Ενεργά εναντίον παθητικών ηχείων

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.723
Οπερ εστι μεθερμηνευωμενον χαλκεντερε χερ ντοκτορ ποσα ντιμπια δηλαδης
Η στάθμη αναφοράς στο σετάπ μου, έχει στηθεί στα 82-83 ντεσιμπέλ ανά ηχείο, στο -23dB της ένδειξης του βολιουμ, οπότε σε αυτή τη στάθμη προβλέπεται απολύτως μέγιστη στιγμιαία στάθμη έως 102-103 ανά ηχείο, συμπεριλαμβανομένων των σαμπ σε αυτό, καθώς τα σαμπ είναι τμήματα του κάθε ηχείου.

Στην ένδειξη -10 του βολιουμ που έχω θέσει ως άνω επιτρεπτό όριο ακρόασης, η μέγιστη στιγμιαία στάθμη (των σαμπ συμπεριλαμβανομένων σε αυτήν) είναι κατά 13 ντεσιμπέλ υψηλότερη, δηλαδή θα μπορεί να αγγίξει στιγμιαία το πολύ έως τα 115-116 ντεσιμπέλ, ενώ η μέση συνεχής στάθμη θα βρίσκεται στα 95-96 ντεσιμπέλ, και πάντα αφορούν την αρχή της πρώτης οκταβας αυτές οι κορυφαίες τιμές στάθμης.

Σημείωσε δε, πως:

Αν παίζουν 2 ηχεία μαζί, το ίδιο περιεχόμενο στην ίδια στάθμη, τότε το άθροισμα αυτών είναι κατά 6 ντεσιμπέλ υψηλότερο από καθένα ηχείο ξεχωριστά.

Αν παίζουν 11 ηχεία, το άθροισμα όλων μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ντεσιμπέλ επιπρόσθετης στάθμης αυτής ενός εκάστου, πράγμα που στην πράξη δεν συμβαίνει διότι ούτε παίζουν όλα επακριβώς το ίδιο πράγμα ούτε παίζουν επακριβώς στην ίδια στάθμη.

Είναι όμως περί τα 7-7,5 ντεσιμπέλ υψηλότερη η συνολική στάθμη από καθένα ξέχωρα, κάτι που εύκολα μπορώ να μετρήσω για κάποιο γνωστό μουσικό κομμάτι και να σου πω.

Πρακτικά, η στάθμη στη θέση ακρόασης από όλα τα ηχεία + σαμπ μαζί, σπανίως θα αγγίξει τα 120-121 ντεσιμπέλ (είναι το απολύτως μέγιστο στιγμιαίο όριο), κι αυτό αφορά μόνο τις στιγμιαίες στάθμες κορυφής, και πάντα στην αρχή της πρώτης οκταβας, και βεβαίως δεν είναι ανεκτή τέτοια στάθμη σε μουσική με υψηλό ενεργειακό φόρτο στα μεσαία, διότι αν ανέβει η στάθμη στον 1 χιλιοκυκλο πάνω από τα 100 ντεσιμπέλ, βρίσκεσαι σε πολύ ενοχλητικές για το αυτί στάθμες, πρακτικά ανυπόφορες.

Πέραν των όποιων αριθμών, είναι εξόχως χορταστικές στάθμες, σε φυσιολογικές ηχογραφήσεις, ενώ σε συμπιεσμένες με πολλά μεσαία, δεν πλησιάζονται ούτε για αστείο. Σε καλές ηχογραφήσεις κλασικής μουσικής μεγάλου δυναμικού εύρους, είναι έως χαμηλές μέσες στάθμες, με χορταστικά κρεσεντα.
τεστ ντραιβ.( αν και γω δεν κάνω ούτε σε αμάξια ούτε σε Ηχεια
👍

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.479
Το να βγεις βόλτα στα μαγαζιά είτε για ηχεία, είτε για αυτοκίνητο, είτε για ένα ...usb stick, είναι για πολλούς μια ωραία διαδικασία.
Αν τη γουστάρουν, δε βλέπω το λόγο να τη στερηθούν ακόμη και αν η επιλογή για αυτό που θέλουν μπορεί να γίνει άψογα και online.
Πολύ ενδιαφέρουσα θεώρηση ειδικά για τις περιστάσεις που βιώνουμε...Και όποιον πάρει ο...Νταχάρης. :lolsign:
Εμπειρίες

Ας υποθέσουμε ότι σ ένα σπίτι μια μέρα ανεβαίνει ο μικρός πάνω στο γυάλινο τραπέζι επειδή του κάνει κέφι και τον βλέπει η μητέρα του. Μόλις τον βλέπει ουρλιάζει.... Κατέβα γρήγορα, θα σπάσει, παιδί είσαι συ ή λύκος?

