Home automation / Έξυπνο σπίτι

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.608
Reaction score
8.155
Δεν έχω καταλάβει κάτι. κάθε μάρκα βγάζει τα δικά αισθητηρακια η οτιδήποτε άλλο και δε δουλεύουν με hub άλλης εταιρείας;όπως αυτό της philips θέλει το δικό της hub
Από ότι διαβάζω όμως δεν αναφέρει κάπου πως έχουν αισθητηρα θερμοκρασίας και υγρασίας.
Με το hub της netatmo μπορει να δουλέψει κάτι άλλο πέρα από legrand;
Δυστυχώς δεν είναι απόλυτα σαφές. Οι περισσότερες εταιρείες που βγάζουν hub, ναι, βγάζουν και δικούς τους αισθητήρες.

Αυτό σημαίνει πως δουλεύουν μόνο με αυτούς; Όχι. Π.χ. ο @melina παραπάνω λέει πως το Hue δουλεύει και με ΙΚΕΑ.
Άρα αυτό σημαίνει πως δουλεύουν με όλους; Πάλι όχι απαραίτητα. Δες εδώ μια λίστα με συμβατές συσκευές.

Γενικά, πιάσ'το αυγό και κούρευ'το. Συγκεκριμένα για το Netatmo δεν ξέρω.

Αυτό που σου έβαλα παραπάνω δουλεύει θεωρητικά με τα πάντα και κατ'ελάχιστον με όσους αισθητήρες είναι συμβατοί με SmartThings.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.881
Reaction score
43.182
Είναι αρκετά μπερδεμένα τα πράγματα, ο λόγος που έγραψα είναι ότι τις τελευταίες μέρες ασχολούμαι μόνο με αυτά και κάπου φαίνεται να βγαίνει μια άκρη.

Για μένα η σειρά έχει ως εξής. Μιας και μιλάμε για στήσιμο έξυπνου σπιτιού έστω και στα πρώτα του βήματα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν 2 μεγάλοι κόσμοι, Apple - Google και κάποιοι μικρότεροι Amazon, Smartthings (Samsung). Πρακτικά αν έχεις εμπλακεί με το οικοσύστημα της apple πας σε Apple HomeKit αν είσαι με τηλέφωνο android πας σε Google. Εγω είμαι σε Apple HomeKit και μερικώς σε Philips Hue από σπόντα, θα εξηγήσω παρακάτω.

Η καρδιά του συστήματος είναι το Hub. Στο homekit το ρόλο του hub μπορεί να το παίξει είτε ένα HomePod (mini ή μεγάλο), είτε ένα Apple TV, είτε ένα iPad που είναι μονίμως συνδεδεμένο σε wifi και στην πρίζα. Το iPhone ή το Mac παίζουν βοηθητικό ρόλο σε όλα αυτά και σκεφτείτε το περισσότερο σαν χειριστήρια.
Η δουλειά όλη γίνεται στο hub, ναι ένα mini HomePod των 90 ευρώ είναι αρκετό για να στήσεις γύρω από αυτό έναν κόσμο με αισθητήρες, λάμπες και διακόπτες.
Αντίστοιχα στο google home θα υπάρχει κάποιο hub δεν είμαι σίγουρος νομίζω ότι με κάτι αντίστοιχα ηχεία κάνουν και εκεί δουλειά ή μπορεί να υπάρχει κάποια συσκευή που παίζει αποκλειστικά αυτό τον ρόλο.

Στη βασική εφαρμογή, το apple home εν προκειμένω, στήνεις όλο το χώρο σου, τον μοιράζεις σε ζώνες/δωμάτια, βάζεις σε κάθε χώρο τα αξεσουάρ που θέλεις (διακόπτες, αισθητήρες, λάμπες, κάμερες, και άλλα) και τα χειρίζεσαι είτε πατώντας κουμπάκια πάνω στο κινητό, iPad, Mac, είτε μιλώντας στη Siri (που σε ακούει είτε μιλώντας κάπου κοντά στο mini HomePod που λέγαμε είτε στο κινητό σου) αλλά και φτιάχνοτας πολύ πολύπλοκες ενέργειες, τις λένε σκηνές, ακολουθίες εντολών δηλαδή που ενεργοποιούνται με μια εντολή ή αν ενεργοποιούνται από κάποιο αισθητήρα ή άλλη συνθήκη π.χ. την είσοδο στο σπίτι που καταλαβαίνει από την άφιξη του κινητού σου, τότε μιλάμε για αυτοματισμούς.

Το σύστημα που έχει στήσει η apple λένε ότι έχει την καλύτερη ασφάλεια δεδομένων λόγω encrypting, όλα γίνονται τοπικά στο HomePod, αλλά και για αυτό το λόγο δεν είναι πολλές συσκευές συμβατές με αυτό το σύστημα λόγω των απαιτήσεων που βάζει η apple. Ολα αυτά όμως αλλάζουν δυναμικά κάθε μέρα, σχετικά πρόσφατα οι συσκευές της IKEA μπορούν να συνεργάζονται με το Apple home.

