Barista Corner

TGD

Μηνύματα
9.185
Reaction score
9.206
Ο καφές της κάψουλας και ειδικά της Νεσπρέσσο (πουμαςταχουνκανειτσουρεκια) για μένα είναι Δ.
Δεδομένου ότι οι μισοί που φτιάχνουν καφέδες στα μαγαζιά -που έχει γεμίσει ο τόπος- το φτιάχνουν χειρότερο από τη Νεσπρέσο, μια χαρά είναι η κάψουλα για το σπίτι. Γρήγορο, εύκολο, και έχει δεκάδες διαφορετικές ποικιλές για δοκιμή. Οι κάψουλες άλλων εταιριών που δοκίμασα είναι γενικά χειρότερες από τις καλές Νεσπρέσο (όχι ότι δεν έχει και αυτή ψεύτικους). Τελευταία έφτασαν συχνά των τρίτων κατασκευαστών να είναι ακριβότερες από τις αυθεντικές Νεστλέ! Όλες οι master origins είναι εντάξει, (αυτές με τα ονόματα χωρών), οι πολύ κλασικές (Volluto, Roma) σταθερή αξία, και που-και-που βγάζουν και τοπικές ποικιλίες που αξίζουν τη δοκιμή. H σειρά world exploration γενικά από μένα τρώει Χ.

Α, και κάτι ακόμα. Υπάρχουν ποικιλίες Nespresso που δεν θα σας τις εμφανίζει η ιστοσελίδα, αλλά αν τις ψάξετε στον πηγαίο κώδικα θα τις βρείτε. Μετά μπορείτε να πάτε στο κατάστημα και να τις ζητήσετε.

 
Last edited:




xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.746
Reaction score
93.918
νεες σημερινες αφιξεις, τι λετε?

@xfader ? View attachment 242052
Τον El Papal τον τελείωσα σήμερα. Πολύ ικανοποιημένος.

Έχει επεξεργασία red honey που του δίνει γευστικά χαρακτηριστικά ζύμωσης. Άλλοι την προτιμούν άλλοι φεύγουν μακριά. Ανήκω στους πρώτους.
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
14.233
Reaction score
36.361
Τον El Papal τον τελείωσα σήμερα. Πολύ ικανοποιημένος.

Έχει επεξεργασία red honey που του δίνει γευστικά χαρακτηριστικά ζύμωσης. Άλλοι την προτιμούν άλλοι φεύγουν μακριά. Ανήκω στους πρώτους.
Δεν τον ανοιξα ακομα, αυριο μαλλον..

αν κ μαλλον οι πολυ φρουτωδεις με ενοχλουν μετα την πρωτη γουλια, τεινω για την ωρα προς το κλασσικο αλλα τον καλο κλασσικο
 

Μηνύματα
2.153
Reaction score
5.616
Προσπαθω να απαντήσω σε πολλα που έχετε γράψει.
Καφες και νερο ειναι το νουμερο ενα στην σειρα ,αν το νερο η ο καφες ειναι χαλια,η μετρια, χαλια η μετριο αποτέλεσμα θα έχεις στο φλιτζάνι .Ο μυλος ειναι το ποιο συμμαντικο κομματι και απο εκει ρυθμιζεις και τον χρονο εκχειλησης,σε συνδιασμο με το πάτημα.Ο ιδανικος χρόνος ,ειναι να ξεκινα να τρέχει ο καφες μεχρι τα πρωτα 5 δευτερολεπτα ,και να ολοκληρώνεται η εκχείληση στα 25 με 30 με ροφημα σε ποσοτητα στο διπλασιο(σαν αρχη)απο τα γραμμαρια του καφε που έχεις βαλει στο portafilter.Αν οι μηχανες που έχετε δεν εχουν δυνατοτητα να παίρνουν ποσοτητα καφε πανω απο 16 γραμμαρια να αποφευγετε τους μονοπικιλιακους καφεδες γιατι χρειάζονται μεγαλυτερες ποσοτητες για να αποδωσουν αυτα που μπορουν.Μην αγοραζετε πολλους καφεδες γιατι απο την στιγμη που θα τους ανοιξετε σε 15 ημερες εχουν χασει πολυ μεγαλο ποσοστο των αρωματων τους λογο της οξειδωσης απο το ανοιγμα της συσκευασιας,και δεν υπάρχει τρόπος να σταματησει αυτο.
Δειτε και αυτον https://www.rollerroasters.com/about/
Πινω με μανια Papua New Guinea αξεπεραστος καφες,και καποια στιγμη θα κανω την κινηση για Mexico ο οποιος ειναι καθαρα διαγωνιστικός καφες και γι αυτο εχει και τέτοια τιμη.
 