Το παιδί κατεβαίνει διότι δεν ξέρει από βάρος και αντοχές υλικών και επιπλέον εμπιστεύεται την μητέρα του η όποια παρομοίως δεν γνωρίζει επίσης από δυνάμεις και αντοχές υλικων αλλά σίγουρα έχει ακούσει πολλές ιστορίες σχετικες με μικρά παιδιά που τραυματιστηκαν από γυαλιά.
Η αλήθεια είναι ότι τελικά το τζάμι είναι αρκετά χοντρό και μπορεί να αντέξει το βάρος ενός παιδιού χωρίς φυσικά να σπάσει και να γίνει χίλια κομμάτια (όχι δεν είναι παρμπρίζ).
Το παιδί στερείται την ευχαρίστηση να γλιστράει πάνω στο τζάμι και η μητέρα αποκτά εναν διαρκή φόβο.
Ο μικρός στην πορεία σπουδάζει και διαπιστώνει με πράξεις οτι το βάρος του σώματος του δεν θα μπορούσε να σπάσει το χοντρό γυαλί του τραπεζιού και συνειδητοποιει ότι έχασε μια ευχαρίστηση διότι η άγνοια βασίλευε στο σπίτι.
Το παιδί πρέπει να διδαχθεί καλούς τρόπους και να μην κάνει οτιδήποτε θα του έκανε κέφι...Το σενάριο δεν υπολόγισε το ενδεχόμενο η μητέρα να ήθελε απλώς να το συνετίσει με πρόσχημα το φόβο ατυχήματος.

Reaction score
4.242
καμία φορά τα pdf δεν λένε ολη την αλήθεια ......χρειάζεται και τεστ ντραιβ.( αν και γω δεν κάνω ούτε σε αμάξια ούτε σε Ηχεια...καταλαβαίνω αυτούς που έχουν την περιέργεια ....)

Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα. Όμως μπορούμε να το αποσαφηνισουμε? Που δεν λένε την αλήθεια? Τόσα χρόνια επιστήμονες ασχολούνται μ αυτά τα θέματα. Σίγουρα ανακαλύπτονται νέα πραγματα. Όμως εγώ κι εσύ φίλε Τζιοβάνι, μέσα από τις ακροάσεις μπορούμε να τις ανακαλύψουμε και να πούμε, να γιατί το αυτί είναι τελικά πιο χρήσιμο από τα pdf!?

Reaction score
19.591
Εμπειρίες

Ας υποθέσουμε ότι σ ένα σπίτι μια μέρα ανεβαίνει ο μικρός πάνω στο γυάλινο τραπέζι επειδή του κάνει κέφι και τον βλέπει η μητέρα του. Μόλις τον βλέπει ουρλιάζει.... Κατέβα γρήγορα, θα σπάσει, παιδί είσαι συ ή λύκος?

Το παιδί κατεβαίνει διότι δεν ξέρει από βάρος και αντοχές υλικών και επιπλέον εμπιστεύεται την μητέρα του η όποια παρομοίως δεν γνωρίζει επίσης από δυνάμεις και αντοχές υλικων αλλά σίγουρα έχει ακούσει πολλές ιστορίες σχετικες με μικρά παιδιά που τραυματιστηκαν από γυαλιά.
Η αλήθεια είναι ότι τελικά το τζάμι είναι αρκετά χοντρό και μπορεί να αντέξει το βάρος ενός παιδιού χωρίς φυσικά να σπάσει και να γίνει χίλια κομμάτια (όχι δεν είναι παρμπρίζ).
Το παιδί στερείται την ευχαρίστηση να γλιστράει πάνω στο τζάμι και η μητέρα αποκτά εναν διαρκή φόβο.
Ο μικρός στην πορεία σπουδάζει και διαπιστώνει με πράξεις οτι το βάρος του σώματος του δεν θα μπορούσε να σπάσει το χοντρό γυαλί του τραπεζιού και συνειδητοποιει ότι έχασε μια ευχαρίστηση διότι η άγνοια βασίλευε στο σπίτι.
Ασχετα του γεγονοτος ενα ηξερε ή δεν ηξερε η μητερα οτι αντεχει το τζαμι, επρεπε να το σταματησει ετσι κι αλλιως (και ας αντεχε το τζαμι) για να αποκλησει τη δημιουργια προηγουμενου ή μιμητισμου. Δηλαδη οταν το παιδι θα πηγαινε σε ενα αλλο σπιτι για να παιξει π.χ. με ενα αλλο παιδι , εν απουσια της , και που το τζαμι εκεινου του σπιτιοιυ δεν ηταν αντοχης , το παιδι μπορει να μην το εκανε εαν το ειχε τρομαξει. Βεβαια μπορει και οχι , και να ειχε αντιθετο αποτελεσμα γιατι τα παιδια ειναι και αντιδραστικα. Το μονο απολυτα σωστο βεβαια απο ολα ηταν να του εξηγησει και εαν ειναι πολυ μικρο για να καταλαβει, να ειναι παντα παρουσα και αλερτ.