Και πάμε τώρα στο τι σημαίνει συνεργάζονται συσκευές από άλλη μάρκα. Στο 80% των περιπτώσεων μιλάμε για την εξής σχέση. Η άλλη μάρκα έχει το δικό της hub, πχ Philips Hue, το οποίο υποδέχεται τα δικά της εξαρτήματα ή και κάποια συγγενικά* και εφόσον μπορεί αυτό να μιλήσει με το Apple HomeKit τότε παίζει το ρόλο του bridge, συστήνει δηλαδή τα δικά της εξαρτήματα στο σύστημα της apple που δεν μπορεί να τα δει κατευθείαν.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε πρακτικά να συνδυάσουμε οτιδήποτε με οτιδήποτε. Θεωρητικά τουλάχιστον.
Πρακτικά ξεκινάμε προσπαθώντας να μην χρειαστεί κανένας μεσολαβητής (bridge) γιατί όταν το σύστημα δουλεύει native τότε έχει την καλύτερη συμπεριφορά και τότε πράγματι εκμεταλλεύεται κανείς πλήρως και την όποια ασφάλεια του προσφέρει.

Εδώ μπορεί να δει κανείς όλα τα συμβατά σήμερα εξαρτήματα με το σύστημα της apple.
Βλέπουμε εκεί ότι υπάρχουν και hub άλλων εταιρειών όπως πχ το hue η το tradfi της IKEA. Αυτό σκεφτείτε το ως μια δυνατότητα επέκτασης και σε οικογένειες εξαρτημάτων που δεν γίνονται δεκτά native στο σύστημα. Ετσι για παράδειγμα αν κάποιος έχει το hue bridge και το αντίστοιχο motion sensor (που είναι και θερμόμετρο, υγρασιόμετρο και ας μην το πολυδιαφημίζουν) τότε συνδέει τον αισθητήρα στο hue hub και από κει το κάνει πάσα στο homekit το οποίο βλέπει 3 αισθητήρες (όπως και το hue hub) ένα αισθητήρα κίνησης, ένα θερμοκρασίας και ένα υγρασίας. Και μπορούμε πλέον στην πλατφόρμα της apple να φτιάξουμε ρουτίνες που εμπλέκουν αυτούς τους αισθητήρες.
Συνεχίζω το παράδειγμα με τους αισθητήρες της ΙΚΕΑ. Κατ' αντιστοιχία θα χρειαστούμε το hub της ΙΚΕΑ για να συστήσουμε τα εξαρτήματα στο σπίτι της Apple. Αυτό πριν λίγο καιρό δεν γινόταν, τώρα γίνεται. Αυτό που μπορούσαμε πριν να κάνουμε είναι αντί να συνδέσουμε τα ΙΚΕΑ στο δικό τους hub τα συνδέαμε στο hub της Philips και από κει τα δουλεύαμε στο σύστημα Apple Home. Αυτό δεν είναι ότι καλύτερο όπως είπαμε παραπάνω. Πρώτον γιατί αν δεν έχουν το δικό τους hub τα εξαρτήματα τότε δεν μπορούν να κάνουν update. Δεύτερον όλες αυτές οι συνδέσεις αλληλοσυνδέσεις μέσω τρίτων δεν είναι πάντα ευσταθείς, γίνονται αποσυνδέσεις και ψάχνεις να βρεις τι έγινε και που και γενικά είναι ένα μπέρδεμα.
Από την άλλη όμως δεν μπορούμε και να το αποφύγουμε εντελώς.

