Μόνιτορ Ηχεία για σαλόνι

Reaction score
42
Nα βάλω και εγώ μια που ψάρεψα.......

View attachment 192216

η σύνθεση του βασικού συστήματος, ένα ζευγάρι ενεργά ηχεία, ένα dac/streamer ή έστω ένα dac με ένα λαπτοπ/nuc/ raspberry και αυτό ήταν.
Σίγουρα παίζουν ρόλο στην αισθητική και οι βάσεις που βάζεις τα μονιτορακια και συνήθως εκεί γίνονται εκπτώσεις. Αυτές εδώ για παράδειγμα είναι πολύ ωραίες, πέρα από τα gold 8 που είναι από μόνα τους όμορφα.
Ξέρουμε ποιες βάσεις είναι;

Reaction score
6.820
Σίγουρα παίζουν ρόλο στην αισθητική και οι βάσεις που βάζεις τα μονιτορακια και συνήθως εκεί γίνονται εκπτώσεις. Αυτές εδώ για παράδειγμα είναι πολύ ωραίες, πέρα από τα gold 8 που είναι από μόνα τους όμορφα.
Ξέρουμε ποιες βάσεις είναι;
Όχι δεν γνωρίζω, αλλά σίγουρα δεν θα είναι κάτι οικονομικό. Βέβαια για κάποιον που έχει κάποια βασικά εργαλεία, λίγο χρόνο ελεύθερο για μια βόλτα από το leroy (ή κάτι αντίστοιχο) και πιάνουν λίγο τα χέρια του, είναι εύκολο να τις αντιγράψει.

Reaction score
494
τί είναι τούτα.?????.... είπαμε σαλόνια + ενεργά....!!!!
υ.γ. πάντως την trident την μπανίζω....

Reaction score
30.452
Σε κάποιες πάντως περιπτώσεις, αυτό που μου "κλωτσάει" εμένα του παράξενου, δεν είναι η αισθητική των ηχείων, αλλά η αισθητική όλου του υπολοίπου σαλονιού...
Και δεν αναφέρομαι σε αυτό το θρεντ μόνο, αλλά γενικότερα ανάμεσα σε όλες τις φωτογραφίες που κατά καιρούς έχουν ανέβει, είτε αυτές προέρχονται από το νετ, είτε αφορούν χώρους μελών.
Έχω δει δηλαδή περιπτώσεις σαλονιών τέτοιες, που εγώ θα κράταγα ό,τι έχει σχέση με τον ήχο και θα πέταγα τα υπόλοιπα.

Reaction score
5.359
Οι βάσεις.... Ακόμα κι εάν τα μόνιτορ είναι ομορφα και μπορούν να μπουν σε σαλόνι, οι περισσότερες βάσεις τους είναι κακασχημες......

Reaction score
2.722
Στο πατρικό μου το σαλόνι έχει ακριβά σκαλιστά έπιπλα και χοντρά επώνυμα χαλιά.Κρύσταλλα και άλλες αηδίες :) Κανένας δεν πατούσε εκεί μέσα. Άντε σε καμιά γιορτή.
Στο δικό μου σαλόνι έχει ενεργά ηχεία ,έναν ιμάντα trx να κρέμεται 24/7 μές την μέση ,βαράκια σε μια γωνία και το τραπεζάκι του γεμάτο συνέχεια με μεζέδες και πιοτά
Το περισσότερο μου ελεύθερο χρόνο εκεί την βγάζω και την βρίσκω.
Σιγά μην φοβόμουνα να του μαγαρίσω την υψηλή διακοσμητική

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
7.976
Οι βάσεις.... Ακόμα κι εάν τα μόνιτορ είναι ομορφα και μπορούν να μπουν σε σαλόνι, οι περισσότερες βάσεις τους είναι κακασχημες......
Αν διαλεξεις τις καταλληλες, ειναι υπεροχες
23074855-04E6-4A8F-AB25-2DA1CC70B555.jpeg

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.492
Η ματιά και η αισθητική που θέλει κάποιος να έχει στο χώρο του δεν μας ενδιαφέρει. Και ούτε θα την κρίνουμε.

Στόχος είναι οι ηχητικές προσθήκες να δένουν με το σύνολο. Και όταν λέμε να δένουν, εννοούμε καθαρά με το μάτι του άσχετου στον ήχο και όχι με αυτό του καμένου χομπίστα. Δεν μετράει η γνώμη του γιατί είναι ήδη πολύ φιλτραρισμένη.