P

PMC

Guest
Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα. Όμως μπορούμε να το αποσαφηνισουμε? Που δεν λένε την αλήθεια? Τόσα χρόνια επιστήμονες ασχολούνται μ αυτά τα θέματα. Σίγουρα ανακαλύπτονται νέα πραγματα. Όμως εγώ κι εσύ φίλε Τζιοβάνι, μέσα από τις ακροάσεις μπορούμε να τις ανακαλύψουμε και να πούμε, να γιατί το αυτί είναι τελικά πιο χρήσιμο από τα pdf!?
ειναι συχνό φαινόμενο να Χρησιμοποιείτε μέρος της πληροφορίας η των στατιστικών για να μπορέσεις να παραπλάνησεις Τον κόσμο..... Κανονικά ο ενδιαφερόμενος θα έπρεπε να είχε στα χέρια του όλα τα δεδομένα που πολλές φορές δεν είναι εύκολο να τα βρεις.

Στο θέμα των ηχείων και της ακρόασης τους έχω παρατηρήσει πολλές φορές ηχεία τα οποία δεν έχουνε σωστή συμπεριφορά στην απόκριση (το μεγάλο κλιψχορν για παράδειγμα για μένα ηταν αξεπέραστο για μεγάλο διάστημα.... ) να είναι πιο όμορφα ηχητικά από άλλα ηχεία που είναι άψογα...

Last edited by a moderator:

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.679
Πολύ ενδιαφέρουσα θεώρηση ειδικά για τις περιστάσεις που βιώνουμε...Και όποιον πάρει ο...Νταχάρης. :lolsign:
Αν λάβουμε υπόψη τις ειδικές συνθήκες της εποχής (καραντίνα)... και πάλι δε χρειάζεται να το συζητάμε, έστω και αν αυτή τη φορά ο λόγος θα ήταν διαφορετικός (και να θες να βγεις, δε μπορείς... οπότε pdf & online)

Reaction score
4.242
ειναι συχνό φαινόμενο να Χρησιμοποιείτε μέρος της πληροφορίας η των στατιστικών για να μπορέσεις να παραπλάνησεις Τον κόσμο..... Κανονικά ο ενδιαφερόμενος θα έπρεπε να είχε στα χέρια του όλα τα δεδομένα που πολλές φορές δεν είναι εύκολο να τα βρεις.

Στο θέμα των ηχείων και της ακρόασης τους έχω παρατηρήσει πολλές φορές ηχεία τα οποία δεν έχουνε σωστή συμπεριφορά στην απόκριση (το μεγάλο κλιψχορν για παράδειγμα για μένα ηταν αξεπέραστο για μεγάλο διάστημα.... ) να είναι πιο όμορφα ηχητικά από άλλα ηχεία που είναι άψογα...(

Ναι αλλα για σκεψου και κατι απλο. Αν παρεις εσυ τα ηχεια, και κανεις μετρησεις, θα τις χρησιμοποιησεις παραπλανητικα για να κοροιδεψεις τον εαυτο σου?

Επισης μπορει καποιο ηχειο σε καποιες μετρησεις να υστερει. Αυτο δεν σημαινει οτι ακυρωνεται το ηχειο. Μπορει να εχει ενα σωρο αλλα πλεονεκτηματα που κανουν τον ηχο ευχαριστο και επιβλητικο.

Γιατι σ αυτη την περιπτωση να ντραπουμε να πουμε ολη την αληθεια.

Ναι ρε φιλε, ειμαι ψηλος και ωραιος, εχω καλη κορμοστασια, αλλα η μυτη μου ειναι λιγο στραβη! Ποσο κακο ειναι αυτο?
Συμπληρωματικα και κατι ακομη.
Αν δεν κανω λαθος εγιναν μετρησεις στο σπιτι σου με το ηχοσυστημα σου. Που καταλαβες οτι καποια μετρηση δεν ελεγε την αληθεια? Εδινε για την ακριβεια ψευδη εικονα?