Εγώ είχα ένα hue bridge γιατί ήθελα κάποτε να βάλω απλά 2 wifi πρίζες για τα ηχεία να τις ανοίγω με μια εντολή στο harmony και τότε είχα βρει ότι το πιο σίγουρο στην συνεργασία του και το πιο οικονομικό ήταν ένα hue bridge που μπορούσε να δουλέψει με κάτι πρίζες τις osram+. Ετσι έκανα τότε και μέχρι σήμερα δεν έχω κάποιο παράπονο, γίνεται η δουλειά χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλημα ποτέ. Επειδή όμως οι πρίζες είναι τρίτου κατασκευαστή ως προς τη philips και η αναγνώριση τους δεν είναι από τις πολύ τέλειες, τα βλέπει ως φώτα!, δεν μπορεί να τα περάσει στο HomeKit. Ετσι ενώ έχω διασύνδεση του hue bridge στο Apple HomeKit δεν έχω αντίστοιχα πρόσβαση σε αυτές τις 2 πρίζες από το HomeKit compatible.
Και για να σας το κάνω ακόμα πιο πολύπλοκο ενώ δεν έχω λοιπόν πρόσβαση από το homekit σε αυτές τις δυο πρίζες μπορώ να φτιάξω μια ρουτίνα (συντόμευση/widget) από το hue app όπου πρακτικά με στέλνει στην εφαρμογή συντομεύσεις της apple και με αυτό τον τρόπο έμμεσα χειρίζομαι με τη Siri τα ηχεία, λέω Speakers ON και ανάβουν τα ηχεία. Speakers OFF και σβήνουν. Αυτό είναι ένας άλλος τρόπος να χειριστείς εξαρτήματα που δεν μπαίνουν απευθείας στο σύστημα. Αλλά όπως είπαμε τα καλύτερα είναι αυτά που μπαίνουν κατευθείαν (δείτε λίστα παραπάνω). Ετσι κάτι φώτα της nano leaf δεν χρειάζονται bridge τα βλέπει κατευθείαν το HomeKit (και υποστηρίζουν και thread, θα τα πούμε σε άλλο σχόλιο για αυτό), ή η κάμερα της eve που στέλνει απευθείας secure video στο σύστημα και αποθηκεύει στο iCloud για 10 μέρες. Χρειάζεται συνδρομή στο iCloud, 1 κάμερα για το πρόγραμμα των 50GB, 5 κάμερες για το 200αρι και unlimited για το 2ΤΒ. Και το καλύτερο, η καταγραφή που κάνουν οι κάμερες δεν καταναλώνουν από το διαθέσιμο χώρο που έχετε στο cloud.
Η απευθείας συνομιλία με το σύστημα είναι πολύ σημαντική. Δεν χρειάζεται να φτιάξετε λογαριασμό σε κάποια άλλη εταιρεία, συνήθως κινέζικη και με ερωτηματικό για την ασφάλεια των δεδομένων σας, τα update των συσκευών θα γίνουν κανονικά και κατά 99% θα λειτουργούν όλα ρολόι.
Επειδή όμως δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, τις περισσότερες φορές λόγω κόστους εξαρτημάτων πλέον, καλό είναι να πάτε σε επικουρικά συστήματα που έχουν δείξει κάποια σταθερότητα και γιατί όχι να μπορεί κανείς να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει στο μέλλον, από apple να πάει google αν χρειαστεί. Ε, η Philips Hue νομίζω είναι ότι καλύτερο από αυτή τη γωνία. Στο παρακάτω λινκ θα δείτε όλα τα εξαρτήματα που είναι native στο σύστημα αλλά και αυτά που συνεργάζονται από πολύ καλά ως σχετικά καλά, τα λεγόμενα friends of hue. Ετσι αν κάτι δεν σας βγαίνει απευθείας στο apple (ή στο google) εξετάζεται αν δουλεύει και πόσο καλά με το hue και πάτε μέσω αντιπροσώπου.


Τέλος, υπάρχει και το homebridge, που είτε ως πρόγραμμα που τρέχε σε ένα υπολογιστή (πχ raspberry pi) είτε ως συσκευή στο δίκτου και μέσω plugins κάνει τη ζητούμενη σύζευξη μεταξύ φαινομενικά αταίριαστων συστημάτων. Αυτό από ότι είδα θέλει πολλές φορές να μπορεί κάποιος να μπει λίγο πιο βαθιά στο σύστημα, δεν είναι λύση plug n play.

Μην ξεχνάτε πάντα τη λύση με τις συντομεύσεις που έγραψα παραπάνω. Μπορεί να μην είναι δυνατόν να φέρεις το εξάρτημα στο οικοσύστημα για πλήρη έλεγχο και συνεργασία αλλά ένα βασικό έλεγχο θα μπορείς να το κάνεις, είτε εσύ με το κινητό είτε κάποιος άλλος στο σπίτι λέγοντας μιας φωνητική εντολή ή πατώντας ένα κουμπί που τρέχει τη συντόμευση. Το έχω κάνει για παράδειγμα με την ρομποσκούπα της Xiaomi, λέμε Vacuum On και Xiaomi. Ούτε και iPhone χρειάζεται να έχουν, απλά μιλάνε στο HomePod των 90 ευρώ.
 

minas

Πισιά
Μηνύματα
4.078
Reaction score
3.966
Το θέμα με τη μπαταρία είναι υποχρεωτικό ή όχι; Ας ξεκινήσουμε από εκεί.

Αν είναι υποχρεωτικό, τότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αισθητήρες με wifi. Δεν υπάρχει συσκευή wifi που να μπορεί να λειτουργήσει με μπαταρίες για ένα χρόνο, ούτε καν 3 μήνες.

Το EdiGreen που έβαλες παραπάνω, είναι όντως ωραίο (και είναι wifi) αλλά ΔΕΝ είναι μπαταρίας. Ωραία το δείχνουν σε όλες τις φωτό χωρίς το καλώδιο τροφοδοσίας, αλλά το χρειάζεται.

Αν λοιπόν μιλάμε μόνο για μπαταρίας, μιλάμε αναγκαστικά για Zigbee/Z-wave. Εσένα όμως το hub σου δεν έχει τίποτα από τα δύο, όπως ούτε και της Google. Άρα χρειάζεσαι ένα hub που να τα έχει, ή τέλος πάντων μια "γέφυρα".

