Πώς να κάνω το πικάπ να ακούγεται καλύτερα από τα ψηφιακά;

Reaction score
202
Αντιγραφω απο τον Αστροναφτη " Τί να ζηλέψει το νέας γενιάς μηχάνημα; Τη πλήρως ή μερικώς διακριτή κατασκευή του vintage? "

Μα ναι ακριβως αυτο !!! η διακριτη η αν θελετε αναλογικη κατασκευη ενος βινταζ εξασφαλιζει οτι το μηχανημα θα ειναι επ απειρον επισκευασιμο ακομα και την επομενη χιλιετια αφου πυκνωτες τρανζιστορ και καλωδια θα υπαρχουν για παντα, ενω τα συγχρονα ψηφιακα (ενισχυτες equalizer dsp κλπ) τιγκα στα ολοκληρωμενα αμφιβαλω αν σου καει ενα απο αυτα τα επομενα λιγα χρονια θα μπορεσεις να το βρεις για να το αντικαταστησεις.
Εγω ομως θα επιμεινω, οπως και πολλοι απο εμας, στα πλεονεκτηματα που φερει στην μουσικη ακροαση ενα σωστο σχεδιασμενο αναλογικο σταδιο απο οτι ενα αντιστοιχο ψηφιακο το οποιο θα ειναι τιγκα στις αχρειαστες λειτουργιες για να εντυπωσιασει τον αδαη αλλα στο τελος θα καταληξει στον καλαθο τον αχρηστων

Reaction score
12.260
Αντιγραφω απο τον Αστροναφτη " Τί να ζηλέψει το νέας γενιάς μηχάνημα; Τη πλήρως ή μερικώς διακριτή κατασκευή του vintage? "

Μα ναι ακριβως αυτο !!! η διακριτη η αν θελετε αναλογικη κατασκευη ενος βινταζ εξασφαλιζει οτι το μηχανημα θα ειναι επ απειρον επισκευασιμο ακομα και την επομενη χιλιετια αφου πυκνωτες τρανζιστορ και καλωδια θα υπαρχουν για παντα, ενω τα συγχρονα ψηφιακα (ενισχυτες equalizer dsp κλπ) τιγκα στα ολοκληρωμενα αμφιβαλω αν σου καει ενα απο αυτα τα επομενα λιγα χρονια θα μπορεσεις να το βρεις για να το αντικαταστησεις.
Εγω ομως θα επιμεινω, οπως και πολλοι απο εμας, στα πλεονεκτηματα που φερει στην μουσικη ακροαση ενα σωστο σχεδιασμενο αναλογικο σταδιο απο οτι ενα αντιστοιχο ψηφιακο το οποιο θα ειναι τιγκα στις αχρειαστες λειτουργιες για να εντυπωσιασει τον αδαη αλλα στο τελος θα καταληξει στον καλαθο τον αχρηστων
Άρα, κρατάνε κι εσένα όμηρο οι αντιλήψεις του παρελθόντος. Αυτές οι μπούρδες που διδαχτήκαμε στο παρελθόν. Το dsp για το οποίο συζητάμε αγαπητέ, ουδεμία σχέση έχει με αυτά που ακούγαμε στα ολοκληρωμένα συστήματα της δεκαετίας του 90.
Αν κάτσεις και εντοπίσεις κι εσύ τα οφέλη της χρήσης ενός ενεργού συστήματος, θα καταλάβεις κι εσύ ότι μας σερβίρουν μπούρδες τόσο καιρό. Λες ότι μπορεί να χαλάσει ένα ψηφιακό μηχανάκι. Ναι, είναι πιθανό. Έχεις δει πόσα χρήματα σκάνε κάποιοι προκειμένου να "αναβαθμίσουν" τα παθητικά κροσόβερ των ηχείων τους, ενώ η καλύτερη βελτίωση είναι να μην έχουν παθητικά κροσόβερ σε αυτά; Και δωσ'του πυκνωτές και δωσ'του πηνία, να και οι ακροάσεις για την εύρεση του καλύτερου καλωδίου ηχείων. Μπούρδες. Ενεργό κροσόβερ, απόλυτος έλεγχος του ενισχυτή επί του μεγαφώνου που οδηγεί, σαφώς πιο εύκολο φορτίο για τον ενισχυτή ( βλέπει ένα μεγάφωνο και δεν βλέπει καθόλου κροσόβερ ), βάζεις και τον ενισχυτή δίπλα στο ηχείο και κάνεις τη δουλειά σου με 1-1.5 μέτρο καλώδιο.
Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει ενεργό ηχείο ή ακόμα καλύτερα, παθητικό που να παίξει ενεργά. Αν όχι, καλό είναι να βρεις και να το κάνεις άμεσα. Τότε θα καταλάβεις κι εσύ ότι μας σερβίρουν μπούρδες τόσο καιρό.