Ndis

Titika
Reaction score
4.771
Εγώ πάντως τον αμερικανό τον ζηλεύω! Αγοραζει τα ηχεία ή τα subwoofers του, τα δοκιμάσει για 15 -30 μέρες στο χώρο του, αν του αρέσουν τα κρατάει αν όχι τα στέλνει πίσω.

Θές να το πεις ψυχολογικό άλλοθι, θες να το πεις ... Θανάση ! Είναι τεράστια μαγκιά και μπράβο τους.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
80.103
Εγώ πάντως τον αμερικανό τον ζηλεύω! Αγοραζει τα ηχεία ή τα subwoofers του, τα δοκιμάσει για 15 -30 μέρες στο χώρο του, αν του αρέσουν τα κρατάει αν όχι τα στέλνει πίσω.

Θές να το πεις ψυχολογικό άλλοθι, θες να το πεις ... Θανάση ! Είναι τεράστια μαγκιά και μπράβο τους.
έχω ένα φίλο στις ΗΠΑ που μου έλεγε όταν ήρθε για έναν συμφοιτητή του
που κάθε βδομάδα πηγαίνει και αλλάζει το γλαστράκι με τα λουλούδια από ένα πολυκατάστημα στυλ πράκτικερ
και δεν του λένε τίποτα :roflmao:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.145
Nαι καταντάνε λίγο γκάου με την αφέλειά τους τα αμερικανάκια.
Εχω φίλο που άλλαξε κολλητήρι , δύο φορές αφού το ένα το έκαψε εδω ελλάδα, όταν ήρθε για δυό μήνες.
Το άλλο το έκαψε εκεί που το έβαλε κατά λάθος στην παροχή του πλυντηρίου που είναι επίσης 220.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.479
έχω ένα φίλο στις ΗΠΑ που μου έλεγε όταν ήρθε για έναν συμφοιτητή του
που κάθε βδομάδα πηγαίνει και αλλάζει το γλαστράκι με τα λουλούδια από ένα πολυκατάστημα στυλ πράκτικερ
και δεν του λένε τίποτα :roflmao:
Κακομαθημένος καταναλωτισμός...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.723

Reaction score
6.712
Ωραία τα λένε αυτοί εκεί πέρα.

Δεν είμαστε κουφοί αφτερ όλ..
Όχι ότι με ενδοιαφερει....αλλά είναι ένα από όλα αυτά που ανοίγω χωρίς λόγο, έτσι και ότι πιασω.....
Έχω μια απορία....ο χώρος τους είναι ο πλέον κατάλληλος για μια τέτοια δοκιμή τόσο ακριβών ηχείων;

Reaction score
15.543
Έχετε βγει τελείως οφτόπικ, όλοι σας.

2 στα 3 σετ χωρις sub ε !!!
....που να ειχαν και κατι πιο βαρβατο δλδ.
σε reference σταθμες ακροασης...:biggrin:

τα Grimm ειναι σπεσιαλ αν ειναι κομπλε....
.....αρκετα διδακτικο για τους σαλονατους και οχι μονο..;)

Last edited:

Reaction score
15.543
Όχι ότι με ενδοιαφερει....αλλά είναι ένα από όλα αυτά που ανοίγω χωρίς λόγο, έτσι και ότι πιασω.....
Έχω μια απορία....ο χώρος τους είναι ο πλέον κατάλληλος για μια τέτοια δοκιμή τόσο ακριβών ηχείων;
γιατι να μην ειναι....φουλ dsp ολα τα σετ ηχειων, σταθμες νορμαλ με νορμαλ rt60 με καποιες μικρες επεμβασεις......οπως πρεπει δλδ

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.723
Έλα, ώρα για λίγο χαβαλε:

Όταν τα'λεγα για τα Γκριμ, νομίζατε πιθανώς ότι ήταν υπερβολικά.

Να που τα λένε κι άλλοι όμως.

Η π@παριά είναι βεβαίως άλλη..
Όσο καλά και να'ναι τα Γκριμ, που όντως είναι τα ρημαδια, μπροστά στα γκετχαρντ είναι απλές οδοντόκρεμες.
Δυστυχώς για τα Γκριμ.
Δυστυχώς όχι για κάνα περίεργο λόγο, αλλά γιατί τα γκετχαρντ είναι πολύ.. φτηνότερα.

Είναι ας πούμε στο επίπεδο τιμής των ντατς. Και τα ντατς είναι πολύ σούπερ ηχειάρες βέβαια, και γω τα άκουσα και είναι πραγματικά σπουδαία εργαλεία ιδίως για την τιμή τους, καλά τα λένε αυτοί εκεί.

