάθμιση , sub, room treatment κτλ)

υπάρχει και ο παθητικός ¨ δρόμος , με room treatment και επιλογή κατάλληλων ηχείων που παρουσιάζουν τέτοια απόκριση ( γράφημα).

όμως υπάρχει πάντα ο ¨απειλητικός ¨ 3ος παράγοντας, που εκεί αν πας ¨παθητικά¨, την τρώς γιατί δεν μπορείς να επέμβεις.

το ΑΥΤΙ , όμως μπορεί ..και ¨παίζει ¨ με τις καμπύλες όποτε θέλει.

βέβαια αν έχεις ενισχυτικά με ρυθμιστικά EQ, ...OK μπορείς να ¨ λύσεις ¨ το πρόβλημα κάπως.
( και μη μου πεί κανείς ότι χάνεις το pure ιστικο του σήματος....γιατί στη ψηφιακή ισοστάθμιση δε το χάνεις...γιατί εδώ, αρχίζω και γελάω, απλά ο ψηφιακός τρόπος είναι ό,τι πιο ΑΠΟΛΥΤΟ υπάρχει αυτή τη στιγμή και ¨πάει by the book¨)

(...πάντως ΤΙΠΟΤΑ απ´ολα αυτά, δε γίνονται με καλώδια.)

σαφώς υπάρχει και ΜΙΑ τελευταία παράμετρος, που ίσως τείνει να γίνει η πιο καθοριστική από όλες ....το πόσο ΚΟΥΦΟΙ ήμαστε...
και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι , που και πανάκριβα συστήματα έχουν και ειδήμονες το παίζουν και νομίζουν ότι ΑΚΟΥΝΕ σωστά και δε δέχονται υποδείξεις ...κτλ κτλ .
Αρχικά με ενδιαφέρει να παίζει το σύστημα σύμφωνα με αυτό που το αυτί αντιλαμβάνεται ως "φλατ", άρα σύμφωνα με τη παραπάνω καμπύλη ( όσο επιτρέπει το βαλάντιό μου βέβαια ). Δεν αμφιβάλω βέβαια ότι θα ήταν δελεαστική η παρουσία της ισοστάθμισης ως μέσο "εκπολιτισμού" παράξενων ηχογραφήσεων.
Ο προενισχυτής μου δεν έχει ρυθμιστικά τονικότητας μεν, αλλά ούτως ή άλλως δεν θα συμμετέχει στη τελική μορφή του συστήματός μου ( όπως και το dac ας πούμε, για τα ηχεία θα δω στη πορεία ).

Στις πρώτες οκτάβες θέλεις sub με δικές τους ρυθμισεις και πλήθος ανώτερο του ενός.
Στις ανώτερες (> 1000 Hz ) προσαρμογή κλίσης στην αυθεντική απόκριση πλάτους ώστε να εναρμονιζόταν μ'εκείνη στην καμπύλη-στόχο,διατηρώντας ενδεχομένως μικροδιακυμάνσεις στην πρώτη που θα διατηρούσαν την εγγενή τονική συμπετιφορά του ηχείου,εφόσον θα ήταν βεβαίως ισορροπημένη και όχι τύπου ...Klipschorn. ;)
Got it! Άρα, δεν είναι η ισοστάθμιση το πρωτεύον εργαλείο για το τιουνάρισμα συστήματος και χώρου, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουμε ( εκτώς αν πηγές, ενισχυτικά, καλώδια και ηχεία είναι τιουναρισμένα σύμφωνα με τη συγκεκριμένη καμπύλη που συζητάμε, οπότε σε αυτή τη περίπτωση θα αρκούσε μόνο ένας φροντισμένος χώρος ).

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.399
Αρχικά με ενδιαφέρει να παίζει το σύστημα σύμφωνα με αυτό που το αυτί αντιλαμβάνεται ως "φλατ", άρα σύμφωνα με τη παραπάνω καμπύλη ( όσο επιτρέπει το βαλάντιό μου βέβαια ). Δεν αμφιβάλω βέβαια ότι θα ήταν δελεαστική η παρουσία της ισοστάθμισης ως μέσο "εκπολιτισμού" παράξενων ηχογραφήσεων.
Ο προενισχυτής μου δεν έχει ρυθμιστικά τονικότητας μεν, αλλά ούτως ή άλλως δεν θα συμμετέχει στη τελική μορφή του συστήματός μου ( όπως και το dac ας πούμε, για τα ηχεία θα δω στη πορεία ).