Όλα όσα κάνει ένα ενεργό κροσόβερ ( τόσο το αναλογικό, αλλά περισσότερο το ψηφιακό ), τα κάνουν οι κατασκευαστές των ηχείων στα παθητικά κροσόβερ. Προκειμένου όμως να φτιάξουν τις ανωμαλίες στη καμπύλη απόκρισης ενός ηχείου, οι κατασκευαστές είναι αναγκασμένοι να κάνουν χρήση υποκυκλωμάτων, να δώσουν δηλαδή παθητικά ισοστάθμιση στο ηχείο. Με παθητικά υλικά τα οποία και γερνάνε ( άρα με το καιρό χαλάνε τις ρυθμίσεις του ηχείου ) και κοστίζουν ( άρα, δύσκολο να τα συναντήσεις ακόμα και σε ένα μέτριας τιμής ηχείο ). Τα dsp κροσόβερ, ακόμα και τα πιο φτηνά έχουν το στάνταρ πακέτο PEQ, κροσόβερ, delay, gain, ενώ έχουν και limiter και κομπρέσορα ( που αυτά τα τελευταία δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα ). Αν ξέρεις τί θέλεις να κάνεις, είναι ζήτημα καταχώρησης μερικών πληροφοριών για να φτιάξεις ένα ηχείο που θα κάνει σκόνη ακόμα και αρκετά απο αυτά τα ξακουστά που βλέπεις στις εκθέσεις.
Τα ψηφιακά εργαλεία για τα οποία μιλάμε λοιπόν, κάθε άλλο παρά περιττές λειτουργίες έχουν ( αντίθετα, έχουν ακριβώς αυτές που θα συναντήσεις σε ένα έτοιμο και ακριβό παθητικό ηχείο ) ενώ ακόμα και αν χαλάσει κάτι, αν σκεφτείς πόσο κοστίζει ένα ηχείο που έχει κατασκευαστεί σωστά, τότε ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξεις το ενεργό, πάλι ωφελημένος θα είσαι.
Η δε ενσωμάτωση subs στο σύστημα, με ένα dsp κροσόβερ είναι μια σαφώς πιο εύκολη διαδικασία και εκεί είναι απαραίτητη η χρονική ευθυγράμμιση δορυφόρων και subs γιατί διαφορετικά όχι μόνο δεν θα ακούσεις κάτι παραπάνω απο το να είχες μόνο δορυφόρους, αλλά μπορεί να έχεις και τρελές ακυρώσεις και να ακούς χειρότερα.
Αλλά ξέχασα, τα subs είναι μόνο για τους σινεματζήδες...

Reaction score
202
Αστροναυτη βιαζεσαι να υποθεσεις πραγματα για μενα για τα οποια εχεις πληρη αγνοια, ενεργο συστημα (με ενεργο κροσσ και τριενισχυση) εχω εδω και πανω απο μια δεκαετια και γνωριζω απο πρωτο χερι αυτο που λες αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν απολαμβανω και τα βινταζ που εχω εν γνωση των οριων που εχουν ολες οι προσεγγισεις

Reaction score
12.260
Αστροναυτη βιαζεσαι να υποθεσεις πραγματα για μενα για τα οποια εχεις πληρη αγνοια, ενεργο συστημα (με ενεργο κροσσ και τριενισχυση) εχω εδω και πανω απο μια δεκαετια και γνωριζω απο πρωτο χερι αυτο που λες αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν απολαμβανω και τα βινταζ που εχω εν γνωση των οριων που εχουν ολες οι προσεγγισεις
Γι'αυτό και έγραψα αυτό:
Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει ενεργό ηχείο ή ακόμα καλύτερα, παθητικό που να παίξει ενεργά. Αν όχι, καλό είναι να βρεις και να το κάνεις άμεσα. Τότε θα καταλάβεις κι εσύ ότι μας σερβίρουν μπούρδες τόσο καιρό.
Ακριβώς επειδή δεν ξέρω με τί έχεις ασχοληθεί μέχρι τώρα. Όταν όμως λες αυτό:

τί θέλεις να υποθέσω παρά μόνο ότι αναφέρεσαι σε κάτι απαρχαιωμένα συστήματα που οι ψηφιακές λειτουργίες είτε ήταν στα σπάργανα, είτε βρίσκονταν στα μηχανήματα προς εντυπωσιασμό και με αρκετή παραμόρφωση ( βλέπε: Midi ολοκληρωμένα συστήματα κυρίως δεκαετίας 90 )?

Τα όρια των βίντατζ τα γνωρίζω. Για τα όρια των ψηφιακών ( πλην της αξιοπιστίας ), θέλεις να επεκταθείς λίγο; Ποια είναι αυτά για τα οποία έχεις γνώση;

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.564
Δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούμε κάπου!!!
Απολαμβάνω και τα δύο...

Το βασικό μου σύστημα είναι με ενεργά, dsp, subs και όλα τα "προβλεπόμενα".
("προβλεπόμενα" έγιναν μέσω ..εξελικτικής διαδικασίας και αναζήτησης τα τελευταία χρόνια)
Απολαμβάνω την ανάλυση, την ακρίβεια, τον έλεγχο ....
Βασική πηγή υπολογιστής.

Το δεύτερο σύστημα στήθηκε με βάση την ...απλότητα
Ολοκληρωμένος ενισχυτής, παθητικά ηχεία (ένα sub δεν κρατήθηκα... το έβαλα... αλλά δεν το χρησιμοποιώ πάντα), συνήθως παίζουν οι αναλογικές πηγές εκεί, άντε και ένα streamer.
Παίζει καλύτερα από το πρώτο;; σε καμία περίπτωση αλλά θα μπορούσα να ζήσω και μόνο μ' αυτό...
Είναι δύσκολο να εξηγήσω με λέξεις ότι απολαμβάνω την ...απλότητα αλλά τέλος πάντων.... όπως και να χει, ναι, έχει κι αυτό τη χάρη του και το χρησιμοποιώ αρκετά.

Δεν υπάρχει λόγος να διαλέξουμε ...στρατόπεδο ή ταμπέλα. Η μουσική να κυλάει με ότι μέσο μας ευχαριστεί! vintage;;; vintage. Πικαπ;;; πικαπ. Tidal & full dsp;;; Tidal & full dsp...
Αν μας βολεύει η χρήση του, κατανοούμε τα όρια του και τα όρια αυτά είναι μέσα στους συμβιβασμούς που κάθε φορά καλούμαστε να κάνουμε.... όλα καλά!!!

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.343
... για καθε 5000 δισκους μιας δισκοθηκης, ζητημα να υπαρχουν 100-200 κομματια που να μην τυχαινει να υπαρχουν σε καποια πσηφιακη μορφη.
Αντιθετως, αμφιβολο ειναι αν πολλα εργα εχουν βγει (και κυριως κατα ποσο ειναι προσβασημα) σε βινυλιο.
-
... αντε να δεκτουμε κατ'εξαιρεση καποιες ακσιοπρεπεις υλοποιησεις του παρελθοντως, ως προς το αποτελεσμα, και ολα αυτα επι δεδομενου συνολου.
-
και κσανα θαπσημο τους δισκους... μια αξιοπρεπης βαση δισκοθηκης θα ελεγε κανεις οτι χρειαζεται 5-10+ χιλιαδες κομματια, το οποιο σημαινει καμμια 15ργια χρονια στη γυρα... (και μαλλον σε πεπερασμενες δεκαετιες 80s-90s αντε και λιγο απο '00s) 🐒
(αυτο το τελευταιο καντο μια αναγωγη ηλικιακα να δω κατι)