Μηνύματα
2.153
Reaction score
5.616
Τι λενε τα ese pods σε σχεση με τις καψουλες;
Οταν ειχα ψαξει πριν απο χρόνια το ese(easy served espresso)ηταν ενα πρωτοκολλο που εξασφαλιζε μια υποτιθέμενη ποιότητα.Περαν της καθαριότητας που γλυτωνεις μεταγενεστερες μελετες ελεγαν οτι δεν ειναι και το ποιο ασφαλες,λογο του χαρτιου.Τωρα τι είναι καλύτερο δεν ειναι ευκολο να σου απαντησει κανείς με σιγουριά.Μεταξυ των πλαστικου και χαρτιου απο τα οποια περναει μέσα καυτο νερό εγω θα διάλεγα το χαρτι.Το χρησιμοποιουμε χρονια στις μηχανες φίλτρου και υποτιθεται οτι ειναι οκ.
 


Μηνύματα
2.153
Reaction score
5.616
Η γυναίκα ήθελε Freddo σήμερα

View attachment 242636
21gr (9 fine cut) columbia dulima single estate

Χρειαζεσαι σιγουρα ποιο χοντρο κοψιμο,για να ολοκληρωθει ο κωνος ποιο γρηγορα .Επισης ο χρονος της προεκχειλησης ρυθμιζεται;
 

Μηνύματα
4.559
Reaction score
7.878
Χρειαζεσαι σιγουρα ποιο χοντρο κοψιμο,για να ολοκληρωθει ο κωνος ποιο γρηγορα .Επισης ο χρονος της προεκχειλησης ρυθμιζεται;
Ναι ρυθμίζεται. Ακόμη μαθαίνω, δεν ειναι μήνας που ξεκίνησα το σπορ.
 



Μηνύματα
17.001
Reaction score
24.229
Χρειαζεσαι σιγουρα ποιο χοντρο κοψιμο,για να ολοκληρωθει ο κωνος ποιο γρηγορα .Επισης ο χρονος της προεκχειλησης ρυθμιζεται;
χρήσιμη πληροφορία, για φρέντο θέλω χοντρό κόψιμο;
αυτό βέβαια σε αυτόματη μια ιδέα είναι , γιατί δεν αλλάζει (στην πράξη) τσακ μπαμ αλλά θέλει έναν αριθμό χρήσεων.
 

Μηνύματα
2.153
Reaction score
5.616
Ναι ρυθμίζεται. Ακόμη μαθαίνω, δεν ειναι μήνας που ξεκίνησα το σπορ.
Θα την ρυθμισεις ετσι ωστε να φτασει σε σημειο να σταζει λιγο καφε οταν εχει σταματησει να παιρνει νερο.
Το νοημα της προεκχειλησης ειναι να βρεξεις ολον τον καφε και να διογκωθει και μετα να ξεκινησει η κανονικη εκχειληση, γι αυτο και στις επαγγελματικες που εχουν αυτη την λειτουργία ουσιαστικα κλεινει η αντλια και αφηνει να περασει νερο μεσα απο το coffe pack με την πίεση του δικτύου υδροδοτησης(περιπου 3 bar).Συνηθως το γευστικο αποτέλεσμα ειναι καλυτερο,αλλα δεν ισχυει για ολους τους καφεδες.
Επισης οι χρόνοι εχκειλησης με ανοικτο portafilter ειναι ελαφρα χαμηλότεροι γιατι εχει μικρότερη διαδρομη να διανυσει ο καφες μεχρι να φτάσει στο φλυτζανι.Το καλυτερο αποτέλεσμα του ανοικτου ειναι το σωμα του καφε και αυτο γιατι δεν ερχεται σε επαφη με το μέταλλο του portafilter για να αλλοιωθεί.
 