Αν το Hue Bridge που πόσταρε παραπάνω ο @melina μπορεί να δεχτεί και αισθητήρες από όλους τους κατασκευαστές και όχι μόνο Philips και μετά να τους περάσει στο Google Home, μοιάζει με μια καλή περίπτωση.

Αλλιώς κάτι σαν αυτό, που έχει και Zigbee και Z-Wave, μπορεί να λειτουργήσει σαν SmartThings hub, να συνδεθεί με Google κλπ.

Και μετά για αισθητήρες, βρίσκεις.
Πάντως αυτό της Shelly ισχυρίζεται ότι κρατάει πάνω από χρόνο με μπαταρία, παρ' όλο που παίρνει και τροφοδοτικό εάν θέλεις.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.608
Reaction score
8.155
Πάντως αυτό της Shelly ισχυρίζεται ότι κρατάει πάνω από χρόνο με μπαταρία, παρ' όλο που παίρνει και τροφοδοτικό εάν θέλεις.
Α, αυτό είναι καλή περίπτωση αν ισχύει. Και φθηνό!

Εδώ λέει ότι είναι και συμβατό με Google Home. Η ίδια η Shelly λέει συμβατό με "Home Assistant", που είναι λίγο περίεργο το τι σημαίνει, δεν λέει κάπου για Google Home. Αλλά φαντάζομαι ότι είναι.
 

minas

Πισιά
Μηνύματα
4.078
Reaction score
3.966
Α, αυτό είναι καλή περίπτωση αν ισχύει. Και φθηνό!

Εδώ λέει ότι είναι και συμβατό με Google Home. Η ίδια η Shelly λέει συμβατό με "Home Assistant", που είναι λίγο περίεργο το τι σημαίνει, δεν λέει κάπου για Google Home. Αλλά φαντάζομαι ότι είναι.
Home Assistant είναι δημοφιλής πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για διαχείριση smart home:
Τα Shelly εν γένει δουλεύουν με Google, Amazon, Apple, αλλά δεν έχω εμπειρία με το συγκεκριμένο. Επίσης τα Shelly συνήθως τρέχουν και τοπικό web server που μπορείς να τους στέλνεις εντολές απευθείας (πχ από κάποιο script).
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.608
Reaction score
8.155
Home Assistant είναι δημοφιλής πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για διαχείριση smart home
Ναι μωρέ το ξέρω, Google Assistant ήθελα να γράψω και έγραψα Home Assistant κατά λάθος!
Λέω πως εδώ αναφέρει πως είναι συμβατό με Amazon Alexa και "Google Assistant".

Το οποίο όμως είναι λίγο περίεργο, γιατί συνήθως οι συσκευές λένε ότι είναι συμβατές με Google Home. Το να λέει συμβατό με "Google Assistant" λοιπόν, δεν ξέρω αν εννοεί πως είναι συμβατό με Google Home, ή ότι μπορείς να το "χειριστείς" με Google Assistant, απαιτείται όμως και κάποιο άλλο software όπως openHAB, Home Assistant κλπ. για να μπορείς να βλέπεις τη θερμοκρασία σε κάποιο dashboard κλπ.

Εφόσον όμως και στο άλλο άρθρο που έβαλα λέει πως είναι συμβατό με Home, φαντάζομαι ότι ισχύει.

Άρα μάλλον απαντιέται το ερώτημα του @Jack.v για αισθητήρα συμβατό με Google Home, με μπαταρία, συμμαζεμένο και σε λογικό κόστος.

Αρκεί βέβαια να μην θέλει να τους τοποθετήσει σε κάποιο σημείο με χαμηλό σήμα wifi, γιατί με βάση τα specs τους, δεν νομίζω να πιάνουν.
 
Last edited:

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.881
Reaction score
43.182
Το ερώτημα που με βασανίζει είναι τι είδους ups βάζεις για να κρατήσεις όρθιο κάμποσες ώρες μια IP camera (5V/1A) άντε και ένα HomePod (9V/2A), μιλάμε για ισχύ στο max 5 + 18 Watts, πρακτικά εκτιμώ ένα φορτίο των 2-3 Watts, αν δεν χρειαστεί το HomePod να κάνει και τη σειρήνα με τέρμα τα γκάζια.
Τα συνήθη ups, όπως πχ αυτό (έχω ήδη 3 τέτοια) βλέπω στο site της APC που δίνει στοιχεία ότι κάνει λόγο για minimum φορτίο στα 55W και αν δει κανείς και το γράφημα runtime στα 55W σταματάει.
Τι γίνεται άραγε για μικρότερο φορτίο; :idk:

Αυτό έχει και 2 charging ports, USB-A και USB-C, και για μεν την κάμερα το ένα port είναι εντάξει αφού η έξοδος είναι 5V και από ότι διαπίστωσα δίνει ρεύμα και όταν δουλεύει στη μπαταρία το ups, το HomePod όμως θέλει 9V οπότε το δεύτερο port δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυστυχώς.