Κατά τα αλλά εννοείται ότι υπάρχουν κανόνες και στην αισθητική. Όσο και να μην αρέσει αυτό. Και αυτοί οι κανόνες ορίζονται με βάση το συνολικό αποτέλεσμα.
Συχνά μπερδεύουμε την αισθητική-design και το αποτέλεσμα σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια. Και λέμε ότι αυτό εδώ είναι χάλια γιατί δεν μας αρέσει σαν σύνολο, ενώ δένει με το σύνολο.

Και βέβαια είναι λίγο αστείο να μιλάνε οι άντρες για αισθητική καθώς είναι μετρημένοι στα δάκτυλα αυτοί που έχουν. Και συνήθως οι περισσότεροι έχουν και επαγγελματική σχέση με το χώρο του design και της "γενικής εικόνας", είτε λέγονται φωτογράφοι, είτε γραφίστες, είτε αρχιτέκτονες, είτε διακοσμητές κλπ.

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.174
οθονάρα
Πλάκα πλάκα, η τιβί στο σπίτι έχει να ανάψει από τότε την Άνοιξη που βλέπανε τις ανακοινώσεις του Τσιόδρα. Μόνο μια φορά τις προάλλες την άναψα, μόνο και μόνο για να δω αν δουλεύει ακόμα...

ηχείο
Ε λοιπόν jiovani (της νύχτας τα καμώματα κ.λ.π.) ξέχασα ότι μάνα και κόρη ενθουσιάστηκαν με τα δικά σου!
Μάλλον φταίει που είναι έξω απ' τον δικό μου ορίζοντα. Λόγω κόστους (μαζί με την πολυενίσχυση) υπερβαίνουν ένα θεωρητικό πλαφόν που εγώ έχω θέσει ασχέτως οικονομικής κατάστασης του υποκειμένου. :)

• Haha
Reactions: PMC

Reaction score
4.149
Θα παρακαλούσα να μη βάζετε φωτοαπάτες από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί τα καλώδια.
Συγνώμη έχεις δίκιο, στην προωθώ άμεσα για να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι ότι το σετάπ είναι αληθινό...
90D75534-5451-4CE3-AE8A-43D76BC8DCE5.jpeg

Reaction score
61
Ωραίες οι φωτό ,εγώ όμως έχω μια απορία ,είναι κανονικά ηχεία όπως τα ''άλλα'', μπορείς να ακούς εννοώ χωρίς να κουράζουν και γιατί τότε το ονομάζουμε μόνιτορ ;

• Like
Reactions: PMC

P

PMC

Guest
Ωραίες οι φωτό ,εγώ όμως έχω μια απορία ,είναι κανονικά ηχεία όπως τα ''άλλα'', μπορείς να ακούς εννοώ χωρίς να κουράζουν και γιατί τότε το ονομάζουμε μόνιτορ ;

Όταν οι επαγγελματίες της μουσικής Δημιουργούνε μουσική η ακούνε μουσική, το κάνουν με διαφορετική νοοτροπία από τους καταναλωτές μουσικής. Οι λάτρεις θέλουν απλώς να απολαύσουν τη μουσική που τους αρέσει όσο Πιο όμορφα μπορούν. Δεν έχει σημασία αν ο ήχος που ακούνε είναι μια ακριβής αναπαραγωγή αυτού που ήθελε ο καλλιτέχνης. Το μόνο που έχει σημασία είναι η υποκειμενική εντύπωση των ακροατών. Οι περισσότεροι καταναλωτές μουσικής προτιμούν επομένως τα ηχεία που φαίνεται να ενισχύουν την εμπειρία ακρόασης. Προτιμούν δηλαδή το ηχείο Αυτό που θα τους κάνει να αισθανθούν και να νιώσουν πιο έντονα ακούγοντας μουσική.

Τα ηχεία που προορίζονται για Επαγγελματική χρήση συνήθως είναι ενεργά Έχουν δηλαδή και τους ενισχυτές για κάθε μεγάφωνο μέσα στο ίδιο το ηχείο ....πολλές φορές μάλλον έχουν και κάποιο σύστημα ισοσταθμίσης Ώστε να μπορέσεις να μειώσεις τις κακές Ηχητικές παρενέργειες του χώρου. Συνήθως αυτός ο Χωρος Είναι ένα άδειο στούντιο-δωμάτιο με ένα γραφείο και μία καρέκλα τα μοναδικά έπιπλα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν.

Οι επαγγελματίες Εργάζονται λοιπόν για να δημιουργήσουν μουσική και ασφαλώς χρησιμοποιούν μηχανήματα ακριβείας όπως τα ενεργά μόνιτορ..... Τα οποία δεν ακούγονται πάντα όμορφα αλλά είναι σίγουρα σωστά και παίζουν με ακρίβεια το πρόγραμμα......Βγάζουν δηλαδή για όλο το ακουστικό φάσμα ίδια σταθμη σε κάθε συχνότητα Και προσπαθούν να δουλεύουν σε όσο το δυνατόν περισσότερο ελεγχόμενες Συνθήκες χρησιμοποιώντας υλικά διάχυσης και απορρόφησης ώστε να έχουν δημιουργήσει το χώρο τους ακουστικά ανενεργό.