Reaction score
12.260
... για καθε 5000 δισκους μιας δισκοθηκης, ζητημα να υπαρχουν 100-200 κομματια που να μην τυχαινει να υπαρχουν σε καποια πσηφιακη μορφη.
Αντιθετως, αμφιβολο ειναι αν πολλα εργα εχουν βγει (και κυριως κατα ποσο ειναι προσβασημα) σε βινυλιο.
-
... αντε να δεκτουμε κατ'εξαιρεση καποιες ακσιοπρεπεις υλοποιησεις του παρελθοντως, ως προς το αποτελεσμα, και ολα αυτα επι δεδομενου συνολου.
-
και κσανα θαπσημο τους δισκους... μια αξιοπρεπης βαση δισκοθηκης θα ελεγε κανεις οτι χρειαζεται 5-10+ χιλιαδες κομματια, το οποιο σημαινει καμμια 15ργια χρονια στη γυρα... (και μαλλον σε πεπερασμενες δεκαετιες 80s-90s αντε και λιγο απο '00s) 🐒
(αυτο το τελευταιο καντο μια αναγωγη ηλικιακα να δω κατι)
Και πόσα χρήματα, άρα με αυτά τα χρήματα, τί αγοράζει κάποιος σε ψηφιακό σύστημα...

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.343
.... δεν υπαρχει καποιος διαθεσιμος να τον ρωτησουμε.. 🐒
(υπεκφυγη ισως , καθως το οικονομικο ειναι πιο πολυσυνθετο θεμα -και εχει να κανει αμεσα με το Ε1 του εκαστοτε ενδιαφερομενου- και κραταω δγυο-τρεις κανονες στον ανεντιμο βιο μου, ενας ειναι να μην μιλαω για οικονομικα)

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.823
Στα ψηφιακά (όσο αφορά τη δική μου τσέπη τουλάχιστον) επειδή όντως υπάρχει πιο έντονη η ανασφάλεια για βλάβες που δεν θα ασχοληθώ ή δεν αξίζει να επιδιορθώσω, επιλέγω σχετικά χαμηλής - μέτριας αξίας προιόντα που είναι πράγματι αξιόλογα ηχητικά ιδίως αν στηθούν με προσοχή (μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους).
Αν χαλάσει μετά από κάποια χρόνια.. οκ.
Εξαίρεση τα sub που εκεί όποιος τα θέλει παει σε ενεργά σχεδόν υποχρεωτικα.. κοστίζουν και κάτι παραπάνω. :whistling:

Τα vintage τα αγαπώ, παίζουν καλά και γουστάρω να τα κοιτάζω στο κάτω κάτω.. (όλα είναι κομμάτι της απόλαυσης)
Τα περισσότερα ομορφαίνουν τον χώρο (εκτός αν η διακόσμηση στο σπίτι μας παραπέμπει στο Enterprise :p).
Το πικάπ είναι φετίχ..
Τέλος..
Άσ' το εκεί να γυρίζει..
Τώρα αν παίζ' καλύτερα - χειρότερα.. :hunter:

Το δεύτερο σύστημα στήθηκε με βάση την ...απλότητα
Ολοκληρωμένος ενισχυτής, παθητικά ηχεία (ένα sub δεν κρατήθηκα... το έβαλα... αλλά δεν το χρησιμοποιώ πάντα), συνήθως παίζουν οι αναλογικές πηγές εκεί, άντε και ένα streamer.
Παίζει καλύτερα από το πρώτο;; σε καμία περίπτωση αλλά θα μπορούσα να ζήσω και μόνο μ' αυτό...
Είναι δύσκολο να εξηγήσω με λέξεις ότι απολαμβάνω την ...απλότητα αλλά τέλος πάντων.... όπως και να χει, ναι, έχει κι αυτό τη χάρη του και το χρησιμοποιώ αρκετά.
:thumbsup:

Αν μας βολεύει η χρήση του, κατανοούμε τα όρια του και τα όρια αυτά είναι μέσα στους συμβιβασμούς που κάθε φορά καλούμαστε να κάνουμε.... όλα καλά!!!
:thumbsup::thumbsup::thumbsup:

😎

Reaction score
12.260
α vintage τα αγαπώ, παίζουν καλά και γουστάρω να τα κοιτάζω στο κάτω κάτω.. (όλα είναι κομμάτι της απόλαυσης)
Τα περισσότερα ομορφαίνουν τον χώρο (εκτός αν η διακόσμηση στο σπίτι μας παραπέμπει στο Enterprise :p).
Το πικάπ είναι φετίχ..
Τέλος..
Άσ' το εκεί να γυρίζει..
Βρε, ναι. Είναι πολύ όμορφα μηχανήματα και παίζουν κάπως καλά. Δεν παίζουν όμως τόσο καλά όσο κοστίζουν, δηλαδή με τα ίδια χρήματα, κάποιος μπορεί να χτίσει κάτι αξιόλογο. Αν κάποιος αρέσκεται στη θέα και τον ήχο ενός vintage μηχανήματος, με γεια του με χαρά του, αλλά όταν ακούω αυτή τη μπούρδα ότι δήθεν δεν τα φτιάχνουν τόσο καλά όσο τότε, ότι τότε είχαν καλύτερα υλικά ( διάβασα ακόμα και για...πρωτογενή υλικά ) ή περισσότερο μεράκι, εκεί είναι που διαφωνώ εντόνως. Εντάξει, καλά τα πάθη, καλές και οι αγάπες, αλλά να ξέρουμε τί λέμε.

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.823
Βρε, ναι. Είναι πολύ όμορφα μηχανήματα και παίζουν κάπως καλά. Δεν παίζουν όμως τόσο καλά όσο κοστίζουν, δηλαδή με τα ίδια χρήματα, κάποιος μπορεί να χτίσει κάτι αξιόλογο. Αν κάποιος αρέσκεται στη θέα και τον ήχο ενός vintage μηχανήματος, με γεια του με χαρά του, αλλά όταν ακούω αυτή τη μπούρδα ότι δήθεν δεν τα φτιάχνουν τόσο καλά όσο τότε, ότι τότε είχαν καλύτερα υλικά ( διάβασα ακόμα και για...πρωτογενή υλικά ) ή περισσότερο μεράκι, εκεί είναι που διαφωνώ εντόνως. Εντάξει, καλά τα πάθη, καλές και οι αγάπες, αλλά να ξέρουμε τί λέμε.
Για μεράκι στο design και ποιότητα κατασκευής στο σασί (όχι απαραίτητα στα ηλ. υλικά μέσα, πυκνωτές κλπ) αρκετά vintage φαίνεται να είναι λίγο πιο προσεγμένα..
Κατά τα άλλα περί χρημάτων πως δηλ. φτιάχνεις σήμερα κάτι καλύτερο ηχητικά με τα ίδια χρήματα συμφωνώ.
Τουλάχιστον έτσι νομίζω για τις κατηγορίες τιμής που κινούμαι εγώ..

Last edited:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.019
Αστροναύτη πούλα τα Bryston και πάρε πλάτες hypex, παίζουν καλύτερα ,είναι φθηνότερα ,έχουν dsp και ένα σωρό άλλες μαλακίες επάνω τους. Θα σου μείνουν και λ7 για σουβλάκια γιατί θα πουλήσεις και προ και Mini dsp και όλα τα άλλα που έχεις μαζάψει. Μόνο ηχεία υπολογιστή και πλάτες θα έχεις . Τα άλλα σουβλάκια.

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.823
σουβλακια μονο.
σουβλακια στερεο..
σουβλακια ιμερσιβ...
-εδω τωρα πχοιο παιζει καλητερα ? πχιο χορταστικα ? και πχιο λαχταριστα...καθως και.. ποιος νηστευει? 🐒
Όλα immersive..

eating-on-the-couch-lazy-people.jpg

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.823
Θα σκάσεις παιδάκι μου.
Φάε και κανά κοντοσούβλι για μένα. :dance2:
Το περασμένο Σάββατο έγινε μλκία με κοντοσούβλι..

Συνεχίστηκε και την Κυριακή.. :biggrin:

Χθες και σήμερα τρώω ελιές με οδοντογλυφίδα και φρυγανιά.. :whistling:

Αύριο έχει φασολάκια.. :unsure: (ανωτέρα βία)

Πέμπτη έχω ρεπό.. :party: (μάλλον πάω για κοκκινιστό κοτόπουλο με τηγ. πατάτες)

Αμάν ρε Decembered με τις δια(σ)τροφές σου..

Όλο μας θυμίζεις πράγματα που θα έπρεπε να ξεχνάμε.. :O_o:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.970
Members
38.272
Νεότερο μέλος
xardavelas89