Το μικρότερο είναι στα 325VA/185W που δίνει minimum φορτίο 19W!!! τι γίνεται κάτω από το minimum φορτίο;;; ερωτηματικά...
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.608
Reaction score
8.155
Τα συνήθη ups, όπως πχ αυτό (έχω ήδη 3 τέτοια) βλέπω στο site της APC που δίνει στοιχεία ότι κάνει λόγο για minimum φορτίο στα 55W και αν δει κανείς και το γράφημα runtime στα 55W σταματάει.
Τι γίνεται άραγε για μικρότερο φορτίο;
Αν έχεις ήδη 3, βάλε την κάμερα και το homepod πάνω σε ένα τέτοιο, βγάλ'το από την πρίζα και δες τι θα γίνει.

Αλλά σαν τι λες να γίνει; 😛
Να μην δουλεύει γιατί είναι λίγα τα watt; Αυτό θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!

Εκτός από το run time calculator, που αλλού το βλέπεις το minimum; Στα specs δεν λέει κάτι, μόνο το max έχει. Και το διάγραμμα που λες δεν το βρίσκω. Άκυρο, το είδα.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.881
Reaction score
43.182
Το άλλο είναι ότι δεν υπάρχουν "οι ώρες" που είχα στο μυαλό μου, μερικά λεπτά δίνουν, πχ 23 περίπου λεπτά για κοντά στο ελάχιστο φορτίο το μικρό που έβαλα παραπάνω.

Σε δεύτερη σκέψη ίσως με μια smart πρίζα και ένα φωτιστικό πάνω της θα μπορούσα να βάλω έξτρα φορτίο όταν πέσει το ρεύμα αλλά πρέπει να σκεφτώ πως θα διαγνώσω ότι έπεσε το ρεύμα (με τα συνήθη εξαρτήματα...)

Δουλεύω και την ιδέα του powerbank που είναι μόνιμα συνδεδεμένο στην πρίζα και δίνει στην κάμερα. Αυτά που έχουν passthrough κάνουν, από ότι διαβάζω, αυτή τη δουλειά, να φορτίζονται και να φορτίζουν ταυτόχρονα. Αλλά είναι αυτό που θέλω; δεν είμαι σίγουρος. Χωριά που παραμένει το θέμα με το ηχείο. Προβλήματα :oops:
Αν έχεις ήδη 3, βάλε την κάμερα και το homepod πάνω σε ένα τέτοιο, βγάλ'το από την πρίζα και δες τι θα γίνει.

Αλλά σαν τι λες να γίνει; 😛
Να μην δουλεύει γιατί είναι λίγα τα watt; Αυτό θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!

Εκτός από το run time calculator, που αλλού το βλέπεις το minimum; Στα specs δεν λέει κάτι, μόνο το max έχει. Και το διάγραμμα που λες δεν το βρίσκω. Άκυρο, το είδα.

ναι, θα βάλω μόνο το HomePod να δω τι γίνεται, την κάμερα την περιμένω...


Screenshot 2022-01-07 at 17.46.37.png
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.608
Reaction score
8.155
Ξαναλέω, δεν νομίζω ότι στέκει αυτό που λες. Δηλαδή να ΜΗΝ δουλεύει όταν έχει πάνω μικρό φορτίο. Δεν ξέρω γιατί το παρουσιάζουν έτσι, ίσως για λόγους σχεδιαστικούς, γιατί το διάγραμμα θα τείνει στο άπειρο όσο μικραίνει το φορτίο και δεν θα είναι εύκολο να το διαβάσεις στο range που θεωρούν αυτοί ότι αφορά τους περισσότερους.

Αλλά μια δοκιμή θα σε πείσει.

Όσο για το powerbank, το πρόβλημα με τα περισσότερα δεν είναι το passthrough, έχω βρει πολλά που το κάνουν. Το πρόβλημα στα περισσότερα είναι η μικρή διακοπή που κάνουν όταν πέφτει το ρεύμα.

Δηλαδή το έχεις να φορτίζει και να αποφορτίζει και λειτουργεί. Όταν όμως το βγάλεις από την πρίζα, κάνει μια μικρή διακοπή για να γυρίσει στην μπαταρία. Ανάλογα με τη χρήση, μπορεί να μην σε πειράζει. Η κάμερα και το homepod δηλαδή μπορεί να κάνουν ξανά boot σε δευτερόλεπτα και να είναι ΟΚ αυτό. Εγώ όμως που το ήθελα για έναν Raspberry server δεν μου έκανε και δεν βρήκα κάποιο που να δουλεύει.