Και υπάρχει και η δεύτερη ομάδα , οι λάτρεις της μουσικής οι οποίοι διαλέγουν ηχεια Εντελώς υποκειμενικά με βάση το τι τους αρέσει να ακούν και ποια ηχεία παίζουν όμορφα τη μουσική τους.
Αυτό γίνεται γιατί Τα ηχεία που προορίζονται για σπίτια έχουν διαφορετικεσ Ρυθμίσεις Τονικότητας ίσως έχουν Περισσότερο τονισμένες περιοχές του φάσματος οι οποίες κάνουν τον ήχο να ακούγεται πιο όμορφος κάτι σαν το Λάουντνες Με τονισμένα μπάσα και πρίμα....

Τελευταία παρατηρείται να χρησιμοποιούμε τις μετρήσεις ενός ηχείου για να πείσουμε τον ακροατή ή τον υποψήφιο αγοραστή Για ποιο ηχείο πρέπει να αγοράσει.... Αυτό είναι λάθος.
Ηχεία τα οποία έχουν Ευθεία μέτρηση Είναι σίγουρα σωστά για έναν επαγγελματία όμως μπορεί να μην είναι το ίδιο σωστη επιλογή για κάποιον που απλά θέλει να ακούσει τη μουσική του ευχάριστα....

Υπάρχουν εταιρίες όπως η pmc που βγάζουνε ηχεία και για στούντιο και για σπίτια ....εννοείται ότι τα δύο αυτα διαφορετικά ηχεία θα έχουν εντελώς διαφορετικό ήχο το ένα θα προορίζεται για εργαλείο σε κάποιο στούντιο και το άλλο προορίζεται για οικιακό χώρο .

Αγοράζοντας κάποιο παθητικό ηχείο για σπίτι φυσικά αγοράζεις το γούστο του δημιουργού και των μηχανικών ήχου της εταιρείας του ηχείου. Αυτοί οι άνθρωποι αφού κατέληξαν στο τι πρέπει να κάνουνε για να μετράει το ηχείο σωστά με βάση το ακουστικό φάσμα μετά του έκαναν τις αλλαγές που έπρεπε για να ακουστεί και όμορφα....... Η τελοσπάντων να τους αρέσει στα δικά τους αυτιά.

Εννοείται φυσικά ότι όλες οι εταιρείες που κατασκευάζουν μεγάφωνα προσπαθούν να Κατασκευάσουν μεγάφωνα που να παίζουν όσο γίνεται γραμμικά , δηλαδή χωρίς Παραμόρφωσεις......
Αυτά τα μεγάφωνα που παίζουν γραμμικά και χωρίς παραμορφώσεις έρχονται μετά οι εταιρείες κατασκευής ηχείων θα τοποθετούν στα ηχεία τους και επεμβαίνοντας στο κροσόβερ και στην καμπίνα τους μπορούν να τους δώσουν ακριβώς το χαρακτήρα που θα ήθελαν να έχει ο ήχος του ηχείου τους.

Δεν είναι κακό να υπάρχουν επιλογές και ευτυχώς υπάρχουν άπειρες εταιρείες κατασκευής ηχείων που Με παρά πολλούς Διαφορετικούς τρόπους Προσεγγίζουν το πως πρέπει να ακούγεται η μουσική. Εννοείται ότι όλα τα ηχεία που είναι επαγγελματικά και χρησιμοποιούνται ως στουντιακα μόνιτορ πρέπει να μοιάζουν πάρα πολύ στο πως ακούγονται ενώ τα ηχεία που απευθύνονται σε Κονσούμερ καταναλωτές διαφέρουν πάρα πολύ στο πως ακούγονται μεταξύ τους .....

Στον τελικό καταναλωτή άπτεται η επιλογή του τι ηχείο θέλει να αγοράσει..... Και με ποια λογική θα προσεγγίσει το θέμα ακρόαση μουσικής. Θέλεις να ακούς ακριβώς αυτό που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης ή δεν σε πειράζει αυτό που ακούς να έχει την άποψή του κατασκευαστή και του σχεδιαστή του ηχείου που έχεις αγοράσει?

Αν θέλεις να διαλέξεις ένα ηχείο που να παίζει το πρόγραμμα με ακρίβεια και να μην έχει παραμόρφωσεις στο ακουστικό φάσμα τότε πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε κάποια από τις σοβαρές εταιρείες με ηχεία μόνιτορ που υπάρχουν..... λίγο πολύ όλες έχουν τον ίδιο ακριβώς ήχο. Δες ποσά χρήματα μπορείς να δωσεις και ψώνισε.