Μηνύματα
4.559
Reaction score
7.878
Θα την ρυθμισεις ετσι ωστε να φτασει σε σημειο να σταζει λιγο καφε οταν εχει σταματησει να παιρνει νερο.
Το νοημα της προεκχειλησης ειναι να βρεξεις ολον τον καφε και να διογκωθει και μετα να ξεκινησει η κανονικη εκχειληση, γι αυτο και στις επαγγελματικες που εχουν αυτη την λειτουργία ουσιαστικα κλεινει η αντλια και αφηνει να περασει νερο μεσα απο το coffe pack με την πίεση του δικτύου υδροδοτησης(περιπου 3 bar).Συνηθως το γευστικο αποτέλεσμα ειναι καλυτερο,αλλα δεν ισχυει για ολους τους καφεδες.
Επισης οι χρόνοι εχκειλησης με ανοικτο portafilter ειναι ελαφρα χαμηλότεροι γιατι εχει μικρότερη διαδρομη να διανυσει ο καφες μεχρι να φτάσει στο φλυτζανι.Το καλυτερο αποτέλεσμα του ανοικτου ειναι το σωμα του καφε και αυτο γιατι δεν ερχεται σε επαφη με το μέταλλο του portafilter για να αλλοιωθεί.
Άλλο κατάλαβα. Αυτό δεν το εχει σα ρύθμιση.
Είναι στάνταρ.
Όμως μπορώ να το ρυθμίσω διαφορετικά.

Εχει 2 ρυθμιζόμενα πλήκτρα και καλα για μόνη και διπλή δόση.

Μπορώ το ένα να το βαλω για 3 sec πχ να ειναι και καλά προεκχειληση και το άλλο για το προβλεπομενο χρονο εκχειλησης.

Αυτό που κάνω είναι πριν κουμπώσω το portafilter να τη βάλω να τρέξει ζεστό νερό.
 

Μηνύματα
404
Reaction score
263
Γεια σας συν-καφεδίτες. Ειμαι σε φάση αναζήτησης μηχανής bean-to-coffee κι έχω φτάσει στις εξης:

Caggia Cadorna Prestige
Sage The Barista Touch

Κάποια άποψη? Και σε 3η επιλογή, φυσικά, γύρω στο budget αυτο
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.746
Reaction score
93.918
Χρειαζεσαι σιγουρα ποιο χοντρο κοψιμο,για να ολοκληρωθει ο κωνος ποιο γρηγορα .
Νάσο, μπορεί να φταίει και το tamping.

Προσωπικά, όσο περισσότερο καφέ βάζω στη δόση, τόσο πιο ενδελεχές πρέπει να είναι το distribution και το tamping. Αλλιώς έχω άτακτη ροή και channeling.
 

Μηνύματα
2.153
Reaction score
5.616
Νάσο, μπορεί να φταίει και το tamping.

Προσωπικά, όσο περισσότερο καφέ βάζω στη δόση, τόσο πιο ενδελεχές πρέπει να είναι το distribution και το tamping. Αλλιώς έχω άτακτη ροή και channeling.
Ολα ειναι μια αλυσιδα και ωσπου να μάθεις να αλλαζεις ενα την φορα(δυσκολοοοοοο)δεν μπορεις ευκολα να καταλάβεις τι φταίει,και δεν καταλαβαίνεις παντα.
 


Staff online

  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.377
Μηνύματα
2.974.347
Members
38.310
Νεότερο μέλος
Ewa
Top