Υπάρχουν, επιβεβαιωμένα. Αλλά είναι δύσκολο να βρεις ποιό, οπότε δοκίμασα 3-4, κανένα δεν μου έκανε και δεν ασχολήθηκα παραπάνω.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.881
Reaction score
43.182
ΜΙα χαρά δουλεύει τελικά! Το δοκίμασα.
Είχα διαβάσει και στο reddit ένα χρήστη που έλεγε ότι ρώτησε την APC σχετικά και του είπαν ότι αν το φορτίο είναι κάτω από το ελάχιστο σταματάει να δίνει και τρόμαξα. Ούτε αυτός τους πίστευε βέβαια.
 

minas

Πισιά
Μηνύματα
4.078
Reaction score
3.966
Πολλά UPS έχουν αυτή τη συμπεριφορά, συνήθως ενεργοποιείται με κάποιο "Eco" mode.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
17.046
Reaction score
30.979
Επειδή το ψάχνω και εγώ με αυτοματοποίηση θερμοσίφωνα + έλεγχος θερμοκρασίας νερού, που θα επεκταθεί σε ρολά, φώτα κλπ να πω ότι τα Legrand είναι και Zigbee.
Έχουν ολόκληρη σειρά προϊόντων. Μάλιστα στους ασύρματους διακόπτες σεναρίων εισόδου - εξόδου από το σπίτι μιλάνε για διάρκεια μπαταρίας 8 χρόνια με 10 πατήματα την ημέρα.
Το μόνο που ψάχνω ακόμα είναι αν και το hub που μπαίνει στον πίνακα είναι και Zigbee. Το εξωτερικό που μπαίνει σε απλή πρίζα είναι.

Υγ1: με τα 8 wifi πριζάκια έρχονται και τα θέματα τους. Μερικές φορές δεν έχω internet στο κινητό, άλλες φορές στο iMac κλπ κλπ. Hub είναι αυτό.
Οπότε θα κάνω ότι μπορώ να έχω τα λιγότερα δυνατά wifi smart γκατζετάκια.

Υγ2: Το Google Home δεν έχει κάποιο τρόπο ή ιστοσελίδα να βλέπουμε τα πάντα από τον υπολογιστή μας; Να φτιάχνουμε τα σενάρια κλπ; Νομίζω κάτι τέτοιο υπάρχει στο Home Kit.
 

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Μηνύματα
5.981
Reaction score
12.764
Περί Philips Hue και πριζών: αν και πλέον προσφέρει και η ίδια η Philips πρίζες, πλέον ταιριάζουν και οι Tradfri της IKEA, τις οποίες βλέπει σαν φώτα αλλά λειτουργούν κανονικά. Προϋπόθεση η πρίζα να έχει ως έκδοση firmware την 1.2.x ή μεταγενέστερη.
 

Μηνύματα
1.498
Reaction score
1.238
Επειδή το ψάχνω και εγώ με αυτοματοποίηση θερμοσίφωνα + έλεγχος θερμοκρασίας νερού, που θα επεκταθεί σε ρολά, φώτα κλπ να πω ότι τα Legrand είναι και Zigbee.
Έχουν ολόκληρη σειρά προϊόντων. Μάλιστα στους ασύρματους διακόπτες σεναρίων εισόδου - εξόδου από το σπίτι μιλάνε για διάρκεια μπαταρίας 8 χρόνια με 10 πατήματα την ημέρα.
Το μόνο που ψάχνω ακόμα είναι αν και το hub που μπαίνει στον πίνακα είναι και Zigbee. Το εξωτερικό που μπαίνει σε απλή πρίζα είναι.

Υγ1: με τα 8 wifi πριζάκια έρχονται και τα θέματα τους. Μερικές φορές δεν έχω internet στο κινητό, άλλες φορές στο iMac κλπ κλπ. Hub είναι αυτό.
Οπότε θα κάνω ότι μπορώ να έχω τα λιγότερα δυνατά wifi smart γκατζετάκια.