Got it! Άρα, δεν είναι η ισοστάθμιση το πρωτεύον εργαλείο για το τιουνάρισμα συστήματος και χώρου, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουμε ( εκτώς αν πηγές, ενισχυτικά, καλώδια και ηχεία είναι τιουναρισμένα σύμφωνα με τη συγκεκριμένη καμπύλη που συζητάμε, οπότε σε αυτή τη περίπτωση θα αρκούσε μόνο ένας φροντισμένος χώρος ).
αν ακους καντρι το γλυτωνεις το μπερδεμα πρωτεραιοτητων και εργαλειων.. 🐒

Reaction score
239
Θεωρω οτι το μεγαλυτερο προβλημα των πιο πολλων (Κ μενα μεσα) ειναι οτι δεν εχουμε πλανο του τι θελουμε να επιτυχουμε. Απο εκει ξεκινουν ολα

Ο Κωστας πχ θελει να κατεβαινει 18χερτζ, να νοιωθει τον αερα και την συμπιεση. Εχει ξεχωριστο δωματιο και ακομη αντιμετωπιζει καποια θεματα

Εγω δεν μπορω να το κανω αυτο. Θελω δυναμη αλλα μεχρι ενα σημειο, θελω μπασσο αλλα χωρις να πεσουν οι σοβαδες, τα πολυφωτα, κρυσταλλοι κτλπ. Θα ηθελα να φτιαξω το χωρο μου ομορφα

Πρεπει να αποφασισει ο καθενας τι θελει και υστερα να δει τι μπορει.

O χωρος σου πως ειναι? Απο εκει ξεκινανε τα προβληματα, τα υπολοιπα ειναι για να τα λυσουν

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.978
Θεωρω οτι το μεγαλυτερο προβλημα των πιο πολλων (Κ μενα μεσα) ειναι οτι δεν εχουμε πλανο του τι θελουμε να επιτυχουμε. Απο εκει ξεκινουν ολα
Ακριβώς. Αν δεν ξέρεις που θες να πας δεν θα φτάσεις ποτέ γιατί δεν έχεις πλάνο δράσης.

Reaction score
12.264
Πιο κάτω τη κάμερα, χασάπηηηηηη!!! :p

Ο Κωστας πχ θελει να κατεβαινει 18χερτζ, να νοιωθει τον αερα και την συμπιεση. Εχει ξεχωριστο δωματιο και ακομη αντιμετωπιζει καποια θεματα

Εγω δεν μπορω να το κανω αυτο. Θελω δυναμη αλλα μεχρι ενα σημειο, θελω μπασσο αλλα χωρις να πεσουν οι σοβαδες, τα πολυφωτα, κρυσταλλοι κτλπ. Θα ηθελα να φτιαξω το χωρο μου ομορφα

Πρεπει να αποφασισει ο καθενας τι θελει και υστερα να δει τι μπορει.

O χωρος σου πως ειναι? Απο εκει ξεκινανε τα προβληματα, τα υπολοιπα ειναι για να τα λυσουν
Δεν έχω ακούσει ποτέ σύστημα με δυνατότητες σαν του Κώστα ( ή σαν του Τζιοβάνι ας πούμε αφού βρισκόμαστε στο νήμα του ). Ξέρω ότι δεν χτυπάω τόσο υψηλές εντάσεις μεν, αλλά απο την άλλη στη παρούσα φάση δεν μου επιτρέπει και ο χώρος να απολαύσω υψηλές εντάσεις για προφανείς λόγους.
Ο τρέχων χώρος είναι πολύ μικρός και πολύ χάλια και τον θεωρώ καμμένο χαρτί απο πλευράς απόλαυσης της μουσικής. Οπότε, μαζεύω τα κομμάτια του παζλ για τον επόμενο χώρο που ελπίζω να βρω έναν που απο μόνος του να είναι όσο το δυνατόν πιο audio friendly.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.038
Members
38.281
Νεότερο μέλος
ikonsgr