Αν θες κάτι Που να ακούγεται πιο όμορφα η πιο γλυκά η πιο ζεστά η πιο........βάλε ότι επίθετο θες....
τοτε μόνο με ακρόαση θα μπορέσεις να κανείς την επιλογή σου......

Εγώ προσωπικά ήθελα να ακούω ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό του ο δημιουργός της μουσικής. Γι’ αυτό και η επιλογή ενός μεγάλου μόνιτορ ηχείου ήταν μονόδρομος ......Καταλαβαίνω όμως και σίγουρα δικαιολογώ τους ανθρώπους που έχουν συγκινηθεί και έχουν επενδύσει σε ένα ζευγάρι ηχεία τα οποία τα άκουσαν και τους άρεσαν για συγκεκριμένους λόγους......

Το να δημιουργήσει μία εταιρεία ένα ηχείο που να παίζει εντελώς φλατ όλο το ακουστικό φάσμα δεν είναι δύσκολο. Το κάνουν με επιτυχία πάρα πολλές εταιρίες ο μοναδικός προβληματισμός τους είναι πως θα μειώσουν το κόστος των ενισχυτών και των μεγαφώνων που χρειάζεται μία τέτοια υλοποιήση ώστε να είναι ανταγωνιστική ώστε τα στούντιο Και οι επαγγελματίες του ήχου να της προτιμήσουν έναντι κάποιας άλλης εταιρείας που είναι πιο ακριβή. Στον ήχο οι διαφορές τους θα είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.

Το δύσκολο κομμάτι ( των κατασκευαστών ηχείων) στην κατασκευή ενός ηχείου είναι Να πάρεις ένα ηχείο το οποίο παίζει φλατ και να του αλλάξεις τα χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσει να παίζει όπως σου αρέσει εσένα. Το μεγάλο στοίχημα και αυτό που τελικά πληρώνεις πανάκριβα σε αυτό το χόμπι είναι η επιτυχημένη άποψη των δημιουργών ηχείων......

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο όπως υπάρχουν διαφορές στα μουσικά ακούσματα και στις μουσικές επιλογές μας έτσι υπάρχουν διαφορές και στον τρόπο που μας αρέσει να ακούμε τη μουσική μας. Ευτυχώς οι επιλογές είναι άπειρες και όταν θες να καταλάβεις τι σου αρέσει καλό είναι Να κάνεις πολλές ακρόασεις.

Επίσης ένα τελευταίο που έχω παρατηρήσει να γίνεται πολύ συχνά στο forum.
Κάποιοι επιτήδειοι οι οποίοι θέλουν να κατευθύνουν τον κόσμο προς τις δικές τους απόψεις συγκρίνουν Ανόμοια ηχεία μεταξύ τους. Συγκρίνουν δηλαδή ένα μόνιτορ ηχείο μέ ένα Κονσούμερ ηχείο. Και μάλιστα ο τρόπος που το συγκρίνουν είναι με βάση Την γραφική παράσταση το κάθε ηχείου...... Χωρίς να τα εχούν ακούσει και τα δύο και μάλιστα λένε ότι μόνο αυτό είναι αρκετό για να καταλάβουν πως παίζει το κάθε ηχείο. Αυτά είναι μπούρδες.
Εννοείται φυσικά ότι το μόνιτορ θα παίζει και θα μετράει εντελώς ευθεία. Το ποιο ηχείο ακούγεται όμως πιο εντυπωσιακά η πιο ευχάριστα ανάλογα πάντα με το χώρο για τον οποίο έχει δημιουργήθει μόνο η ακρόαση μπορεί να στο δείξει.
Δεν είναι τυχαίο οτι όταν συγκρίνονται ηχεία μεταξύ τους ( σε περιοδικά η σε σάιτ ) συγκρίνονται είτε μόνιτορ με μόνιτορ είτε Κονσούμερ με Κονσούμερ. Το να συγκρίνει κάποιος Μόνιτορ ηχείο με Κονσούμερ ηχείο Είναι άκυρο ύπουλο και το κάνει μόνο για να μπερδέψει Και να κοροϊδέψει τον κόσμο. Παρουσιάζουν τις απόκρισης των ηχείων ως μοναδικό αποδεκτό στοιχείο και αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος το οποίο βέβαια όταν γίνεται κάτ´εξακολούθηση παύει να είναι λάθος και είναι ύπουλη και χυδαία συμπεριφορά.......

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.603
Members
38.204
Νεότερο μέλος
john-john