Υγ2: Το Google Home δεν έχει κάποιο τρόπο ή ιστοσελίδα να βλέπουμε τα πάντα από τον υπολογιστή μας; Να φτιάχνουμε τα σενάρια κλπ; Νομίζω κάτι τέτοιο υπάρχει στο Home Kit.
Από ότι μου είπαν τηλεφωνικά είναι ίδια τεχνολογία είτε ραγας είτε πρίζα. Απλα αν ο πίνακας σου έχει μεταλλικό πορτάκι δε θα δουλεψει(προφανώς λογο κλωβού Φάραντεϊ). Εκεί πας για την δεύτερη επιλογή η αλλαγή του πίνακα:p
Από ότι βλέπω της legrand είναι σχετικά καινούριο αλλά ακούω πολύ καλά λόγια. Αυτός ήταν ένας από τους λογους που προχώρησα στην αγορά
Θα ήθελα να συνδέεται και με συσκευές άλλων εταιρειών αλλά θα δείξει.
Έχει και η netatmo θερμόμετρο,μετεωρολογικο σταθμό κτλ αλλά διαβάζω αρκετά παράπονα οποτε θεωρώ δεν αξίζουν αυτά ακομα για τα λεφτά που ζητάει
Το μόνο που θα ψάξω από βδομάδα όταν βρω χρόνο είναι μήπως έχει αισθητηρα φωτος
Θα ήθελα ανάλογα με τις συνθηκες φωτισμού ανεξάρτητα από την ώρα να ανάβει η να σβήνει φώτα
Και θα παρω κάποιον αισθτηρα για υγρασία-θερμοκρασια για δοκιμη. Σκεφτόμουν ιαφορα ένα παταδειγμα για το μπάνιο ώστε να ανοίγει αυτόματα ο εξαερισμός όταν πχ κάποιος κάνει μπανιο
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
17.046
Reaction score
30.979
Από ότι μου είπαν τηλεφωνικά είναι ίδια τεχνολογία είτε ραγας είτε πρίζα. Απλα αν ο πίνακας σου έχει μεταλλικό πορτάκι δε θα δουλεψει(προφανώς λογο κλωβού Φάραντεϊ). Εκεί πας για την δεύτερη επιλογή η αλλαγή του πίνακα:p
Από ότι βλέπω της legrand είναι σχετικά καινούριο αλλά ακούω πολύ καλά λόγια. Αυτός ήταν ένας από τους λογους που προχώρησα στην αγορά
Θα ήθελα να συνδέεται και με συσκευές άλλων εταιρειών αλλά θα δείξει.
Έχει και η netatmo θερμόμετρο,μετεωρολογικο σταθμό κτλ αλλά διαβάζω αρκετά παράπονα οποτε θεωρώ δεν αξίζουν αυτά ακομα για τα λεφτά που ζητάει
Το μόνο που θα ψάξω από βδομάδα όταν βρω χρόνο είναι μήπως έχει αισθητηρα φωτος
Θα ήθελα ανάλογα με τις συνθηκες φωτισμού ανεξάρτητα από την ώρα να ανάβει η να σβήνει φώτα
Και θα παρω κάποιον αισθτηρα για υγρασία-θερμοκρασια για δοκιμη. Σκεφτόμουν ιαφορα ένα παταδειγμα για το μπάνιο ώστε να ανοίγει αυτόματα ο εξαερισμός όταν πχ κάποιος κάνει μπανιο
Το καλοκαίρι θα αλλάξω τον πίνακα σε μεγαλύτερο, αλλά και αυτός που έχω τώρα πλαστικός είναι.
Θέλω χώρο για διάφορα που θα βάλω και αυτός είναι ήδη φουλ. Για τα ηχεία πχ αν θα είναι ενεργά θέλω 2 νέες γραμμές. Μια για τα κάτω και μια για τα πάνω, με ασύρματους διακόπτες να τα ανοίγω με φωνητική εντολή. Και άλλα.....
Αυτό με τον πλαστικό πίνακα δεν το ήξερα.
Έχεις βρει ποιες εταιρίες υποστηρίζει η Legrand στο hub της εκτός από τα δικά της;
 
Last edited:

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.881
Reaction score
43.182
Επειδή το ψάχνω και εγώ με αυτοματοποίηση θερμοσίφωνα + έλεγχος θερμοκρασίας νερού, που θα επεκταθεί σε ρολά, φώτα κλπ να πω ότι τα Legrand είναι και Zigbee.
Έχουν ολόκληρη σειρά προϊόντων. Μάλιστα στους ασύρματους διακόπτες σεναρίων εισόδου - εξόδου από το σπίτι μιλάνε για διάρκεια μπαταρίας 8 χρόνια με 10 πατήματα την ημέρα.
Το μόνο που ψάχνω ακόμα είναι αν και το hub που μπαίνει στον πίνακα είναι και Zigbee. Το εξωτερικό που μπαίνει σε απλή πρίζα είναι.

Υγ1: με τα 8 wifi πριζάκια έρχονται και τα θέματα τους. Μερικές φορές δεν έχω internet στο κινητό, άλλες φορές στο iMac κλπ κλπ. Hub είναι αυτό.
Οπότε θα κάνω ότι μπορώ να έχω τα λιγότερα δυνατά wifi smart γκατζετάκια.

Υγ2: Το Google Home δεν έχει κάποιο τρόπο ή ιστοσελίδα να βλέπουμε τα πάντα από τον υπολογιστή μας; Να φτιάχνουμε τα σενάρια κλπ; Νομίζω κάτι τέτοιο υπάρχει στο Home Kit.

Από ότι βλέπω τα legrand δουλεύουν με homekit, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται το δικό τους hub εφόσον στήνεται το σπίτι στο apple home.