Τα ντατς είναι ας πούμε μια δόση καλύτερα από τα κιι. Τα κιι λέμε, που είναι ηχειάρες, ο Σταματάκος έπαθε κοκομπλοκο, του φάγανε λάχανο το "σετάπ αναφοράς", για πρωινό, με το καλημέρα.

Βεβαίως τα ATC δεν είναι αδίκως φημισμένα και προφανώς η φήμη για το μιντ ευσταθεί, μα και πάλι πέφτουμε στην ίδια αρχική παγίδα, αυτή που σκοτώνει το ποίημα: τα ATC είναι σε διπλάσια τιμή από τα γκετχαρντ, τα γκετχαρντ λέμε, που είναι καλύτερα από τα Γκριμ, και φτηνότερα ταυτόχρονα.

Κι έτσι κλείνει αυτός ο κύκλος. Στην τιμή.
Και δικαίως. Γιατί κάθε πράμα εκεί έξω που πουλιέται, πέραν του τι προσφέρει, υποχρεωτικά θα καταταγεί ιεραρχικά ως πιθανή αγορά, με την τιμή που πουλιέται.
Όλα εκεί καταλήγουν. Στην τιμή.

Δε ξέρω γιατί συνεχίζουν να πουλάνε ηχεία πάνω από την τιμή του γκετχαρντ. Σα διεθνής συνωμοσία μου φαίνεται.:gotcha:

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.929
Δε ξέρω γιατί συνεχίζουν να πουλάνε ηχεία πάνω από την τιμή του γκετχαρντ. Σα διεθνής συνωμοσία μου φαίνεται.:gotcha:
Την απάντηση την έχεις δώσει εσύ πριν λίγες μέρες: "είναι γκουμούτσες" είχες γράψει,
(αν κι εμένα δεν μού φαίνονται και τόσο γκουμούτσες)
Από την άλλη, τα δυο ακριβά τους μοντέλα δεν είναι γκουμούτσες, δεν έχουν 15ιντσα και βρίσκονται περίπου στην τιμή των Γκριμμ. Ειδικά το δεύτερο είναι πάρα πολύ όμορφο. Πώς να παίζει άραγε?

Reaction score
39
Έλα, ώρα για λίγο χαβαλε:

Όταν τα'λεγα για τα Γκριμ, νομίζατε πιθανώς ότι ήταν υπερβολικά.

Να που τα λένε κι άλλοι όμως.

Η π@παριά είναι βεβαίως άλλη..
Όσο καλά και να'ναι τα Γκριμ, που όντως είναι τα ρημαδια, μπροστά στα γκετχαρντ είναι απλές οδοντόκρεμες.
Δυστυχώς για τα Γκριμ.
Δυστυχώς όχι για κάνα περίεργο λόγο, αλλά γιατί τα γκετχαρντ είναι πολύ.. φτηνότερα.

Είναι ας πούμε στο επίπεδο τιμής των ντατς. Και τα ντατς είναι πολύ σούπερ ηχειάρες βέβαια, και γω τα άκουσα και είναι πραγματικά σπουδαία εργαλεία ιδίως για την τιμή τους, καλά τα λένε αυτοί εκεί.

Τα ντατς είναι ας πούμε μια δόση καλύτερα από τα κιι. Τα κιι λέμε, που είναι ηχειάρες, ο Σταματάκος έπαθε κοκομπλοκο, του φάγανε λάχανο το "σετάπ αναφοράς", για πρωινό, με το καλημέρα.

Βεβαίως τα ATC δεν είναι αδίκως φημισμένα και προφανώς η φήμη για το μιντ ευσταθεί, μα και πάλι πέφτουμε στην ίδια αρχική παγίδα, αυτή που σκοτώνει το ποίημα: τα ATC είναι σε διπλάσια τιμή από τα γκετχαρντ, τα γκετχαρντ λέμε, που είναι καλύτερα από τα Γκριμ, και φτηνότερα ταυτόχρονα.

Κι έτσι κλείνει αυτός ο κύκλος. Στην τιμή.
Και δικαίως. Γιατί κάθε πράμα εκεί έξω που πουλιέται, πέραν του τι προσφέρει, υποχρεωτικά θα καταταγεί ιεραρχικά ως πιθανή αγορά, με την τιμή που πουλιέται.
Όλα εκεί καταλήγουν. Στην τιμή.

Σε ζηλευω που εχεις ακουσει ολα αυτα τα ηχεια και κυριως τα Geithain σε πολυκαναλο. Εν τω μεταξυ δε βλεπω λογο να προτιμησει καποιος Κιι ή Dutch απο τη στιγμη που ειναι τοσο κοντα σε τιμη τα meG.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.124
Members
38.281
Νεότερο μέλος
pylos