**************
Μια επισήμανση στο σεντονάκι που έγραψα πιο πάνω.
Στη βασική εφαρμογή Home της apple μπορούμε να σετάρουμε όλα τα εξαρτήματα του σπιτιού, να τα ομαδοποιήσουμε σε ζώνες και δωμάτια, να διαβάσουμε την κατάσταση τους και να τα ελέγξουμε άμεσα.
Σε ότι αφορά τη δημιουργία αυτοματισμών και σκηνών υπάρχει η δυνατότητα αυτή αλλά είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με τη συνεργαζόμενη εφαρμογή Shortcuts (native σε κάθε apple συσκευή).
Το όνομα (shortcuts) είναι παραπλανητικό γιατί δεν πρόκειται για απλές συντομεύσεις που νόμιζα στην αρχή.
Εδώ μιλάμε ότι απογειώνεται όλο το σύστημα γιατί πρακτικά μπορείς να υλοποιήσεις ρουτίνες με συνθήκες, εντολές, να ορίσεις μεταβλητές και λογικές πράξεις, ένα ολοκληρωμένο σύστημα προγραμματισμού όπου μπορείς να συνδυάσεις τον κόσμο του σπιτιού (Home) με τον προσωπικό σου κόσμο (τη σχέση σου δηλαδή με άλλες συσκευές και software).

δείτε το παρακάτω βίντεο όσοι ενδιαφέρεστε για να πάρετε μια πρώτη μυρωδιά



***************

Έχει πάρει το μάτι σας κάποιο μικρό φωτάκια που να μπαίνει σε πρίζα, όπως αυτά που λέγονται φωτάκια νύχτας, ιδανικά led που μπορει να αλλάζει χρώμα και να ντιμάρεται και να ελέγχεται από κάποια πλατφόρμα (HomeKit ή hue);
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
17.046
Reaction score
30.979
Για το σετάρισμα του HomeKit η χρήση iPhone/ iPad είναι απαραίτητη ή γίνεται και από κάποιον υπολογιστή Apple;
Εννοείται πως θα υπάρχει τουλάχιστον κάποιο hub, ένα HomePod mini πχ.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.881
Reaction score
43.182
Δεν είναι πολύ καθαρές οι πληροφορίες που διαβάζω για τα legrand.
Για την ώρα έχω καταλήξει ότι έχουν δύο τύπους εξαρτημάτων.
Αυτά που συνδέονται απευθείας στο wifi του σπιτιού και ελέγχονται μέσω του δικτύου από google, Alexa αλλά όχι siri.
Αυτά που συνδέονται μέσω του netatmo hub (το δικό τους δηλαδή) και τότε υπάρχει συνεργασία με όλες τις πλατφόρμες, και του homekit.
Γενικά βλέπω ότι έχουν ακριβά εξαρτήματα, από την άλλη ίσως είναι τα μόνα (σε σειρά διακοπτών) που να ταιριάζουν σχεδιαστικά με αυτά που έχετε ήδη (πολύ πιθανόν να έχετε ήδη legrand).


Για το σετάρισμα του HomeKit η χρήση iPhone/ iPad είναι απαραίτητη ή γίνεται και από κάποιον υπολογιστή Apple;
Εννοείται πως θα υπάρχει τουλάχιστον κάποιο hub, ένα HomePod mini πχ.
Ναι, γίνεται από όλες τις συσκευές. Συνήθως το κινητό ή το iPad είναι πιο βολικό γιατί μπορείς να βρίσκεσαι κοντά στο εξάρτημα, πχ σε πολλά η διαδικασία είναι το βάζεις στην πρίζα και το σετάρεις από την εφαρμογή διαβάζοντας το qr code που έχει πανω του ή στη συσκυεασία του από την κάμερα και μετά σου λέει να είσαι κάπου κοντά του μέχρι να τελειώσει το setup.
To hub πρέπει να υπάρχει στο χώρο και στο δίκτυο αλλά δεν παίζει ρόλο στη διαδικασία αναγνώρισης του εξαρτήματος ενεργά, εννοώ ότι δεν κάνεις κάτι με αυτό (με το HomePod). Αν τώρα το ρόλο του hub το παίζει το iPad με το οποίο σετάρεις και τα εξαρτήματα αυτό είναι αδιάφορο.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
17.046
Reaction score
30.979
Ναι τσιμπάνε. Αλλά για να πω την αλήθεια όσο αφορά το ρεύμα εμπιστοσύνη έχω μόνο σε γνωστές εταιρίες του χώρου. Philips, Legrand, Hager κλπ με κλειστά μάτια. Κινέζικα brands δηλαδή δεν θα έβαζα. Άσε μη πάρουμε καμία φωτιά και τρέχουμε και δε φτάνουμε μετά. Θα γλιτώσεις Χ χρήματα και στη στραβή θα τα πληρώσεις x1000.

H Legrand λέει πως για όλα της τα εξαρτήματα το βασικό κιτ (το δικό τους hub δηλαδή) είναι απαραίτητο. Και από εκεί παίζει μπάλα και με τους τρεις.
 


Staff online

  • rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.041
Μηνύματα
2.960.113
Members
38.284
Νεότερο μέλος
Antonis74
Top